Магии за здраве или “сладкият блян на глупаците” (прости съвети за здраве и добра форма)

– за драконите и очите им
– вълшебният свят на единството, откъдето идваме
– каквото горе, такова и долу
– прости правила за ежедневно здраве: бърз поглед върху: сърдечните заболявания, диабета, остеопорозата, инфаркта, инсулта, автоимунните отклонения и пр.
– за удоволствията и… другите удоволствия
– който може – чете

ВЪПРОС: “Емо, как да поддържаме добро здраве сред всичките отрови във въздуха, водата и храната? Сигурно използваш някакви магически трикове, защото е очевидно, че твоето здраве е върхът, а от публикациите ти виждам, че и хората край теб също са здрави.”


ОТГОВОР:
Абсолютно!
Само за магии става въпрос.

Както е видно от снимката, бродя из злокобни, черни, мрачни гори, из омагьосани планини, трепя дракони и си правя амулети от очите им, защото били вълшебни. Отделно се мажа с драконова кръв, затуй болестите и студът (и дрехите, хе, хе) бягат от мен.


ЗАДАДЕНИЯТ ВЪПРОС се върти из главите на стотици, дори хиляди хора, но от него прозира малодушие и неизречено желание…

Което е?…

Неизреченото, дребновато желание човек да продължи да живее както досега, по същия объркан и безпътен начин, да мързелува, да не поема отговорност, да ползва всички техногенни блага и, уж, цивилизационни, удоволствия, но…

… но, някак си, въпреки всичко, да е здрав.

Което, приятели, другари и другарки, е невъзможно.
Казано на срички: не-въз-мож-но.

Не е възможно да туриш кръст на природата, да я изгониш по всякакъв начин от ежедневието си, от тялото и съзнанието си, да пушиш, да пиеш, да преяждаш, но въпреки това да очакваш, че същата тая природа ще седи свряна в ъгъла и ще ти дава здраве.

Всички го знаят, но колко го разбират?
Колко искат да го разберат?


ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ, КЪДЕТО ВСИЧКО Е ЕДНО:

Запитвали ли сте се, дали светът, в който живеем, наистина е толкова сложен или има нещо, което не разбираме?

Спомнете си, че всички учени, философи, теоретици, мислители и всякакви гении по един или друг начин твърдят:

– че истината е в простите неща,
– че светът и вселената са най-просто устроените механизми,
– че всичко, което наблюдаваме, всъщност е проявление на едно и също.

Усложняването е следствие от работата на нашия ограничен, линеен ум, затворен в тялото на едно дребно, крайно уязвимо и оттук – комплексирано същество, което се, олеле божке, има за венец на природата.


КАКВОТО ГОРЕ, ТАКОВА И ДОЛУ:
Два примера за “едно и също”

Връзката между космоса и нашето тяло е удивителна:

ПРИМЕР №1:
Енергията на космоса и имунната система

Енергията е в постоянно движение и се обновява, като се прелива от едно в друго – постоянно, винаги, всеки миг. Ако бъде спряна (което е невъзможно), възниква напрежение: все едно да запречим реката с бент, който в някакъв бъдещ момент ще бъде пометен от постоянно увеличаващото се, неимоверно налягане.

Ако тялото бъде запушвано (обличано, навличано, увивано, изкуствено топлено, предпазвано, обгрижвано, изнежвано, глезено), имунната система работи под напрежение. Напрежението се освобождава в две посоки:

– болест-1: събаряне на преградата от външен фактор (вирус, болестопричинител)
или
– болест-2: събаряне на преградата от вътрешен фактор (израждане на имунната система и автоимунни проблеми)

Извод: Принципът на “Изкуствената преграда” е еднакъв за Безкрайния Космос и… за нашето малко човешко тяло.

ПРИМЕР №2:
Пластичността на енергията и гъвкавостта на тялото

Енергията е пластична и непрестанно (във всеки миг) преминава от едно състояние в друго, в трето, в четвърто, приема невъобразим брой разновидности и, все пак, се запазва непроменена.

Колкото по-грубо/твърдо бъде оформена енергията (галактика, звезда, планета, метеорит), толкова по груб (катастрофичен) е процесът на преминаване от едно в друго – сблъсъци, разцепвания, разрушения и нарушаване на структурата.

Ако човешкото тяло е вдървено (не-пластично, не-тренирано, с втвърдени клетъчни мембрани, втвърдени вътрешни структури), толкова по-крехко, по-чупливо, по-уязвимо, с нарушено кръвоснабдяване, с нарушен лимфоток и с многобройни холестеролни плаки е.

Оттук: скъсване на мускулни влакна, остеопороза, счупване на кости, отлепване на сухожилия, вътрешни травми и най-обикновени болести като простуда, грип, вирусни инфекции.

Извод: Принципът на пластичността е еднакъв за Безкрайния Космос и за нашето малко човешко тяло.

Или, както казваше героят на Тодор Колев в “Двойникът”: “Нека първо изучим законите на природата, пък тогаз да решаваме”


КАКВО ИСКА ПРИРОДАТА ОТ НАС В ЕЖЕДНЕВИЕТО?

1. ДА СЕ ИЗХОЖДАМЕ и изпикаваме редовно: броят на изхожданията да е равен (или без едно) на броя на храненията. Т.е. влизащата в тялото енергия да има ход и излаз, в противен случай настъпват тежки усложнения: нарушаване на РН, жлъчно-чернодробни проблеми, проблеми с лимфата и токсините, тежки проблеми с лигавиците, с белите дробове и пр.

2. ДВИЖЕНИЕ: Точка №1 може да се изпълни, само ако сме в движение, със стегната и натренирана мускулатура (особено в коремната област). Това се постига с утринна и вечерна гимнастика, а два-три-пет пъти в седмицата и със специализирана тренировка в зала или на открито.

3. ДВИЖЕНИЕ: Влизащата в нас енергия (с храната) се превръща в гориво, което трябва да бъде изразходвано. В противен случай енергията се натрупва, без да има излаз (същото като неизхождането или запека), което води до затлъстяване и болести от типа на диабет, сърдечни усложнения, инфаркт и инсулт.

Решението е ДВИЖЕНИЕ: утринна и вечерна гимнастика, ходене пеш, специализирани тренировки в зала и на открито, походи.

4. ДИРЕКТНО ПРИЕМАНЕ И ОТДАВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ
Това са моментите, в които тялото ни (без изолация) се докосва и съприкосновява с естествените природни елементи: земя, въздух и вода.

Казано иначе – моментите, в които голи и боси бродим из горите, когато въздухът гали тялото, когато дъждът се стича по него, когато тревите ни обгръщат и когато като диво животно се връщаме към корените на живота.

5. ВОДА: Вътрешният проводник и съхранител на клетъчната памет, физиологичен антифриз, разредител и приносител на енергия и живот – това е Водата.

Водата в тялото има два аспекта:
– минерална вода (питейната)
– жива вода – водата в живите, растителни храни: плодове, зеленчуци, накиснати зърнени, покълнали.

Без достатъчно количество от двата вида, здравето се превръща в “мисията невъзможна”.

6. ДА ЗАРЕЖДАМЕ с Чисто Гориво. Чистото гориво за нас хората са храните, които са най-близо до природата: плодове, зеленчуци, варива, зърнени, яйца, мляко, риба и по малко месо.

Но!

Всяко чисто гориво (храна) става тежко и неподатливо за обработка от тялото, ако бъде смесено многократно или ако бъде прието в голямо количество.

Ето защо простите комбинации и малките порции водят до добра усвояемост, до отличен ход на енергията из организма и не се стига до прегради и блокирането и.

7. ЕМОЦИИ, ДВИЖЕНИЕ И ЗАБАВЛЕНИЯ: Емоционалността, която притежаваме, е вид гориво, което трябва да бъде изразходвано. Ако не дадем излаз на тази бликаща енергия, тя се превръща в убиец: съсипва щитовидната жлеза, бъбреците, жлъчката, храносмилателната система и въобще цялото тяло.

Емоционалността се балансира със спорт, с дълги излизания и походи сред природата (които сами по себе си са удоволствие), с общуване с близки и обичани хора, с четене на книги, свирене на музикален инструмент.

Най-балансиращи се явяват въпросите, които си задаваме за Живота, Вселената и всичко останало и отговорите, които ни карат да се променяме, да израстваме, а след това – да влияем, да подтикваме и обогатяваме хората край нас.

Така емоционалната енергия се разхвърля из пространството и у нас се отваря възможността да имаме нови, по-силни, по-дълбоки и по-истински изживявания, които са свързани с вътрешната ни промяна.

8. ТВОРЧЕСТВО: Ако животът ни е само низ от механичен спорт, хранене, удоволствия и забавления, ние подлагаме мозъка на физиологичен и клетъчен срив.

Резултатът е… деменция, Алцхаймер и всичко от сорта.

Запомнете: мозъкът е енергия, която постоянно бива обновявана и зареждана от процесите в тялото.

Ако мозъкът не работи, не сътворява нещо ново, не участва в дейности, които изискват цялостното му участие, ако не работи за промяна, за израстване, ако не търси, не открива и не се докосва с въпроси до тайните на природата…

… мозъкът умира.

Залинява, обвива се в паразитна тъкан, в паразитни белтъци (за които се говори напоследък), прекъсва връзките между отделните структури и в резултат…

… откриваме, че лицето в огледалото е на съвсем непознат човек, с който сме на “Здрасти, ти кой беше?”


ЗАБЕЛЕЖКА:
Десетки хора искат да се свържат с мен, но някои съобщения се губят. За да не се получи разминаване, най-добре използвайте формата и телефона от тази страница


“ПО УДОВОЛСТВИЯТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ”
Тая перифраза на известния цитат от Библията ни показва, че онова, което ни доставя удоволствие, показва истинския облик на нашето Аз…

… а обликът/същността на нашето Аз се обгражда с начин на живот, който съответства на разбирането ни за приятно (удоволствие, кеф).

Какви са вашите удоволствия, приятели, другари и другарки?

Да се излежавате до един в свободните дни или с изгрева на слънцето да сте по планините, из непознатите простори, под небето, сред тишината на горите и ромоленето на ручеите или под грохота на могъщите водопади?

Да зяпате поредния “велик футболен сблъсък” от не знам коя си “велика” футболна лига (лига ли казах, хе, хе) или да хукнете с детето си навън, да играете, да го учите на истински умения, като същевременно тайничко се учите от него на… естественост и непосредственост?

Да дремете в кафенето над цигара, полуизстинало кафе и празни приказки или, забравили глад и жажда, да изживявате поредното приключение сред планинските проломи, което изисква от вас непосредствена мисъл, непосредствено действие, страхотен заряд от енергия, непосредствени и истински умения и непосредствена и реална преценка на обстановката?

Да сте навън под звездите в нощта, да разговаряте тихичко за Вселената, за непознатото тайнство на живота, за далечните космически простори, за извънземни, за отминали времена, за герои, дракони, принцове и принцеси или…

… или сред скърцаща под чиниите и натрупаното, лоясало ядене маса (“… той, курбанът кат залояса” – помните репликата, нали?), да спорите за измислените проблеми на измислените дебилни герои от поредния измислен, овчи медиен продукт от типа на Фермата, Сървайвър, Стани богат, Биг-, ВиП- или не знам кой си Брадър?

Между другото, знаете ли, за колко мъже, “Стани богат” се е оказало “Стани… рогат”, без те, горките, въобще да подозират?

Да сте приседнали или полуизлегнати с дебела, интересна книга (истинска книга от хартия и с корици) в ръце, да знаете, че скоро трябва да лягате, защото денят свършва и единственото ви притеснение е, че астрономическото денонощие е само от двайсет и четири часа…

… или да седите сред група дебили, всеки взрян в синкавия екран на смартфона, а наоколо тишина (или дънеща чалга), алкохол, наркотици и пълна липса на смислен, съдържателен, човешки разговор?

Къде сте вие, приятели?

В КРАЯ:
РАЗХОЖДАЙТЕ СЕ нощем под звездите и четете по небето.
Там е написано всичко.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене