Как да запазим сърцето здраво.


Въпрос
: “Емо, как да запазим здраво сърцето, нали то е помпата на нашия организъм”
ОТГОВОР
СЪРЦЕТО е физиологична помпа, да, но освен това е основният превключвател на енергия в организма.

ДА ЗАПАЗИМ СЪРЦЕТО здраво на физиологично равнище, е лесно. Важното е да разберем, от какво се (или не се) нуждае, а то е:
1.Вода, сурови плодове/зеленчуци и редовно изхождане.
2.Спорт и движение, с преобладаваща активност на краката.
3.Активно (спортно) дишане и нормирано (йога и карате) дишане.
4.Емоции – във всеки възможен аспект.
5.Удоволствие (емоционално, интелектуално, физическо, духовно и ментално)
ВОДАТА и суровите плодове/зеленчуци разреждат кръвта, алкализират тъканите и премахват предпоставките за образуване на ненужен холестерол. Така отпада заплахата от високо кръвно, наднормено тегло, инфаркт/инсулт и болестни следствия като глаукома, омазняване на черния дроб, диабет, проблеми с простатата и пр.
РЕДОВНОТО изхождане изключва задържането на мръсна кръв в тазовото дъно и червата, което е основният нарушител на киселинния баланс (РН).
СПОРТЪТ засилва кръвотока и дишането. Това води до освежаване на тъканите, бърз пренос на кислород, алкализация и еднородност (без съсиреци) на кръвта. Активността на най-голямата мускулна група – краката (бягане, скачане на въже, качване на стълби, велосипед, карате, плуване – бруст и бътерфлай) отваря активно венозните клапи, засилва големия и малкия кръг на кръвообръщение и целият организъм работи като едно, трептящо в съзвучие, цяло.
АКТИВНОТО спортно дишане е следствие от усилената мускулна дейност и увеличената моментна необходимост от кислород. Това подобрява ритмиката и синхрона между основните физиологични системи, което прочиства тъканите и игнорира раковите нагласи.
НОРМИРАНОТО (в определено съотношение) дишане е основен синхронизатор на дихателната система с околната среда. В йога, ритъмът се дава от пулсациита на сърцето, а пулсът зависи както от вътрешнофизиологичната среда, така и от външните условия – ден/нощ, утро/вечер, топло/студено, високо/ниско атмосферно налягане и пр. Компресираното дишане в карате, със силна и мощна работа на корема, е силна очистителна дейност, а общият ритъм вдишване/издишване е 1:2 и 1:4, което е точната ритмика на процесите в Природата и Макрокосмоса.
ЛЮБОПИТНО: От незапомнени времена лекарите и лечителите препоръчват преди лягане (сън) да се изпива нещо леко и сладко: топло мляко с мед, чаша вода с лъжичка мед или кафява захар – тип лимонада, чаша топъл шоколад, лъжичка-две меласа или малко сладолед. Дори малък сладкиш върши работа. Съветът е абсолютно обоснован, защото сладостта успокоява, дава добра емоция, а сладкото (ако не е вповече) подсилва сърдечната дейност.
МЕНТАЛНО: В духовен смисъл, сърцето е основният превключвател на енергия, пресечената точка между конусите на пространствено-времевия пясъчен часовник. Хора с присадено (чуждо) сърце в 80-90% говорят за мисловно-емоционално вмешателство, което им е неприсъщо, НЕтяхно. Т.е. сърцето е не само обикновена помпа, а съхранител, преобразувател и вносител на енергия (респ. на емоции). Неслучайно в систематиката на йога, сърдечният център (чакра) е границата между по-земните центрове (сл.сплит, стомах/корем, полови органи) и по-високите (свързани с духовните възприятия) – щитовидна жлеза, междувеждие, фонтанела.
ПОЗНАНИЕ: Допускаме или не многообразната и многоаспектната (извън физиологията) дейност на сърцето, важното е да не затваряме очи, както за научните факти и теоретични постановки, така и за езотеричните схващания, които напоследък все по-често се припокриват с науката.

В КРАЯ: Много приказки – на пазара. Изпийте чаша вода, изяжте една ябълка и – марш на чист въздух. В парка, на стадиона, в басейна – изборът е ваш.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене