Холестеролът… “за”или “против”

ХОЛЕСТЕРОЛЪТ е мазнина.

Целта на мазнината в организма е да играе ролята на буфер – предпазва, омекотява и забавя някои процеси, чиято повишена бързина, би предизвикала физиологични проблеми (прим. усвояването на протеина и въглехидратите)

МИТЪТ за добрия и лошия холестерол: природата е измислила всичко точно – единият участва като буфер, а другият поема допълнинтелни молекули, с цел да ги отведе на безопасно място (депо). Обикновено това са областите около талията, ханша, горната част на бедрата и това зависи от типа телосложение.

ТЕКУЩ ИЗВОД: Нито добрият, нито лошият холестетрол са “лоши”. Те стават такива в зависимост от обстоятелствата и начина, по който поддържаме тялото и организма си.

ЛЮБОПИТНО:

1. Ескимосите се хранят с 98% наситена мазнина. Следва въпросът… защо не боледуват от сърдечни проблеми. Фактологията показва, че проблемите с холестерола при тях възникват, след навлизането на заведенията за бързо хранене, както и измислените диети с ниски нива на мазнини в храната.

2. Аналогично и плачевно е положението в последнинете години и в Япония – страната с най-висока продължителност на живота и много мазнини в храната, предимно от морска риба.

3. Източните народи (да не говорим за шерпите) се хранят с 80% повече мазнини от Запада. Никакъв проблем с холестерола, докато западът не им каза, че го има и че трябва да се пазят от него… чрез диети и медикаменти.

СПОРЕД АЮРВЕДА храните и ястията, в които липсва мазнина (а там се има предвид предимно краве масло!), са остри, дразнещи и разболяващи организма. Същото (според Аюрведа) се отнася и за прекаленото залитане по суровоядството и премахването на рибата и месото от менюто.

ОТНОВО ЗА КИСЕЛИННОСТТА: При драстично намалени нива на мазнините, организмът не може да произвежда определени витаминни комплекси и това налага внасянето им отвън. Познайте от първи път КОЙ ИМА ПОЛЗА от това? Намалените мазнинни нива предизвикват микротъканни травми, т.е. възпалителни процеси, което води до повишаване на киселинността. Именно възпалителните процеси привличат холестерола, за да може пробойната да бъде запушена и неутрализирана. Сърдечните артерии, които постоянно се свиват и отпускат, нарушават целостта си, холестеролът идва на помощ, но в продължителен аспект това се оказва… Троянски кон: запушени артерии. Вместо да изпишем вежди, изваждаме очи.

ЛИПСАТА НА ДВИЖЕНИЕ И ЗАХАРТА: Всяка постъпваща в организма храна, в крайна сметка се превръща в клетъчна захар (глюкоза), основното гориво. За да бъде отведена до клетките, организмът секретира инсулин. Но ако движението и спортът са ограничени, гориво не е необходимо и клетките се препълват със захар. Организмът продължава да отпуска инсулин, за новопостъпващата захар няма място, тя навлиза безпрепятствено в кръвта и тъканите се подкиселяват. Това е състояние на диабет и около 25% от децата в момента имат подобен преддиабетен синдром… поради липса на движение и поставяне на каруцата пред коня – т.е. избиране на компютрите пред игрите на вън.

МЪЖКИ ПРОБЛЕМ – 1: Мъжът е енергията и заряда, жената е омекотяването и топлината. Когато мъжът не внася активна жизнена енергия, не играе с децата, не се боричка с тях, не извежда “своите хора” навън, не тича с тях и не инициира смях и движение, се нарушава равновесието мъж/жена. Жената се опитва да компенсира, но така равновесието се нарушава още повече. Съвет към мъжете: не правете нещо защото “трябва”, а го култивирайте в себе си.

КОНКРЕТНО: Съвсем нормално е, когато правите сандвич (без значение дали със сирене, риба, яйце или месо), да намажете филията с малко масло. Но нека е масло, не маргарин или фалшиво краве масло, защото при тях мазнината е с допълнителен водороден атом (хидрогенизирана), което натоварва системата черен дроб/панкреас и в крайна сметка… започват проблемите.

МЪЖКИ ПРОБЛЕМ – 2: Всичко казано до тук се отнася с една идея повече за мъжете, отколкото за жените. Естрогенът размеква тъканите и влизащите в тях съставки, затова и мазнините не оказват такова убийствено влияние при жените. Тестостеронът при мъжете играе ролята на цимент, втвърдител, лепило и ако мъжът не се образова и оттам да контролира храненето и движението, с напредване на възрастта проблемите стават почти необратими.

ИЗВОД: Нищо не е вредно, докато… ние с неразбиране и бездействие не го превърнем в такова.

В КРАЯ: Всичко в Природата е енергия. Нека оставим енергията да тече през нас, да я почувстваме и тогава можем да се доверим на собствения си усет за тялото. Усмивката и подадената ръка водят… до усмивка и подадена ръка и нещата се решават от само себе си.

А Природата… сме самите ние.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене