"Дядо ми навремето... " или просто безпристрастна статистика

„Дядо ми навремето… “ или просто безпристрастна статистика

Публикацията е за:
– за вилните спец-терапевти и Мик Джагър
– най-старата французойка
– кафе и цигара сутрин? Я пак?
– пълнеенето и отслабването
– диабет, инфаркт и инсулт
– уши-нос-гърло, синузит и проблеми с белите дробове
– вметка: простият произход на съвременните болести
– „дядо ми навремето все гимнастика е правил… „
– четете историята и опознавайте българските традиции
– ние, българите
– българино, знай своя род и Родина!

Един нормален въпрос:

ВЪПРОС:
„Емо, има ли някаква статистика, която да показва черно на бяло вредата от обездвижването, от преяждането, от неправилното смесване на храните, както и от вредните навици алкохол, тютюнопушене и наркотици?“

И въпроси за (и от) идиоти:

ВЪПРОС:
„Емо, добре ли е вечер да ям нещо леко, примерно, супа топчета или една шкембе-чорба и баница със сирене, а накрая купичка мляко с ориз?“

ВЪПРОС:
„… и като гледам, теориите за здравословния живот хич не издържат. Да вземем един Мик Джагър, например. Цял живот наркотици, алкохол, цигари, трева, секс, всякакви глупости, а днес човекът е над седемдесет, здрав, подвижен и изнася концерти. Е?“

ВЪПРОС:
„… и ми е писнало напоследък от многознайковци като теб. Дядо ми на времето все хапките си е броял и е правил гимнастика от сутрин до вечер, нали? Айде стига глупости, всеки живее, колкото му е писано и толкоз!“

ВЪПРОС:
„… и отивам на вилата и си правя една релакс-терапия: хвърлям в барбекюто свинските пържоли, кюфтетата, пържа едни хубави мазни картофи, препичам филиите хляб, слагам виното, ракията, салатата, а за десерт някое мляко с ориз, после кафенце, цигара и съм спокоен, та оттатък. Понеже имам високо кръвно, като се отпусна така на вилата и ми е много добре.“


ОТГОВОР:

Да, приятели, другари и другарки, колкото и нелепо да звучи, получавам и такива въпроси, твърдения, емоционални изблици и съвети за добро прекарване и здраве.

А факторът време тече ли, тече.

И ето, минава някоя и друга година и до мен редовно достигат новини, че подобни „вилни спец-терапевти“ са си отишли (уж, ненадейно) по живо и по здраво, я от инсулт, я от инфаркт, я от рак на панкреаса, на дробовете или пък на дебелото черво.

Говорим за възраст „на отплуване“ между четирийсет и пет и шейсет и пет, когато човек би трябвало да е все още, уж, здрав.

А за Мик Джагър… или добро или нищо.


ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ

Нашумя историята на най-старата французойка, дето живя близо сто и двайсет години в добро здраве, пушейки, пиейки и тъпчейки сладкиши от сутрин до вечер.

Но колко от вас знаят за медицинското „продължение“ на историята?

След взета генетична проба от жената малко преди да почине, се оказало…

Да?

Ами, оказало се, че французойката има крайно рядка генетична аномалия, при която организмът неутрализира канцерогенните алкалоиди на тютюна, което пък водело до усилено изгаряне на захарите.

Била е като извънземно сред нормалните хора, но без да ѝ личи.

Все хубави новини за нея, но дотолкоз несрещани в човешкия род, колкото и възможността да издържаш без проблеми на 100 000 волта токово напрежение или способността на известния Марин Дажо да промушва през тялото си (и през всеки орган) обикновена рапира/шпага и всякакви стоманени остриета, без какпка кръв или вреда за здравето му.

Да, приятели, вярно е, че такива хора има.
Но също така е абсолютно вярно, че възможността да бъдат срещнати е повече от десетки милиони към едно.

Така че, ако толкоз искате да проверите дали пък не сте от тия същите, вземете едно арматурно желязо и накарайте някой смелчага да ви промуши през сърцето, додето върхът му се покаже откъм гърба ви. Оцелеете ли, ще ви се кланяме до земята.

Обаче, статистически по-вероятно е… да си спестим покланянето.


НИКОГА НЕ СЕ ВОДЯ ОТ СТАТИСТИКАТА

Аз съм човек на действието, на здравия разум и премерения риск.

През десетките години практика и работа с хора съм видял толкова умиращи от…

– рак на белия дроб (от тютюнопушене)
– рак на черния дроб от алкохол и преяждане
– рак на черния дроб от анаболи, обезмазнители и обезводнители
– рак на панкреаса от преяждане, алкохол и пр.
– рак на дебелото черво от тютюнопушене и бъркотия с храните
– инсулти от преяждане с животински мазнини
– инфаркти от застояване, преяждане и объркано хранене
– диабетни усложнения, вследствие на преяждане и липса на движение

И още, и още, и още…

Та, с годините съм видял толкова умирщи от всичко това (плюс други десетки от какво ли не), че статистиката се явява за мен твърде ниска топка… ако трябва да обясня нещо на самия себе си.

Но, ако държите на статистиката, ще ви кажа без увъртания, че ако започвате всяка сутрин с кафе и цигара, ако имате още три-четири кафета с цигара, ако пушите на ден над кутия и пиете всяка вечер по две-три ракии…

Възможността да стигнете шейсетте без рак (където по тялото, но предимно навсякъде) е по-малка от десет процента.

Т.е. от сто души само десет ще преминат и това е оптимистичната цифра.

Държите ли да проверите, дали сте от тях или ще се вместите безславно и необратимо в останалите деветдесет?


ЗА ПЪЛНЕЕНЕТО И ОТСЛАБВАНЕТО
(без тинтири-минтири)

1) Ако не поставите под контрол хляба, баниците, щруделите, пиците, кекса, сладкишите, ориза, картофите и пр, вие ще пълнеете и от един момент нататък теглото ви ще расте неудържимо.

Искате, не искате, това е положението.

2) Ако прекарвате времето си на едно място, без абсолютно никакво физическо натоварване и спорт, дори и да внимавате с хляба и пр. (виж т.1) вие ще започнете да качвате килограми, а плътта ви ще е отпусната и неприятна на вид.

Дали ви харесва или не, това е положението.

3) И най-тежкият тренировъчен режим не може да противодейства на неправилното и претрупано хранене. Приказки от сорта „тренирам постоянно, но такъв ми е генът“ са просто празнословия за лековерни.

Дали вярвате или не, това е положението.

Изброеното не е изчерпателно, а насочващо.


ЗА ДИАБЕТА, ИНФАРКТА И ИНСУЛТА

1) С всеки наднормен килограм (над трийсетгодишна възраст) вие увеличавате неудържимо възможността да си отидете ненадейно от инфаркт, инсулт или да отключите диабет.

Не е въпрос на вяра, а въпрос на физиология.

2) Ако имате до пет-осем наднормени килограма, но редовно спортувате два-четири пъти седмично по половин час, възможността на направите диабет, инфаркт или инсулт се отдалечава.

3) Ако прекарвате времето си в застой, без спорт и активно движение, възможността да отключите диабет, да направите неочакван инфаркт или инсулт след трийсетте се покачва, дори да сте с нормално тегло.

4) Всяко редовно физическо натоварване, водещо до усилено дълбоко дишане намалява главоломно опасността от инфаркт, инсулт или отключване на диабет.

5) Една чаша вино на ден не е добра идея, две пък съвсем. Решението да се рекламира „полезността“ на виното по този начин ни връща в началото на ХХ век, когато мафията в Италия натиска местните лекари да рекламират винопроизводството.

Останалото е история, както се казва.

История, която повишава кръвното, обърква храносмилането и почти неусетно, но закономерно, води към инфаркт и инсулт.

Дали ви харесва или пък не, дали негодувате или се възмущавате, е без значение.

Изброеното не е изчерпателно, а насочващо.


ЗА „УШИ, НОС, ГЪРЛО“, СИНУЗИТА И БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ

1) Ако редовно смесвате две или повече белтъчини на едно хранене (яйца и мляко; месо и млечни; боб и месо; и пр.) вие ще правите изненадващи (уж, дошли от нищото) настинки, повишена температура, ангини, хрипове, пневмонии, херпеси, алергични пристъпи и още, и още.

Когато прехвърлите четирийсетте, ще сте в рисковата група за диабет, инфаркт и инсулт.

2) Ако редовно се храните с първо, второ и трето (извън покачване на килограмите), редовно или периодично ще имате проблеми с „уши-нос-гърло“.

3) Проблемите „уши, нос, гърло“ след четирийсетте водят до прединфарктни, прединсултни, преддиабетни и пред-алцхаймер състояния.


ВМЕТКА:
ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ:
Повечето от проблемите в храненето, вредните хранителни навици, обездвижването, тютюнопушенето, алкохолът и пр, водят до различни болестни състояния в зависимост от генетичните предразположения на дадения човек.

Затова много от вредните навици могат да се явят като причини, както за „уши-нос-гърло“, така и за инфаркт, инсулт или, примерно, гастрит, язва или високо кръвно налягане.

Тези, които (поради мързел, незнание или откровена глупост) си умират да твърдят колко сме различни, колко сме индивидуални и как човек с човек няма нищо общо, са чисто и просто приказливци без покритие.

Ще ви дам пример:
Редовното тютюнопушене в почти 100% ще предизвика (и ще предизвиква периодично) белодробни отклонения, които след четирийсетте могат да доведат до тежки и смъртоносни болести, вкл. рак на белите дробове.

Наред с това, обаче, редовното тютюнопушене (поради гравитацията и утаяването на тежките отрови в тазовото дъно), в немалко случаи довеждат до рак на дебелото черво.

Забелязвате ли приликата?
Две или повече различни болести с една и съща (наред с всички останали) причина.


„ДЯДО МИ НАВРЕМЕТО ВСЕ ГИМНАСТИКА Е ПРАВИЛ… “

Всички сте чували тия безпочвени сравнения с онова „някога“ и сегашното „днес“, нали?

И е откровено ясно, че дядовците и прадядовците ни не са правили утринна гимнастика и йога, не са вдигали тежести или тренировъчно бягане по баирите.

Но също така е безпределно ясно, че физическата дейност и натоварване на някогашния българин от ранни зори, още преди изгрев слънце (грижа за животните, подготовка на каруцата за нивата, запрягане и пр.) са толкова тежка, ежедневна работа/натоварване, че едва ли съществува съвременен човек, който да е готов да повтаря това (и да живее така) до края на дните си.

Т.е. още със ставането прадедите ни са извършвали едночасов принудителен физически тренинг, който не може да бъде достигнат от днешните хора за месец, два, дори три.

Ами вечер, след прибиране от нивата?
Пак същото: разпрягане на конете, тимарене (за които знаят що е туй), вадене вода от кладенеца или герана до реката, носене храна за животните (поинтересувайте се колко „лесно“ се приготвя ярмата за прасетата) и прочие, и прочие.

Нещата придобиват страховит (фитнес) отенък, сравним с тежка щангистка тренировка, тежък крос-фит, интензивен планински преход с тежест на гърба и всичко това…

Всичко това съчетано с оскъдно хранене.
Храненето на българите само един век назад е било винаги оскъдно.

Не е съществувал оризът (идва у нас в края на ХIХ век), доматите и краставиците са били оскъдни и трудни за намиране, хлябът е бил крайно недостатъчен и е бил заменян с качамак, млякото и сиренето също са били оскъдни и само сезонно възможни, а прехвалените днес осем (десет, дванайсет и колкото там) ястия на трапезата по време на празници, са чисто и просто западни католически приказки, които нямат нищо общо с нашата, родна, българска действителност.

Спомнете си отчета, който Левски дава за десетте гроша, взети от него, за да си купи маслинки, защото бил гладен.

Човек, който е обикалял цялата страна в най-тежки зими, виелици и ужасяващи студове, закърпвал глада… с шепа маслини. Това е във втората половина на ХIХ в. Ами във вековете назад?

Ще ви го кажа точно:
Нито зеленчуци, нито мляко, нито сирене, нито кокошка, нито яйца (само за крайно заможните), нито риба…

Накратко: ряпа, къшей хляб или паница качамак. Човек е бил късметлия, ако е можел да си позволи тия неща до два пъти на ден. Понякога е била възможна и паница леща, защото бобът е бил кът и се е водел почти богаташко ястие.


КАКВО ВИ КАЗАХ, ПРИЯТЕЛИ?

Оформете за себе си виждането за традициите, народността, историята и начина на живот, който са водели дедите ни.

Изградете Реалистично Виждане за миналото, защо нашите тела, организми, стомаси и черва са наследени от същите тия селяни, за които говорим и от които сме родени.

Носим същите гени, чревни бактерии, ферменти и ензими у себе си и, ако кажем „майната му!“, ако продължим с днешното абсолютно небългарско преяждане и разхищаване на храна, самата Природа (в лицето на нашето тяло) ще ни накаже.

Всъщност, тя вече го прави.
Вижте липсващото здраве на хората и ще ви стане ясно.


БЪЛГАРИ СМЕ!!!.
Имаме корени, основи, традиции и дух.
Време е да го осъзнаем и да живеем според онова, което са завещали дедите ни.

Всичко друго е предетелство, родоотстъпничество и откровено самоубийство.


В КРАЯ:
Заветът е:
Българино, знай своя род и Родина!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене