Да си вържем обувките… дори когато сме боси (общ поглед върху поддръжката на гръбнака)

ВЪПРОС:
“Емо, не всички сме като теб да тренираме по цели дни. А и гръбнакът боли, задъхвам се, краката и те болят, сърцето ми се качва в гърлото. Какво може да направи за здравето си един обикновен човек, когато е зает по цял ден?”

ВЪПРОС:
“… и в края на работния ден целият гръб ме боли, все едно е открита рана. Гръбнакът ми е схванат и направо не мога да си завъртя главата наляво и надясно. Все по-зле става с годините и започвам да се питам дали има изход от това?”


ПРЕДИ ВСИЧКО

За тия, дето мислят, че съм по цял ден съм в залата или сред природата: не, не съм.

Ходя на работа всеки ден, както всички, съобразявам се с времето, понякога съм притиснат от обстоятелствата и…

И тренировките, походите, плуването (и всичко, с което хората ме познават) са вместени в свободното време, в кратките междинни (без ангажименти) мигове, всяка вечер след работа и в почивните дни, чиито график е разпределен точно и безкомпромисно.


ОТГОВОР:

При идеята за поддръжане на гръбнака ни е необходима логика.

Почти половината от телесното тегло във всеки миг оказва натиск върху гръбнака. Наведем ли се наляво или надясно, напред или назад, напрежението върху костната структура и омекотителите между прешлените нарастват в десетки пъти.

Ако изкривеното напред или встрани положение на гръбнака е най-често предпочитано, тогава износването в местата на контакт между отделните прешлени е предвидимо, необратимо и задължително.

Най-простичкият извод от подобно наблюдение е, че ние трябва редовно (в рамките на час-два по няколко пъти на ден) да разсейваме възникващите напрежения и…

И да даваме време и възможност на напрегнатите тъкани да се възстановят и успокоят.

Разбира се, това е само глътка въздух, не целенасочена тренировка


ОТЛИЧНОТО КРЪВОСНАБДЯВАНЕ

Обичайните човешки движения плюс допълнителните (спорт) изискват включването на телесната мускулатура.

Колкото по-активно участват мускулите в естествените движения (ежедневни дейности, походи, тичане, изкачвания по наклонен терен) и спорта (целенасочена и концентрирана тренировка с определена цел), толкова по-добро хранене имаме на костите, сухожилията, меките тъкани и пр.

Но дори да разтягаме (стречинг, йога) през час-два за четири-пет-осем минути (десетина пъти на ден), притокът на кръв ще има твърде нисък и ограничен таван, казано точно, ще е недостатъчен.

Логиката показва, че ние трябва да задвижим най-големия телесен резервоар на (относително застояла) кръв, а това са краката и таза.

При вървене в парка кръвотокът има относително ниска скорост. Ако се затичаме, кръвта увеличава скоростта си, но…

Но ако започнем (примерно) да клякаме, цялата кръв в краката мигновено бива изтласкана нагоре от свиващите се мускули, което подтиква дишането да се удълбочи, кръвта да се пречисти и (в зависимост от вида на следващите упражнения) да бъде насочена към определена част от тялото.

В паузите можем да се наведем надолу с прави крака (прави в зависимост от възможностите) и така да подсилим ефекта от активното навлизане на кръвта в горната част на тялото.

Разбира се, всеки човек започва с различни степени на постепенност и тук на първо място е редовността в активната спортна, физическа дейност.

Тренираният ще навлезе по-бързо в естеството на упражненията, докато за нетренирания самата подготвителна практика в началото ще е цялата тренировка.


МЕЖДИННА ВМЕТКА
Ако човек реши, че е дошло време, той ще се вслуша в идеите да прави нещо и ще започне да действа, дори…

Дори да има някакви болкови усещания или диагностицирани болестни промени в гръбнака.

Ако човек се е отдал на ядене, на преяждане и пиене, ако е качил наднормени килограми, ако прекарва дните си в застой, той ще продължи да го прави, а дойде ли времето да пристъпи към тренировки…

Той просто ще започне да гълта хапчета, да си бие успокоителни инжекции, възможно е да стигне до операция, оттам седенето на едно място ще изчерпа целия му начин на живот и…

И в недалечно бъдеще ще рухне окончателно.

Ние избираме какви да сме и какъв да е животът ни занапред.


ТРЕНИРАНЕ, ХРАНЕНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ГРЪБНАКА
Запомнете, приятели:

Не можем да тренираме костите и дисковете.
Можем да тренираме мускулите, които задвижват костите, а оттам идва храненето и възстановяването на засегнатите участъци.

Който иска здраве и контрол върху гръбнака, задължително трябва да подходи (отнася се за всички ни) в четири посоки:

1) РЕДОВНО РАЗТЯГАНЕ на гръбнака.
Това са сутрешната и вечерната десетминутна гимнастика, както и завършването на всяка специализирана силова тренировка.

2) РЕДОВНА, съобразена, силова тренировка на:

– дългите гръбни мускули
– мускулите в тилно-раменната област
– дългите гръбни мускули и връзката им с таза
– мускулите на краката
– мускулите на корема

И разбира се, всички останали мускули.

3) СЪОБРАЗЕНО ХРАНЕНЕ
Ако мислите, че това е просто някакво здравословно хранене, не, не е.

Това е специализирана хранителна програма, чието изработване изисква много знания, опит и практика.

Винаги можете да ми се обадите.

4) ВЯРА, ПОЗНАНИЕ, СВЕТОГЛЕД
Приятели, разберете, че гръбнакът е стълбът на живота.

Ако сме изпълнени с незнание, страхове и дълбоко потиснати ежедневни притеснетия, нямаме никаква възможност да минем без тежки деформации и болести.

Промяната в светогледа, разширяването на познанието и вярата в бъдещето (което градим самите ние), отпраща целия ни живот в съвсем друга, светла и прекрасна посока.


МОЯТА ПРАКТИКА

В дългите години работа със стотици хора с най-различни увреждания на гръбнака, установих, че (почти) всяка болестна промяна е обратима, но…

Но е необходимо човек да се вземе в ръце, да започне да тренира по специализирана програма (разтягане, силови тренировки, хранене) и да промени начина си на живот и световъзприемане.


НА СНИМКАТА

Бърз преход из Централния Балкан, по време на който намирам време за кратко разтягане на гръбнака с навеждане към единия, а после към другия изпънат крак.

Просто, но повтаряно неколкократно, върши отлична работа.


В КРАЯ:
Вяра, познание, светоглед.
Желание за действие и промяна.

Запомнете тия простички понятия и всичко ще се получи по най-добрия начин.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене