Нови приказки за обезводняването

(как губим вода и живот от най-банални дейности)

ВЪПРОС:
“Пия по два и половина литра на ден, а сутрин като пикая и урината ми е черна. Каква е тая работа, Емо?”

ВЪПРОС:
“Храня се само с проверени продукти, Емо, повечето са био, но боледувам често от настинки. На какво може да се дължи това?”

ОТГОВОР:
Когато ударим камъка с чук, го разбиваме.
Когато ударим водата с чук, не се получава нищо.
Камъкът е твърд и чуплив, защото водата в него е твърде малко или почти липсваща.
Водата, която удряме, е съставена от… вода.


Мека, пластична и безкрайно гъвкава, като и трите определения са твърде бедни за да опишат неизмеримите ѝ възможности…

– да е мека и приемаща всякакви форми
– да омекотява всяка материя, в която попие
– да изгражда пластичността на живите клетки
– да поддържа гъвкавостта на тъканите, органите и дори костите
– да дава възможност за бърза електро- и нерво-проводимост на сигналите, изпращани от мозъка
И още, и още.

ОТ КОЛКО ВОДА СЕ НУЖДАЕМ?


Запомнете, приятели:
Човекът е много икономично същество, стига да спазва в живота си заложените от Природата спецификации.

Количеството вода, необхдимо за нормално протичане на физиологичните процеси е около литър, дори по-малко.

Но!

Това е така, ако основната ни храна е предимно сурова: плодове, зеленчуци, мед, ядки.

Включим ли дори минимално количество варени и печени продукти (хляб, боб, леща, печена риба), количеството питейна вода нараства към литър и повече, защото преминалата през огън храна е частично (или изцяло) обезводнена и за усвояването ѝ е необходима много вода, която се извлича от водните запаси на тялото.

Започнем ли да пържим продуктите, обезводняването се увеличава главоломно.


И така тръгваме по стълбицата на постепенното увеличаване на необходимостта от питейна вода, защото повечето хора неразумно и без да съзнават, се тъпчат с денатурирани, пакетирани и многократно преработени псевдо-храни, чието усвояване (усвояване е силно казано) изисква литри вода.
 

На този етап нужната питейна вода вече скача над два литра, а ако имаме тютюнопушене, редовна употреба на алкохол и кафе, необходимата питейна вода може да надхвърли три, дори четири литра.

С ДНЕШНИЯ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ…


Човекът се е превърнал в самоубийствено, психологически нестабилно и изключително вредно същество, използващо неправомерни количества храна и вода, защото лакомията (определяща начина ни на живот) изисква все повече количества храна и вода, което…
 

Което ще доведе до срив, ако продължи достатъчно дълго време.

Всъщност е без значение дали сме осем, девет, десет или дори петнайсет милиарда на планетата Земя: ако се храним съобразно природните си заложености, можем да бъдем и двойно повече, без никаква заплаха за околната среда.

Поблемът е в начина на мислене и светоглед, които определят поведението на масите. А поведението (животът) на масите е свързано с много, много хранене, много алкохол, много тютюнопушене, наркотици, лъскави стоки и купища модни ненужности.

БИО-ХРАНИТЕ НЕ СА В ОСНОВАТА НА ЗДРАВЕТО

Истина ви казвам, приятели: ако разчитате единствено на био-храните, за да сте здрави, приключени сте.


Искате пример?

Изяжте един био-таратор (био-мляко, био-краставици), наложете върху него като второ един тас-кебап (био-месо, био-зеленчуци), продължете с десерт компот с био-праскови, а накрая завършете с био-кафе.


Дори и да не прибавите чаша био-вино с парче био-сирене, миш-машът в стомаха, а после и в червата ви ще е дотолкова отровен, че най-вероятно ще получите киселини и, ако не повърнете, отровната смес ще се приплъзне към червата, откъдето ще се разнесе по цялото тяло.
 

Несъвместимостта на хранителните съставки и претрупаността на цялото хранене автоматически превръща всичко във физиологична отрова, която ще убива клетките и чревната ви флора часове наред.
И ако това е обичайният ви начин на хранене, здравето ви ще отиде на кино за отрицателно време.
Примерите за отравящи тялото хранителни комбинации са стотици и био-произхода на продуктите няма (почти) никакво значение.

КАКЪВ Е ПРОСТИЧКИЯТ ИЗВОД?

Изграждайте храненето си от единични блюда:
– ако е таратор, да е само таратор. Парче хляб е допустимо.
– ако е боб, да само боб (с някакъв зеленчук)

– ако е риба, да е само риба със зеленчуци

И пр.


Разбира се, за млади, добре сложени, активни и тренировъчно крайно натоварени хора, към единичните комбинации могат да се прибавят хляб, картофи или ориз (единично или в комбинация), защото усвояването при тях е на високо ниво.
 

Но приближите ли четирийсетте, е време да почнете да подбирате какво и колко ядете, както и продуктите, с които ще го съчетавате.

ВРЕДНИТЕ НАВИЦИ, КОИТО ОБЕЗВОДНЯВАТ

1) ПИЕНЕ НА ВОДА и други течности по време на хранене.
Тук няма изключение:

Всяка течност, внесена отвън по време на хранене, разводнява стомашния сок и трябва да бъде секретиран нов.

Но за синтеза и доставянето на стомашен сок е отговорно цялото тяло, защото той се прави от вода. И ето, че навлизаме в спиралата на стабилното и постоянно тъканно обезводняване: ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, година след година.

2) КОНСУМАЦИЯ НА ЗАХАР
Захарта, приятели, е наркотик, един от най-силните.

Въздействието ѝ е ужасяващо: вътре в тялото се получават крайно обезводнени масиви от плът, което довежда до:

– стотици микровъзпаления
– ненормално повишаване на холестерола (инфаркт, инсулт)
– незарастване и гангрена на рани
– унищожена имунна система
– тежки форми на остеопороза

– преждевременна старческа деменция и Алцхаймер

Трябва ли ви още, за да спрете тъпченето със сладко?


3) ДИШАНЕ ПРЕЗ УСТАТА
 

Този начин на дишане мигновено изсушава лигавиците на гърлото и за да ги поддържа влажни, организмът изпраща нагоре литри вода, които (при дишане през устата) се изпаряват в небитието.

Дишането през устата води и още един проблем: натрупването на външни болестотворни агенти в устната кухина и сливиците, а някои от тях отиват директно в дробовете или стомаха.

Имунната система се включва, но за работата ѝ е нужна вода.

И отново стигаме до момента, в който биват засегнати и увредени поне две-три основни телесни функции, защото никой не ни е научил, че за дишане Природата ни е снабдила с нос.

4) ПОСТОЯННО ОБУТО И ИЗПОТЕНО ХОДИЛО

Постоянното потене на краката в маратонките предизвиква нарушаване на кръвообращението, както и проблеми в хода на венозния и лимфния поток.

Отделно от това, натрупаното статично електричество поддържа висок фон на нервно-тъканно напрежение, водещо до повишено кръвно налягане и отключване на тежки генетични малформации.


Оттук отново имаме директна загуба на вода, объркани и затлачени функции и натрупване на предпоставки за вътрешни възпаления, които отново (оново, отново и отново) водят до масивно обезводняване.
 

5) ЖИВОТ НА КЛИМАТИК
Тук дори не е необходимо разяснение.
Всеки е наясно, колко бързо климатикът разбива имунната система и води до плаващи (затихващи и отново появяващи се) болести (настинки, кашлици, бронхити и пр.)

6) ЖИВОТ БЕЗ ЗАКАЛЯВАНЕ

Премерено поднесеният студ, наред с повишаване жизнената устойчивост на тялото, поддържа клетките в оптимално чисто и активно състояние.

Оставени на топло за дълго време, клетките се раздуват, процесите в тях се забавят, изпълват се с агресивни свободни радикали, с неизхвърлени токсини и се увреждат необратимо.


От всичко това страда имунната система, която е консуматор на много, много вода.

Ако искате примери, просто се поинтересувайте къде се откриват повече столетници: на топлото морско равнище или в хладните планински селища.
Отговорът е очевиден и предизвестен.

ПРЕДСТАВЕНОТО Е САМО ВЪРХЪТ НА АЙСБЕРГА

Извън публикацията остават десетки микро-причини за обезводняване, които като цяло са следствие от начина на световъзприемане. Егоистичното самосъзнание изгражда съответната консуматорска нагласа, а тя от своя страна води до ежедневни, вредни, състаряващи и предизвикващи тежки заболявания навици.

СПОРТ, ДИШАНЕ, МЕДИТАЦИЯ


Хората не знаят, а и официалната медицина (яхната от фармацевтичните компании) не разбира ролята на дишането.

Имаме ли наситена с кислород кръв, имаме бърза обмяна, бързи течности (кръв, лимфа и пр.), качествени физиологични процеси и здраве.

Много хора се опитват да дишат статично (по метода на йога), но истината е, че първо трябва да подходим с активно движение и спорт, което да предизвика физиологична необходимост от дълбоко дишане.

Спортът изгражда недвусмислено умение да се концентрираме, което проправя пътя на бъдещите занимания с медитация.

Едва когато взаимовръзката тяло-движение-дишане е стабилно изградена, идва времето на седналото (статично) дишане в йога. Концентрацията вече е налице, тялото натренирано и ние можем да отделяме на ден по пет-седем минути за различните видове специфични дишания.

Дихателният процес прокарва умения за овладяване на сетивата и навлизане в степените на медитацията. Когато упражненията станат редовни, започва промяна на светогледа и въобще на личността.

В един момент откриваме, че повърхностните идеали на обикновения “Молски човек” не са нашите. Усещането за въздуха, простора, природата, света на животните, необятната синева на небето и звездите нощем е направило възприятията ни фини, съзнанието ни улавя всяко трептене и полъх, а познанието ни за нещата…

Познанието неусетно е променило поведението, отношението ни към хората и вярата ни.
Вече сме нови човеци и Животът ни тръгва по съвсем нов начин.

В КРАЯ:
Всеки миг е от значение, приятели.
Действайте!

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене