Край на студените крака и ръце

ВЪПРОС:
“Постоянно са ми студени краката и ръцете, Емо и вече не мога да издържам!”

ВЪПРОС:
“… и болката от студа в пръстите на краката е толкова силна, че ми иде да заплача!”

ВЪПРОС:
“… а не става въпрос за нещо екстремно, да съм някъде в планината през зимата или нещо такова. Пръститет на ръцете и краката са ми студени и ме болят даже както си стоя вкъщи на топло.”

ВЪПРОС:
“… да, краката ми измръзват, но напоследък пръстите на ръцете ми направо се вкочанясват от студ!”


ОТГОВОР:
Първо, да сме наясно, приятели:

Ходилата на краката трябва винаги да са леко хладни, защото това е начинът да имаме отлично кръвообращение. Студеното ходило играе ролята на първоначална термо-помпа, тъканите се свиват и изпращат кръвта нагоре, където бива поета от венозните клапи на краката, които пък я довеждат до тазовото дъно.

Където започват проблемите.


ПРОБЛЕМ №1
Не мислете, че работата на сърцето може да разпрати кръвта до всички точки на тялото.

Не, не може.

Кръвта на човек е около пет литра, би трябвало да бъде прокарана през някои изключително фини (малки и тесни) капиляри и…

И ако ние не се движим, за да има свиване и разпускане на тъканите, на мускулите, ако нямаме тръскащи движения (бягане, подскачане), ако не извършваме усукващи гимнастически упражнения, ако не дишаме дълбоко, ритмично и мощно…

Тогава огромна част от кръвотока замира, кръвоносните съдове се затлачват (просветът им намалява), защото по стените им се утаяват холестеролни наноси (плаки), започва забавяне на скоростта, обмяната на веществата пада главоломно и всички процеси в тялото се нарушават.

Хайде сега пак си помислете, дали ще седите часове наред на мекия диван или на стола пред компютъра.


ПРОБЛЕМ №2
Колкото по-застояло, по-плитко и повърхностно е дишането, толкова по тъмна, тежка, бавна и мазна е нашата кръв.

Но!

Излезем ли на открито, започнем ли да тичаме, да тренираме, да изкачваме планини, да плуваме, ние започваме да дишаме дълбоко и мощно и кръвта ни, наситена с достатъчно количество кислород, става активна, яркочервена, бързопровираща се, заредена с енергия, всепроникваща и отвежда хранителните вещества до всички клетки, дори най-крайните.

Знаете ли какво означава това, приятели?

Това е живот, живителна топлина и нормална биологична температура във всички части на тялото, вкл. пръстите на ръцете и краката.


ПРОБЛЕМ №3
Над 98% от хората са обезводнени, т.е. в тялото, в органите, в течностите и тъканите им има много малко и абсолютно недостатъчно количество вода.

Без вода нямаме проводимост на енергията, обмяната пада, кръвта замира и човек изпитва студ.

Тези 98% пият вода (и течности) единствено по време на хранене, защото просто не могат да преглътнат хапката си, но…

Но как би могло да се случи това, при положение че слюнката (както и стомашните сокове) се образува от вода и ако водата в тялото е липсваща, устата по време на хранене просто пресъхва. На помощ идва чашата с вода, но това води до още по-голямо обезводняване, защото се разводнява малкото останала слюнка, разводняват се малкото работещи стомашни сокове и несмляната храна тръгва по червата, където също е необходима вода, която обаче липсва.

Разнасянето на новопостъпилите хранителни вещества замира, замира и изхвърлянето на отпадъчните клетъчни отрови, тялото се преизпълва като преливащ от отпадъци боклукчийски казан и започва постепенно телесно самоотравяне.

На този етап кръвта е гъста, бавна, бедна и въобще не може да достигне не само до пръстите на ръцете и краката, но дори и до най-фините мозъчни кръвоносни съдове, което подлага мозъчната тъкан на постепенно умиране, а самия човек на старческо оглупяване.

Какво е решението ли?
От просто по-просто, та чак учудващо просто.

Час преди хранене зареждате с две-три до пет чаши чиста питейна вода.

Час и половина след хранене започвате бавно, но постъпателно зареждане с по една чаша вода.

И така до вечерта събирате между два и три литра вода, в зависимост от индивидуалните необходимости.

И никога…
– никога
– никога
– абсолютно никога…

… не започвайте деня с обезводняващата ви и убиващата обмяната ви… чаша кафе.

За цигарата да не говорим.


ПЪТ КЪМ ЕНЕРГИЯТА: ДИШАНЕТО


Преподавам огромна по обем и разнообразие дихателна практика, съставена от многобройни специфични видове дишане, които:

– изпълват тъканите с кислород
или
– насищат тъканите с въгледвуокис
или
– поставят тялото и психиката в баланс и водят към дълбоките степени на медитация

1) АКО ДИШАМЕ БЪРЗО и в края задържим въздуха при пълни гърди, ние буквално натъпкваме кръвта и тъканите с кислород.

2) АКО ДИШАМЕ БЪРЗО, а в края издишаме и задържим при празни гърди, тялото се изпълва с въгледвуокис, което дава възможност да се отворят и най-малките каналчета (кръвоносни и лимфни) и така прелистваме нова страница в отношението към студа, възможността за отпускане на тялото и умението да се концентрираме.

Разбира се, точки (1) и (2) са кратка илюстрация и не изчерпват огромното богатство от дихателни практики, които буквално променят биохимията на тялото в зависимост от целта, която сме си поставили.

Това е практика, която изисква нагласа към фините промени в тялото, трябва да се прави редовно и е необходим специалист, който да ви води.


ПЪТ КЪМ ЕНЕРГИЯТА: НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО СТУДЪТ

Ако не се излагаме на контролиран студ (прим. утринно наплискване на тялото с чешмяна вода, босо ходило, леко облекло и пр.) кръвоснабдяването на тъканите, органите и кожата се нарушава, лимфотокът замира и това обърква системите в целия организъм, вкл. мозъка и хормоните.

Запомнете, приятели:
Не сме създадени, за да носим дрехи и колкото по-рано го осъзнаем и започнем промяна в начина на живот, толкова по-здрави ще бъдем.

Внимание:
При излагане на студ се освобождават екстремно клетъчните отрови (тялото буквално се изцежда) и, ако храненето е несъобразено (и в тялото липсва вода) това води до запушване на клетъчните мембрани (нарушена осмоза), запушване на лимфните възли (подуване и болезненост) и зачервяване и болезненост на лигавиците (гърло, нос, сливици).

Закалителните процедури са всъщност идеален индикатор (сигнална лампа) за качеството на ежедневната, текуща вътрешнофизиологична хигиенна дейност и, както разбирате, са пряко свързани с нашия начин на хранене, на пиене на вода, на движение и въобще целия ни начин на съществуване.

Извършваме ли всеки ден кратки, но редовни студови процедури (най-удобно е сутрин след гимнастика), тъканите се самоочистват, малките капиляри (крака и ръце) се освобождават от мазните наслагвания и тялото влиза в естествен режим на нормално кръвоснабдяване и самозатопляне, но…

Но това вътрешнофизиологично функциониране изисква ежедневно поддържан, разумно изграден начин на живот.


ПЪТ КЪМ ЕНЕРГИЯТА: УМНО, ЧИСТО И СИЛНО ХРАНЕНЕ

Всички знаете (вече) за пиенето на вода.

Всички знаете, че трябва да се ядат (поне две порции на ден) плодове и зеленчуци (правите ли го?).

Всички знаете, че трябва да тренирате и да дишате (правите ли го?).

Немалко хора (жените повече) обаче, залитат до такива крайности в храненето, че то се превръща в бедно, дори крайно бедно откъм хранителни съставки. Пада белтъчният минимум (повечето хора не са наясно с него) и оттук рухва тъканното възстановяване (т. нар. анаболизъм), имунната система и функционирането на основните телесни системи.

Твърде често зрелите хора (жените по-често) налагат този недоимъчен начин на хранене на децата си, при положение, че децата растат и тялото им се нуждае от силно хранене.


ВМЕТКА:
Публикацията е насочваща, не изчерпателна.
Всички конкретни и частни въпроси – на съобщения и по телефона.

В КРАЯ:
Както винаги, навсякъде и във всичко, спасението на давещите се, е в ръцете на самите давещи се.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене