Кого втечнява течението или що е то мека твърдост

ВЪПРОС: “Емо, пусна ли климатика, се схващам. С вентилатор е същото, а има ли течение, се разболявам. Какво да правя?” 

ОТГОВОР:
МЕХАНИЧНО ПОГЛЕДНАТО, течението е енергия, движеща се от по-високо, към по-ниско, все едно река или изливаща се вода, водопад.

Това, което води до (евентуални) проблеми е неговата фина, невидима (както при радиацията) насочена структура, която преминава през нас. Радиацията избива от нас частици (електрони, протони и пр.) – все едно с чук избиваме тухли от стената и остават дупки. Течението не успява да го направи, но подлага на напрежение вътрешните, енергийни физиологически стабилизатори.

ТЕЧЕНИЕ (преместване на въздушни пластове) има навсякъде и по този начин се променя атмосферното налягане. Колкото по-тясно е пространството, през което преминава пластът (коридор, тунел, подлез, низходящ проход), толкова повече го усещаме като течение.

На открито и широко, течението е най-обикновен полъх или вятър.

ВСЯКО ТЕЧЕНИЕ оказва влияние, но се разболяват само физиологично “твърдите” организми – твърдост на микро-клетъчно и суб-атомно ниво. За хората: колкото повече животински продукти и смесени такива (в едно ядене, прим. – месо и мляко), консумираме, толкова по-твърд “енергийно вкостен” е организмът.

Пояснение: В карате и бойните изкуства майсторите често демонстрират следното: извикват едър, здрав и много як мъж да ги повдигне. При първия опит са стегнати, твърди като дъска, с точно изявен център на тежестта и е лесно да бъдат повдигнати/победени и носени (като дъска). При втория опит обаче, са отпуснати, меки, нееднородни, разливащи се и дори е невъзможно да бъдат отлепени от земята – все едно по необясним начин, за секунди са станали десетократно по-тежки.

Десетки пъти съм показвал този номер, но това, което ни интересува е, че по същия начин организмът реагира на явното или невидимо течение.


ЛЮБОПИТНО: Преди години Съветската Академия на науките съвместно с Индийския Научно-изследователски Център проведоха мащабни, контролирани експерименти с индийски йоги и руски “старци” (мъдреци от тайгата, аналог на йогите). Целта беше да се проверят реалните възможности на хората в крайно неблагоприятни условия – болка, студ, горещина, радиация, устойчивост на силни отрови.

Резултатите са изумителни и, наглед, необясними: йогите и старците функционират (почти) нормално при студ под -20 градуса (тялото е голо), при температура над 60, в ледена вода, не реагират на болка от убождане, а погълнатата отрова (парче цианкалий) не се разгражда в стомаха, не се възприема от лигавиците и не навлиза в кръвотока.

Майсторите обясняват всичко с “мекотата” на тялото: то приема, огъва се, не противодейства, не е преграда и не чувства интервенцията като нещо враждебно. Основата, върху която се изгражда тази комплексна, вътрешна “гъвкавост”, е психиката и начинът на хранене. Няколко седмици преди експериментите майсторите медитират продължително и влизат в очистителен хранителен режим, съставен от вода, мед, плодове, житни (накиснати и покълнали), ядки и малко мляко.


ПСИХОЛОГИЧЕСКОТО състояние: Ако сме силно, изцяло концентрирани в една точка (една мисъл, една идея, едно решение), тялото става еднородно, хомогенно (от енергийна гледна точка) и външната интервенция (течението или по-силни атаки – напр. отрова и радиация) почти не му влияе.

Любопитни примери:
– Пушачите излизат да пушат (имат цел) при минус петнайсет. Зъзнат, но рядко настиват точно в този момент, за разлика от минаващите край тях, добре облечени, психически отпуснати, хора.

– Преподаватели (учители, лектори), които изнасят лекция/урок в крайно студени помещения, често са… потни. Не настиват, защото са “погълнати” от момента – да овладеят аудиторията, да се справят възможно най-добре и да реагират бързо на провокативни въпроси и подмятания.

– Уличните музиканти: често са изложени на студ, горещина и течение, но вглъбени в изпълнението си (те са в медитативно състояние) не усещат нищо. Години наред бях вокал, соло- и ритъм-китара във вокално-инструментална банда – свирили сме във всякакви условия и температура, но не помня това да ни е повлияло.

– Силната (религиозна, фанатична, познавателна) вяра концентрира съзнанието и ума, а тялото буквално трепти от енергия. В такъв момент студът, болката и изтощението не съществуват.

– Сексът е дейност, която хората (могат да) извършват навсякъде – в пек, дъжд, студ и мраз. Никой не е настинал, докато е правил секс върху снега. Едва ли бихме си задали въпроса “защо”.

И още и още.


ПРАКТИЧНО:

1. Ако имате проблем с теченията, оправете храненето си. На първо място – не смесвайте мляко и месо. Също бобови (боб, леща, фъстъци) с мляко. Премахнете вареното мляко и опростете менюто си – на едно сядане, едно ядене – без първо, второ и трето.

2. Работете за гъвкавост – гъвкавостта не е само физическа пластичност, а начин на функциониране на психиката, световъзприемане и реагиране. Колкото по-гъвкави сме (статично и динамично), толкова по-динамично реагиращи сме. Плавната и мека енергия на тялото лесно отработва видимите или невидими външни влияния.

3. Цялото тяло (като точки и единен комплекс) е изведено върху ходилата. Колкото по-често и във всякакви условия вървим боси, толкова по-спокойно реагираме на студ, променливо време и пр. През лятото се къпете (по-често) със студена вода, а през зимата след горещия душ, пускайте студен – поне върху и под (отдолу на) ходилата, за да поддържате физиологичните терморегулаторни механизми в готовност.

4. Медитирайте на хладно/студено, повишавайте познавателната си вяра и проверявайте моментните си студови възможности в дъжд, сняг и студ.

5. Тренирайте боси (йога, тежести) – така тялото лесно поддържа енергоразпределлението и се освобождава от статичното електричество.

6. Не употребявайте спортни добавки (изкуствени протеини, енергийни субстанции, напитки и анаболни комплекси), освен ако не сте състезатели и от това зависи кариерата ви. Добавките и анаболите “вкостяват” енергията и хората, които ги употребяват боледуват по-често. Разумният, добре изграден хранителен режим, наред с тренировките, е достатъчен за да изглеждате добре и да сте здрави.


НАБЛЮДАВАЙТЕ ПРИРОДАТА: Преливането на облаците един в друг, птичите ята, бавният ход на реката и вливането и в морето, преминаването на животински стада, общуването на животинските видове, мравките, насекомите – всичко това е “течение”. Изпълните ли се с познанието и чувството, че всяко нещо се прелива и взаимодейства с всяко друго, съзнанието и тялото ви ще функционират меко и ще са в единство с Природата.

Тогава промяната в атмосферното налягане (течението), студът, дъждът и снегът няма да ви влияят – те ще са част (или вие от тях) от Природата, от която идваме всички.


В КРАЯ:
Познание.
Нищо не ни е враг, когато го опознаем и приемем.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене