Цветната пъстрота на ежедневието (с подзаглавие: „Повсеместни тъпотии“)

Приятели, съмишленици, другари и другарки,
Ще ви представя въпроси-отговори или коментар към често срещани, привидно експертни твърдения, които обаче най-често са абсолютно недоказуеми.

МОЯТ НАЧИН да решавам и да разисквам проблемите е очи в очи.
Снимката е подбрана именно затова.
––––-
––––-
ТВЪРДЕНИЕ: „Гладуването и недостатъчното хранене са вредни, дори и медицината го твърди“

ОТГОВОР:
Абсолютно всички научно контролирани опити:

– с лабораторни животни (мишки, плъхове, птици, маймуни и др.)
и
– с хора-доброволци

… показват, че:

Лабораторните животни, които гладуват дозирано и се хранят почти оскъдно, са абсолютно здрави, с изключително силна имунна система, по-неподатливи са на вируси и бактерии и, в крайна сметка живеят в пъти по-дълго от…

От своите събратя, хранени на корем.

При хората-доброволци се отчита:
– неимоверен прилив на енергия
– засилване на имунната система
– нуждата от сън намалява
– обективно отчетено засилване на сетивата
– енергия за продължително натоварване (маратон, дълги преходи)
– неболедуване (обективните научни наблюдения са обширни, но напоследък всичко в тази посока се потулва, изопачава и изтрива)

Единственият, контролно измерен спад е в моментната силова взривност (спринт, вдигане на тежести).

Това са обективно измерените показатели.
Изводите всеки може да си ги направи.
––––-
––––-
ТВЪРДЕНИЕ: „Клизмата и чистотата на дебелото черво нямат нищо общо с нивото на захар в кръвта, с кръвното налягане и с понижаване на телесната температура.“

ОТГОВОР:
Точно обратното: има проведени множество (чисто) медицински наблюдения със съответните научни изводи.

Накратко:
В над десет института по света (повечето в САЩ) са провеждани многократни лабораторни „засичания“ за времето, необходимо на черния дроб и панкреаса да реагират на промяната в съдържимото в дебелото черво след направена клизма.

Колкото и невероятно да звучи, реакцията е почти мигновена и започва в рамките на 30-50 секунди.

Физиологичните команди за стабилизиране на захарта (кръвното налягане, телесната температура) оказват технически измерима промяна след около минута.

Лечебният ефект на клизмата (без да го издигаме в панацея) идва още от древността, където прилагането и е било буквално повсеместно.

В моя личен (над трийсетгодишен) опит имам десетки (всъщност стотици) случаи с хора, които ми звънят посред нощ за проблем с високата температура. Не знам за нито един, който е последвал съвета и да не е свалил температурата в рамките на 4-6 минути.

За смъкването на кръвното налягане твърдя същото.
Друг е въпросът, че след известно време то отново ще се покачи и за да бъде излекувано трайно, е необходима абсолютна промяна на хранителния режим.

Кръвното налягане (ако не е свързано с други тежки заболявания) се смъква и лекува за не повече от седмица-две.

В последните шест месеца имам над пет трайни случая на излекувано много високо кръвно налягане, поддържано години наред медикаментозно – без последствия и без намек за повторно възвръщане.

Всеки, който иска да опита е добре дошъл.
Същото се отнася и за лекарски екип, който да дойде, да говори с хората и да проведе наблюдение.
––––-
––––-
ТВЪРДЕНИЕ:
„Студът причинява инфаркт и инсулт, затова е вреден“

ОТГОВОР:
Това е една от най-големите глупости, които обаче, повтаряни от лица с медицинско образование, звучат обосновано, научно, тиражират се масово, но не почиват на никаква обективна статистика.

УГОВОРКА:
Не говоря за зимния период, когато всеки обездвижен, с абсолютно объркан начин на хранене и пълен с холестерол до козирката възрастен човек е в състояние да направи инфаркт, инсулт и какво ли не.

Когато отварям дума за студовата практика, имам предвид разумната тренировъчна работа със студа, при която се напредва с бавни и лесни за усвояване, стъпки.

ПЪРВИТЕ СТЪПКИ са познатото на всички утринно плискане с хладно-студена вода на чешмата (в банята, на двора) след задължителната утринна гимнастика.

Обилното наплискване на лицето със студена вода, обтриването на скулите, скалпа, тила и шията, наплискването и разтриването на подмишниците, гърдите и корема са…

… са древни, закодирани практики за здраве, настроение, бодрост и жизненост.

Едва ли има здравомислещ човек, който да твърди, че това е опасно и вредно.

Тези стъпки са част от утринната хигиена, от утринната дихателна практика и подход към волята.


ВТОРАТА КРАЧКА
Тя е в две части:

1) Тренировка на открито през хладните и студени месеци, при която след загряване се сваля по една от дрехите. След много кратък период всеки е в състояние да свикне и с най-лютия студ.

2) Наплискването със студена вода след гореща баня: в началото ходилата и краката, впоследствие и цялото тяло, но това е решение, което всеки взема самостоятелно.

Оттук нататък вариантите са многобройни, но най-разпространеният е да вървим по морския (речния, езерния) бряг през зимата и в един момент, за кратко разбира се, да се събуем боси.

Дали това ще е личният връх в студовата ни практика или ще отидем още по-напред, е решение, което всеки взема сам.

АБСОЛЮТНО ВСЕКИ (УВАЖАВАЩ СЕБЕ СИ) ЛЕКАР би трябвало да е наясно, че неангажиращото утринно плискане на лицето, шията и (ако решите) раменете, гърдите и корема директно повлиява на телесните функции и една от първите е…

Да, една от първите функции (системи), които ОЧЕВИДНО подобряват дейността си, е Имунната Система.


НЕЩО, КОЕТО НЕ ЗНАЕТЕ
От години преподавам и уча хората, че студовата практика върви ръка за ръка с промяната в храненето.

Още веднъж:
Закаляването върви със задължителна промяна в храненето.
Това е единственият правилен начин да имаме сигурност в напредъка със студа.

ЩОМ ХРАНЕНЕТО е разумно и компетентно изградено, практиката със студа (плискане, студени душове, тренировка на студ, плуване в студена вода) става абсолютно спокойна и най-важното безопасна.

Хората, които живеят по този начин, практически Не Боледуват.

Това е научно изследвано, наблюдавано в контролни срокове и установено надлъж и нашир в най-реномирани медицински университети и най-важното – технически измеримо от медицинска гледна точка.

Примерът с Уим Хоф, изследването му от лекарски екип и съответните заключения (функции, реакция и активност на макрофагите, Б- и Т-лимфоцити и пр.) обиколиха света.

От години каня лекарски екипи, които да направят същото с нас, но очевидно, в България страхът от Мнението На Другите в Гилдията е сериозен спирачен фактор.
––––
––––

НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ на абсурдни, противоречащи на природните закони, постановки.
Те са точно това, постановки, театър.

Идете и се разходете в гората, послушайте птиците, чуйте горските звуци, вслушайте се в близкия поток, усетете полъха на вятъра и погледайте небето.

Отговорите са очевидни и навсякъде около нас.

В КРАЯ:
„Но блажени са очите ви, затова че виждат и ушите ви, затова, че чуват“
(Евангелие на Матея)


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

*** Нова публикация всяка неделя! ***

Записване от тук >>

Вашият коментар