Горната част на гръбнака или умението да се грижим за себе си

Горната част на гръбнака или умението да се грижим за себе си

ГОРНАТА ЧАСТ на гръбнака (от слънчевия сплит нагоре) е най-трудна за поддържане, тъй като е много слабо подвижна и с годините, ако не полагаме грижи, постепенно се „заварява“, прешлените залепват един за друг и притискат излизащите от тях нерви.
ГОРНАТА ЧАСТ на гърба (мускули, сухожилия, кости) реагира най-остро на неизчистените притеснения, прикрити комплекси, натрупаната отрицателна енергия през деня и спотаени личностни страхове. Гърбът като цяло е гъба (другата физиологична гъба е стомахът), попиваща отрицателната енергия. Движенията стават сковани, вечер се усеща напрежение, схванатост и ако не се предприемат мерки, с времето проблемите се задълбочават.
ИНДУКЦИОННИТЕ ВЪЗДЕЙСТВИЯ провокират сплескване на дисковете и последващи хернии, шипове, възпаление на нервните окончания към ръцете, шията и главата, проблеми с оросяването на мозъка, проблеми в дихателния апарат, сърдечни смущения и ако напрежението засегне и по-долните участъци на гръбнака, ишиасни смущения, водещи до затруднения в движението на краката и много други.
СИМПТОМИ: Всяка тежест, болка, иглички, желание да се подпрем назад, усещането, че ни е необходим масаж в тилно-раменната част на гърба, е показател, че нещата лека-полека излизат извън контрол. Въпрос на време е напрежението да предизвика клинично установени изменения.

НАЙ-СЕРИОЗНО е положението сутрин и вечер. Сутрин, поради сънната отпуснатост, в гръбнака са налице микроразмествания, които с годините стават хронични. Вечер, защото натрупаното напрежение засилва нефизиологичния натиск върху прешлените.

ЛЕСНО Е да предотвратим проблемите, ако навреме изградим необходимите навици. А те са:

1. Утринна гимнастика за цялото тяло с частично ударение върху тилно-раменната област на гърба.

2. Обща Физическа Подготовка (т.нар. фитнес) 2-4 пъти седмично с разделяне на мускулните групи (т.нар. сплит).

3. Вечерно 5-10 мин. раздвижване за отпускане, преразпределение на енергията и премахване на напрежението. Прави се без оглед, дали ще ходим на ОФП или не.

4. Когато имаме възможност – сауна, масаж, плуване и водни процедури. Но, внимание: масажът и сауната са съпътстващи дейности и по никакъв начин не могат да заменят т.1, т.2 и т.3.

ГРЪБНАКЪТ е опора на тялото, в по-широк смисъл – на нашето Аз и от него зависи здравето, двигателните ни способности, външния ни вид, самочувствието и начина, по който вървим през живота.

ЕДИН ДРУГ ПОГЛЕД: Гъвкавостта на гръбнака обуславя гъвкавостта и адаптивността на тялото към променящите се външни условия. Всичко в Природата е движение, взаимопреливане и адаптивност на едно към друго, на едното, към всичко останало. Безкрайната Вселена, част от която сме и ние, е пример за това. Невидими енергийни лъчения пронизват пространството, предизвикват вихри и предпоставки за движението, взаимодействието и напасването на физическите тела – облаци, мъглявини, звездни купове, галактики, слънца и звезди. Ако носим знанието за това, ние ставаме проводник на всеобщата енергия и добронамереното, приятелско и човешко взаимодействие.

ИЗВОД: Нека по-често поглеждаме нощем луната и звездите, защото чувството за необятност, широта и простор ни дава възможност да ги усещаме в себе си, да ги търсим в присъствието на другите и да ги откриваме в очите на близкия човек.
В КРАЯ: Краят е отворен, както винаги.
Енергия, Изгрев, Движение. Усмивка и подадена ръка.
Просто е…


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всеки понеделник!

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене