За топлото, босо ходило и други глупости на търкалета

   ВЪПРОС: “Емо, преди седмица д-р Неделя Щонова беше поканила една фитнес-инструкторка, която твърдеше, че ходилата трябва винаги да са топли. Ако са студени или дори хладни, било болестно състояние. Какво ще кажеш за това?”

   ОТГОВОР:
   Не съм гледал интервюто, но уважавам д-р Щонова, защото се опитва да предоставя форум за различни и, понякога, необичайни гледни точки.

   Но – до тук.

   Случва се, немалка част от гостите, дори титулувани, да говорят откровено неверни или подвеждащо-тенденциозни неща.

   ОТГОВОРЪТ е прост: повечето хора, включително и лекарите, смесват задължителната хладност на ходилото (то е част от температуро-регулаторния механизъм на тялото) с чувството за студ.

   По второто, съветът е: движете се.

   Няма как (особено през студените зими) ходилата да са топли, ако се заседим за дълго. Има добри, по-добри и най-добри двигателни методики, водещи до качествено и стабилно затопляне, но това е съвсем друга тема.

   ХОДИЛАТА са част от механизма за терморегулация на организма – в еволюционно отношение те винаги са контактували директно със земята (праха, калта, пясъка, тревата, водата, въздуха).

Директния контакт се изразява в две посоки:
1. Отдава се топлина (енергия)
2. Приема се топлина (енергия)

   Запушим ли ходилото (с обувки) и тялото с ненужни (за температурата) дрехи, точки 1) и 2) отиват на кино.

   Директно.

   ЗА ДА ИЗПЪЛНЯВА функцията на приемо-предавател, ходилото винаги е леко хладно и влажно (прилепчиво към земята). Именно нормалната (по-малка или по-голяма) хладност на ходилото, доста хора я тълкуват като студенина.

   Вижте носа на животните: Ако е топъл, животното е на път да се разболее.

   ПРОБЛЕМЪТ, обаче е, в… липсата на прах по ходилото.

   Всички животни държат на праха (природната мръсотия, която всъщност, не е мръсотия) по себе си – търкалят се по земята, устройват си прашни и кални бани, което въпреки изсушаването, поддържа кожата в оптимално добро състояние, особено ако бъде омазнена.

   Животните използват за омазняване екскременти, близане или търкане едно в друго, с цел разнасяне секрецията на мастните жлези.

   Древните народи (и днешните, които, слава богу, не сме успели да “цивилизоваме”) са използвали и използват мас, лой, масла, слюнка, животинска кръв, понякога екскременти и урина.

   Забележка-1: Поинтересувайте се за керванджиите, бойците и мореплавателите в дълбоката древност. Ще откриете прелюбопитни факти. Но за това е необходима… любознателност.

   И четене.

   Забележка-2: Вижте използвания от Гладиатора (Ръсел Кроу в “Гладиатор”) похват – да натърква с почва/прах/кал дланите си преди битка. Това е древна методика, идваща още от времената на камъните, бойните въжета с камък в края, сопите и бойните тояги – има я при американските индианци, почти цяла Азия, Африка, Австралия.

   НАШИТЕ ПРЕДЦИ – тук на Балканите – са търкали дланите и ходилата си с дървесна сок и смола, а след това с прах и кал. Римляните го описали в докладите си и след това е имало податки да бъде въведено в армията им – заради отличното сцепление между дланта и оръжието.

   Доста сме дали на измислената “Стара” Европа, дето я е нямало никаква по времето на Велика България. Сега чакаме Пожарникаря да го галят папите и да се целува с Меркел.

   В КОНТЕКСТА на последното, какво направиха разглезените европейци преди има-няма няколкостотин години?

1. Пуснаха турците чак до Виена, подмазваха им се, вместо да се опълчат и предадоха унгарците, които бяха последния, тогавашен бастион – крепостта Егер. (Днес, между другото, ЕС прави същото)

2. Събраха крадците, убийците и изнасилвачите от затворите, дадоха им три полуразпаднати кораба, упълномощиха Христофор Колумб да ги води и ги прати да откриват, откритата вече (от финикийците, гърците, Египет, викингите, Пири Рейс – от кого ли не?) Америка.

   И – какво, всъщност, направиха откривачите?

   Затриха – истинската – Америка.
   Изтрепаха де кого видят, изклаха всеки, който иска да запази културата си и разрушиха всичко, което откриха и не разбираха.

   А те, очевидно, нищо не разбраха и нищо не оцениха. Но пък сформираха държава – огледало на тях самите.

   Днес ние, българите, сме се сринали до там, да оставим тия да ни учат, как да затрием държавата – България и себе си.

   НЕКА СМЕ НАЯСНО: Физиологически (в огромна степен и психически) ние, хората, сме животни. Мазно-прашната (ни) кожа е най-добрия гарант за здраве, като изключим храненето.

   Ходим ли голи, търкаляме ли се из праха и тревата, къпем ли се голи, вървим ли босо-голи (или много леко облечени), заложените от Природата механизми за връзка (енергообмен) с околния свят, работят на макс.

   Сложим ли чорапи (че и втори чифт), гумени подметки, маратонки, навлечем ли се ненужно, обвием ли главата в кърпи, качулки, найлони, измислени шапчици и пр, тялото губи силата на имунната си защита, започва загуба на витамини, минерали, кожата изсъхва и лека-полека навлизаме във всички съвременни болестни екстри и предпоставки за изкуствени психологически сривове – стрес, депресии, фобии.

   И взаимно отчуждаване.

   НАСКОРО гледах клип с (измислен) инструктор, който хем разправяше, че разбирал от здраве, хем очевидно беше точно обратното, хем си вярваше, но даваше акъл за гъвкавост, дишане, енергия и пр, седнал върху гумено руло, обут с чорапи, маратонки и пристегнат в изкуствен клин.

   И (в стая с включен климатик) с ластична, разбира се изкуствена, превръзка на главата – да гони лошите духове, навярно.

   Тоя, същият (познавам го лично, както и десетки други) през месец и половина отлага по няколко тренировки, защото вдигнал температура, запушен нос, имал стомашно разтройство, хванал вирус (дошъл от Марс, може би).

   То разбирачи, то – чудо.
   Проблемът е, че народът – оглупял и оскотял, слуша подобни сапунковци.

   ХОРАТА на средна и в напреднала възраст, помнят безгрижното време от 80-70-60-50-те години (и далеч назад) на ХХ век, когато прашни и мръсни, боси и голи, играехме по цял ден, а храната ни беше парче хляб, къс сирене, домат и краставица.

   Сковавахме си лагерни колички, карахме колелета с контра и без спирачки и не бяхме чували за каски, наколенници и налакътници. Катерехме се по дърветата, падахме, търкаляхме се и се борихме в тревата и прахоляка. Кърлежи, вируси и зарази за нас нямаше. Най-често през целия ден родителите ни не знаеха къде сме, вечер отнасяхме по някой заслужен, нормален и абсолютно възпитателен шамар, понякога два-три и всичко беше прекрасно.

   Бяхме здрави – в класове с близо петдесет деца, я едно-две се разболееха, я не, а “дървени и грипни” ваканции не съществуваха. В световен мащаб България водеше по столетници на глава от населението. Япония, Китай, абхазците и индианците от Кордилиерите бяха далеч назад и идваха да се учат от нас.

   От нас – българите.

   СЕГАШНАТА МОДА (обличане тип “презервативна опакованост”) и страх от всичко (студен въздух, зарази, вируси, кърлежи – какво ли не!) води точно до това:

   Страх от всичко.
   Прегради между нас и всичко.
   Природата – натикана в ъгъла.

   И – болести безкрай.

   ОТ НАС ЗАВИСИ да се движим, да спортуваме, когато е възможно – да сме боси, леко облечени и близо до природата.

   В КРАЯ:
   От НАС зависи децата да ни следват.
   Не от филанкишията.

   И – не са виновни Путин и руснаците.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене