За хубавата кожа, обмяната и здравето…

   ВЪПРОС:
“Често ми излизат пъпки, Емо, а и кожата ми изглежда нездрава. Има ли решение?”

   ЗАОСТРЯНЕ: Преди седмица, наред с многото нови хора, на заниманията по йога дойде млада, пълничка, леко пъпчива жена, навлечена с анцуг и чорапи при температура в залата 21-23 градуса. Казах и да събуе поне чорапите. Думите и бяха: “Така ми е добре”

   Усмихнах се, а въпроса “За чий си дошла тогаз?” го зададох наум, понеже градя имидж на културен човек.

   ОТГОВОР:
   Кожата е орган, който трябва да действа – да пропуска, да всмуква, да диша, да попива слънчевите лъчи, да регулира температурата и да се обновява.

   Когато изземем функциите и – с навличане на безумните три-пет ката дрехи, с постоянните, несмъкваеми, сраснали с ходилата чорапи, гумени маратонки, направените от нефт (да, от нефт/нафта) кремове и мазила и обезпотяващите дезодоранти и отровни псевдо-сапунчета, тя (горката кожа) просто сдава багажа.

   ВТОРИЯТ НОКАУТ за кожата (всъщност постоянното, ежедневно нокаутиране) е сядането на масата без:

– предварително прочистване на стомаха и червата: две чаши вода и суров плод;
– суровата зеленчукова салата, абсолютно задължителна, ако искаме здраве и можене.

   Без плода преди и зеленчуците по време на храненето, стомахът и червата остават обвити в лигава мазнинна плака и полуразложени остатъци от предните яденета. Този боклук се смесва с поеманата храна и се превръща в наполовина несмилаема субстанция, която отравя храносмилателната система, кръвта и течностите в организма.

   Вместо това народът и децата му дъвчат фабрично пакетирани сандвичи, KFC, чипсове, солети и снаксове. Сурови, алкални и прочистващи субстанции – нула. Освен че са генномодифицирани, натъпкани със стабилизатори и мазнина, която може да убие бивол, изкуствените храни са и шампиони на киселинността.

   Има ли вътрешна киселинност, добрият изглед на кожата става невъзможна мисия.

   ПЪПКИТЕ са резултат от невъзможни за смилане и складиране мазнини и мръсотии, които организмът се опитва да изхвърли през кожата. Мръсотиите идват директно от дебелото черво.

   Преди половин година доведоха при мен момче на шестнайсет години – цялото в пъпки, повечето гнойни, кожата му зачервена и мазна. Накратко: съвременен ученик, продукт на родители, нечували за плодове, а зеленчуците (ако въобще ги има) само на туршия. Макдоналдс, КFC, пици със салам и сирене, кола, енергийни боклуци, шоколади и – всичко от сорта и на кило.

   След разговорите и инструкциите ми за хранене, хигиена и тренировки (и поради факта, че момчето беше влюбено и искаше да подобри вида си), подрастващият се хвана здраво. За три седмици пъпките изчезнаха, а кожата подобри вида си.

   Два месеца след старта: никакви пъпки, нормална кожа и лек, здрав тен, получен от тренировките на открито.

   Лъсна и очевидният, истинският (скрит дотогава) текущ проблем – родителите, за които начинът на хранене и активният тренировъчен режим на сина им, се оказа… несмилаем.

   

Чудно ли ви е още, от кого децата ни прихващат всички съвременни негативи?

   КОЖАТА Е ИНДИКАТОР за посоката на процесите (болестни и оздравителни) в организма. Има ли проблем с нея, очевидно има проблем с бъбреците, черния дроб, дебелото черво, стомаха, тънките черва, а след време със сърцето и кръвоносната система.

   И още, и още.

   Не се ли вземат мерки, с времето и възрастта ще рецидивира някой от вътрешните органи в зависимост от наследствеността, гена и вродените предразположения.

   Възможността това да не се случи, е почти нулева.

РАБОТЕЩИ ПРЕПОРЪКИ – само основните:

1. Сутрин правете активна, изпотяваща гимнастика, която да провокира мускулно усилие и дълбоко дишане. Не оставайте само на йога – включете подскоци, клякания, коремни преси, спринт по стълби – неусетно, но стабилно вътрешните здравни процеси ще стигнат до кожата ви.

2. Започвайте деня с 300-600 мл. вода, лъжичка оцет, мед, плодове. Поне още веднъж така започвайте и едно от дневните хранения. На обяд и вечеря – задължително и сурова зеленчукова салата.

3. Ако спазвате т.2, ще имате от две до четири-пет изхождания на ден – средно три и нещо. При такава ежедневна активност на червата и вътрешна чистота, появата на пъпки е практически невъзможна.

Запомнете: НЕ-ВЪЗ-МОЖ-НА.

4. Да припомня: за жените еднодневното ежеседмично гладуване на вода е абсолютно нормално и наложително. При необходимост, в друг ден може да се прави плодово-зеленчуков ден.

5. Завършвайте гимнастиката сутрин с активно, почти грубо плискане, обтъркване и масажиране с хладка/студена вода – това е температурно-физиологически “бум” за лимфотока. Забързаме ли лимфата, цялата обмяна на веществата литва до небесата.

6. Не залитайте по крайните форми на вегетарианство – през годините съм виждал, как хубави жени и здрави мъже буквално заприличват на нищо. Става бавно и в началото не се усеща. Човекът изчезва и мястото му заема един озлобен, агресивен фанатик, не можещ да говори за нищо друго, освен за великите си вегетариански зарзавати.

Пол Брег казва: “Когато ми се прияде, опичам късче риба, птица или месо и го изяждам.”

Променяйте храненето си разумно, не фанатично.

7. Ходете боси, леко облечени и голи в къщи и навсякъде – винаги, където и когато е възможно. Оправдания от типа “Така съм свикнал”, “Забравих”, “Казаха, че ще вали”, “Нямам сандали”, “Ама сега е зима!”, “Какво ще кажат хората?” и пр. са чисто и просто глупости – стига да сме запазили здравия си разум, за да го разберем.

8. Спортувайте – мускулното усилие, активното потене и дълбокото дишане са присъщи на здравия организъм, а здравият организъм има здрава, активна, чиста и хубава кожа.

      ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ не е интелектуално-коментарно четиво, а план за действие.

      План за действие.

      В КРАЯ:
      Че сме хора, хора сме, но е време да открием животното у себе си.

      Скачайте от дивана, събличайте (се) и действайте


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене