Бистър ручей или канално-екарисажни неволи?

Бистър ручей или канално-екарисажни неволи?

Публикацията е за:
– приключение в канала на месокомбината
– връзката канал & тяло
– жени, мъже и обмяна на веществата
– кое забавя обмяната на веществата?
– за снимката
– връзката светоглед & обмяна на веществата в тялото
– обмяната, обществото и тъканта на време-пространството
– време е да се захващаме с истинските отговорности

ВЪПРОС: „По рождение имам бавна обмяна, Емо. Какво мога да направя, за да я подобря?“

ВЪПРОС: „… и ме интересува има ли фактори, от които зависи обмяната, в смисъл дали може да се забързва или забавя?“

ВЪПРОС: „Тя обмяната нали си е константа, както е закодирана, така си е, няма мърдане.“


КОГАТО БЯХ НА ДВАНАЙСЕТ,

Живеехме в Русе, във фабриката за мая (Маяната фабрика).

Брегът там е висок, стръмен, буквално отвесен, слиза се по опасни пътечки и петнайсет метра по-надолу тече Дунав. Малко след Маяната фабрика се намираше месокомбинатът и веднъж лятото, няколко навити хлапета-приключенци и отлични плувци, пускайки се по течението, доплавахме до задната му част, където се изливаше каналът.

Тук реката тече твърде бързо, но…

Изведнъж се озовахме сред почти неподвижна, гъста като пасирана супа вода, която почти не се движеше. Лекият завой на брега се беше превърнал в отвратително застояло блато и в него плуваха части от животни, вкл. черва, крака и всевъзможни трупни отпадъци.

Без да можем да се противопоставим на течението, навлязохме в лигави мазни, кървави петна с площ колкото волейболно игрище, вонящи от нечистотии и животински изпражнения.

Не помня как сме излезли, но отвращението и ужасът, че няма да успеем да се измъкнем от това място беше сковаващ и всепоглъщащ.


ВРЪЗКАТА

Между мазната, гъста, мръсна, почти спряла да се движи, речна вода и течностите в човешкото тяло е директна и право пропорционална: Колкото по-бързо се движат течностите в човешкия организъм, толкова по-бърза е обмяната на веществата.

Обратното, за съжаление, също е вярно на 100%.


КОЛКОТО ПО-БАВНА е обмяната, толкова повече утайки, наслоявания, съсиреци и запушвания на кръвоносни съдове се получават.

При жените запушванията започват още на осемнайсет-двайсет години предимно в периферните кръвоносни съдове и затова студените крака, ръце и пръсти са почти повсеместно явление. Кожата става бледа, очевидно некръвоснабдена и повяхването и тече с бързи темпове.

При мъжете бавната обмяна се изразява предимно във висок холестерол, високо кръвно и, разбира се повишен риск от инфаркт и инсулт.

И при двата пола бавната обмяна води до сериозно покачване на теглото, което само по себе си се явява комплексно болестно състояние, отключващо генетично вродените болестни предразположения.


КОЕ ЗАБАВЯ ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА?

1) КОЛИЧЕСТВОТО ХРАНА, поето на едно хранене.
Ако качвате тегло и имате бавна обмяна, първото което трябва да предприемете, е да намалите драстично количеството на едно сядане на масата.

Златното Правило е:
Две събрани шепи храна с малък връх.

Ама било малко, ама „гладен ще остана“, ама „другите как ядат…“ и прочие нелепости зависят от вашата воля, желание да сте здрави и светоглед.

Ако разбирането ви за Живота и Нещата се заключава в ядене, пиене и софри от сутрин до вечер, нещата са неспасяеми.

2) ПИЕНЕ НА ТЕЧНОСТИ ПО ВРЕМЕ НА (И СЛЕД) ХРАНЕНЕ

Празните приказки от сорта „само една глътка“, „виното е полезно“, „не мога да преглътна без чаша вода“ и „нали средиземноморската диета включва и вино“ показват вашата зависимост от клиширани тесногръди схващания и търсене на опорки, за да продължите по същия начин.

Запомнете:
Пиенето по време (и след) хранене забавя драстично обработката на храната още в стомаха, оттам се затормозява възприемането в червата и… до там.

Оттук всичко, което постъпва в клетките е отрова, невъзможни за използване смесици от вещества и едва последната третина е нещо, което донякъде има някаква хипотетична хранителна стойност.

3) НЕВЪЗМОЖНИ (В ПРИРОДАТА) СМЕСВАНИЯ НА ХРАНИ

Основни страховито проблемни смесвания:

– мляко и млечни плюс месо, риба, птици
– бобови плюс млечни
– млечни продукти плюс млечни продукти (прим. попара с хляб, мляко и сирене) или сандвич с кашкавал плюс сирене
– всичко изброено плюс захар (десерт)
– всичко изброено плюс алкохол
– всичко изброено плюс плодове за десерт (резултатът е директна отрова)

„Невъзможни в природата“ означава, че ако живеете сред природата и нямате широкомащабно селско стопанство, никога не можете да смесите мляко с бобови, примерно. В природата няма свободно виреещ боб, нито пък млякото виси в кутии по дърветата (за да имаш мляко, трябва да уловиш кози, да ги отглеждаш, а това изисква време и уседналост).

Запомнете, че нашата храносмилателна система е функционално оформена на основата на събирачеството и лова (вода, плодове, ядливи треви, грудки, ядки, яйца, риба, месо). Изброеното никога не е присъствало наведнъж на трапезата, ако се върнем милиони години назад.

4) ОБРАБОТЕНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Много е просто:

Изяжте порция печена риба с една шепа зеленчуци и след това ще бъдете спокойни, леки, можете да се движите, дори да тичате.

Изяжте същото, но прибавете две-три-четири филии хляб, порция пържени картофи, ориз и десерт. Изпийте чаша-две бяло вино и едно-две кафета. В края, приятели, ще се наложи да разпускате коланите, ще ви е тежко, ще се подувате и ще ви се доспи.

Това са явните и очебийни признаци за стомашно-чревна затлаченост, обременено храносмилане, навлизане на (почти) отровни съединения в кръвта и, разбира се, умряла обмяна.

Правилно прочетохте: не бавна, а умряла обмяна.

А е пълно с народ, който към гореизброеното прибавя пица, супа, оцветени сокчета, баница, бобови, торти и тутманици и какво ли не още.

Дето се вика, и Стивън Кинг не може да измисли по-ужасяващ стомашно-чревен хорър.

5) ЛИПСА НА ДВИЖЕНИЕ И ЧИСТ (ХЛАДЕН) ВЪЗДУХ
При покой всички течности (кръв, лимфа, клетъчна, хормонални секреции и пр.) буквално замират. Ако липсата на движение продължи, течностите в тялото се превръщат в нещо по-гнусно и от отпадните води на месокомбината (в началото).

Тръгнете ли да вървите бързо (до задъхване) или да тичате, мускулите на краката МОМЕНТАЛНО изтласкват застоялата кръв към дробовете и започвате да дишате дълбоко, за да я пречистите.

Натоварите ли мускулите в горната част, прочиствате артериите, изпомпвате нечистотиите от дробовете, помагате на мозъка да се захрани със свежа, богата на кислород кръв и да се освободи от отпадъците, които след време биха ви докарали инсулт или, примерно, Алцхаймер.

Всичко това е възможно само и единствено при забързана обмяна на веществата.

6) ЛИПСАТА НА СТУДОВИ ЗАКАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ
Без разумно използван студ не можете да имате бърза обмяна и стабилен контрол върху психическата си дейност.

Едно студено неколкократно наплискване на лицето сутрин, последвано от наплискване на гърдите и подмишниците, ще изстреля вашата обмяна в небесата.

Ако започнете да опитвате обливане на ходилата (после краката до коленете, след това до таза или след време цялото тяло) за двайсет-трийсет секунди до минута, ще имате отлично кръвоснабдяване, подобрена студоустойчивост, засилена имунна система и, разбира се, бърза обмяна.

Някой да желае обратното?


СНИМКАТА е отпреди два дни и температурата е около и малко над нулата. При похода през непозната гора се натъкнахме на дълго, абсолютно отвесно скално препятствие, което трябваше да преодолеем.

Докато го обхождах и опитвах захвати към камъка, пръстите ми измръзнаха до степен, че ми идваше да се разплача с глас.

Все пак, с малко упорство и помощта на въжето се справихме и продължихме


ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ:

Сами разбирате, че ако човек спазва шестте основни условия за бърза обмяна, той трябва да има качествено различна житейска философия и схващания за заобикалящия ни свят.

Промяната в светогледа е основата на всичко, което правим: от оцветеността и наситеността на ежедневието до личните ни отношения с близките, приятелите и широкия кръг от познати.

Това, в крайна сметка създава гъвкави и крайно интензивни взаимовръзки, които оформят Качествено Различна Реалност.

Когато се съберат повече хора със сходни възгледи и търсения, отворени за диалог, разбирателство и промяна, Качествено Различната Реалност се затвърждава и става по-широка и всеобхватна.

Това подобрява здравето на отделния индивид, засилва увереността му, кара го да се чувства приет, разбиран, а над всичко е съзнанието, че е необходим и от него зависят много неща.

Колкото повече хора разбират и работят заедно в тази посока, толкова по-трудно е да се получават неконтролируеми планетарни състояния (като в момента с измислената пандемия).


ЗАПОМНЕТЕ:
Единството, заедното правене, разбирателството и доброто чувство за другия/другите е Природен Закон, а не приумица.

В Природата, Космоса, Вселената, Вселените, Всеобхватното време-пространство, Универсума и Необятното Всичко взаимосвързаността е тъканта, върху която стъпва Цялото Съществуване.

Проблемът е, че в последно време вследствие на изкуствено предизвиканата критична консуматорска нагласа (при деца, подрастващи, млади и възрастни) се създава личностен страх, насилствено противопоставяне и разделение. То води до ненормално обществено функциониране, което оформя предпоставки за сблъсъци, войни и кръвопролития.


В КРАЯ:
Един прост разказ за обмяната, а в края?
Имаме отговорности, приятели.
Време е да се захващаме.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене