Холестеролът, кръвната захар, мускулите и изкуственият апетит

ВЪПРОС:
“Опитвам се да следвам твоите съвети да не ям един ден в седмицата, Емо, обаче ме обхваща зверски глад, вие ми се свят и ми пада кръвната захар. Очевидно е, че не съм направена от природата за гладуване.”

ВЪПРОС:
“Имам висок холестерол, Емо и високо кръвно. Задъхвам се, получавам сърцебиене и се притеснявам да гладувам. Ти какво ще кажеш?”

ВЪПРОС:
“… но нали лекарите казват, че при гладуване се губят мускулите и после не се възстановяват?”

ОТГОВОР:
Лекарите, дето твърдят, че при гладуване се губят мускулите…

– първо, никога не са гладували

или

– второ, са с напълно промит (буквално закостенал) от конвенционалното лекарско образование мозък. Промит дотолкова, че са загубили желание да търсят, да научават нови неща, да експериментират и да не се страхуват да излязат със свое, различно мнение, въпреки схващанията на гилдията

или

– трето, обикновено са част от платената (купена) верига лекари, които рекламират фармацевтичните препарати (разбирай отрови).

Как се наричат тези купени лекари ли?
Това са недвусмислени убийци, за които килията при бай Ставри е крайно милостиво решение.

Ако караме както навремето при хан Крум, тия същите би трябвало да са заковани с пирони на градските порти, където всеки да им се полюбува и…

И тази картина да възпре всеки двуличен мерзавец, на когото би му минало през ума да печели върху гърба, здравето и живота на хората.


ЛЪЖИТЕ ЗА ЗАГУБАТА НА МУСКУЛИТЕ, ПРИЯТЕЛИ,
Са част от целенасоченото, планомерно и тенденциозно промиване на мозъците и съзнанието на най-младите, тези, за които външният вид е от особено значение.

Накарате ли младите и лековерни младежи да мислят, че в яденето (и добавките) е вся и всьо, след време ще имате милиони клиенти (лекарствени препарати, хранителни добавки, мултивитамини, ваксини и пр.), които ще се възпроизвеждат и увеличават.

Западният човеконенавистен алъш-вериш в действие.
Алъш-вериш, основан върху дезинформация, липсващо образование, повсеместна загуба на здравето и срив на съзнанието.

Сривът на съзнанието и липсата на воля водят до употребата на милиони тонове аптечни успокоителни, сънотворни, постоянната, почти ежедневна необходимост от платена психотерапия (по американски образец), което пък довежда до хипер-мега-килотонове алкохол и наркотици, а оттам до клиники за детоксикация, курсове на анонимни алкохолици и всякакви западни паразитни, уж, насочени към човека организации, а всъщност…

А всъщност, говорим за отлично обмислен, твърдо затворен, крайно печеливш кръг, изсмукващ обществената енергия, непримиримостта, разрушаващ стремежа към обновление и, ако щете, смачкващ яростната готовност за бунт и промяна на неправдите и убийственото неравенство.

Оттук всички влизат в беззъбия, бетониран, лигав, мазен и мекушав поток на дирижираните и дресирани овчи гласоподаватели, които никога не могат да променят нищо.


ПЪТЬОМ
Ще припомня (за кой ли път, най-вече за лекарското съсловие), че до 1989-та към БАН функционираше отдел по “Хранене, гладолечение и дълголетие”, където се провеждаха научни експерименти, разработваха се практико-теоретични постановки, изследваха се столетници, тренираха се дихателни системи и се отчитаха лечебните ефекти от студеното закаляване, в които участваха учени от цял свят, като…

Като, разбира се, нашите български специалисти бяха сред водещите.

В България буквално бъкаше от японски, китайски, индийски, френски, германски и пр. научни екипи, които се учеха от нашия, български опит в здравето, високите физически възможности и дълголетието, защото…

Ами защото бяхме първи в света.

Превантивната медицина (предпазване чрез хранене, закаляване, дишане, спорт, движение и нестигане до болест) беше основата на Българското Здравеопазване (водещо в света), защото на държавата бяха необходими здрави, енергични, можещи, инициативни, борбени, образовани и дълголетни хора.

Днес дейността е унищожена (изминали са само четирийсет години оттогава), разработките са умишлено погребани, по медиите и в образованието се тръби и насажда лъжата, че сме последната дупка на световния кавал (и че винаги сме били такава… девета дупка), а лекарите…

Да, лекарите, които би трябвало да са пътеводния факел към здравето, са се превърнали в страхливи подмазвачи на вишестоящите (по подобие на говорителите в официозните телевизии) и в студенокръвни търговци на хапчета, съмнителни шишенца и ваксини.


ЗА СЕБЕ СИ
Казвал съм го и преди:
Имам поне две-три гладувания по двайсет и пет дни. Със захранването всяко от тях става почти четирийсет дни.

Десетдневните ми са към десет. Със захранването всяко надхвърля петнайсет дни.

Пет-седемдневните също са десетина.
По-малките три и петдневни въобще не съм ги броил.

Всяка седмица имам един ден, в който не ям и обикновено вечерта поемам нещо леко.

Но, приятели, абсолютно всеки ден имам спортно (често твърде тежко) физическо натоварване, понякога по четири-пет пъти на ден.

Въпросът към лекарите е: “Защо не изгубих в годините и не губя никакъв мускул, въпреки че съм падал близо петнайсетина килограма надолу?”

Под-въпросът е:
Защо актьорите, които са в изключителна физическа форма, но им се налага да гладуват, често пъти драстично (за ролята си на болен от спин, Крисчън Бейл свали близо трийсет килограма и заприлича на скелет, но след това си върна теглото и се снима като мускулестия Батман), не губят никаква мускулна маса, когато възстановят теглото си?

Нещата, приятели, съвсем не са така, както се опитват да ви ги представят.

Всъщност, опитват се да ви излъжат, да ви измамят, да ви манипулират и то крайно користно, за да бъдете в лошо здраве, а ТЕ да печелят от вас.

Не им се вързвайте!


РАЗУМНА ВМЕТКА
Все пак, да сме наясно:

Когато говоря за гладни паузи и гладуване в начина ни на живот, имам предвид ежеседмичния гладен ден (след четирийсетгодишна възраст) и, евентуално, дву-тридневното гладуване веднъж-два до три-четири пъти в годината.

При много натоварени (от физическа гледна точка) хора след четирийсетте, гладният ден дори може да не е ежеседмичен, а веднъж-два пъти в месеца. Ежеседмичното гладуване може да придобие вариант на гладна пауза до обяд (или до късния следобяд) един-два, дори три пъти седмично.

Вариантите, приятели, са много, но не намесвайте лишеният от наш, български дух, т.нар. фастинг, чиято студена, змийска прагматичност няма нищо общо с гъвкавия, готов винаги да бъде променен, ежедневен, ежеседмичен и целогодишен разумен подход към собственото тяло и човека, който го оживотворява.

Дългите (над пет, седем, десет и нагоре дни) гладувания могат да бъдат оправдани само при…

тежки заболявания
или
– отдаване на дълбока медитативна практика, която изисква основна промяна на съзнанието и досег с реалности, чиято “реалност” е недостижима с обикновената ежедневна, повърхностна нагласа на съзнанието.


ВТОРА ВМЕТКА
Ежеседмичният гладен ден и две-три гладни паузи (плюс правилно подбран хранителен режим) са най-добрият начин човек (особено жените) да поддържат избраното телесно тегло.

Запомнете, че кратките гладни паузи (асиметрично гладуване) ще коригират килограмите ви, но ако искате да ги задържите, без разумен хранителен режим (кога, какво и как ядете) отличната физическа форма е невъзможна.

Върнете ли се към стария начин на хранене (защото вече сте влезли в гащите отпреди двайсет години), после идва времето да се оплаквате от (липсващия, но реален за вас) ефекта йо-йо.

Чуете ли някой да се оплаква от йо-йо, бъдете наясно, че пред вас е човек, който не може да контролира лакомията и…

И мисленето си.
Отлична физическа форма без определен, широк начин на мислене и светоглед, не съществува.


ЗА ПАДНАЛАТА КРЪВНА ЗАХАР В ГЛАДНИЯ ДЕН
Проблемът с падането на кръвната захар идва от “зацапаните” и нереагиращи инсулинови рецептори, което всъщност е следствие от абсолютната липса на спортно движение, отсъствие на нормален дихателен процес, както и на постоянното, ежедневно, многогодишно преяждане и безогледно смесване на всякакви продукти.

Просто е:
Ако една функция (орган) не работи редовно или се използва неправомерно, тя/той закърнява, затлачва се и започват проблемите.

Решението е постоянно движение в гладния ден (походи на чист въздух, дълги, но леки спортни занимания), за да бъде подтикнат организма да свикне да използва вътрешните гликогенни запаси.

Разбира се, трябва да пием повече гореща вода (чай) за поддържане на кръвното налягане.


ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ СЕ РЕШАВАТ
За един-два, три месеца най-много.

Насложената система от ежеседмични гладни дни (с няколко гладни паузи) и ежедневен спорт, както и редовната дихателна практика, подтиква тялото да изяде/изхвърли много бързо ненужните и опасни холестеролни плаки (в кръвоносните съдове), мазните обвивки на вътрешните органи и в кратък срок организмът засиява отвътре.


ИЗКУСТВЕНИЯТ ГЛАД
В последните години е повсеместно явление.

Дължи се именно на придобитото болестно състояние на организма да не използва изцяло вкараната с храната захар, както и абсолютната невъзможност да използва като гориво вътрешните гликогенни запаси.

Това подава постоянен, чест и лъжлив сигнал за глад и то при положение, че тялото има запаси да изкара без храна много дълго време.

Решението отново е ежедневен спорт, ежедневна дихателна практика и абсолютно стриктен начин на хранене.


НЕЩАТА СА МНОГО ПРОСТИЧКИ, ПРИЯТЕЛИ!
Знаят се от хилядолетия, но днес е пълно със задкулисни черни организации, които с пари и власт способстват хората да затъпяват все повече.

Не се поддавайте!

Имаме отговорност към хората около нас, към близките и другарите, а най-вече към децата и техните деца, които ще дойдат след време.

Не се вързвайте на самозванци (псевдоучители, псевдоразбирачи и мистични мрън-мрънковци), които твърдят, че нещата са сложни, неразбираеми и трудни за обяснение.

Истинското знание е просто и лесно за разбиране и трябва да се говори за него, за да може всеки да вземе по нещо и да го занесе там, където другите ще го чуят.

Истинското знание върви с най-обикновен начин на живот, с много движение и пестеливо хранене, така както са живели прадедите ни, техните бащи, дедите им и най-далечните ни предци.

Единственото условие е да носим в себе си енергията за неспиране, импулса за поддържане на единството между хората и готовостта за разбирателство и взаимопомощ.

А над всичко са трептящите в нощното небе звезди, от които идваме.

В КРАЯ:
Рамо до рамо всички заедно по Пътя.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене