Реквием за най-тиражираните глупости за здравето и добрата форма

   1. “Емо, мисля, че не е важно какво и колко ядеш, а какъв е типа телосложение”

   ТАЗИ ЧЕСТО срещана нелепост се родее с други такива: “Имам тежки кости”, “В нашия род сме все такива”, “Мен господ ме е направил такъв, няма оправия” и пр.

   Съгласен съм. Тежките кости са от значение, но по-важно е, в колко ката сланина са увити.

   ДА ПРИПОМНЯ: В концлагерите (чудно защо) не е имало хора с тежки кости и без значение от род и господ, всички били слаби.

   ПЛЪТ от въздух не става – трябва нещо да я създава.

   И това нещо е храната. Ако чашата-две вода и добре сдъвканата ябълка съставляват половината до една трета от предстоящото Ви ядене (или само това Ви е яденето), то вие ще започнете да отслабвате – бавно, сигурно и дори родовите наследствености и проклятия няма да повлияят.

   Ако водата и ябълката ги няма, а започвате с аперитив и шопска салата (като яко начало в стил “Когато сме най-зле, тъй да сме!”), е – нещата не отиват надобре.

   Нито за талията, нито за сърцето, нито за здравето.

   Нито за… главата.

   Гаранция – Франция.

2. “Колкото и да спортуваме, спортът не помага за отслабването”

    Е, КАЖЕТЕ това на моя приятел, колега, бегач-маратонец и черен пояс по карате Ники Колев, след като е избягал… стоте километра около Мон Блан.

   Когато миналата година завърши (с отлично постижение), Ники беше паднал към 3-4 кг, дори повече, за едно денонощие, при все че се хранеше здраво и без ограничения.

   Следва резонният въпрос: ако си беше стоял вкъщи до печката (щото там горе е стуууд!), дали би свалил същите килограми?

   КАЖЕТЕ, че спортът не помага за отслабване и на десетките хора с наднормено тегло, които след като влязат в тренировъчен ритъм, започват да смъкват от един до три-четири килограма на месец.

   ПРОСТИЧКА ИЛЮСТРАЦИЯ: Пуснете EUROSPORT, когато дават лека атлетика.

   Вижте как изглеждат бегачите на 100, 200 и 400 м, т.е спринтовите дисциплини: яки, мускулести, обемни, почтти като културисти. Изчакайте да започнат дългите бягания 3 000, 5 000, 10 000м и обърнете внимание на участниците – тънки, жилести, някои са кожа и кости.

   Отговорът на “защо?” е само един: кратките спринтови бягания са близки до (културистичните) серии във фитнеса, а дългите бягания изискват много въздух и много разход на енергия, които “изпиват” ненужната плът.

   Ерго?

   КОГАТО човек влезе в тренировъчен ритъм и работи редовно обща физическа подготовка плюс бегови дисциплини (бягане, скачане на въже, стълби, карате-работа на чувал), тялото влиза в стабилен ритъм на освобождаване от ненужните килограми и… обиколки.

   Епизодичната (от време на време и когато сме на кеф) тренировка не постига това.

   Изводът е: резултатите идват при редовност и изграждане на тренировъчен ритъм. С празни приказки можем да блестим само сред пенсионерите на пейката пред блока.

3. “Емо, можеш ли да кажеш за специалните тренировъчни системи, при които изчезва целулита”

   ДА, МОГА. Няма такива.

   НО, МОГА да кажа нещичко за тренировките, при които се подобрява дишането, усилва се сърдечната дейност, кръвотока и клетъчната обмяна на веществата, мазнините влизат в режим “горене” и ефектът накрая стига до кожата.

   ТОВА, което наричат “целулит” е по-грапавата и по-слабо кръвоснабдена кожа, предимно по дупето и бедрата. Ленивата кожа “полепва” по грапавата, пасивна подкожна мазнина и следва нейния контур.

   НО…

   ВНИМАНИЕ: След половин час тренировка с обилно изпотяване, визуалният изглед на дупето и бедрата е съвсем различен – кожата е видимо по-гладка. Направете си селфи на дупето, увеличете кадъра на лаптопа и ще видите промяната.

   Как става това?

   Обилното, активно кръвоснабдяване изпълва клетките, втвърдява (надървя) тъканите, отпуснатостта изчезва и изпъва кожата.

   След преминаване на тренировъчния ефект, целулитният изглед се връща, но – с намален процент.

   Ако тренировъчната ритмика се поддържа (нито ден без утринна гимнастика и три-четири тренировки седмично), качеството и функциите на кожата се подобряват.

   Оттам изгледът и се променя трайно – по-гладка, по-изпъната и по-свежа.

   МАГИЯ? Стига глупости, нарича се Начин На Живот.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене