Как да не боледуваме или “Докато свят светува”, N-та серия (за лимфата, контрастните душове, добрата форма, спорта и здравето)


   ВЪПРОС №1: “Емо, четох, че лимфата тече само отдолу нагоре, значи достатъчно е човек да си качи краката на масата като американските шерифи и всичко ще е наред. Така ли е?”

  ОТГОВОР:
   Да-а-а, това ми напомня за оня виц, дето един си купил хеликоптер и се абонирал за списание “Как да летим с хеликоптер?”.

   Дошъл първия брой, нашият го взел, качил се в хеликоптера, излетял, похвърчал малко и по някое време решил да каца.

   Разгърнал списанието на последната страница и там – изненада! – пишело: “Кацането – в следващия брой”

   ПРЕДИ ВРЕМЕ попаднах на нелицеприятна статистика, че хората, които прекарват голяма част от времето си на стол с вдигнати високо крака (по подобие на филмовите шерифи) постепенно започват да страдат от тежки урологични и застойни проблеми, защото…

   Ами, защото да прекарваш така времето си (без активен спорт), е най-краткия път да стигнеш до болницата.

   Да се оттекат кръвта и лимфата от краката към таза (т.е. да се качат) е лесно, но оттам нататък кой ще ги завърти из тялото, за да не започнат утайки в бъбреците, в простатата, в яйчниците и матката??

   Може би Карлсон, който живее на покрива?

   Или, очевидно ще се чака следващия брой на списание “Как да имитираме интелект, въпреки липсата му?”

   ДА, ЛИМФАТА винаги се движи нагоре и това е големият проблем, защото…

   Ами защото нейният ход не зависи от сърцето.

   Лимфата е (почти) като пастата за зъби в туба. Тече, ако сме отворили капачката и има механично движение (стискане, мускулна контракция) отвън:

   – Затворена капачка и външен натиск – напрежение (болест, запушен нос, гърло и т.н.).

   – Отворена капачка и липса на натиск – застой.

   Просто като фасул.

   Казано точно: Движението на лимфата е следствие от контракцията (свиването и разпускането) на мускулите – без тях лимфотокът замира и започва бавно отравяне на цялото тяло.

   Малко отравяне – малка болест: настинки, гърло, сливици, уши, синузит, грипоподобни.

   Голямо и дълго (в годините) отравяне…

   Да?

   Знаете ли, например, че ракът се разпространява по посока на лимфните възли: ако са запушени лимфни възли №1, говорим за рак първа степен, лимфни възли №2 – рак втора степен и т.н.

   Което означава, че ако искаме чисто тяло и здраве, трябва да започнем и да завършим деня с активна гимнастика.

   Но функционирането, обновяването и развитието на един мускул не става само с петнайсетминутна гимнастика. Необходимо е (поне) два пъти седмично да имаме специализирана едночасова тренировка, а през свободното време да сме навън в походи, игри и активно движение.

   ВСЯКА (АБСОЛЮТНО ВСЯКА) СТУДОВА ПРОЦЕДУРА (спорт на открито, влизане в студена вода, разхождане бос из водата на брега, плискане със студена вода, обтриване със сняг, студен душ и т.н.) кара цялото тяло да трепти, да вибрира, а мускулите да се съкращават.

   Задавали ли сте си въпроса защо на студено пикаем повече, събираме слуз (храчки) в гърлото, плюем повече и носът ни започва да тече?

   Просто е: Защото от студа лимфата получава мощен тласък и моментално извежда отпадъците до депата за изхвърляне. Това са отделителните органи, дробовете, сливиците, гърлото и носа.

   Колкото по-често използваме контролирания студ, толкова по-чисти сме на ниво клетки, толкова по-чиста е кожата ни, много по-спокойни сме и най-очевидното: по-здрави сме.

   КОНТРАСТНИТЕ ДУШОВЕ (горещо-студено) са отличен начин да раздвижим лимфотока вечер, след като се приберем.

   Горещината отпуска тъканите, разширява проводящите съдове на кръвоносната и лимфната система, а студеният душ подтиква мускулите да се свият, дишането да се удълбочи, което дава страхотен тласък на течностите в тялото.

   Задвижена така (докато спим), лимфата извършва много по-качествено очистителната и имуно-предпазната дейност по обезвреждане на бактериалните интервенти и довеждането им до депата за изхвърляне.

   ПО ВЪПРОСА ЗА ПРИВИДНАТА “НЕ-КУЛТУРА”
   Запитвали ли сте се, защо спортистите плюят повече? За футболистите е ясно (свързваме го с IQ-то им), но ако гледате спортни състезания, ще видите, че без изключения, всички тия добре изглеждащи хора, докато тичат, скачат, напъват се, удрят и т.н. всъщност, плюят и храчат много.

   Много, по много, на много ента-степен.

   Пак ли IQ-то?
   Или…

   IQ-то, приятели, не е отговорът.

   Винаги трябва да помним, че гърлото, сливиците, носоглътката, носа и устата са огромни изходи на лимфната система. Оттам (и основно чрез слюнката) лимфотокът изхвърля мощно извън организма обезвредените бактериални и микро-интервенти.

   Когато човек се движи на предела на възможностите си, обмяната е толкова бърза, че попадналите у нас инфекциозни агенти буквално се смилат от макрофагите, Т-лимфоцитите, В-лимфоцитите и цялата “надръвчена” за бой имунна система.

   Резултатът е литри слуз, в която плуват цели колонни от трупове на унищожени блестотворни агенти. Пътят на тази слуз е нагоре (винаги нагоре – първо половите органи), докато стигне гърлото.

   Ето защо, е добре (ако обстановката позволява) да плюем по време на тренировка. Разбира се, най-добре се получава, ако сме на открито сред природата.

   ЗАЩО Е ДОБРЕ ДА ЗАПОЧВАМЕ ДЕНЯ с пиене на топла вода или чай?

   Защото топлата вода разширява и отваря краищата на лимфните изходи в слизестите ципи, откъдето готовата за изхвърляне слуз се отделя лесно.

   И един, може би, некултурен (за някои от вас) съвет: ако по време на ядене усетите, че събирате в устата слуз заедно с разкашканата храна, не се притеснявайте да станете, да отидете до банята (или навън), където да изплюете насъбраното.

   Ако някой пуритан зададе въпроса “Защо?”, кажете му да изплюе тази мешавица от храна, слуз и полу-храчка в чиста чиния, да огледа добре изплютото и да си отговори на простичкия въпрос:

   “Ако бях глътнал това, по-здрав ли щях да съм или по-болен?”

   И отговорът е…

   ЕДНО НАПОМНЯНЕ:
   Колкото и да тренираме, колкото и да подскачаме, ако не променим:

– начина на хранене и не-хранене
– културата и хигиената на пред-храненето
– отношението към околния свят и живота въобще
– начина на мислене и светоусещане

… здравето ще е далечен и непостижим мираж.

   РАБОТЕЩИ ПРАВИЛА – ОБОБЩЕНО:

1. Сутрин след ставане и преди всяко сядане на масата, изстъргвайте езика със стъргалка или с четка за зъби. Така стимулирате отделянето на натрупаните отрови (от сливиците и носоглътката), които иначе бихте погълнали обратно с храната.

2. Започвайте деня с топла вода и прясно изцеден лимонов сок – така слюнчените жлези работят на макс и… виж т. №1.

3. През деня пийте поне два пъти чай с лимон – виж т. №1.

4. Когато тренирате на открито – прочиствайте гърлото си и плюйте.

5. Сутрин след гимнастика и вечер след тренировка (вечерна гимнастика), направете продължителен горещ душ, който е добре да завърши с кратък студен душ или поне със студено обливане на прасците и ходилата. При добро себеусещане може да смените няколко пъти горещо-студено.

   Има още много, но тия са достатъчни.

   В КРАЯ:
   Четете, учете, образовайте се.
   Разберете нещата и ги правете.

   Не се иска много.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене