“Много се потя” – няколко думи за кожата, миризмата, изпотяването и… изТЪПяването.

   ВЪПРОС: “Много се потя и това ме дразни. Какво да направя, за да намаля потенето и неприятната телесна миризма, Емо?”

   ДУПЛИКА: Както казва класикът-фантаст Станислав Лем “Докато не започнах да ползвам интернет, не знаех, че по света има толкова идиоти”

   ОТГОВОР:
   При повечето хора, т.нар. “неприятна” телесна миризма е, всъщност, нормалната телесна, човешка миризма.

   Вследствие на рекламите и лекарското предателство (медици, които за пари приемат, да говорят глупости и откровени лъжи от екрана) вече и децата знаят, че да се изпотиш, е ужасно, ненормално, вредно, болестно и… хе, хе, унизително.

   Потни петна под мишниците? Моля, не говорете страхотии!

   Много рядко (статистически 3-7%) се срещат хора, които наистина имат остра, неприятна и отблъскваща миризма. Но – прочетете отново! – това са само три-пет до седем на сто души. При нас, останалите деветдесет и пет, миризмата е нормална, а изпотяването е един от най-обичайните процеси в организма.

   ЗНАЕТЕ ЛИ, че в последните години, съблекалните в училищата (вкл. и на 8-9 годишни деца) миришат на дезодорант? Проблемът е още по-голям, защото дезодорантът идва не само от женските, а и от момчешките съблекални.

   Дезодорант, който се прави от петрол (нафта), просмукващ се през кожата, запушващ всички пори и отравящ целия организъм.

   СЛЕД 2010-2012 при мен постоянно идват родители (майки и бащи), които искат децата им да бъдат освободени от физическо възпитание, защото… се изпотявали.

   На въпроса “Къде е проблемът?”, тия объркани хорица обясняват, че децата не трябва да се потят – било вредно, а те искали здраве за децата си. Немалко (някои твърдят, че са, хе, хе, специалисти) дават пример с рекламите (където потенето е вредно) и за тях, това е достатъчно доказателство.

   Самите родители, пък, при 25-30 градуса, са с якета, вмирисани пуловери и нахлупени бейзболни шапки. Една трудноподвижна, много дебела майка на трийсетина години твърдеше, че е специалист по здравето, че е вредно децата да се натоварват и на въпроса “Какво е завършила?”, отговори със самочувствие “Полувисш ветеринарен”.

   Дето се вика – не да паднеш в оркестъра, а целият оркестър да се продъни заедно със сградата!

   На предложението децата им да си носят спортно облекло, погледите стават блуждаещи, неразбиращи, често агресивни и тръгват реплики от сорта: “Много ще му натежи чантата”, “Училището не е място за спорт, детето ми е тук да учи, не да се поти”, “Това казарма ли е или училище?”, “Много им порасна работата на тия даскали”, “Ще пишем на министъра, в Агенцията за закрила на детето” и пр. пряка словесна демокрация.

   Най-лошото е, че го правят с агресивното постоянство на тъпите, безмозъчни и безпросветни хора (наводнили напоследък България), които не си задават никакви истински въпроси и не търсят абсолютно никакви отговори.

   За тях виновен е винаги другият.

   Пишат доноси, звънят по Агенции, по Комитети, по министерства и съсипват живота на десетки честни спортни деятели, специалисти, преподаватели и треньори. А още по-жалкото е, че страхливите спортни и МОН-администрации вземат страната на подобни, безотговорни идиоти.

   Ако, все пак, на родителите бъде напомнено, че някога имаше изисквания, в часа по физическо да сме с “гуменки, бели чорапи, бели тениски”, съвременният, масов, родителски отговор е: “Тогава беше комунизъм”.

   В превод: Мракобесие.

   Хе, хе…

   КОЛКОТО ПОВЕЧЕ се потим, толкова по-здрави сме. Потта има почти идентичен състав с урината и всеки знае, че задържаме ли урина, ще се разболеем.

   Ами ако не се потим (често) и считаме това за нормално?

   ЗНАЕТЕ ЛИ, че когато се потим статично (от горещина, притеснение, навлеченост – стоейки на място), потта е гъста и нерядко с лоша миризма.

   Когато, обаче, имаме две-четири или пет тренировки седмично (плюс ежедневната активна гимнастика), редовни дихателни практики, спорт и дълбоко дишане на чист въздух, потта изсветлява, миризмата намалява и в един момент е дори (почти) обонятелно неутрална?

   Т.е. почти приятна.

   ЛЮБОПИТНО: Когато подготвях публикацията, мой приятел, работещ върху докторската си дисертация, подхвърли нещо, което щях да пропусна: че при редовно трениране, пиене на достатъчно вода и съобразено хранене, човек дори и в горещините, се поти умерено и не толкова обилно – организмът е чист, спокоен, течностите са в баланс и вътрешните системи лесно нагаждат температурните си регулатори.

   Но заседялите се хора, преяждащите, пълните и обездвижените, тия които прекаляват с месните, пържените и консервираните храни, се потят обилно, неконтролируемо, топло им е, лесно прегряват (въпреки потенето), миришат ужасно и – в крайна сметка – именно измежду тях са над 90% от получаващите инфаркти, инсулти и топлинни удари.

   ЗАПОМНЕТЕ:
   Когато количеството вода, сурови цитруси, сезонни плодове и сурови зеленчуци е достатъчно, потта и всички течности в тялото:

лимфа,
– кръв,
– клетъчно съдържимо,
– жлъчка,
слуз,
– жлезисти секреции,
– секреции на половите органи,
– сперма

   … и пр,

   … променят състава си, изчистват се от мръсните продукти на вътрешния разпад и разложение, изсветляват и придобиват миризма и консистенция, които са дори приятни.

   Въпрос, който не се нуждае от отговор: Колко жени биха желали мъжът до тях да не се поти, да не мирише на нормално, здраво, мъжко тяло, а само и единствено на промишлен, химически синтезиран, изкуствено направен, на петролна основа… дезодорант?

   Отговора всички го знаем.

   ЕРЕТИЧНО, ТА ЧАК ЕРЕ(К)ТИЧНО: Често получавам въпроси от жени, как да направят така, че мъжете им да миришат по-приемливо и…

   И?…

   Да.

   Да?

   Спермата им… да е по-приятна на вкус.

   Скоро дадох (поредния конфиденциален) отговор на жена, чийто съпруг беше многоцелеви пристанищен администратор, почти не пиеше вода, ядеше всякакви месни боклуци, хамбургери, KFC, полуфабрикати, кървавици, по три шкембе-чорби и пача. Беше пълен, потеше се отвратително и, очевидно, миризмата и вкусът на интимните му телесни течности отговаряха на западналия му, физиологичен статут.

   Жената беше на път да се изнесе, защото Онова, ъ-ъ, Положение Там Долу беше нетърпимо.

   Казах и какво да направи с менюто на мъжа си, с плодовете, зеленчуците и още много, питейно-хранителни съвети. Включително и с подхода към него като човек – общуване, вслушване, разговори.

   Планът беше подробен, широкоаспектен, стратегически обоснован и животоспасяващ за семейното огнище.

   Само месец и половина беше необходим, за да се промени миризмата на тялото (Му), както и (отвратителния, според нея) вкус на семеизпразването.

   Той, разбира се, не разбра за нейния подход, но когато го срещнах, очите му бяха по-ясни, крачката по-лека и като цяло човекът изглеждаше добре.

   А Тя потвърди, че и Там нещата са променени.

   КАКТО НАВРЕМЕТО Юлиус Фучик написа “Хора! Бдете!”, така и аз, бих се провикнал:

   Хора!

   Общото количество (активно движещи се) течности в тялото ни (кръв, слуз, лимфа) не надхвърля пет литра. Това е по-малко от обикновен аквариум, чиято вода се сменя за минути.

   Казано иначе, промяната (подмяната, прочистването, изчистването, изсветляването и природната дезинфектация) на течностите у нас, е постижимо за три-пет до седем-десет дни.

   Разбира се, има подходи, които работят и такива, които са просто “да си го преместим от единия в другия крачол”

   (Въпроси, съвети, програми – на съобщения)
   —
   В КРАЯ:
   Крачолопреместване ли ще правим или ще вършим работа?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене