За гените, здравето и безкрайността

    ВЪПРОС: “Емо, гледах едно предаване с доктор Неделя Щонова за гените, в което казаха, че гените са решаващи за здравето. Ти твърдиш друго. Къде е истината?”

   ОТГОВОР:
   Е, заради въпроса и аз изгледах същото предаване на запис.

   Изводът там, обаче, беше обратен: не гените, а начинът на живот решава дали да сме здрави или не.

   Което е верният отговор.

   УВАЖАВАМ д-р Щонова, заради (1) идеята да дава форум на различни медицински специалисти и (2) умението да се поддържа във форма.

   Разбира се, като цяло, изводите в предаване от такъв формат следват виждането на традиционната медицина. Това леко стеснява възможността за цялостен обзор върху здравните проблеми, но начинанието е добро.

   НАПОСЛЕДЪК се наливат огромни пари в разработката на генни подходи и генни субстрати, влияещи върху едно или друго заболяване. Пи-арите ги обявяват за връх в постиженията на…

   На кое, всъщност?

   На медицината, разбира се, която накрая опира до фармацевтиката (пазара) и рекламата. С тяхна помощ възвращаемостта на вложените суми надхвърля в пъти (по пъти, по пъти) първоначално вложените.

   Т.е. всичко е бизнес.

   А заболяванията растат ли растат и (по думите на един известен американски кардиолог), ако се погледне безпристрастно “…справя ли се медицината със съвременните заболявания, отговорът е… не“.

   ДРУГАТА модна, почти безсмислена, тенденция е (платежоспособните) да се подлагат на генен анализ, за да узнаят към какви болести са предразположени.

   Въпросът е, когато научат – какво следва?

Следват:
– нови проучвания (отново пари)
– скъпи клиники (за богоизбраните)
– скъпи операции
– скъпа рехабилитация
– скъпа медикаментозна и фармацевтична поддръжка

   Т.е. пари, пари, пари.
   При (почти) нулев, бъдещ здравословен резултат.

   “Почти”-то е от куртоазия.

   Защото и, хе, хе, богоизбраните мрат като мухи и то от най-обикновени (или поне тези, с които сме свикнали) заболявания – диабет, алцхаймер, инфаркт, инсулт, рак.

   Както казваше един мой познат гробар, парите наистина помагат. На въпроса “За какво?”, човекът отговаряше “За да ги турят в по-скъп ковчег”

   Sic transit gloria mundi

   УЛОВКАТА Е, че повечето хора (както и доста, които се имат за специалисти) приемат (мислят или са убедени), че гените са нещо:

– твърдо установено
– непроменливо
– неподвластно на външни условия
– има го и точка, няма мърдане

   Абе, бетон.

   Всъщност, нито едно от изброените не е вярно.

   Огромна част от генния арсенал с който идваме на този свят, се влияе (почти моментално, директно, индиректно или след известно време) от всичко, което съставлява нашия Начин На Живот.

   Т.е. гените се влияят и променят от:

– въздуха, който дишаме
– водата, която пием (или не пием)
– храната, която ядем
– продуктите и комбинациите по време на хранене
– хранителните навици (спокойствие, говор, пиене на течности и т.н.)
– вредните навици: алкохол, тютюнопушене, наркотици
хигиенните навици
– вътрешната хигиена на тялото
– слънцето и светлината
– количеството и качеството на движението и спорта
– емоциите, общуването и светогледа

   Накратко: гените се влияят и променят от…

Ами…

   От всичко.

   Както казва д-р Хироми Шиния: “Навиците променят гените”

   ВЪЛШЕБСТВОТО на квантовата реалност (най-дребните от възможно най-дребните неща) е нещо, което слага в джоба си и най-приказните или фантастични филмови/литературни сюжети.

   Когато наблюдаваме с неимоверно увеличение структурата на материята, стигаме до момент, когато познатите елктрони и протони… изчезват.

   Появяват се само там, накъдето насочим поглед, но се оказва, че не са нищо друго, освен трептяща енергия.

   Като мараня над асфалта през лятото.

   Т.е. материята е празно пространство, пълно с вибрираща енергия, която се събира (разделя или дори изчезва) в зависимост от…

   От?

   Ето тук е вълшебството:

   Материята се структурира като такава, в зависимост от желанието (предпочитанията, емоциите и светогледа) на наблюдателя.

   Накратко: ние хората, дори без да се замислим, създаваме, променяме, сливаме или разделяме (като пластелин) материята около себе си.

   

   КАКВА (НИ) Е ПОЛЗАТА ОТ КВАНТОВАТА РЕАЛНОСТ?

   Много просто:

   Щом можем волно (или неволно, несъзнателно, но неотменно и винаги закономерно) да променяме материята, то всичко около нас и Вътре В Нас също се променя.

   Искаме или не, промяната е факт и от нас зависи да направим този факт Полезен За Себе Си.

   Това е моментът, в който се намесват гените и навиците от личния ни Начин На Живот.

   ПРОСТИ ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ:

1. Ако сме предразположени към високо кръвно, но поддържаме нормално тегло, провеждаме редовно гладни и плодово-зеленчукови дни, ако спортуваме и прекарваме много време на открито, сред природата, възможността да вдигнем кръвно отлита в небитието.

Ако, обаче, караме на солени меса, луканки, суджуци, баници, KFC, алкохол, захарни изделия и подсладени безалкохолни, кръвното ще стигне висоти, от които ни очакват само инфаркт, инсулт и съсипани бъбреци – общо погледнато.

2. Ако сме предразположени към проблеми със захарта и диабет, но спрем сладкото, сладкарските теста и увеличим спортуването, ще накараме организма да гори повече захари, което променя закодираните вътрешно-клетъчни механизми. Да се разболеем от диабет става (почти) мисия невъзможна.

3. Ако сме предразположени към проблеми с лигавиците, настинки, синузит, астма и проблеми с дробовете (най-общо), задължително трябва да променим комбинациите в храненето, да ограничим (или да откажем напълно) млякото и млечните произведения. Да включим гладни, плодово-зеленчукови дни, да спортуваме неотстъпно поне два-три пъти в седмицата, да сме на “ти” със студа, снега, леда и зимното време и да сме редовно на открито и чист въздух.

*(Снимката е от 08 декември 2018г., малко след изгрев слънце. Температура на въздуха 1 градус, на морската вода 6-7)

    ИЗБРОЕНИТЕ причинно-следствени връзки са само илюстрация – възможностите да влияем върху генните предразположения са стотици и изход винаги има…

   Но…

   Въпросът е – дали го искаме наистина?

   СВОБОДНАТА ВОЛЯ, погледнато в гео-планетарен и космически план, не е дадена за дребнави емоционални прищявки (“сега ми е кеф да ям кексче, ама не обичам да спортувам”), а е реално предоставената ни от Природата възможност да променяме (уж) закодираната действителност.

   Всяка система (ген, карма, зодиакални предопределения, съдба), която се обосновава с неотменима, като чатал на шията, рамка, влиза в противоречие с Обективната Реалност, чието основно свойство е да се променя постоянно.

   “Всичко тече, всичко се променя” са казали древните.

   Проблемът е, че повечето хора са мързеливи фаталисти, чакащи някой друг да им свърши работата, да им даде тласък, да предопределя живота им и да праща божествен гръм, светкавици, знамения и директиви от небето, Олимп, Валхала и пр. божествени селения.

   Да чакаме и да мрънкаме, е най-сигурният начин да НЕ излезем от матрицата.

   Силата е в нас.

Готови ли сте да разберете, да го повярвате, да поемете отговорност и да живеете в съответствие с това?


В КРАЯ:

   На ретроградния Меркурий проблемът си е негов.

   Ние имаме да градим Реалност.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене