Лошият дъх и връзката между вътрешните органи и езика

Лошият дъх и връзката между вътрешните органи и езика

ВЪПРОС: „Емо, имам гастрит и колит и лекарите постоянно ме съветват да се храня със супи и пасирани яденета, да не ям плодове. Обаче имам лош дъх и езикът ми сутрин е направо жълт, все едно намазан с лепило. Може ли да се направи нещо?“

ОТГОВОР:
Може, има си хас.

Купуваш розова боя, намазваш езика си, немедленно заставаш пред огледалото и правиш изплезена (старият рокер и така нататък) снимка – по възможност сутрин.

Така с един куршум ще гръмнеш два заека: хем ще изглеждаш със здрав, розов език и хем ще си вдигнеш от сутринта самочувствието на чиста (отвътре и отвън) българска човекоединица.

Оттам, кой знае, животът ти може да тръгне нагоре и на макс и пътят занапред да е също чист, та чак изблизан.


ПАРАДОКСАЛНО, но лекото (повтарям – лекото) утринно облагане на езика е относително нормално – в известна степен.

Концентрираният вътрешнофизиологичен отделителен процес (между 04 и 12:00) е най-силен в ранната сутрин (от целия 24-часов цикъл) и на всички изходи (и лигавици) има готови за изхвърляне, отпадъчни компоненти.

Да погледнем картината към 06:00:

– урина (пълен пикочен мехур)
– дебело черво (препълнено)
кожа (много пот и умрели клетки)
– лигавици на половите органи (тънък до сериозен жълто-бял налеп)
– очи (незабележими до тежки жълтеникави гурели)
– уши (пот, ушна „кал“ и умрели кожни клетки)
– нос (от лека разлика в проходимостта на ноздрите, до сериозна запушеност)
– език и устна кухина (от лек, почти незабележим, здравословен налеп, до сериозна, болестна обложеност)

Ако, обаче, на всички изброени лигавични показатели (език, очи, полови органи) имате сериозна обложеност, това е 100% индикация за назрял или скрит болестен процес.


ОБРАТНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА: Изцяло червеният и (изглеждащ) чист език сутрин е другата крайност и, всъщност, говори за сериозно назряващ (или назрял, но непроявен) болестен процес в стомаха и червата – на основата на тотална липса на витамини от група Б, най-вече с големите цифри.

Дето се вика „Много хубаво – не е на хубаво“, ако не сме наясно с процесите в тялото.


ИСТИНСКИЯТ ПОКАЗАТЕЛ за вътрешно физиологични функционални проблеми е обложеността на езика през деня.

При наличие на физическо движение (от леко, нормално за делничния ден до интензивно тренировъчно), при което тялото е в отвесно положение (отпадъците като цяло следват гравитацията и пътя надолу), жълто-белия дневен налеп е точен индикатор за развитие на (скрит или явен) болестен процес.

Когато започва болест, вкиселените, отпадъчни течности в тялото „шупват“ и вместо надолу, започват движение нагоре – досущ като буркан с развалена туршия.

Оттук и сълзящите очи, тежките, слепващи клепачите, жълтеникави гурели, събиращата се дневна жълто-бяла плака в ъгълчетата на устата и, разбира се, жълтият през деня език.


ПОГЛЕЖДАЙТЕ езика си в хода на деня и, забележите ли жълто-бял налеп, не се заблуждавайте, че е остатък от храната – да мислим така е откровена глупост, още повече, ако сме измили зъбите и сме изплакнали устата си.

Всяка лигавица е самоподдържаща се (при разумно храненене и съобразен начин на живот) и розово-червеният цвят е показател – както за нормалната и дейност, така и за процесите вътре в тялото.

Запомнете: няма причина езикът да е бял през деня.


ЕЖЕДНЕВНО ПУБЛИКУВАНИТЕ ФБ-селфита на всякакви хора с изплезени езици са благодатна основа за клинични разсъждения.

Без значение дали човекът е филмова (поп-, естрадна, медийна и пр.) звезда или е световно неизвестен, изплезеният език моментално подава информация.

Познавам хора, които обичат сладко и на тази основа нарушават основните обменни процеси в тялото – изплезените им селфита са така показателни, че и неподготвен човек би бил наясно.

Особено красноречиви са снимките на поп-певци, уловени в кадър с отворена уста и изплезен, видимо жълто-бял език. Преди известно време, с приятели се хванахме на бас за известна поп-певица – казах, че скоро ще имаме за нея новина от болестно естество. Моите хора не повярваха и сключхме облог, който спечелих след три седмици – съобщиха, че жената е приета по спешност в клиника.


КОНКРЕТНО по симптоматиката:

1. Ако през деня езикът ви се покрива с тежък жълто-бял налеп, имате констипация (запек) – без значение, че (може би) ходите един-два, дори три пъти на ден.

2. Запекът показва наличие (поне) на пет възможни отклонения:
– задържане на отпадъци в дебелото черво.
– непълно и недобро смилане и некачествено възприемане на храната в тънките черва.
– недобра стомашна дейност
– несъобразен хранителен режим
– недобро сдъвкване, ослюнчване и бързо хранене.
– недостатъчно наличие на истинска, клетъчна вода (продължително вътрефизиологично обезводняване)

3. Ако налепът е сериозен и изхождането е (относително) добро, привидната редовност се дължи на слаба (плаваща, текуща, скрита, непроявена видимо и неосъзната) диария.

Повтарям: скрита и непроявена (като консистенция) диария.

Тук проблемът се крие в несъобразената консумация на млечни продукти и (най-общо) в несъобразени хранителни комбинации. Над 50% от хората са в това положение постоянно.


ИЗКУСТВЕНО налаганият проблем с пасираните ястия е основна причина за бавното отравяне и разболяване.

Дебилното разсъждение, че щом нещо е предварително раздробено на ситно, то ще се „плъзга“ из стомаха и червата… е просто дебилно схващане на дебили.

Случва се тези дебили да носят титла „д-р“ или „проф.“ пред името си, друг път се именуват „диетолози“, но тия писмени его-ордьоври не променят факта, че нямат абсолютно никакво понятие, как функционира организмът.

Пасираното означава ЛИПСА НА ДЪВЧЕНЕ и ОСЛЮНЧВАНЕ. Щом тези два фактора липсват, всяка храна става трудносмилаема на клетъчно и субклетъчно ниво – тя се явява киселинен фактор в общата висока вътрешна киселинност. Оттам разболяването е въпрос на време.


КОЛКО ПЪТИ ДЪВЧЕТЕ всяка хапка, приятели? Ако се наблюдавате, ще видите, че обикновеният консуматор дъвче между 4-6 и 10-12 пъти най-много.

Много рядко някой прехвърля 20-25-30 дъвчения.
А 40?
Ами… 60?

Ще ви издам простичка тайна: Никоя храна, дори възможно най-твърдата, ако бъде предъвквана над 35 пъти, не е в състояние да създаде каквито и да било проблеми в стомаха и червата.

Сдъвканата над 40 пъти хапка (дори да имате гастрит или язва) се възприема на момента, придвижва се и от нея много лесно се отделят полезните от ненужните компоненти.

А това означава – какво?
Редовно ходене по голяма нужда, никакви подувания и…

Да?

Здраве, енергия и чист език.


ВРЪЗКАТА между храносмилането, отделянето и езика (гърлото, ушите, носа и кожата) е директна – колкото е директна между нормалното каране на велосипед, зъбите ни и наличието на предно колело.

Ако предното колело се откачи, ще си разбием директно зъбите.


НЕЩО ЛЮБОПИТНО, което хората не знаят, но някои не искат и да чуят:

Ако имате обложен език (хрема, тежки гурели, лош дъх и пр.), направете тридневно гладуване на вода с витамин С, като сутринта на първия ден извършите:

1. Прочистване с английска сол

или

2. Добра по обем клизма.

Парадоксално, но още по обяд облагането на езика ще изчезне, хремата ще си отиде до вечерта, а на другата сутрин няма да откриете лошия дъх и гурелите.

Разбира се, ако сте със сериозно наднормено тегло, не спортувате и до вчера сте се хранили с умрели прасета, с първо, второ, трето, пето и десето, процесът ще изисква по-дълго време.

Когато повторите това два-три-четири пъти годишно и усетите промяната, никакъв титулуван клоун не ще може да ви разубеди в онова, което вече ще знаете с всяка клетка на тялото си:

А именно…

Че тялото (от краката до главата, от ануса до устата и от най-вътрешните клетки до косъмчетата на кожата) е ЕДНО.


ЗАБЕЛЕЖКА: въпроси, програми, подход към заболявания – на съобщения.


ЕЗИКЪТ И МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Колкото по-мръсен е въздухът където сме, толкова по-бял е езикът – немалка част от вдишаните вредни микроорганизми полепват по устната кухина и езика.

Отделно от това, при нечист въздух, отпадъчните вещества в тялото изпускат повече свободни радикали. Имунната система ги неутрализира и довежда до депата за изхвърляне, едно от които са лигавиците.

Съвет: Ако сте били сред много хора, в затворени помещения със застоял въздух, когато се приберете, направете гаргара няколко пъти, измийте лицето със студена вода, прокарайте влажни пръсти през косата, наплискайте шията и подмишниците. Ако имате възможност, направете хладен или студен душ.


НИЩО НЕ Е ПО-ЦЕННО ОТ ЗДРАВЕТО: Използвайте всяко свободно време за движение, спорт и походи сред природата – най-добре рано сутрин.

На снимката – днес, неделя, 07:30 часа и вече приключвам първата тренировка (Стълби-Утро) за деня. След двайсетина минути започва втората.

Втората.

До вечерта имам още две: плувно-дихателна и тежък кросфит.

А някои още не са станали…

В КРАЯ:
Краят е винаги отворен.

С всяка мисъл, решение, дума, идея и постъпка ние избираме действителността, променяме своето „сега“ и създаваме бъдещето.

Неделя е.
Каква действителност избрахте и какво бъдеще подготвихте днес?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене