Ишиас проблеми – лечение по естествен начин…

 

 ВЪПРОС:
   “Сенсей, прискрипах седалищен нерв и ме боли от кръста надолу, през коляното чак до ходилото. Какво да правя?

   ОТНОШЕНИЕ:
   Въпросът е от близък приятел, но се припокрива с десетки други. Приемам го лично, защото принципно погледнато, 99% от хората преживяват поне два-три пристъпа на ишиасно прищипване през живота си. За някои с това приключва, а за доста е началото на по-сериозни неприятности.

   ДОБРАТА НОВИНА: Ишиасът винаги отстъпва – бавно, но сигурно, ако подходим разумно, ежедневно и многообхватно (разтягане, силово, релаксиращо и мисловно)

   ЛОШАТА НОВИНА – Механизмът “външен спасител” – т.е. някой друг да се погрижи за нас (рехабилитатор, масажист, чекръкчия, нагревки) е подходът на “неверие в собствените сили” и дава само временно подобрение. При над 85% от хората проблемите настъпват отново – рано или късно, като засягат нови области и органи.

   Лавината на нерешените проблеми понякога изглежда невидима, но с времето набира потенциал и винаги идва (уж, неочакван) момент, когато тръгва надолу.

   Запомнете: Не променим ли начина си на живот, разбирането и преценката си за нещата, както и вярата, стигаме до същите кофти резултати. Това е естествен, природен закон, който наблюдаваме във всички сфери човешката дейност.

   СТАРТЪТ НА МЕРКИТЕ против ишиаса започва с алкализиране на храненето – много вода, плодове на гладно и сурови зеленчуци. Също – разумно частично или пълно гладуване. Ишиасът е възпаление на дългия нерв от лумбалната област до ходилото и всяко възпаление е магнит за нечистотиите в организма. Колкото повече алкални субстанции, толкова по-добри резултати.

   Любопитно: ако имате някакво възпаление (афти, кожички на ноктите, пъпки и циреи и пр.), направете дву- или три-дневно гладуване. Ще забележите, че болезнените възпаления изсъхват и изчезват. Е, ишиасът е същото, но причината за появата му в повечето случаи е механична, а не обменна.

   ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕМ: Образовайте се! В конкретен план ишиасът е следствие от:

1. Комплексно разместване на костни структури, което води началото си от неравновесието и слабостта (липсата на кондиция) в двата дълги гръбни мускула. Казано иначе, без здрав мускулен корсет, ишиасът винаги ще дебне зад ъгъла.

2. Стесняване на просвета между гръбначните прешлени и приплесване и приплъзване на междупрешленните дискове. Решението е: упражнения за разтягане и гъвкавост – йога и динамичен стречинг.

3. Неправомерно (превишаващо моментните физически възможности) силово натоварване.

   ЧАСЪТ ЗА ПРОМЯНА са шейсетте минути след ставане от сън. Докато спим, ВИНАГИ се получават микро-размествания и прищипвания, които отчитаме като схванатост и болка. Ако не ги премахнем със задължителната (ако искаме здраве) 10-15 мин. до един час утринна гимнастика/тренировка, микротравмите се натрупват и създават бавни (но сигурни) условия за мигновено приплъзване на костни плоскости и прищипване на нерви в неочаквани моменти – носене на тежко, рязко навеждане, усукване и пр.

   УТРИННАТА ГИМНАСТИКА/ТРЕНИРОВКА: Тя не само е задължителна, а е директен израз за отношението ни към живота, природата, разбирането на себе си и хората. Вместо да се прозяваме, да зяпаме фейсбук, да търсим хороскопа за деня и пр. лиготии, от нас се иска да сме жива, трептяща и завладяваща енергия. Т.е. да направим утрото действено, слънчево и заредено не само за себе си, а и за хората около нас – близки, приятели и съмишленици.

   Ако това е нашият поглед върху нещата… е, останалото е лесно.

   КОНКРЕТНИ СТЪПКИ:

1. Утринната гимнастика започва винаги, задължително и неотменно с навеждане напред и надолу. Това е основният начин за разтягане на гръбнака, седалището и групата таз/бедро/прасци/ахилес. Повторено многократно, то създава здравословни предпоставки тялото САМО да се освобождава от защипани телесни тъкани – плът, мускули, нерви.

2. Второто по важност е разтягането в полу- и шпагат. Ако има тенденция към прищипване, разтегнатото седалище и тазобедрени стави получават тенденция към свобода и плавност на движенията.

3. Трето по значимост е усукването на гръбнака (вариантите се преподават на йога-заниманията, които провеждам).

4. Следват силово-разтегателни форми на гръбните и коремните преси. Повечето хора не съзнават, че коремът и гърбът са комплекси от мускули-антагонисти, които при всяко движение работят ЗАЕДНО, а не изолирано. Ето защо те се тренират заедно, в единен ОФП-комплекс.

   ОСНОВНОТО при предпоставки за ишиас (или при проявен такъв), е редовността на тренировъчните занимания. С юруш-кампании (един път направил, десет пъти пропуснал, сто пъти казал “майната му”) се стига единствено до… операционната маса.

   Разбира се, разумността е водеща. При обостряне, упражненията намаляват и се почива. Но в мига на подобрение – започваме и настъпваме отново. A LA GUERRE СОММЕ A LA GUERRE (на война като на война)

   Забележка: всички комплекси и разяснения преподавам редовно на заниманията по йога.

   ЗДРАВЕТО (1) е течаща енергия. Всяко (страхливо, егоистично) затваряне води до спиране на енергията, натрупване на напрежение и ескалация – започва (уж) като личностен, но прераства в групов, обществен и народностен проблем. Време е ние, българите да разберем, че принципът “Един за всички – всеки за себе си” е… умряла работа.

   Когато боледува един – боледуват всички. Когато бият един – бият всички. Когато плюят в лицето на един – плюят в лицата на всички. Когато унижават майката (жената, детето) на един…

   Продължете сами.

   Крайно време е. Време разделно.

   ЗДРАВЕТО (2) е духовно състояние, но духовността не се изразява в мързел, безволево бездействие, висене по кафенета, розови статуси във фейсбук, празни приказки и небивалици за левитация, за гуру(вци) на петстотин години, Шамбала и Сириус. Духовността е действащо единство с природата, което увлича и подтиква към енергичност, усмивка и действие нови и нови хора.

   В КРАЯ:
   Движението е в нас и ние сме движението


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене