Как да почистим стомаха и червата за отлично храносмилане (без подуване, киселини, връщане на храната (рефлукс) и пр.)

ВЪПРОС:
“… а редовен рефлукс след ядене имам от седем-осем години и е много неприятно. Има ли начин да се разделя с него?”

ВЪПРОС:
“Постоянно преяждам, Емо и не мога да се спра. Уж се заричам да внимавам, но по някое време разбирам, че така съм се претъпкала, че започват едни киселини и връщане на храната, направо ще ми изгорят хранопровода. Как да разбера кога съм стигнала лимита си?”

ВЪПРОС:
“Емо, уж спазвам някакво по-малко количество при хранене, но пак се подувам и често имам киселини? На какво може да се дължи и как да ги избегна?”


ОТГОВОР:
Представете си масата след един добър обяд: трохи, петна по покривката, чинии с остатъци от яденето, мръсни прибори и т.н.

А сега си представете, че оставяте всичко така, излизате от дома и когато се приберете вечерта, насипвате вечерята в мръсните чинии, ядете с мръсните лъжици и вилици и…

Абе, накратко, красота.

Ами, ако това е по три пъти на ден, ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, години наред?

Какво ви казвам, приятели, съмишленици, другари и другарки?

Стомахът, червата, а също и устата на почти 100% от хората приличат на мръсните прибори, мръсните чинии и мръсната маса (непочиствани десетки години и всъщност никога), когато решат да се хранят отново.

Новата храна постъпва върху разложението от старата, на по-старата, на още по-старата и се получават килограми отровна и смрадна слуз, която изпълва цялата храносмилателна система. Започва ферментация (процесът се затвърждава още от детството) и тя винаги върви нагоре по хранопровода, което медицината нарича рефлукс. Каквото успее да премине към червата (от отровената вече храна), им разказва играта с високата си киселинност и лека-полека отваря ранички, прерастващи в колитни варианти, а на по-късен етап и в по-опасни болести като рак, например.

Както казах, това представлява храносмилателната система на повече от 99% от хората.

ПЪТЬОМ,

Да припомня, че близо 70% от имунната система се ражда, израства и придобива сила и мощ (ох, ох, ох) в червата. Можете да си представите що за сила и що за мощ ще има имунната система на тъпчещите се безогледно.

Ето защо изобилстват настинките, гриповете, ковид-простотиите, чревните инфекции, различната рефлуксна симптоматика, туморите, кистите, ръкът и повсеместото старческо оглупяване, което също (да, точно така) тръгва от червата.

ДЕСЕТ (НАЧАЛНИ) СЪВЕТА ЗА ОТЛИЧНА ЧРЕВНА ХИГИЕНА

1) Половин час преди всяко хранене изпийте две чаши (около половин литър) вода. Можете да изстискате една трета лимон или лъжичка оцет.

2) Изяжте една ябълка десет-петнайсет минути преди сядане на масата.
Често ме питат може ли ябълката да бъде заместена с друг плод. Формално отговарям “да”, но истината е, че нито един плод (наш или отвъдморски) не може дори да се доближи до нея.

Ябълката е единственият плод, възвеличен в митовете на почти всички древни народи и за да е така, има цяла енциклопедия причини.

3) Поне с две от храненията (прим. обяд и вечеря) яжте добра по количество сурова зеленчукова салата. Зеленолистните (спанак, маруля, зеле) и кореноплодите (лук, морков, цвекло, ряпа) са водещи.

4) Не смесвайте (или го правете много, много рядко!) две или повече белтъчини в едно хранене (ядки с месо; боб с мляко; и пр.) Това автоматично създава разложение в червата, от което се отделят много (трупни) газове. Те не само подуват стомаха и корема като балон, но и отравят всички тъкани.

Чуйте, запомнете и осмислете: трупни газове, т.е. газовете, които се отделят в разлагащ се труп. Опитайте да си отговорите от първия път дали това има нещо общо със здравето.

5) Не пийте нищо по време на хранене, вкл. и прехвалената чаша червено/бяло вино. Точка (4) важи с пълна сила за всяка течност по време на хранене.

6) Не яжте десерт, захар и захарни изделия.
Десертът (нещо сладко или плод) е може би най-директният начин за самоотравяне, моменталната ферментация в стомаха и кофти-осезаемата видима балонна реакция.

Разберете, че трупните газове се отделят не само през ануса или устата (оригване), а и през кожата (просмукват се през стените на червата, през плътта на вътрешните органи) и неприятната телесна миризма се дължи предимно на тях.

Колкото и да се пръскате и мажете с обезмирисителни отрови (дезодоранти и мазила – те се правят от нефт), не можете да излъжете природата и болестите рано или малко по-късно ще ви застигнат.

7) Забравете саламите, кренвиршите, луканките, саздърмите, кървавиците и пр. Ако уважавате тялото си и наистина искате здраве, те не съществуват за вас. Ако пет пари не давате за здравето (своето, на близките и децата си), те са вашата храна.

8) Използвайте колкото може по-малко сол.
Веднъж влязла в тялото, солта води до страховито обезводняване, а това:

– предизвиква вътрешни възпаления
– понижава рН (ставате телесно кисели като оцет)
– директно увеличава холестерола
– директно увеличава кръвното налягане

И още, и още.

9) Яжте малки порции.
Правилото е: две събрани шепи храна. Толкова е реалният обем на стомаха, ако не е раздут и разширен от преяждане.

Ако упорствате с малки, но питателни и правилно подбрани порции, стомахът ви се свива и започвате да ядете по-малко без да се насилвате.

Обратно:
Ако ядете в големи и несъобразени количества ще имате в репертоара си целия цирк на преяждането: корем като балон, оригване, пърдене, рефлукс, киселини, задух, сърдечна хипоксия, висок холестерол, високо кръвно и… така до края на света.

За такива краят на света идва по-рано, много изненадващо (уж) или обратното: след тежък инсулт живеят като нито приемащ, нито предаващ зеленчук години наред.

Дето се вика, веселбите предстоят.

10) Включете гладни паузи и гладни дни в седмичното и месечното си разписание. Обикновено гладът става наложителен след четирийсетте, но за немалко хора и по-рано.

По време на глад червата се възстановяват, тъканите получават много вода, процесите в тялото се стабилизират и готовността за отлично храносмилане се повишава.

ИЗВЪН ДЕСЕТТЕ ТОЧКИ

Мускулите в тялото са мощен стимулатор за кръвообращението, а имаме ли добро кръвообращение, ще имаме и много добро храносмилане.

Редовното трениране на тялото и сърдечно-съдовата система ни подтиква и да дишаме дълбоко. Дълбокото дишане е пряко свързано със степента на усвояване на кислорода, а имаме ли наситени с кислород тъкани, имаме и отлично храносмилане.

Накратко:
Една система влияе на друга, тя от своя страна на трета и така цялото тяло просто пее.

Обратното, за съжаление, също важи: седите, лежите, не правите нищо и всички процеси в тялото ви се забавят. Течностите стават мудни и гъсти, а всички каналчета (артерии, вени, бъбречни, чернодробни, белодробни, мозъчни) се затлачват и е върос на време нещо някъде да изгърми.

Тренирайте, приятели!
Тренирайте мускулите, дишайте силно рано сутрин, движете се през деня, качвайте стълбите в учрежденията, не ползвайте асансьори, карайте сърцето да се свива и разпуска мощно, което ще го направи голямо и силно, а вие ще се чувствате във форма и винаги ще сте в отлично настроение.

Отличното настроение и усмивката са най-добрият показател за “пеещи” стомах и черва, за бързо работещ мозък, за стегнато и предизвикващо доверие поведение.

Всичко това ви изгражда като точен човек, на когото може да се разчита. Вие носите на околните ведрост, весели емоции, надежда, упование и най-важното: превръщате се в център и стабилна опора за много, много хора.

Центърът има своя тежест, своя гравитация, свой морален, етичен и духовен кодекс, а това вече е нов свят, нова релност и нова, по-добра действителност, която е търсена и привлекателна за всички.

Вече сте част от мощта на Природата, която свети със собствена светлина, дарява енергия, внася топлота, умножава живота и прокарва мост между световете.

И кой да повярва, че всичко започва с един добре гледан, най-обикновен стомах и още по-обикновени, отлично действащи черва?

В КРАЯ:
Вълшебството сме самите ние, приятели.
Но освен вяра, е необходимо да знаем и да действаме.

Вие сте на ход.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене