Лимфната система – скритата бойно-дренажна ВиК-мрежа.

ВЪПРОС: “Често ми се подуват лимфните възли, Емо и стават болезнени. После започват гърлото, носа, температура, изобщо пълна програма. Има ли изход от тоя омагьосан кръг?”

ОТГОВОР:
Има, разбира се и не е труден.

КАКТО всяка отводнителна система (промишлена или физиологична), така и ефективността на лимфната система зависи от действието на съпътстващите структури, механизми и елементи – мускули, сухожилия, движение, гравитация, количество питейна вода, хранене и избор на продукти.

ЛИМФНАТА СИСТЕМА, по своята същност, е:

1. Отводнителна канализация, която работи с около 10% от количеството на кръвоносната система – пречиства тези 10% и ги връща в кръвта за вторично използване или директно препраща нечистотиите към отделителните органи.

2. Система от “казармени лагери”, където се създават и подготвят (имунни) защитници на организма – Б и Т-лимфоцити и пр.

В политически план: България премахна армията и казармите и вкара чужда – отвън. Чуждата имунна система не действа: тя претопява, префасонира и буквално превзема тялото – както позволихме и (все) още позволяваме това да продължава в страната.

Развяването на трибагреници по празниците не е “имунна система”, а (вече) избиване на комплекс за малоценност, защото липсва реално, масивно, всеобщо и водещо до практическа промяна… действие.

3. Система от подготвени пунктове (лимфни възли), в които защитниците обезвреждат лошите – болестотворни, инфекциозни интервенти.

БИЛИОНИТЕ КЛЕТКИ, от които е изградено тялото ни, са малки семейни жилища, които се хранят и отделят отпадъци. Отпадъците се събират (вливат) в лимфотока и се пречистват (обеззаразяват) във ВиК-шахтите, наречени лимфни възли.

Когато обеззаразяването е трудно (или непосилно), лимфните възли набъбват, издуват кожата и стават болезнени на пипане. Участъкът се възпалява, заразата се разнася и това е моментът, когато организмът вдига температура, гърлото се зачервява и – ето я “настинката”.

Чийто произход, всъщност, е в начина на живот и хранене.

СКОРОСТТА на лимфната течност (и имунната ефикасност) е в пряка зависимост от:

1. Гъстотата на течността: колкото повече боклуци (мазни, пържени, пакетирани храни, безогледни хранителни комбинации, захар, подсладени газирани напитки), толкова по-бавна е лимфата.

Вижте някоя малка рекичка, минаваща покрай цигански квартал или край екарисаж – пълна с боклуци, мръсотии, зарази, невъзможни за идентифициране петна и смрад. Същото е в повечето хора, но не се вижда или се прикрива с лосиони, кремове и обезмирисители.

2. Мускулатурата: колкото по-слаби и обездвижени са мускулите, толкова повече липсва помпен тласък (импулс) за движение. Стягането на мускулите играе ролята на помпа, без която движението на лимфата замира.

3. Гравитацията: легналото и седнало положение, поддържани без промяна повече от половин час (вкл. и съня, след който има околоочна и лицева подпухналост), буквално спират лимфотока.

4. Босоходството: обутото (в меки, гумени подметки) ходило не раздвижва лимфотока. Обратното – при ходене бос, ходилото дава директен тласък върху всички обменни процеси в организма – и лимфата, вкл.

5. Липсата на гъвкавост: гъвкавото и тренирано тяло има бърз лимфоток.

6. Липсата на активно дишане и студови процедури: тренирането на чист, хладен, дори студен въздух е бомбен шут за лимфата, наред със студената вода и обтриването с кърпа.

Спирам до тук.
Могат да се изредят още десетки фактори, но тези са достатъчни за размисъл.

ПОСЛЕДИЦИТЕ от бавния, застоял и нераздвижен лимфоток са в целия калейдоскоп от болести на съвременността – при децата и възрастните.

На първо място е увеличеният дял от неактивна (мастна) тъкан и покачване на теглото. Днес децата с наднормено тегло са шейсет процента и процентите вървят нагоре. Ако се върнем трийсет години назад, процентите бяха… 5-7 %.

Разликата е смазваща.

Всичко останало, за което можем да се сетим (сърдечносъдови болести, инсулти, бъбречни, храносмилателни, диабетни варианти и пр.), са здравни отклонения, в които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО присъства мудният лимфоток – като следствие, причина или съпътстваща физиологична картина.

НО КОЛКО ОТ ВАС знаят, че забавянето (и некачествената работа) на лимфната система удря директно по невъзможността за синтез, разпределение и усвояване на белтъците, което рефлектира върху жлезите с вътрешна секреция, хормоналната система и дори върху щитовидната жлеза?

Оттам, при подходящи предпоставки (емоционален профил, генотип, родови предразположения и социален стрес-натиск) се отива към разбалансиране на хормоналната система, което води до т.нар. автоимунни заболявания?

НАПОСЛЕДЪК излизат резултати от научни наблюдения, че Алцхаймер и негативните възрастовите промени в мозъка, се дължат на нарушения в очистването му от метаболитните отпадъци.

Нека сме наясно, че мозъкът – като жива материална структура – също има своя лимфна система.

Проблемите с метаболитното мозъчно прочистване водят до патологично натрупване на т.нар. “лош белтък”, който наред с комплекс от други възрастови предпоставки, води до заболяването Алцхаймер.

“ЗА” И “ПРОТИВ” МАСАЖИТЕ: Масажите са добра идея, но повечето хора ги използват, за да избягат от истинската работа, която трябва да свършат сами – “Сега ще пропусна тренировка и ще отида на масаж”

Когато друг работи върху тялото ви, а вие просто лежите пасивно, чакате и се надявате да получите максимален ефект, изводът е, че не сте успели да обхванете, да свършите “нещо” и затова се оставяте в чужди ръце.

Ако трябва да избирате (степенувате, подреждате) дейностите, изборът на хранене, тренировка, работата за гъвкавост, хигиенно-студовите процедури, босоходството, дълбокото дишане и походите сред природата са на светлинни години преди прехваленото въздействие на масажите.

ДА ПОВТОРИМ важните фактори за бърз и качествен лимфоток:

1. Утринна гимнастика (бягане на място, бягане по стълби), активна и динамична йога, дълбоко активно дишане, плуване – 15-30 мин. По възможност боси!

2. Вечерна гимнастика – повторение на утринната. Боси!

3. След гимнастиката – горещ и студен душ (редуване), автомасаж, активно обтриване с груба хавлия.

4. Три-пет пъти седмично по един час комплексна силова (с тежести), сплит-тренировка на мускулите антагонисти – тя има структурно-изграждащо дълбочинно въздействие.

Всички, които тренират с мен в клуба (жени и мъже) работят по този принцип и резултатите идват бързо – здраве, външен вид, стойка, мускулна кондиция, общо себеусещане и походка. (програми, въпроси – по телефона и на съобщения)

5. Упражнения за вестибуларния апарат (равновесие): Когато сме нависоко и трябва да пазим равновесие за да оцелеем, се включват в действие дълбочинни мускулни влакна и сухожилия, за които не подозираме. Това активизира лимфната течност за часове напред.

Упражнявайте редовно равновесие: в къщи (стоящи упражнения на един крак, везнови положения, баланс на ръце и пр.) и в движение (на поход – по паднало дърво над пропаст, по скален ръб, катерене по дървета и др.)

6. Общо напомняне: не оставайте повече от половин час през деня без движение.

7. Достатъчно вода, сурови плодове и зеленчуци. Тук също има специфични механизми и физиологични правила, които е невъзможно да се представят в кратка публикация.

Тези хранителни принципи (и всякакви възможни взаимовръзки) биват разглеждани в лекционната част на заниманията по йога в неделя – затова заниманията са над два часа.

В КРАЯ:
Нещата са прости.
Не ги усложнявайте.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене