"За болките в гърба, в ръцете, подуването на краката, общия вид на лицето, шията и раменете"

„За болките в гърба, в ръцете, подуването на краката, общия вид на лицето, шията и раменете“

   ВЪПРОС:
   „Емо, имам болки в гърба, по пръстите на ръцете и краката. Какво да направя?“

   ОТГОВОР:
   Най-вероятно става въпрос за ошипяване по гръбнака.

   СПОКО(ЙНО): Колкото и парадоксално да звучи, шиповете са опит на организма да подобри структурната стабилност, нещо като сгънатият вестник под крака на масата, защото се клати. Шиповете не създават проблеми, ако имаме редовно физическо натоварване и съобразен хранителен режим, насочен към намаляване на пикочната киселина в тъканите.

   Спрем ли активното движение, пътят, който си е „утъпкал“ шипа, се затлачва и при всяко движение израстъкът започва да дере, да засяга нерви, а това е свързано с прогресиращи болки.

   НАЙ-ЧЕСТО болките в пръстите на ръцете и краката се дължат на засегнати нерви в гръбнака. Ако не се вземат своевременни мерки (тотална корекция на храненето, редовни упражнения за гъвкавост и сила на мускулите), може да се стигне до операция и обездвижване.

   ЕРЕТИЧНО: Вярно е, че шиповете се увеличават, ако теглото е голямо, но внимание: Ако паднем драстично на килограми и загубим (необходимите) мазнини, достъпът на шипа до нервите става директен. Затова не тръгвайте към крайно и несъобразено спадане на теглото, още повече че липсата (или намаленото количество) на холестерол кара организма да го синтезира в увеличени количества, а това „удря“ сърцето, мозъка, черния дроб, бъбреците и простатата при мъжете.

   БЕЗ ФАНАТИЦИ В КУХНЯТА: За запазване на по-големия просвет (разстояние) между гръбначните прешлени, се грижат междупрешленните дискове. Наблюденията показват, че крайното вегетарианство бавно, но неотклонно води до изчерпване на мазнините в организма, което смалява обема на дисковете и засилва образуването на шипове по гръбнака.

   По-леко с емоциите и повече (обективно) познание при избора и корекциите в начина на хранене.

   ПРИТИСНАТИТЕ НЕРВИ по гръбнака (от смаляване и приплесване на дисковете) могат да блокират жизненоважни органи. Преди време моя позната балерина получи сърдечна фибрилация и микроинфаркт, които доведоха до прекратяване на кариерата и. При снимките на гръбнака ясно се виждаше крайното приближаване на прешлените, все едно липсваха междупрешленните дискове.

   Още: Притиснатите нерви блокират нормалното кръвооросяване на крайниците, нарушава се лимфотоккът и резултатът е видимо подуване на краката или ръцете. Кожата побледнява и се състарява. Може да се стигне до частично или пълно блокиране (изсъхване) на крайника.

   РАБОТЕЩИ СЪВЕТИ:

   1. Утринна гимнастика (разтягане): Проблемите започват след събуждане, защото по време на сън се натрупват микроразмествания, които усещаме като схванатост и болки. Не ги ли тушираме с гимнастика, те се натрупват и задълбочават – неусетно, но неотклонно и с годините стават хронични.

   Всички навеждания напред и надолу разтягат гръбнака. Всички усуквания подобряват просвета между прешлените. Всички махове с ръце и крака разхлабват и освобождават раменните и тазобедрените стави.

   Конкретно – начинът, систематиката и принципните постановки се преподават на неделните занимания по йога.

   2. В хода на деня – винаги, когато можете, направете махове, навеждания и усуквания. Колкото и кратко да е, от полза е.

   3. Надвечер: след работа повторете утринната гимнастика, ще ви отнеме не повече от десетина минути.

   4. Обща Физическа Подготовка (фитнес): Без здрави и тонизирани мускули по гръбнака, здраве няма. Системата, която преподавам от години, е основана на суперсериите, на последователната работа на мускулите антагонисти и води до усилено кръвоснабдяване и тонус на стави, сухожилия и мускули.

   Хората, с които работя (групово или индивидуално), знаят какви принципи и комбинации имам предвид. Лични въпроси и програми – на съобщения/тел.

   5. Олекотени (гладни) дни – поне един в седмицата. Ефектът им е удивителен, а ако имаме повишена пикочна киселина в тъканите, тя се отвежда и изхвърля безпроблемно. Нека не забравяме, че кристалчетата на пикочната киселина дразнят и разкъсват тъканите, сухожилията и мускулните влакна. Това води до тендинити, тендовагинити и до болести на пикочнополовите пътища (за това – в друга публикация)

   6. Не се отказвайте от кравето масло (но не маргарин и разни хидрогенирани, пълни с нафта, глупости). Към кравето масло причислявам и сланината, стига да ви допада, да не сте с наднормено тегло и високо кръвно. Сладките приказки за божествена енергия и хранене със светлина са точно това – празни, розови сладки приказки. Тялото се нуждае от мазнини, които го отпускат, правят движенията свободни и лекуват микротравмите.

   Запомнете: Крайното намаляване на мазнините увеличава киселинността, а добре (нормално) омазненият организъм има алкална реакция. Орехите, фъстъците и бадемите не могат да го постигнат, затова Аюрведа ги нарича „остри“ и съветва да бъдем внимателни с тях.

   В КРАЯ:
   Японците казват „Поставяй всеки ден по една тухличка в къщата на своето здраве“

   Т.е – бегом на строежа.


**Забележка: за контакт с мен натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене