Живот без настинки – как да го имаме в по-студените месеци?

 

  ВЪПРОС: “Емо, резките промени на температурата не са ли в основата на оплакванията от настинка и дали съветите ти да бъдем по-леко облечени, за да може кожата да диша, са приложими дори в по-студените месеци?”

   ЗАОСТРЯНЕ:
   Из интернет се върти клип, на който деца от руска детска градина тичат по снега при минус пет, гонят се, играят и се обливат с вода, заедно с възрастните. Мои познати го споделиха с възторжени надписи от сорта “Това е истината“, но когато попитах дали са готови да дадат детето си в тази детска градина, отговорът бе: “Да не съм луд!

   Проблемът на съвременния българин е точно този: Скъсана е връзката между приказки и действия.

   ЗАОСТРЯНЕ-2: По площадките и училищните дворове играят десетки деца. Загрети, зачервени, изпотени и, разбира се, свалят дрехите. Но “бдителните” майки, баби и (женски) татковци (самите те навлечени) подвикват отстрани, карат се, настояват и дрехите (o, tempora, o mores!) отново са там – кат върху ката, мила моя майно льо, яке връз пуловера.

   Навлечени, въпреки очевидното и очевадно желание на организма да диша, за да нормализира температурата си.

   ДЕЦАТА са тук за да се учим от тях. Всички са съгласни с това (почти езотерично) твърдение, но всъщност, възрастните правят всичко, за да наложат собствените, често погрешни представи за нещата.

   ОТГОВОР:
   В България всички сме от село, но повечето го забравиха.

   През зимата излизането от къщи, за да се изрине тора, да се донесе вода от кладенеца, да се нахранят и напоят животните, да се нацепят дърва и пр, е постоянно: от отоплената стая – навън и обратно.

   Отново и отново. Десетки, дори стотици пъти на ден.

   От топло на студено, често без кой знае какво обличане. Момчетата за всичко са предимно децата: “донеси това, отнеси онова, намери еди-какво си“. Или дори “Иди до съседното село и купи еди-що си

   Ама било минус десет? Ама тоалетната е на трийсет метра, отвън, от грубо сковани дъски, през които свири вятърът? Ама сняг колкото човешки бой и отгоре? Ама… настинка?

   Глупости.

   Живот без психолози, без позитивно мислене, без витамини от аптеката, без “млякото и месото са вредни”, без вегани, без “правата на детето и човека”, без ЕС и Хелзингски комитет и прочие измишльотини.

   Просто – живот.

   ЗАПОМНЕТЕ: Природата е умна, толкова умна, че дори не можем да си представим. Нашият организъм е създаден от нея, самият той е Природа.

   Опитаме ли да го чуем – ще чуем природата.

   РАБОТЕЩИ ПРЕПОРЪКИ:

1. Когато ви е топло и сте изпотени (бърз ход, изкачване, физическа дейност, тренировка на открито, футбол), дори да е минус десет – съблечете се, събуйте се и махнете чорапите. Така ще дадете възможност на тялото да възстанови темепературата си. Усетите ли хлад – дошло е време да се облечете.

Не подхождате ли така, разрушавате вродената, естествено заложена терморегулация и снижавате имунната защита.

2. Задължително тренирайте боси, освен ако не сте върху много студена земя (под), сняг или лед. Прочетете добре: ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО!!! Не го ли правите, провокирате директен дисбаланс във взаимообмена между външната, природна енегия (температура, въздух, електричество, ултра- и инфра-трептения, фини енергии) и енергията на тялото.

При неспазване, най-често организмът реагира с главоболие, сърцебиене, вътрешно напрежение, високо кръвно и висок общ нервен фон, т.нар. стрес.

3. Повечето от нас вече не живеят на село, където “топло и студено” са единни понятия. Нашето “топло-студено” са контрастните душове вечер, в края на къпането или техният снижен аналог – студен душ на ходилата (отдолу), подбедриците и бедрата. За мъжете – и гениталиите.

При неспазване: нарушават се т.нар. естествени кръвни експандери – процес, при който ходилата, дланите, носа и челото се явяват естествени регулатори на кръвната температура, а оттам и преноса на кислород.

Когато се потим и сме загрети, преносът на кислород се затруднява. Хладните ходила са мощен стимулатор на здравия топло- и кръво-обмен.

4. Тренирайте устойчивостта на тялото към по-ниска температура: Винаги (винаги, винаги и още хиляди пъти “винаги”) когато сте загрети се събличайте голи (или частично, според обстоятелствата).

Така тялото ви става “едно” с Природата.

5. След гореща баня, когато тялото ви “бумти” от топлина, дори при температура -5, -10, имате лимит от 3-7 минути, през които да останете голи, ако социалните обстоятелства позволяват. При наличие на сняг наоколо, разтрийте се, това е най-доброто, което можете да направите.

Разбира се, след това ще е необходимо да се облечете.

6. Когато усетите признаци на “настинка”, разделете смесването на: яйца и млечни продукти; месо и млечни продукти; спрете млякото и ако ви е възможно, направете гладен ден, през който организмът да изхвърли шлаките.

Ако чувствате сили – тренирайте. Потенето ще ускори процеса на нормализиране.

7. От хилядолетия сме се отдалечили от природата. Затова – когато ви е хладно и не се движите:
– облечете се, но не се навличайте.
– или станете, потренирайте двайсетина минути и няма да имате необходимост от обличане.

Изборът зависи от изградените навици, от светогледа ви, от моментните условия и обстоятелства и от начина ви на живот.

   ПО НЕОБХОДИМОСТ (в нашия клуб) през годините сме тренирали и тренираме в едни и същи помещения с борци, боксьори, мма-бойци, кик-боксьори, муай-тай и пр. При една и съща температура в залата през зимата, те боледуват, страдат от течения, вечно им е студено и се схващат.

   Отличителното между тях и нас са начинът на хранене, механизмът на трениране, облеклото, физиологичната хигиена и светогледът.

   Хората, които тренират с мен, са винаги боси, леко облечени и държат на чистия въздух. Отличителното е, че не боледуваме или ни се случва твърде рядко.

   ДАЙТЕ ПЪТ НА МЪЖЕТЕ: Нещата със спорта, ранното ставане, закаляването, взривната енергия, боричкането в снега, търкането със сняг, плуването между ледените късове и плискането със студена вода, са приоритет на мъжете.

   Дайте им възможност да водят, да ви увличат след себе си, да тичате с тях под дъжда и да се търкаляте по поляните.

   Кърлежите са за другите, по нас не лазят.

   В КРАЯ:
   Вместо “За мишките и хората” можем да наречем публикацията “За децата, мъжете и хората”.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

1 thought on “Живот без настинки – как да го имаме в по-студените месеци?”

  1. Имай правилно отношение към живота и се научи да виждаш света такъв, какъвто е наистина. Това ще ти даде възможност да живееш щастливо, да бъдеш добър и да си тръгнеш от света без съжаление.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене