Добри думи за грипа…

   ВЪПРОС: “Не мога да избягам от грипа, Емо, какво ли не пих. Даже пих и някакъв detox-елексир, дето го рекламира една преподавателка по йога, твоя колежка и нищо. Докараха ми го специално, но само си дадох парите. Сега съм с температура, кашлям ужасно, всичко ме боли, не мога да мръдна и не му се вижда края. Как да изляза от това положение?”

   ОТГОВОР:
   Ако говорим за същата, ъ-ъ-ъ, колежка и тя преди броени дни едва успя да стане от леглото след едномесечен грип.

   Братя по оръжие (и по елексир) сте с нея, един вид.

   И, очевидно, detox-елексирът помага.

Помага на едни да им олекне, а на други да им се напълни джоба.

   Та, въпросът, ако перифразираме Дядо Благоев, е: “Що е туй алъш-вериш и има ли той почва у нас?”

   ЗНАЕТЕ, че акулите са “прахосмукачките” на морето и океаните, нали? Почистват и изяждат всичко, на което не му е там мястото и замърсява света им.

   Е, грипът е същото… в света на текущите разболявания.

   Стига, разбира се, да не изтървем контрола и от играчка (относително безобидно три-четири дневно температурно кихане-кашляне), да докараме нещата до под кривата круша.


ЗАПОМНЕТЕ: Грипът никога…

   Никога?

   Да, никога не идва изведнъж – както масово, безпросветно и тенденциозно се твърди.

   Има много (поне десет очевидни) признаци, които ден-два-три преди това показват, че е необходимо да вземем екстремни мерки.

   И – ако не го направим?…

   Накратко – грип.

   ЛЮБОПИТНО: Тези дни, на бърз десеткилометров преход при отрицателни температури, бяхме десетина души. На моменти така се бяхме загрели, че при -5 градуса съблякохме горните дрехи и метнахме раниците на голо.

   Един от хората беше съвсем леко по-различен – весел, но не толкова, активен, но не както обичайно, енергичен, но с лек отенък на замисленост. По време на похода всички пикахме по пет-седем и повече пъти, той – нито веднъж.

   Подобни неща веднага правят впечатление, но не казах нищо.

   Когато се прибрахме, вечерта ми писа, че го боли всичко, има температура и, очевидно, е прихванал грип.

   Слава богу, понеже е наш човек и знае как да постъпи, успя да пресече заболяването за ден и половина.


ПРИЗНАЦИ, при наличието на които, е наложително да вземем мерки:

1. Сериозно обложен език с дебел, жълто-бял налеп. Ако два дни поред е така, дори при прекрасно себеусещане и настроение, бъдете сигурни, че след някой и друг ден, болестта ще почука на вратата.

2. Лека, почти незабележима промяна в отделянето (по-малко уриниране, спад в изхождането и промяна в консистенцията към твърдост): Това е очебиен признак, че тялото се стреми да задържа вода. Получава се, когато има проникнал интервент (бактерия, вирус), който трябва да бъде изолиран, унищожен или блокиран.

3. По-рядко от обичайното отделяне при голяма нужда – видим стремеж на организма да изхвърли “нещо” и обикновено то е вирусен или бактериален агент.

4. Леко, почти незабележимо запушване на едната или двете ноздри –
проблем с храненето, съставките и комбинациите. В сезона на настинките и грипа, този признак е жив, рисков фактор.

5. Сърбеж и пъпки: нарушена лимфоток. Това винаги говори за проблем в дебелото черво (недостатъчно изхождане, премного захари/въглехидрати и недостатъчно питейна вода). Тази вътрешнофизиологична среда благоприятства приемането (без бой) на външни болестотворни интервенти и размножаването им.

6. Промяна в настроението, енергията, активността: Очебиен показател за намалено количество на клетъчната вода – изсушаване на организма. Първи страдат стомаха и червата – подават на мозъка сигнал за спад в енергията, което повечето хора регистрират като липса на настроение и проблем с мотивацията.

7. Необяснимо (леко, почти неосезаемо) усещане, че нещо не е наред със стомаха и червата. Запомнете: всяка болест (дори и обикновен “ечемик”) започва винаги в червата – виж точка №6.

8. По-ниска гъвкавост от обичайната: Очеизваждащ признак, че в тъканите има токсини, които директно ни връщат към (майтап бе, Уили!) точки №1, №2, №3, №4, №5, №6 и №7.

   Забележка: Има още много, но тези “напомняния” са достатъчни, за да ви накарат да се замислите и да се погледнете в огледалото.

   ИЛЮСТРАЦИЯ НА ПРОБЛЕМА “ОБЛОЖЕН ЕЗИК”: Колко хора разбират, че за да започне изхвърлянето на нечистотии и смрад през езика, долу, в дълбините на тялото (черва, коремни органи, полови органи и др.) положението е почти военно: пищят сирени, имунната защита се скапва от работа, затварят се цели физиологични отсеци (като в “Титаник” и с почти същия неуспех), а ние…

   Ние и пет пари не даваме, защото (все още) не усещаме нищо и, защото (олеле, боже!) живеем, та се късаме.

   И когато (изведнъж – хе, хе) се стигне до срив, приказваме нелепости от сорта: “Изведнъж ме събори”, “Докато се усетя и бях болен”, “Въобще не разбрах, как се случи”.

   Д-р Пааво Айрола го е казал точно: “Когато човек живее с усет за природата, храни се чисто, редовно е на чист въздух и спортува, сигналите на тялото се усещат много преди идването на болестта. За съжаление, напоследък хората живеят точно по обратния начин и сигналите на тялото нито биват чути, нито биват разбрани.”


   НЕЗАБАВНИ МЕРКИ при усещане за спад и възможно разболяване:

1. Един ден (пробен) глад – на чай с добре изцеден (не с плуващо резенче) половин лимон. Говорим за два-четири лимона за един ден. Може и една-две ябълки с добро сдъвкване.

В този ден идете на поход и прекарайте три-четири и повече часа на открито в движение, спортни упражнения, откривателство, приключения и интересни, необичайни дейности.

(Снимката отразява тренировъчен момент от утрото на такъв ден. Въздух 2-3 градуса, близкият горски поток е покрит с лед, а дънерът не е от стиропор)

2. Незабавно спиране на млечните продукти.

3. Ако знаете как, ако имате опит и решите, сутринта направете клизма. Този подход дава почти 60-70% вероятност, че ще пресечете болестта.

4. Преминете на водни безмесни яденета (супи, яхнии, боб, леща) и вместо оцет, изцеждайте половин лимон.

5. Към всяко ядене – по две-три скилидки чесън.

   НЕПОЗНАТИЯТ “ЧИСТ ВЪЗДУХ”. Вирусите, които мислите, че ви разболяват, всъщност, намират благоприятна среда и се размножават вътре във вас – сред нечистотии, сред разложена, лепкава смрад в червата, мазна кръв, бавен, натъпкан с отрови лимфоток и отслабена имунна защита.

   Излезем ли на чист въздух, сред зеленина и природни пространства, дълбокото дишане моментално влиза в ролята на мощен алкализатор, който пречиства кръвта, обогатява я и забързва обмяната.

   Запомнете: вирусите живеят в топли, затворени стаи, където дишаме многократно издишан, пълен с влажни пръски от слюнка и пр. секрети, въздух.

   В горите, планините, на морския бряг и в парка, грип няма.

   ВСЪЩНОСТ, идеята на публикацията е да ни наведе на мисълта, да живеем така, че да не стигаме до разболяване.

   Както винаги, в основата е начинът на мислене, нашето познание, вяра и разбиране за света.

   (въпроси, програми, съвети – на съобщения)


   ЗА ЕЛЕКСИРА И ЕЛЕКСИРОВЕДИТЕ: Оставете елексирите и приказните, вълшебни (разбира се, платени), чудодейни напитки за хора, като моята, уж, колежка по… каквото там.

   За нас – активните, действащи, спортуващи, трениращи здраво, плуващи, дишащи и общуващи с Природата човеци, е ясно: Никакви измислени (допълнително привнесени) елексири не носят здраве.

   Все едно, върху купчина изпражнения да изсипем хлор и да очакваме, че вонящата купчина ще се изпари от само себе си. Просто някой трябва да хване лопатата и да изрине нечистотиите.

   Този “някой” сме ние.

   Здравето идва, когато започнем да олекотяваме житейската лодка – колкото по-малко, толкова по-добре.

   ВАШИЯТ ИЗБОР:
   Решете:
   – искате ли здраве за децата, за близките и себе си

   или

   – смисълът на живота ви са неспирни Фб-селфита, сред планини от суджуци, джумерки, баници, цигарен дим, прасета с ябълки в устата и алкохол, в съпровод на “Градил Илия килия”, “Шушана” или нещо от сорта.

   В КРАЯ:
   Не остана много, освен “Аз казах. Хау!”
   За който е чел “Винету“.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене