За калция, калциевият обмен, водата и начина на живот


КАЛЦИЯТ
е в семейството на минералите, от които са направени скалите, камъните и пясъка. В общ план – Земната структура. Той е основна съставка в строежа на опорно-двигателния апарат у човека – кости, сухожилия и мускули. Когато мислим за калция, аналогията е с каменната основа на къща или сграда – опора, без която всичко би рухнало.ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯТ апарат е продукт на движението в условия на гравитация. Без движение и гравитация той не би съществувал. Астронавтите, които прекарват повече от три седмици в орбита, след завръщането си преминават усилен, специализиран курс по Обща Физическа Подготовка (ОФП) и хранене, защото след третата седимца в безтегловност, загубите на калций от костите добиват застрашителни размери.


ОРГАНИЗМЪТ ни усвоява калция на основата на съкращаването на мускулните влакна при физическо натоварване. Колкото по-редовно е то, толкова повече и по-качествен калций се транспортира към мускулите, сухожилния апарат и костите. Бързите и бавните (бели и червени) мускулни влакна играят различна, взаимнодопълваща се роля в калциевия обмен: едните попълват първичните загуби, а другите участват в бавното, масирано препращане на калция към костите.


ФИЗИОЛОГИЧНИЯТ синхрон е удивителен: мускулът се съкращава, преодолява тежестта на тялото (или допълнителна, тренировъчна тежест) отделя се калций, който отива към костта, чийто рецептори го разпознават и приемат. С намаляване на двигателната активност (застоял начин на живот, неправилно хранене, болест, възраст) рецепторите притъпяват чувствителността си и приемът на калций се нарушава.

Отделно от това, ненужният калций от обема на костта се изхвърля, тъй като седящият и лежащ Начин на Живот анулира частично гравитацията и теглото. Краен резултат – остеопороза и калцифициране на различни тъкани (стави, артерии, сухожилия, жлези) от разнесения из тялото ненужен (вече) калций. Калцификацията предизвиква чупливост (в артериите) и натрупване на лош холестерол. В жлезите – нарушава дейността им, гъвкавостта и съкращаването им (примерно – простата) и е предпоставка за тумори и рак.


ДИАБЕТ И МУСКУЛНА ТЪКАН: Мускулите са основният потребител на глюкоза в организма. Когато липсва съкращение с преодоляване на тежест, глюкозата се натрупва и реагира с липидите. Получава се сладка, мазно-лигава плака, която се обвива в мазнина и складира около ханша, бедрата и други проблемни зони. Този процес повлича преддиабетни усложнения, които, ако не се премахнат, водят до диабет.


ДИАБЕТ И ОСТЕОПОРОЗА: Неусвоените захари могат да бъдат неутрализирани по три начина: чрез изгаряне (спорт), чрез превъщането им в мазнини (това е до едно време) и чрез изтегляне на калций от костите. Колкото по-обездвижени сме и колкото по-малко ползваме мускулната система, толкова в пъти повече губим калций и с годините тази негативна зависимост става хронична.


СИНТЕЗЪТ, поддържането на нивото и обновяването на половите хормони тестостерон и естроген е в пряка връзка с калциевия кръговрат. С намаляване обема на активната мускулна тъкан, количеството на двата хормона се снижава. Същото се наблюдава и при драстични загуби на костна маса. Изводът всеки може да направи.


АМИНОКИСЕЛИНИТЕ в организма се складират предимно в мускулите. Когато калциевият обмен е на ниво и мускулите редовно биват подлагани на натоварване, при необходимост (неразположение, болест, неточно хранене) организмът тегли аминокиселини от мускулната тъкан и така стабилизира здравето. Кондицията (тъканното трептене и клетъчно съобщаване) на мускулатурата е основно перо в житейския “бюджет” на феномена Здраве.


ВНИМАНИЕ: Описаният процес на калциев обмен и физиологични взаимозависимости е немислим без основният електролит – ВОДАТА и то в обилно-достатъчни количества.


ОФП минимум за поддържане на калциевия обмен:

1. Десет минути сутрин: леко бягане на място, клякане, динамичен стречинг и раздишване до изпотяване. Наличието на изпотяване говори, че сме на път да включим изгарянето на мазнинните депа.

2. Повече ходене пеш през деня и редовно пропускане на асансьорите. Казано точно – забравяме за тях.

3. Поне десет-петнайсет минути вечер (оптимумът е 25-35 мин): предимно силов кръгов комплекс за цялото тяло (преподавам го в Залата) и в края – малко йога (стречинг).


ХРАНИТЕ, в които калцият е най-лесно достъпен и усвоим, са зеленчуците, предимно листните. Също ядки, семена и бобови култури. В млечните продукти калцият е най-много, но е относително трудно усвоим, като най-приемливи са сиренето, изварата и киселото мляко.


ЧУДОТО, НАРЕЧЕНО ЯБЪЛКА: Въпреки, че в ябълката количеството калций е минимално, тя съдържа микроелементи (най-вече БОР), без които усвояването на калция и преноса му, се превръщат в невъзможна мисия. Оптимумът е ДВЕ ЯБЪЛКИ на ден.


СЛЪНЦЕ, ВЪЗДУХ И ВОДА: Тази природна “парола” е черешката на тортата, от която синтезираме вит. D (слънчевите лъчи), а без него НЯМА калций и кости. Също – когато сме на открито, вит. С се ресинтезира и запазва активен най-дълго. Ролята му в калциевия обмен е близка до тази на вит. D. Към тях можем да причислим и вит. А.


ЛЮБОПИТНО: Легендата на Световното плуване – Джони Вайсмюлер, като юноша е имал сериозен проблем с костите – напреднал стадий на рахит. Бил на път да го хоспитализират като инвалид за цял живот. Започва да се занимава усилено с физически упражнения и плуване. Той е първия човек, който смъква 100 м. свободен стил под една минута – плува ги за 58.8 сек. Болестта изчезва, а Джони Вайсмюлер (68 официални световни рекорда и още почти сто – неофициални) се превръща в символ на мъжеството, здравето и бива избран сред повече от седемстотин елитни спортисти за ролята на Тарзан. На седемдесетия си рожден ден плува сто метра свободен стил за… 1.05 мин.


В КРАЯ: Изборът на Начин на живот е в наши ръце, а начинът на живот е, всъщност… изборът ни за Живот. Нужни са познание, вяра, воля и енергия.

Познанието – за да знаем, какво да правим.

Вярата – за да повярваме, че можем да го направим.

Воля – за да направим избор.

Енергията – за да имаме сила, да го правим… и да увличаме други след себе си. 


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене