Отрицателно заредените йони или границата между материя и енергия

Ще четете за:
– измислените “здрави” хора
– здравето не е схеми, грамажи и милилитри
– здравият човек и бликащата жизненост
– добрите “гладни” отрицателно заредени йони
– отрицателно заредените йони и паралелните реалности
– къде и кога има отрицателно заредени йони
covid’19 и отрицателно заредените йони
– кофти причинно-следствени връзки
алергиите, Алцхаймер и Паркинсон
– нашият клуб и истинската студово-закалителна практика
– защо премахнаха утринната ведрина?
– чия е овчата муцуна в огледалото

ВЪПРОС №1: “Нещо да кажеш за отрицателно заредените йони, Емо?”

ВЪПРОС №2: “Емо, не мога да се оправя с тая сенна хрема, дойде ли пролет и почват проблемите. Иначе съм здрав, спортувам, храня се както трябва, само имам десетина наднормени килограма”


ОТГОВОР:
Е, тъй е то, със здравите.

Спортуват и, уж, се хранят както трябва, а дойде ли пролетта (лятото, есента, зимата и който си изберете земен или извънземен сезон), дробовете, носовете и гърлата им шупват и настава едно “сенно-алергично” здраве, не ти е работа.

И килограми качват, ей тъй, от нищото.

Обаче, инак, са здрави… май.

СЛУЧВА СЕ ДА МЕ ПИТАТ защо не давам препоръки в чист вид. Примерно: “пий двеста мл. вода, яж сто грама сирене, сто и осемдесет грама зеленчуци” и пр.

Отговорът е един: Здравето на човек никога не е следствие от спазване на сухи технологичи постановки – грамажи, милилитри, точни часове, предписания и упражнения.

Здравето на човек започва със задаване на въпроси, защото самият той е една голяма въпросителна.

Въпросите преминават в търсене на отговори, които водят до промяна на навиците, предизвикват размисъл, осъзнаване и в крайна сметка – постепенна промяна в начина на живот и схващането за света.

Всичко това на фона на една здрава и жизнена емоционалност.

Промяната към здраве, приятели, върви заедно с промяната на самия човек.

ЗДРАВИЯТ ЧОВЕК:
Здравият човек е весел, жизнен, неудържимо любопитен, интересува се от какво ли не, но предимно от всичко.

Здравият човек никога не е възрастен (независимо от годините), защото му/и се играе, защото за него играта е начин на живот и защото целият живот, всъщност, е игра.

Здравият човек се събужда със съзнанието, че в този ден го чака нещо крайно интересно, ново, светло, невидяно, примамливо, почти приказно и всичко останало (работа, хранене, задължения) е пейка, камъче или завой по пътя, нищо повече.

Колко здрав може да е човек, чийто вътрешен свят и емоции са изтъкани от ялово-плачливи псевдо-арт-лутаници “Господи, защо все на мен се случва?”, “Питам се какво правя с живота си?” или поглеждайки дъжда вън “Тоя гаден дъжд и днес ли продължава?”?

Веднъж, когато бяхме във високопланинска хижа, казах на един от мъжете, че ще стана по изгрев, за да изследвам какво има оттатък завоя на близката, много бурна планинска река. Реакцията беше “Е, че какво толкоз да има? Пак гадни скали и студена вода”

Здравият човек е здрав. Здравето е, да правиш нещата, дето те интересуват, без тялото ти да е физическа (психологическа, интелектуална, морална) спънка или обект на изкуствено засилено внимание.

Здравият човек, е здрав, защото не се подува, не киха, не кашля, издържа на студ, на топлина, с удоволствие се впуска в изнурителни приключения, не мисли за сърцето (дробовете, далака, червата и пр.), защото то/те му служат безотказно и не е необходимо да им се бърка в работата.

Здравият човек, обаче, е знаещ (за) и чуващ тялото си, не защото е невротик, а защото той и тялото са приятели.

Именно: приятели.

Другари.
Единомишленици.
Дупе и гащи.
Хвани единия, удари другия.

Но са заедно и им е приятно от това.

ОТРИЦАТЕЛНО ЗАРЕДЕНИТЕ ЙОНИ са “гладни” частици. Можем да ги оприличим на мощна тъканна метла (или прахосмукачка), създадена от природата в името на нашето здраве.

Отрицателно заредените йони се хранят (поглъщат, залепват, привличат) всичкия положително зареден, тежък йонен боклук (тъканно-физиологичен, природен, изкуствено-технологичен) и го отнасят за природна преработка и рециклиране.

Най-много енергиен боклук (положително заредени, агресивно разболяващи ни, йони) има в:

– затворените помещения
– около електрически източници, екрани, лаптопи, телефони, смарт-устройства и пр.
– помещения, отоплявани/охлаждани от климатик
– помещения, в които преобладават изкуствените материали (пластмаси)
– навсякъде, където е топло, вкл. лятото на пясъка
– застояли физиологични системи (в тялото ни, ако не се движим и не спортуваме)
– във физиологични системи (прим. нашето тяло), които приемат термично обработена храна
– във физиологични системи, чиито течности и газообмен са в застой (липса на дълбоко дишане, липса на движение)
– клетки, които не са успели да изхвърлят своите отпадни продукти (свободни радикали)

И още, и още.

ОТРИЦАТЕЛНО ЗАРЕДЕНИТЕ ЙОНИ И СКРИТОТО ПАРАЛЕЛНО ПРОСТРАНСТВО:

Знаете ли, че там където водата се разбива:

– на пръски и ситни капчици,
– на фина мъгла и неуловими дори от уредите пулверизирани частици, молекули и йони,
– на близки до квантите (почти нематериални) суб-сегменти…

Помните ли песента “Там някъде, отвъд дъгата… “?

Та, знаете ли, че в тези места се създава обективен пространствено-времеви континуум, в който немалка част от познатите физически закони просто не действат?

А знаете ли, че там, където механиката на Нютон и Общата относителност на Айнщайн започват да отстъпват, е границата между реалността, каквато я познаваме и (други) реалности, в които връзката съзнание-енергия-създаване на реалност е научно документирана и действаща?

Доколко сте запознати, че границата (преливането, навлизането от едно в друго) между различните измерения и реалности, е сферата на наситеното влияние на създаващата живот енергия – бликаща, буйстваща, меко-проникваща, променяща действителността на познатия ни личен и близкия материален свят?

Какво ни ползва това ли?

Говоря ви за енергия, приятели, другари и другарки – жизнената енергия, която ви прави здрави, лекува болните клетки, засилва процесите в тялото ви, пречиства целия организъм, създава усещане за мощ и сливане с Природата, изпълва ни със спокойно разбиране и полу-мистично благоговение.

ВЪЛШЕБСТВОТО: МЕСТАТА, МОМЕНТИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА (с отрицателно заредени йони)

По реда на полезност и оздравителна благотворност:

(1) Половин час до десетина минути преди изгрев слънце.
Слънчевата светлина буквално “избутва” мрака и това е съпроводено с огромна микро-пулверизация на повърхностния слой на водните пространства (морета, реки, езера)

Това са миговете, в които растенията се подготвят за дневен режим на работа и усилено пречистват (от наша гледна точка) въздуха – те всъщност се хранят и… отделят.

Утринна тренировка в парка (гората, планината, в полето, на брега на река, езеро) е най добрия начин да участваме в събуждането на природата.

(2) Плуване: трийсетте сантиметра над водната повърхност (говорим за естествени водни басейни) почти винаги са в състояние на енергообмен между водата и въздуха и там отрицателните йони са в завишено количество.

(3) Тренировка, гимнастика, поход, дихателна или физическа практика край водопади, речни прагове, бързеи, остри завои, каменни проломи, морския прибой и др. – там, където водата се разбива със сила или пада отвисоко.

(4) Вкъщи: силно (утринно) плискане със студена вода (с много пръски) на чешмата или силен студен душ (водата да се удря в тялото ни и да се разбива със сила) са отлично средство за клетъчно пречистване, дихателно очистване и положителен взрив на имунната система.

Забележка: топлата и горещата вода нямат абсолютно никаква пречистваща (в смисъл на отрицателна йонизация) функция.

(5) Всяка активна утринна физическа и дихателна дейност – преди изгрев до час и половина след.

(6) Всяка активна физическа дейност, без значение къде и кога. Разбира се, утринните часове, горските и планински местности, бреговете на водните басейни са водещи.

(7) Отказ от използването на климатици – темата е дълга.

(8) Постоянното проветряване, постоянният приток на чист въздух и спането на отворен прозорец.


ЗАПОМНЕТЕ!
Ще повторя: колкото по-студено е, толкова повече отрицателно заредени йони изпълват пространството.

Което означава само едно: здраве.

В контекста на пандемичните корона-глупости: знаете ли, че естествената среда на болестотворните (за нас) вируси е топла, влажна и предимно положително заредена?

А знаете ли, че всяка полу- и откровено възпалена тъкан (лигавица) изобилства с положителни заряди?

И още: всяка тъкан, изпълнена с отработени шлаки, също е положително заредена, което я прави лесна за възпаление и развитие на болестни процеси?

Такава тъкан е рай за за всякакви вируси и бактериални интервенти.


КОФТИ ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ:

– Знаете ли, че всеки наднормен килограм е, всъщност, показател за десетки вътрешни микровъзпаления?

– Знаете ли, че задържането и редовното недостатъчно изхождане “наблъсква” клетките със свободни радикали, което предизвиква десетки вътрешни възпаления?

– Знаете ли, че наднормените килограми, наблъсканият със свободни радикали организъм и стотиците вътрешни възпаления водят до тежка, бавна и гъста, направо отровна лимфа?

– Знаете ли, че постоянният живот в невидими вътрешни микро-микро-възпаления и мръсна лимфа, освен че държи тялото под напрежение и стрес, скапва ежедневно и ежечасно имунната система, която би трябвало да е нашият Истински Защитник и Пазител?

Запомнете:
1) Няма пълен (наднормен, дебел, шишкав) и здрав човек.
Макар да изглежда здрав за момента, такъв човек е в текущ срив на здравето.

2) Няма пълен възрастен човек.
Изразът е на мой приятел с докторска титла, с когото по време на поход разисквахме темата за здравето, килограмите и възрастта.

Да уточня: възрастен е човек над 80 г. и, ако е отгоре с осем-десет и повече килограма… това ще му е последната достигната възраст в живота.

Изключенията (доколкото въобще ги има) само потвърждават правилото.

Наднормените килограми и шишкавостта са (отрицателен) бонус само и единствено в младостта и средната възраст.

Искате ли здраве, бодрост и повишени двигателни възможности над 75 години, това е възможно само при нормални килограми.


ЗА АЛЕРГИИТЕ И… АЛЦХАЙМЕР
Ще допълня: за алергиите, Алцхаймер и Паркинсон.

Какво е общото?

И трите, приятели, другари и другарки, започват още на млади години… в червата.

Правилно прочетохте: в червата.

Т.е. ако имаме съобразено хранене (темата е изключително широка и специфична), което:

– да поддържа ежедневно, редовно изхождане между два и четири пъти
– да обезпечава целия витаминно-минерален и белтъчен баланс
– да дава възможност за гладни моменти (и гладни дни) за вътрешно самопочистване плюс епизодични клизми

… вероятността да се отървете трайно от алергията (в зряла възраст, не говоря за юношеството) е повече от 95%.

По отношение на Алцхаймер и Паркинсон процентните вероятности са сходни.

Разбира се, без тренировъчно физическо натоварване по изготвена програма, без редовни студово-закалителни дейности, без редовна дихателна практика на чист природен въздух и отрицателна йонизация, процентите падат главоломно…

И изчезват, като работна вероятност.


ПРЕПОДАВАМ ЙОГА (и карате) от ’78-’79-та.
Вътрешно се усмихвам, когато вчерашни момченца и момиченца…

– незапознати със студа,
– никога не медитирали по гол задник върху леда
– никога не влизали във вода под 6 градуса (всъщност, не знам за български инструктор по йога от последните години, който да работи дихателна практика и медитация в такива условия и да води учениците след себе си)

… та, се усмихвам, когато такива стайни, накичени в ритуални източни одежди, изографисани с точки между веждите, именувани с нищо не значещи, уж, индийски имена и, очевидно изнежени псевдо-инструктори, започнат да говорят за възможностите на човешкото тяло.

Приятели, съмишленици, другари и другарки:
Необикновените възможности на човешкото тяло и дух се проявяват Само И Единствено при…

При Необичайни, Екстремни Условия.

Иначе тибетските (индийските, южноамериканските и тия в Скалистите планини) майстори нямаше да работят в непристъпни пещери с температура 4 градуса…

Нямаше да тренират дихателни практики под смразяващата вода на планинските водопади…

… и нямаше да слагат мокрите, почти вледенени платнени одеала върху голите си тела при температура под нулата и да се състезават, кой пръв ще изсуши своето.

В розови, лъскави, отоплени до 25 градуса зали можете да печелите пари, но ако искате да тренирате тялото наистина, да изградите връзка между воля и дух…

Да?

Трябва да отидете на студа, а студът…

Студът, приятели, започва при температура на въздуха под седем-осем градуса – говоря за дихателна и медитативна практика, при която сте или голи, или крайно оскъдно облечени и прекарвате неподвижно поне петнайсет-двайсет минути.

Когато обикновен човек бъде полят със (или скочи в) студена вода, той извършва паникьорско вдишване, което го довежда почти до границата на инфаркта.

Когато, обаче, аз и моите ученици влизаме (правим го редовно, почти ежедневно) в студена вода, дихателният процес и сърдечният ритъм са (почти) непроменени – все едно сме на дивана вкъщи.

Въпрос към всички, вкл. към практикуващите лекари:
Знаете ли какви промени във връзката между периферната нервна система, кръвоснабдяването на вътрешните органи, работата на сърцето, на дробовете и мозъчната дейност настъпват при…

При редовна студово-дихателна и закалителна дейност и съобразено хранене?

Накратко: някой трябва да го прави (в нашия клуб го правим), не само да приказва и да дава акъл в умело заснети, гиздави YouTube-филмчета.

Който иска здраве, тренировки, практика, практически насоки или индивидуални програми – на съобщения или по телефона.


ЗАЩО ПРЕМАХНАХА УТРИННАТА ФИЗЗАРЯДКА?
Преди ’89-та в училищата имаше задължителна петнайсетминутна утринна физзарядка, а в учрежденията и производствените предприятия – в 10:00 и в 16:00 часа.

Утринната физзарядка се извършваше навън, по риза, без сако и без връхна дреха.

Изпълнявана редовно, тя водеше до сериозно закаляване. Като прибавим факта, че в една паралелка от 35 ученика, десет-петнайсет (поне) бяха състезатели и сериозни спортисти, а останалите – епизодично трениращи, въпросът със здравето на младежите, физическата и психическата им активност и изводът дали се държеше на здравето на нацията, отпадат от само себе си.

Необходима ли е днес на управляващите здрава, активна, задаваща въпроси, търсеща отговори и непримирима младеж?

Необходима ли им е буйна, здрава, знаеща, бързо организираща се и сплотена младеж, която да не се поддава на кокошкарски страхове и, която в един момент да поиска сметка на ония горе… от една ръка разстояние?

Отговорът и на двата въпроса е…
Отговорете в сърцето си и после го произнесете на глас.

И този отговор ни води към цялата, мърлява, но активна и добре обмислена разсипия в образованието, в масовия и олимпийския спорт, в младежките дейности, в работническия (учрежденски) спорт, в детските подготвителни спортни школи, в медицината, в науката и къде ли не.

Въпросът…
Истинският въпрос, който стои пред всички ни, е: Така ли трябва да оставим нещата?

Ако не, и ако наистина (ама съвсем наистина!) сме потомци на борбените траки и прабългари, на Аспарух и цар Крум, на Ботев и Левски, какво би трябвало да направим, немедленно, приятели?

Да чакаме крадците да се накрадат?
Да зяпаме как предателите и родоотстъпниците се окопават?
Да блеем “Ама то…”, “Ама ние…”, “Ама, те… “, “Ама Световната конспирация“?…

В КРАЯ:
Имаме неотложна работа за вършене.
Всички заедно, иначе всеки път, когато застанем пред огледалото, отсреща ще ни гледа нашата… овча муцуна.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене