Горната част на гръбнака или умението да се грижим за себе си

ГОРНАТА ЧАСТ на гръбнака (от слънчевия сплит нагоре) е най-трудна за поддържане, тъй като е много слабо подвижна и с годините, ако не полагаме грижи, постепенно се “заварява”, прешлените залепват един за друг и притискат излизащите от тях нерви.
ГОРНАТА ЧАСТ на гърба (мускули, сухожилия, кости) реагира най-остро на неизчистените притеснения, прикрити комплекси, натрупаната отрицателна енергия през деня и спотаени личностни страхове. Гърбът като цяло е гъба (другата физиологична гъба е стомахът), попиваща отрицателната енергия. Движенията стават сковани, вечер се усеща напрежение, схванатост и ако не се предприемат мерки, с времето проблемите се задълбочават.
ИНДУКЦИОННИТЕ ВЪЗДЕЙСТВИЯ провокират сплескване на дисковете и последващи хернии, шипове, възпаление на нервните окончания към ръцете, шията и главата, проблеми с оросяването на мозъка, проблеми в дихателния апарат, сърдечни смущения и ако напрежението засегне и по-долните участъци на гръбнака, ишиасни смущения, водещи до затруднения в движението на краката и много други.
СИМПТОМИ: Всяка тежест, болка, иглички, желание да се подпрем назад, усещането, че ни е необходим масаж в тилно-раменната част на гърба, е показател, че нещата лека-полека излизат извън контрол. Въпрос на време е напрежението да предизвика клинично установени изменения.

НАЙ-СЕРИОЗНО е положението сутрин и вечер. Сутрин, поради сънната отпуснатост, в гръбнака са налице микроразмествания, които с годините стават хронични. Вечер, защото натрупаното напрежение засилва нефизиологичния натиск върху прешлените.

ЛЕСНО Е да предотвратим проблемите, ако навреме изградим необходимите навици. А те са:

1. Утринна гимнастика за цялото тяло с частично ударение върху тилно-раменната област на гърба.

2. Обща Физическа Подготовка (т.нар. фитнес) 2-4 пъти седмично с разделяне на мускулните групи (т.нар. сплит).

3. Вечерно 5-10 мин. раздвижване за отпускане, преразпределение на енергията и премахване на напрежението. Прави се без оглед, дали ще ходим на ОФП или не.

4. Когато имаме възможност – сауна, масаж, плуване и водни процедури. Но, внимание: масажът и сауната са съпътстващи дейности и по никакъв начин не могат да заменят т.1, т.2 и т.3.

ГРЪБНАКЪТ е опора на тялото, в по-широк смисъл – на нашето Аз и от него зависи здравето, двигателните ни способности, външния ни вид, самочувствието и начина, по който вървим през живота.

ЕДИН ДРУГ ПОГЛЕД: Гъвкавостта на гръбнака обуславя гъвкавостта и адаптивността на тялото към променящите се външни условия. Всичко в Природата е движение, взаимопреливане и адаптивност на едно към друго, на едното, към всичко останало. Безкрайната Вселена, част от която сме и ние, е пример за това. Невидими енергийни лъчения пронизват пространството, предизвикват вихри и предпоставки за движението, взаимодействието и напасването на физическите тела – облаци, мъглявини, звездни купове, галактики, слънца и звезди. Ако носим знанието за това, ние ставаме проводник на всеобщата енергия и добронамереното, приятелско и човешко взаимодействие.

ИЗВОД: Нека по-често поглеждаме нощем луната и звездите, защото чувството за необятност, широта и простор ни дава възможност да ги усещаме в себе си, да ги търсим в присъствието на другите и да ги откриваме в очите на близкия човек.
В КРАЯ: Краят е отворен, както винаги.
Енергия, Изгрев, Движение. Усмивка и подадена ръка.

Просто е…


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене