Вторият мозък – стомахът и червата или къде изчезнаха гастритът и язвата?

   ВЪПРОС:
… и ми откриха ми гастрит, Емо. Лекарите казаха, че е наследствено, защото майка ми има язва. Възможно ли е да се направи нещо?

   ОТГОВОР:
   Възможно е, разбира се.
   Нарича се Нов Начин на Живот и Нова Посока на Мислене.

   ЗАПЛАХАТА от наследствеността при заболяванията е силно преувеличена. Примерно, откакто я помня, майка ми има високо кръвно, също гастрит, язва, проблеми със сърцето, захарта и играеше и направи диабет.

   От няколко години ме слуша (знаете, че родителите рядко чуват децата си) – свали килограми, движи се много, нормализира кръвното, гастритът и язвата ги няма и вече контролира диабета с минимално количество инсулин.

   Ако взема заболяванията на майка ми и десетките (сърце, дробове, черва, бъбреци, простата), от които си отиде баща ми, би трябвало да имам предразположение и проявление на поне едно.

   Няма и намек, обаче.

   Отговорът на “Защо?” е очевиден.

   НЕПРОЧИСТВАНЕТО на стомашно-чревния тракт преди хранене (вода, лъжичка оцет, цитрус, суров плод) автоматично води до наднормено подкиселяване на тъканите – първо стомаха, след това червата, а после бавно и неусетно на целия организъм.

   Процесът започва отрано и децата често реагират “злоядо” на някои храни, а периодичните, уж безобидни заболявания тушират проблема.

   С настъпването на зрялата възраст и невслушването в сигналите на тялото, положението лека-полека става сериозно.

   Подкиселяването (РН) е в рамките на стотни, но в един момент вече е повсеместно. Тук се включва наследствеността – генетично слабите места дават сигнал за нередност или “изгърмяват” първи и – започва влакчето на болестите и ужасите.

   ТЪКАННАТА ГОТОВНОСТ за бой или т.нар. адреналин:

   През хилядолетията, човек се е спасявал от опасността с физическо действие – бягане, търсене на убежище, изработване на защитни съоръжения или влизане в директен бой. Опасността е предизвиквала (и предизвиква) тъканно насищане с кисели, хормонални дразнители, повишаващи кръвното налягане, подтикващи дълбоко дишане и мускулна готовност.

   Физическата дейност по оцеляването, многобройните физически действия в бита са изразходвали “продуктите на готовност” и организмът е възстановявал физиологичния си баланс.

   ДНЕС, отделянето на кисели, тъканни продукти за бой (адреналин & СиЕ) е ежечасово и неспирно: социалната несигурност, изнервената обществено-социална, работна и семейна обстановка, незнанието, страхът и притесненията ни съпътстват от сутрин до вечер.

   Как реагираме ние – седим на едно място, тъпчем се с боклуци, зяпаме компютъра и предъвкваме страховете си.

   Можете сами да си отговорите, до къде води това.

   НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СПОРТЪТ: Започнем ли от сутринта със спорт, вече имаме резервоар, който ще поеме отпадните продукти от дневните (до следобеда) притеснения.

   Следобедно-надвечерните страхове се изличават със събуване на чорапите и обувките, смяна на дрехите и провеждане на вечерна тренировка/гимнастика. Колкото по-интензивна и емоционална е, толкова по-чиста е физиологията след това.

   Накрая идва горещият душ (вана, сауна) и тялото е като ново.

КЪДЕ ТУК Е СВЕТОГЛЕДЪТ?

      Простичко е.

1. Ако тренирате, защото искате да намалите стреса, означава, че подхождате със страх: нямате желание да се движите, но страхът от болести ви подтиква да спортувате. Казано иначе, липсата на избор ви е довела до този избор.

Тази изкуствено подтикната дейност, съдържа страх в основата, самата тя е продукт на страх и оздравителният и таван е твърде нисък.

2. Ако разбирате, че всичко е движение, взаимопреливане и обновление (във всеки миг и навсякъде), вие ще сте любопитни, любознателни и искащи да видите, да научите, да изпитате, да докоснете, да преживеете лично и да разберете.

Всяка ваша дейност – хигиена, хранене, гимнастика, спорт, библиотека, информация, емоция, любов, вяра – ще е подтикната от вътрешните ви стремежи, а това неусетно ще ви свързва с енергията и Природата.

Тогава нещата си идват на мястото.

И ВСЕ ПАК – откъде да тръгнем, ако имаме гастрит/язва?

1. Кратки (полудневни, еднодневни) полу-гладувания на (меки, омекотени) плодово-зеленчукови сокове: ябълка-морков; круша-ябълка; ябълка-морков и една лъжичка сок от червено цвекло и пр.

Трябва да се експериментира внимателно, но настойчиво и неотклонно.

Към соковете се капва малко растително масло – зехтин, олио.

2. Един час преди хранене да поемаме – бавно, с много внимателно дъвчене и ослюнчване, пасиран, суров плод – ябълка, круша с малко растително масло.

Суровите плодове са необходими, за да започне алкализирането на тъканите.

3. При възстановяване на лигавиците са необходими белтъчини. Запознайте се с белтъчните храни (леща, извара, сирене, мляко, яйца, риба, птици, месо и др.) и експериментирайте: в малки количества, много добро и бавно сдъвкване.

Щом откриете, кои ви действат добре, включете ги в ежедневното си меню.

4. С напредване на оздравителния процес (три-пет месеца до година), ще имате възможност да преминете на нормално ядене – суров, добре сдъвкан плод преди хранене, но за дълго време зеленчуците ще трябва да са само парени, задушени или печени и задължително с растително масло.

   Това са основни препоръки, не всички. Въпроси, консултации, програми – на формата на страницата за контакти.

   ЗАПОМНЕТЕ – еднообразието в мисловно-емоционалния процес, притесненията, страховете, завистта и сплетните, колкото и да не очаквате, ВКИСЕЛЯВАТ не само психиката, но и тъканите.

   Вместо да седите и да предъвквате нерешените проблеми, станете и направете гимнастика. Идете в залата (стадиона, басейна, игрището) и направете интензивна тренировка.

   Най-доброто за промяна на мисленето е ПРАВЕНЕТО, а най-доброто от нещата за правене е спортът.

   Е… и правенето на любов.

   В КРАЯ:
   Заболяванията не са окончателно състояние, а процес, който може да бъде обърнат.

   Обръща го Природата.

   От нас зависи да сме с нея.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене