Хомо еректус или Хомо лежащикус на диваникус? (обмяната, килограмите, храносмилането, бъбреците и остеопорозата)

ВЪПРОС: „Емо, леля ми е на шейсет години, счупи бедрена кост и се оказа, че има остеопороза. Недоумявам, как може да и липсва калций, при положение, че тя винаги се е хранила добре, дори взимаше калциеви таблетки и е с десетина килограма вповече. Вярно, не се движи много, има песъчинки в бъбреците, но все пак е на възраст. Какво да правим занапред?“

   ОТГОВОР:
   Въпросът – погледнат в държавен план – илюстрира идеално днешната масова липса на реално знание, на реално образование, реална разяснителна дейност и реална политика, свързана със здравето, спорта и бъдещето на нацията.

   Което е разбираемо в ерата на задкулисно платената мулти-култи-европейщина, където се очаква нациите да липсват.

   Както и интелигентните, разумни, образовани и най-вече… нормални хора.

   Разбира се, да пресечем това, зависи от всички нас и колкото по-скоро го разберем и се задействаме, толкова по-добре.

   И ПОНЕЖЕ напоследък масовата истерия, лъжи и пропаганда (като за последно) за „ужасните, мракобесни, фашистки“ години от 90-та назад се раздухват до равнището на Оруел от „1984“, да напомня, че преди 1989-та:

   – вечер училищните прозорци грееха до 21:30, често и до по-късно. Децата бяха ангажирани в масови тренировки, танцови ансамбли, клубове по интереси, хорове, авио- и ракето-моделизъм, литературни кръжоци, шах и още десетки прекрасни дейности, които днес не съществуват. Всичко това – безплатно, но на много високо ниво. Днес след 19:30 могат да ви убият или изнасилят на гърба на тъмната училищна сграда и никой няма да разбере или да ви се притече на помощ.

   – с работниците и служителите в учрежденията се тренираше почти ежедневно (нашият клуб беше част от тази дейност близо десет години) и се водеше разяснителна дейност – за спорта, за храненето, за организацията на свободното време. Хората знаеха за количествата храна, за съотношението белтък-телесно тегло, за усвояването на храната и всичко необходимо за доброто здраве. Отделно – на тримесечие се провеждаха работнически състезания по олимпийските спортове волейбол, плуване, футбол и пр.

   – с пенсионерите се работеше организирано три-четири дни в седмицата – плуване, игри на открито, походи, вечеринки, литературни четения, танцови вечери.

   Има хора, които помнят, знаят и е невъзможно да бъдат подведени и излъгани.

   Проблемът е, че оставихме и продължаваме да оставяме чужди НПО-та и наши платени политици-чуждопоклонници да формират и лъжат малките деца, подрастващите и младите хора.

   Дали ще е така, дали ще продължим да си налягаме малодушно парцалите или ще говорим и действаме, зависи от народностната ни памет, от националната ни чест и от бъдещето, което искаме за себе си, за нашите децата и за България.

   Именно – за България.
   Земята, извоювана с кръв от дедите ни.
   Земята, на която живеем.

   ВСЪЩНОСТ, идеята не е да хленчим по миналото (и да се делим по цветове и политически посоки), а да използваме постигнатото отпреди като трамплин за бъдещето.

   Приоритетите са простички: Искаш ли активна и сплотена нация, здрав народ, здрави деца, силни зрели хора и здрави възрастни, които достойно да изживяват старините си – оформяш политика, вътрешни порядки, наука, образование, работа, медицина и спорт в съответствие поставените цели.

   А как е в момента и какви са целите, е видно и за слепите.

 

   КОНКРЕТНО – ПО ПЪТЕКАТА НА ЗНАНИЕТО:

   ПРИЧИНА №1: ВСЕКИ НАДНОРМЕН КИЛОГРАМ тлъстина нарушава обмена на захарите в тялото – кръвта и тъканите стават с една идея по-сладки, което предизвиква хиляди микротъканни напуквания, скъсвания и разранявания.

   Достатъчно е да се порежем и вместо сол, да сипваме върху раната захар. Ще видим, че тя въобще не може да зарастне – става неприятно лигава, дори е възможно да възникне некроза.

   Имаме ли наднормени килограми, това се получава на хиляди (скрити и невидими) места вътре в тялото.

   Не говоря за диабет, а за повишена киселинност (захарта повишава киселинността), която организмът се опитва да премахне с калций – един изключително реактивен елемент. Най-голямото струпване на калций е в костите и това е причината тялото да го използва постоянно.

   ПРИЧИНА №2: НА ВСЕКИ ДВА ДО ТРИ ЧАСА, прекарани без активно движение (седене на стол, излежаване на диван), изхвърлянето на калций с урината и потта се увеличава в пъти.

   Питате защо?

   Защото тялото таксува обема на костите като вече „ненужен“ (твърде голям) за режима на застой и започва да ги разгражда – все едно да вади тухли от стената на сграда.

   Природата не търпи излишъци и този процес на освобождаване от ненужното, се задейства на мига. Ето защо тези, които прекарват голяма част от времето си в бездействие, при подхлъзване през зимата често чупят кости, чието зарастване често се оказва проблематично особено при повишена телесна захарност.

   Повишената захарност (нарушен алкално-киселинен баланс) е най-често срещана при хората с наднормено тегло, включително и малки деца.

   ПРИЧИНА №3: ОБИЛНОТО, ПРЕТРУПАНО ХРАНЕНЕ прави невъзможна нормалната храносмилателна дейност.

   Нарушенията се проявяват още в стомаха – подуване, киселини, уригване, болки, дълго задържане на храната.

   Дългото задържане на несмляната храна в стомаха и в червата води отново (изненада!) до повишена киселинност. Оттам тръгват проблеми със стомашната и чревната лигавици, започва авто-унищожаване на чревната флора и след/през няколко звена – отново теглене на калций от костите.

   Т.е. причините за възникване на остеопороза (предимно при жените) са неразумното хранене, употребата на сладко и липсата на движение.

   ПРИЧИНА №4: ПРЕКАЛЕНОТО КОЛИЧЕСТВО БЕЛТЪК, прието с храната, води до засилено отделяне на пикочна киселина в тъканите. Тя е предпоставка за почти всички споменати болестни симптоми – висока киселинност, пясък и камъни в бъбреците, загуба на калций, проблем с обмяната на въглехидратите (захарите) и т. н.

   Човек може да усвои безпроблемно максимум до 20 гр. белтък на хранене – за повечето хора това, всъщност, е твърде голям грамаж.

   В бодибилдинга (културизма), с употребата на медикаментозни добавки, възможността за еднократно усвояване на белтък се повишава до 35-50, дори 60, което обаче, след време води (почти задължително) до бъбречен и чернодробен колапс.

   Спортната статистика показва, че нормалното (безопасно) дневно количество белтък на ден се движи:

   – при мъжете: от 0.8 гр. на килограм телесно тегло, до 1.2 гр.
   – при жените: от 0.4 гр. до 0.8-1.00 гр. на килограм тегло.

   Отвъд тези граници (дори и с медикаментозни добавки) започва бавното и постепенно отравяне, което се проявава след доста време.

   КАК СТОЯТ НЕЩАТА ПРИ МЪЖЕТЕ? Единственото, което спасява мъжете от остеопорозата, е тестостеронът.

   При започване на курс с женски хормони (за смяна на пола), освен другите промени, бившето (вече) мъжко тяло влиза в режим на засилена загуба на калций – както е характерно за жените.

   Именно тестостеронът е в ролята на „всемогъщото“ физиологично лепило, което не позволява мъжката кост да се разгражда прекалено.

   Но това физиологично лепило прави друго: калцифицира много по-бързо меките тъкани в дъното на таза – прим. простатата (която се втвърдява, набъбва и разраства), а наред с това спомага за по-ярко протичане на бъбречните кризи и отравянето с пурини (подагра).

 

   ПРАКТИЧНО:

   1. Започвайте и завършвайте деня с 15-25 минути активно движение – потръскване (бягане или бягане на място), разтягане и усукване (йога, динамично разтягане) и мускулно натоварващи упражнения – клекове, набирания, лицави опори, коремни и гръбни преси.

   2. Три-четири или пет пъти седмично тренирайте с тежести по определена програма за 35-40 минути.

   3. През почивните дни излизайте на поход или тренировки сред природата – дълбокото, силно и активно дишане на чист въздух е отличен начин за възстановяване на алкално-киселинния баланс на тялото.

   4. Променете храненето – научете кога да пиете вода, кога да ядете плодове, кои комбинации водят до болест и пр. Най-добре се съветвайте със специалист.

(Въпроси, програми за хранене, спорт и профилактика на заболявания – на съобщения)

   5. Много разумно, но неотклонно (ако искате здраве) включете разновидностите на гладуването в начина си на живот – най-добре се съветвайте със специалист.

 

   ДУХОВНОСТ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ: Костите са физическият фактор, чрез който заявяваме присъствието си на планетата Земя като Вида Човек. Именно чрез костната и мускулната система можем да тичаме, да се катерим, да се изправим и да заявим, че сме тук и че с нас трябва да се съобразяват.

   Чрез тях можем да се защитим, ако е необходимо – да се сблъскаме с лошото, да го победим и да оцелеем.

   Чрез тях можем да прегърнем някого, да му дадем опора, топлина и закрила.

   Чрез тях изявяваме същността си, себе си, нравствената си принадлежност и стремежа към знание и духовност, заложен във всеки от нас.

   В КРАЯ:
   Просто скелет?
   Просто кости?

   Я пак?…


**Забележка: за въпроси и контакт натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар