Главоболието: истини, спекулации, здраве

ЧОВЕШКОТО ТЯЛО е многопластова, изключително фина структура и е нашата истинска връзка с природата. То ни предупреждава за промените в околната среда (студ, горещина, атмосферно налягане, шум, вибрации, игра на магнитните полета и пр.), но и за фактори от „скритата страна“ на Природната Реалност (невидими за окото енергийни вихри, гранични преливания на паралелни реалности и пр.)

ЕВОЛЮЦИОННОТО ВЪЗНИКВАНЕ на окосмеността е част от външната защита от студ, но всеки косъм е фина антена, способна да улавя ниско- и високочестотни вибрации, чуваеми само от някои животни (тектонични размествания преди земетресение). Знаете ли, че ако премахнем космите/мустаците на диво животно, то започва да показва признаци на дезориентация, депресия и… главоболие?

ЛЮБОПИТНО: Рогът на носорога е, всъщност… сплъстена окосменост. Когато бъде отрязан изкуствено, за известно време животното губи ориентация, защото сбитите косми, изграждащи рога, играят ролята на локатор, ухо за околната природа и откритите пространства.

ЕДИН ОТ НАЙ-СИЛНИТЕ ИЗЛЪЧВАТЕЛИ (и приематели) са дланите на ръцете. Всеки знае колко сила и нежност има в прегръдката, в докосването и погалването на близък човек. Но колко от нас знаят, че ако обгърнем лице/глава със собствените си ръце, ние затваряме кръга на отработената енергия и тя отнова се връща у нас. В резултат – тежест и главоболие. Символът за неудачност и отчаяние от древността до наши дни е един: човек, обгърнал лице/глава с ръце. Правим ли го, главоболието ни е гарантирано.

Извод: Избягвайте да поставяте длани върху главата и лицето си, освен при масаж. Ако подпирате глава с ръка, правете го с обратната страна на дланта.

НАЙ-ЧЕСТАТА причина за спазми на фините кръвоносни съдове в мозъка е намаленото количество кислород в кръвта. Обезкислородяването е свързано с липса на дълбоко дишане, обездвижване, застой и утаяване на кръвта и с месечния цикъл при жените. При намален кислород кръвта става носител на отработени, токсични вещества, а мозъкът е чувствителен към тях и реагира с болка.

При редовно активно движение, спорт и йога, дишането обновява кръвта, поддържа я чиста, свежа и главоболието изчезва.

Съветът ми е: Плувайте! Винаги, когато можете, но най-добре рано сутрин (преди, по време и малко след изгрев), когато всичко е свежест и енергия.

ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО и затрудненото изхождане са първият ежедневен фактор за натрупване на мръсна кръв в тазовото дъно и разнасянето и из цялото тяло и главата. Ако редовно имате главоболие, в над 90% от случаите са лошото храносмилане и отделяне. Опитайте: при главоболие направете една добра по количество клизма и следете за резултата – главоболието ще изчезне все едно не го е имало.

ОШИПЯВАНЕТО в горната (гръдно-раменната) част на гръбнака е друга честа причина за сериозно главоболие. При жените нерядко води до притискане на нерви и артерии и с напредване на възрастта – сближаване/събиране на стойностите на кръвното налягане. Решението е: съобразен хранителен режим (въпроси и индивидуални диети на лични съобщения), редовна практика за огъвкавяване и разтегляне в горната част на гръбнака (преподавам я на йога), дихателни йога-упражнения и активно дишане чрез спорт (препоръчително е плуване). Още – обща физическа подготовка и мускулна кондиция – програмите лично.

СПЕКУЛАЦИИТЕ с главоболието и вкарването им в графата „чудодейни изцеления“ са едни от най-лесните. Шаманите по цял свят знаят, че втриването на силно концентрирано евкалиптово масло (и подобни, сродни масла) в пръстите на ръката, прави докосването магическо: лечителят поставя длан върху главата на болния, изпаренията на маслената субстанция въздействат моментално на повърхностните кожни рецептори, те предават сигнала надолу, мозъкът се прояснява и главоболието изчезва. Разбира се, ефектът е кратковременен, защото причините за главоболието не са външни, а вътрешни.

Тамянът в църквите има подобно въздействие, но запомнете: временното облекчение не е излекуване, а отлагане на проблемите, за които трябва да се погрижим самите ние.


ЖИВОТ БЕЗ ГЛАВОБОЛИЕ:

1. Утринно изхождане.
2. Утринна гимнастика, чист въздух, дихателни дейности и спорт (активни махово-амплитудни упражнения, йога, кросово бягане, стъпала, плуване). Велосипедът сутрин не се препоръчва (особено за мъжете), защото се задържа неотработена кръв в тазовото дъно и простатата.
3. Водни (хигиенни) процедури след утринната гимнастика и спорт: Активно плискане, обтриване с хладка/студена вода или контрастен душ. Плискането на лицето се съпътства с прокарване на мокри пръсти по главата (през косата), тила и шията – тип „бърз масаж“ по хода на лимфата.
4. Същото като точка 3, но надвечер, след работа и преди тренировка. Прави се, за да отмием наслоената мръсотия, да разнесем негативната енергия и да създадем усещане за чистота и свежест.
5. Повече ходене пеш през деня.
6. При възможност – две-три и повече краткотрайни „разкършвания“ през деня.
7. Вечерно (без да броим тия през деня) изхождане.
8. Вечерна тренировка – тренирането на мускулите играе ролята на активна гъба, която обновява, пречиства и подобрява кръвотока. За завършване: разтягане около 10-15 мин.

Хранене: Повече от два литра вода дневно, три-четири приема на плод преди хранене, най-малко две зеленчукови салати на ден и – прости, леки и ястия.

ЗАБРАВЕНОТО БОСОХОДСТВО: Създадени сме да вървим боси, не с обувки. Природата се е погрижила да поддържа във всеки момент връзката на организма със земната реалност и спокойния кръговрат на енергията: извадила е всички вътрешни органи в определени точки по ходилата. Ходенето бос на поляната, в реката, на морския бряг и в гората, сред дърветата, влива у нас обновителна енергия, извежда статичното електричество, зарежда ни с отрицателни йони и премахва главоболието. Обуем ли обувки, (почти) приключваме с това.

Поне един път на ден събувайте обувките, хвърляйте чорапите и ходете боси: по тревата, по земята, по паркета и въобще навсякъде – бъдете здраво, силно и гъвкаво диво животно. Настъпващото лято е сезон през който (почти) можем да забравим за обувките. Купете си сандали – добра здравословна инвестиция е.

Нещо лично: що за занимаващ се с йога (инструктор по йога???) е човек, застанал пред вас по чорапи, с гуменки или маратонки при температура 25 градуса, правещ асани (пози) и говорещ за единство с природата? Далеч от такива лъснати, парфюмирани, чорапирани, маратонкизирани… инструктори.

В „БРАТЯ КАРАМАЗОВИ“ Ф.М.Достоевски описва случай с един от известните по негово време руски „старци“ (мъдреци), който живеел в тайгата и ходел бос от „сняг до сняг“ – т.е. през цялата година. Бил здрав, не боледувал, познавал растенията и говорел с животните. Веднъж, случайно настъпил една пепелянка, тя го ухапала, но имунната му система (енергията) била толкова мощна, че отровата въобще не подействала.

Същото споменава и Ал.Беляев в един от разказите си. Впоследствие официалните, неколкократни, лабораторни експерименти (проведени от международен екип учени под егидата на Московския Държавен университет „М.Ломоносов“ с практикуващи „старци“ от Далечния Изток и индийски йоги) потвърждават: редовното дълбоко дишане, чистото (алкализиращо) хранене, много движение и босоходството правят имунната система „непробиваема“. Физиологията бързо се справя с отровите (един от експериментите показва, как стомахът и телесните течности могат да неутрализират парче цианкалий от един кубически сантиметър) и микроспазмите водещи до болка и главоболие въобще липсват.

Повече – в следващите публикации.

СЪЩНОСТТА НА КАРАТЕ: Това е бойно изкуство, при което босото ходило е емблематично и е част от установената символика – празна (гола) ръка и бос крак. Бойната практика е външна форма, а основата е дихателно-медитативна и подчинена на здравето и единството с природата. Статистически и процентно погледнато, занимаващите се с бойни изкуства са едни от най-дълголетните в света.

В нашия клуб босоходството е част от индивидуалното израстване, осъзнатостта и личната подготовка.

В КРАЯ:
Не се иска много: малко здрав разум, образование и информация, желание за промяна, вяра и сърце за действие.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

 

Вашият коментар