Мечтата за бърза обмяна

ВЪПРОС:
“Как да направим обмяната по-бърза, Емо и да не качваме килограми?”

ВЪПРОС:
“… а освен това вярно ли е, че като се храним по-често, ще забързаме обмяната и ще сме по-елегантни?”


ОТГОВОР:
Надеждата, че обмяната ще се забърза, ако се храним по-често, е също толкоз ялова, колкото, ако очакваме печката да се разгори като постоянно сипваме въглища, докато я задушим.

Всъщност честото (но много малко по обем) хранене се прави за да могат спортистите да получат необходимия грамаж от всички изискуеми вещества (белтъци, въглехидрати, витамини и минерали). Тежките тренировки налагат необходимост от много повече хранителна стойност на дневния порцион.

Подобна необходимост не стои пред нетрениращия човек, който прекарва деня си седнал на компютъра.

Между другото, хранене повече от четири пъти на ден с нормална храна (не протеинови шейкове) във всички случаи води до храносмилателни смущения.


ЗАОСТРЯНЕ
Приятели, съмишленици, другари и другарки:
Няма такова нещо като “постоянно бърза или постоянно бавна обмяна”

Всяка бърза (или бавна) обмяна на веществата трае до два-три, най-много пет часа. След този кратък срок тя отново се пренастройва в зависимост от начина на живот и дейностите, които извършваме (движение, хранене, интереси, мислене, светоглед, вяра).

Да поясня:
Ако седим два-три часа на едно място, нашата обмяна спада драстично. Всички функции замират, често ни се доспива, ставаме вяли, чувстваме се тежки, обзема ни мудност.

Решим ли да се изправим, да потичаме на място минута-две, да поклякаме, да направим коремни преси, активно дишане и да си пуснем студен душ, обмяната ще стане десетки пъти по-бърза (тези примери ще ги срещнете неколкократно в публикацията).

Подтикнатата към забързване обмяна ще започне да се забавя и, ако останем на място, пасивни, ако ядем безогледно и пр, след два-три часа отново ще имаме бавна обмяна.

Накратко:
През деня имаме три-четири-пет времеви периода/възможности, в които можем да подтикнем обмяната или обратното: да останем в мързелива леност, същото да е утре, вдруги ден, по-следващия ден, всяка седмица, месеци и години наред и…

И тогава, бе да се учудваме, външният ни вид ще показва едно към едно какво се е случвало вътре в нас година след година и…

И как въобще не сме се погрижили

– да се информираме
– да се потрудим
– да променим навиците си
– да променим мисленето и светогледа си
– да обогатим вярата и жизнената си философия

… след което се е случило точно това, за което (без да съзнаваме) сме се подготвяли.


ВРОДЕНАТА БЪРЗА ИЛИ БАВНА ОБМЯНА

Да, всеки е роден с различна скорост на обмяната.

Но!

След трийсетте (при жените много по-рано) обмяната постепенно се забавя и, обикновено, след четирийсет и пет-петдесет спада драстично (и при двата пола), което налага (ако имаме мозък в главата) пълна промяна в храненето и Целия Начин На Живот.


ХРАНОСМИЛАНЕТО
Е най-енергоемката и изтощаваща дейност в организма.

Храносмилането въвлича абсолютно всички органи и системи в действие, като сред тях е имунната система, която бива притискана ежедневно по няколко пъти и това отключва всякакви вродени отрицателни генетични фактори.

Преяждането, постоянното тъпчене по всяко време, както и безогледното смесване на всякакви продукти води до изчерпване на енергията и загуба на жизненост. Отпадните продукти от преяждането и неправилното смесване са директни отрови, които навлизат в кръвта и отравят тъканите.

В дългосрочен план това е сигурна заявка за тежки болести, отказване на вътрешни органи, преждевременно остаряване и смърт.


ДА НАКАРАМЕ ТЯЛОТО ДА ИСКА

Когато тялото иска нещо, то го показва недвусмислено.

Това, обаче, приятели, е нож с две остриета.

1) Когато боледуваме, немалко време преди да започне видимата част от болестта, тялото е давало сигнали, че

– му липсва нещо
– иска помяна в нещо (хранене, движение, дишане, почивка и пр.)

Ние не сме отчели желанията и сме се довели до болест.

2) Когато редовно тренираме, редовно се движим усилено, редовно извършваме преходи и т.н, ние подтикваме бързото обновление на органите и системите, а това означава, че…

– е необходимо да имаме образователна основа, за да отчитаме конкретните телесни необходимости

– задължително трябва да внесем обосновани поправки в основните пунктове на ежедневието: хранене, възстановяване, контакти и пр.

Поправките (промените) могат да бъдат предписани от специалист или да опитвате сами, с налучкване, с много внимание и много, много четене.

Преводът на “бързо обновление на органите и системите” е именно мечтаната бърза обмяна на веществата.


БЪРЗАТА ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА
Се изразява в нещо много просто:

– увеличава се скоостта на всички течности в тялото (кръв, лимфа, междуклетъчна течност, храносилателни сокове)

и

– увеличава се скоростта на химическо реагиране (съчетаване) на химическите съставки в храните, които поемаме. Колкото по-качествена е химическата реакция, толкова по-качествен нов хранителен продукт получаваме и толкова повече енергия имаме.

Накратко: буквално кипим от желание да се движим и подскачаме като зареден електрон.


ЛЮБОПИТНА СЪПОСТАВКА
За степента на разлика в обмяната между жените и мъжете.

Ако мъж и жена положат предмишниците си (от лакътя до китката) на хоризонтална плоскост (маса), лимфотокът при мъжа ще измине разстоянието (усреднено) за трийсет секунди до минута.

При жената времетраенето ще е най-малко два-три и много повече пъти по-бавно.

Но!

Ако накараме и двамата да потичат на място две-три минути, да извършат клякания и лицеви опори, скоростта и при двата пола се забързва неимоверно.

Ако храним избраните жена и мъж една седмица (предимно) с тестени храни, скоростта на лимфата пада драстично. Ако към тестените храни прибавим мазно и пържено, лимфата става гъста, тежка, мазна и буквално влиза в застой, което е преддверието на болестите.

В момента, в който включим повече сурови продукти (плодове, зеленчуци, ядки, мед) лимфотокът се забързва и напрежението изчезва.


КИСЛОРОДЪТ, ГОРЕНЕТО И ОБМЯНАТА
Всички сте чували за сърдечната хипоксия (липса на кислород за сърдечния мускул), която ако бъде поддържана дълго време, води до болестно уголемяване на сърцето (преумора, омазняване, лоясване) и инфаркт.

Колкото по-наситена е кръвта с кислород, толкова по-наситени с кислород са всички тъкани, толкова по-бързо се извършват всички процеси (храносмилане, усвояване на веществата, извеждане и изхвърляне на отровите и обновяването на тъканите).

Казано поетично, душата пее, сърцето ликува, настроението лети нагоре и ни иде да се реем като птица в небето.


БЪРЗАТА ОБМЯНА Е НЕВЪЗМОЖНА БЕЗ ВРЕМЕННИ ДЕФИЦИТИ
Всяко обновление изисква изхвърляне на боклуците, отровите, мъртвите клетки и наслояванията, които затлачват всички каналчета.

При тази усилена дейност тялото все пак се изхабява по малко. Това изхабяване можем да го оприличим на засилка, преди големия скок.

Ето защо е необходимо (с храненето и начина си на живот) ежедневно да добавяме нови качествени тухлички и нова вар в обновяващата се сграда на нашето тяло.


И ТАКА: КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ БЪРЗА ОБМЯНА?

1) СТУДЕН ДУШ (или поне наплискване) още със ставането сутрин.

Студеният душ (измиване, наплискване, разтриване) е най-голямата бомба за лимфотока и обновлението. Това е една от причините да се чувстваме бодри и заредени след него.

Студеният душ подтиква и клетките да усвояват по-добре кислорода, който вкарваме през дробовете.

2) УТРИННА ГИМНАСТИКА
Без нея бърза обмяна няма.

Най-добре е в рамките на минута, две, три да потичате на място и да клякате с твърдо стъпване. Преподавам това на ежеседмичните тренировки по йога.

След това идва специфичното огъвкавяване на тялото, което моментално подпомага многообразната работа на лимфните възли, а оттук и цялостната обмяна.

В края на утринната гимнастика задължително подишайте дълбоко на чист въздух (преподавам десетките видове дишания на йога-тренировките) и така ще затворите цикъла от утринни мероприятия, подтикващи обновлението и зареждането на тялото.

3) ВОДА, ВОДА, ВОДА!
Още със ставането сутрин изпийте чаша вода.
След гимнастиката изпийте две-три чаши вода.

С това начално водно зареждане ще имате между 0.7 и 1.00 л. поета вода.

Нали знаете, че не е възможно

– никакво изхвърляне на отровите
– никакво храносмилане
– никакъв обновителен дихателен процес
– никакво качествено отделяне (пикаене, акане, потене)
– никакво обновление на вътрешните системи и най-вече на имунната

… без наличието на достатъчно вода?

Ако продължите по здравословния план, половин час преди всяко хранене (обед, вечеря) изпивайте две чаши вода.

Разбира се, един час след всяко хранене (след закуската и обяда) също изпивайте по чаша-две.

Така до вечерта ще имате над два литра питейна вода и въобще няма да изпитвате жажда, нито нощем ще ви пресъхва гърлото.

4) РАЗДЕЛЯТЕ ВСЯКО ХРАНЕНЕ НА:
Пред-ястие
и
Основно блюдо.

Пред-ястието е две чаши вода и ябълка.
Основното ястие е само едно, но винаги със сурова зеленчукова салата.

Ако искате бърза, направо летяща обмяна
никога
никога
никога

И още милиони пъти никога, не се хранете с първо, второ и трето. Това е най-бързият начин да превърнете лимфотока в мръсно, мазно, отровно блато и да сринете храносмилането и обмяната на веществата в тялото си.

След което пристигат болестите.

Запомнете: едно блюдо (супа; или готвено ядене; или нещо друго) и салата.

5) ПРОЧИСТВАЙТЕ РЕДОВНО ТЯЛОТО
Говаря ви за гладните паузи или цели дни.

Без чисти вътрешности не е възможна никаква бърза обмяна – всичко клеясва, лоясва, зацапва се, задръства се и в един момент, колкото и да тренираме/дишаме, не можем да променим нищо.

Гладните паузи зависят от пола, възрастта, двигателната активност, генетиката, мисленето и светогледа, но условието, че след четирийсетте трябва ги включим в ежедневието си (ако искаме здраве), е Неоспорим Факт.


ТОВА, ПРИЯТЕЛИ,
Е интернет-публикация.
Не претендира да е изчерпателна, а само насочваща.

Ако започнем да си задаваме въпроси, ще започнем да търсим отговори.

Намерените отговори ще породят нови въпроси и така постепенно ще обогатяваме познанието си за нещата, а това ще доведе в промяна на мисленето, ще обогати житейската ни философия, ще разшири светоусещането и в един момент…

В един момент неусетно всичко ще прелее в един нов човек, с нов организъм, ново отношение към всичко заобикалящо и разбира се нов начин на живот.

Новият начин на живот ще моделира тялото ни според енергията, която струи от нас и…

И тогава ще преоткрием света отново, все едно сме живели в мрак и изведнъж сме прогледнали.

В КРАЯ:
Готов ли си да отвориш очи и видиш новия свят, приятелю?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене