Синдромът на “глезеното дете” и “счупените прозорци”

Ще четете за:
– всички болести започват от стомаха и червата
– “нещо” за муковисцидозата
– “счупените прозорци” и “глезеното дете”
– ако постоянно прехранваме тялото?
– употребата на мултивитамини и добавки
– внасянето на тестостерон отвън
– отново за високия холестерол
– какво е решението: хранене, движение, слънце, дишане, студ
– студът, кръвообращението, захарта и здравето
– с Природата или срещу нея?

ВЪПРОС: “… и не мога да разбера каква толкова е разликата в това да си вземам опаковката с мултивитамините и после да ям както ми харесва, вместо постоянно да се тъпча с плодове и зеленчуци заради витамините?”

ВЪПРОС №2: “Какво да предприемем при диабет тип две, Емо?”

ВЪПРОС №3: “Откриха ми висок холестерол, Емо и кръвното ми е високо. Мога ли да намаля холестерола и запушеността на кръвоносните съдове по друг начин, освен чрез медикаменти?”

ВЪПРОС №4: “Тая теория за вътрешните микровъзпаления твърде често я използваш, Емо, Как е възможно генезисът на едно чисто психическо заболяване да се търси във физиологичните смущения?”

ОТГОВОР:
Надявам се повече лекари да са чували за френския психиатър Филип Пинел, считан за баща на модерната психиатрия.

След години на продължителна практика с пациенти с умствени заболявания, през 1807 год. той прави следното заключение:

“Първоизточникът на психичните заболявания е и си остава в областта на стомаха и червата.”

Моето наблюдение от над трийсет и пет години работа върху здравето и профилактиката на заболяванията, показва абсолютно същото:

– до сега не съм видял нито един човек, страдащ от леки до тежки, клинично изявени депресивни състояния, който да няма Задължително Очевидни Смущения и Нарушения в работата на стомаха и червата.

– до сега не съм видял нито един човек, стигнал до инфаркт или инсулт, който да няма предхождащи очевидни, болестни нарушения в работата на стомаха и (особено) на червата.

– до сега не съм срещнал нито един човек, заболял от каквото и да е (за каквото се сетите), без да показва признаци (за мен, след толкова години са очевидни) за болестно (по-леко или по-тежко) изменение във функциите на стомаха и червата.

Накратко, приятели, другари и другарки:
Всички болести започват от стомаха и червата.

Освен, разбира се, новата, модна болест с буквено-цифровото наименование, чието начало идва от многото пари, желанието за власт, фашизоидно-евгеничните разбирания и психологически изкривените мозъци на стотината най-богати индивиди на планетата Земя.


ЩЕ ЦИТИРАМ научното обяснение за възникването на болестта “муковисцидоза”, която е част от основните причини за възникване на нелечимия (според конвенционалната медицина) диабет тип 1:

“Муковисцидозата представлява наследствено заболяване, което възниква поради дефект в структурата на хлорните канали на клетките. На преден план стои поразяването на дихателната система поради нарушаване на ОЧИСТИТЕЛНИТЕ ѝ механизми. В резултат се натрупва гъст мукозен секрет, който създава условия за възникване на хронично възпаление и развитие на прогресираща дихателна недостатъчност.”

Накратко и като за Интернет: НЕЩО ЗАПОЧВА да възпрепятства естествения очистителен процес от отпадни секрети в дробовете и дишането на човек се затруднява до степен на задушаване.

Всъщност, говорим за десетилетно натрупвани и нелекувани проблеми във възприемането, обработването и разпределението на храната в стомаха и червата, чието начало идва още от детството.

Ще бъда съвсем конкретен:
Ако едно дете (възрастен) се храни редовно с Първо, Второ и Трето (прим. първо: супа топчета и хляб; второ: пиле с ориз и хляб; трето: кисело мляко или плод)…

… текущите болести (настинки, хрема, пневмонии, вирусни или бактериални инфекции) ще са редовни, докато в един момент…

Докато в един бъдещ момент (задължително) бъде отключен заложен генетичен проблем (болест).

Т.е. начинът, по който се храним, обезпечава клетъчното (и на органите) самоочистване. Ако постоянно нарушаваме физиологичните механизми, организмът реагира с отключване на закодираните тежки генетични болести.


“СЧУПЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ” И “ГЛЕЗЕНОТО ДЕТЕ”

Всички знаят, че счупените (от хулигани) прозорци (боклукът, мръсотията, занемарените тревни площи), са тест накъде отива един квартал.

1) Ако хората оправят веднага прозорците (окопават градинките, почистват боклука), каварталът се поддържа на ниво, хулиганите започват да го отбягват и всичко върви на добре.

2) Обратното:
Ако живеещите не се грижат да поддържат чистота, свежа зеленина, не оправят счупените прозорци, хулиганите се чувстват в свои води, чупенето продължава и в един момент кварталът се срива до гето.

Сега си представете, че имате дете и, когато то поиска шоколад, бонбини, пица, сладкиши и пр, вие винаги му угаждате.

В крайна сметка детето ще надебелее, ще се задъхва, ще е трудноподвижно и в един момент ще се разболее сериозно.

Това са двата основни грешни подхода (в над 90%) при почти всички хора, по отношение на собственото тяло:

А) Ядат каквото им се прииска, не се интересуват от начина, по който функционира тялото им (глезено дете)
и
Б) Не се грижат за вътрешната хигиена и отделянето, клетките и органите се затлачват и болестите пристигат (неоправяне на счупените прозорци)


АКО ПОСТОЯННО ПРЕХРАНВАМЕ ТЯЛОТО,

То свиква да очаква постоянни въглехидратни попълнения (захар, гориво) от храната. Въпрос на време е, организмът да не може да използва натрупаните въглехидратни запаси, захарта в кръвта достига пределна стойност, телесният инсулин не се справя и оттам нататък имаме изявен диабет.

Разбира се, първо се преминава през междинното състояние “хиперинсулиненмия”, което може да бъде оприличено на постоянен вой на сирени и святкане на аварийни светлини от страна на тялото.

Глезим ли тялото, пътят е еднопосочен, винаги надолу и в един момент болестите стават наше печално ежедневие.

Обратно:
Ако храним тялото толкова, колкото може да изгори (изразходи) и дори от време на време го оставяме гладно, то свиква да разгражда клетъчните запаси, вкарва отпадъците в горивния процес и в резултат имаме чист и отлично действащ биологичен телесен механизъм.

Виждате ли колко е просто?


УПОТРЕБАТА НА МУЛТИВИТАМИНИ И ДОБАВКИ означава само едно: че не успяваме да ги набавим с храненето (т.е. не знаем как да се храним) и това води до очевидни витаминни и минерални липси.

Тук възникват два проблема, чието неблагоприятно развитие е напред във времето:

1) Продължаваме да глезим тялото (внасяме витамините от аптеката), вместо с подходящо хранене и спорт да му доставим необходимото. С напредване на възрастта глезените клетки буквално отказват да работят.

2) Изпращаме сигнал на разнобой и показваме на тялото, че е лишено от единен команден център. Единният команден център сме ние. Развитието на този проблем напред в годините води до рак.


МНОГО ПОДОБЕН е процесът на спиране на производството на тестостерон при мъжете-културисти, вследствие постоянното му внасяне отвън чрез анаболни субстанции.

Идва момент, в който тялото отказва да го произвежда и обратимостта на процеса е много, много проблематична.

Което довежда огромен брой анаболни маняци до тежки депресивни състояния, до изблици на неконтролируема агресия и дори до самоубийство.


КАКВА Е ВРЪЗКАТА С ВИСОКИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?

Високият холестерол е директно нарушаване възможността за изхвърляне (освобождаване) от излишните въглехидрати и захари, което довежда до натрупване на много токсини в тъканите. Тези токсини (отрови) разбалансират рН и в резултат възникват стотици вътрешни микровъзпаления.

Вътрешните възпаления подтикват производството на холестерол, за да може тялото да омазни и замаже (все едно замазка върху пукнатина в стената) напуканите и възпалени участъци. Отвътре заприличваме на обилно намазана със свинска мас тенджера.

Мазнините, обаче, запушват и затлачват всичко, вкл. фините клетъчни рецептори, отговорни производството на инсулин и усвояването на излишната захар.

Т.е. употребата на излишни въглехидрати и мазнини (баници, бюреци, мекици, тулумбички, пици, еклери, сладкарски изделия, захар, сладки газирани и пр.) са пряко отговорни за болестното повишаване на холестерола.


КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?

Уточнение: говорим за начална профилактика на “диабет тип 1”, за редовен и достатъчен прием на витамини, както и за основи на здравословния подход към тялото при децата и възрастните.

ЗА ХРАНЕНЕТО
1) Между ставането и закуската е необходимо да има поне два гладни часа, дори три. Ако успеете да сте физически активни (гимнастика, спорт, поход) за половин час, би било още по-добре.

Запомнете, че закуската трябва да се заработи.
Не поставяйте храна в устата си, ако не сте се потрудили физически.

2) Между ставането и закуската е необходима да изпием около литър, дори повече, чиста вода с изцеден лимон.

3) Първото хранене са кисели и полукисели пресни плодове. При наднормено тегло това, всъщност, е закуската.

4) Ако не сме професионални спортисти (или тренираме повече от шест пъти седмично) забравяме за въглехидратите в храненето. Т.е. изчезва хлябът, тестата, пържените картофи, оризът, всичко сладко. Никакви мазнини, освен малко зехтин в зеленчуковата салата.

Пример: две варени яйца, половин (или цяла) червена чушка.

5) Всяко хранене се предхожда от половин литър и повече вода и един кисел или полукисел плод.

6) Глад: един ден в седмицата на вода, сутринта клизма. Редовното водно почистване на дебелото черво (или цялата храносмилателна система с английска сол) премахва изцяло възможността за възникване на диабет или висок холестерол.

За диабет тип 1 гладният ден е разтоварващ, с умело подбрани плодове и минимално хранене.

Забележка:
За хората с диабет тип 1 е необходимо да спазват индивидуална хранителна програма. Препоръките в публикацията са общи и насочващи.

ЗА ДВИЖЕНИЕТО, ДИШАНЕТО И СЛЪНЦЕТО

Запомнете: липсва ли спорт и дълбоко дишане, диабетът и високия холестерол вече чукат на вратата.

1) Периодът преди закуска трябва да е физически натоварен, с изпотяване и с много дълбоко дишане. Денят трябва да започва с десет-петнайсет минути гимнастика.

2) Завършвайте деня със също така концентрирана динамична, изпотяваща, с дълбоко дишане тренировка или продължителна гимнастика.

3) Прекарвайте всеки възможен миг на чист въздух, в активно движение и продължително дълбоко дишане. Най-добри са местата около реки, водопади, горите, планините и морския бряг.

4) Бъдете на слънце редовно.
Витамин Д се образува от директния контакт на кожата (и очите) със слънчевата светлина. Витамин Д е част от системата за контрол на мазнините в тялото и индиректно – контролът върху захарите.

5) В гладния ден винаги бъдете на открито сред природата.


СТУДЪТ, КРЪВООБРАЩЕНИЕТО, ЗАХАРТА И ЗДРАВЕТО
Контролираната работа със студа (плискане, плуване, студени душове, обтриване) директно подобрява кръвообращението и води до отпушване на малките кръвоносни съдове.

Очистването на клетъчно ниво по време на студова практика, е буквално взривно. Съчетаем ли студа с контролиран глад, изгарят всички мазнинни наслагвания, захарта се нормализира, органите се прочистват и това води до много висока степен на здраве.

Заработи ли качествено кръвообращението, храносмилането литва, а оттам и работата на червата. Когато това е редовна практика, имунната система става непробиваема и никакви вируси и бактерии не могат да ни разболеят.

В КРАЯ:
Изборът, приятели, е ваш: аптечно здраве и зависимост или здраве въобще и завинаги.

Големият въпрос, всъщност е, с Природата или срещу нея?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене