Как да “убием” настинката и хремата още в началото? (За тези, които искат. За другите – ваксини, болнични, антибиотици и “Защо все аз, господи?”)


   ВЪПРОС: “Емо, не мога да се отърва от хреми и настинки. Стане ли септември и настъпва кошмарът – хрема, гърло, сливици, хрипове, температура. Пълна програма. Какво да направя, като стане така?”

   ПРЕД-ОТГОВОР:
   Сравнете необятното пространство и чист въздух на снимката (от вчера е) със затворените помещения, в които хората прекарват 80% от времето си.

   Възникват два въпроса, на които всеки да си отговори:

   1. Колко пъти седмично сте някъде – сред долини, гори, реки и планини, където чистотата на въздуха е очевидна?

   И…

   2. Как мислите: къде имунната ви система ще върви нагоре – сред широтата на Природата или под климатика в хола?

   ОТГОВОР:
   Всяко евентуално, бъдещо заболяване (хрема, настинка, грип, ангина) започва с факта, че тялото подава многобройни сигнали. Ако бъдат разчетени правилно, можем да предприемем нужните действия за предотвратяване на заболяването.

   Има един (за повечето хора – трудно определим) момент, до настъпването на който, е възможно на 100% да обърнем хода на разболяването в оздравяване.

   Не успеем ли и пропуснем ли момента, оттам нататък – сривът е неминуем.

   ДВЕТЕ “АКО”:

   1. Ако живеем и се храним балансирано, ако спортуваме поне три пъти седмично, ако в повечето време сме боси и леко облечени, ако формите на гладуване са част от нашия начин на живот и световъзприемане…

   Да?

   Тогава ние усещаме много точно, кога започва процес на разбалансиране и вземаме мерки.

   И обратно:

   2. Ако се храним както дойде, ако за нас спортът и чистият въздух са “умряла работа”, ако винаги сме с обувки и маратонки (напоследък наблюдавам “инструктори” по, хе, хе, йога, които преподават с маратонки!), ако голото тяло за нас е повод да се фукаме, ако гълтаме “здравословни”, взети от аптеката (олеле!) добавки и витамини…

   … тогава е много трудно да усетите “оня” момент.

   Обикновено, когато (уж, го усетите и) решите, че имате време, времето, вече е изтекло и сте проспали десетки отчаяни сигнали на тялото. Вероятността да избегнете болестта е едва на 3-5-8%.

   ПЪРВОТО МЯСТО, от което тръгва болестта (всъщност всяка болест), са стомахът и червата – те хабят най-много жизнена енергия.

   Това означава, че – искаме ли здраве – трябва да дадем (и периодично да даваме) почивка на храносмилателната система за регенерация и обновление.

   Имайте предвид, приятели, че още при първите най-леки сигнали за разболяване, започва масов мор на чревна бактериална флора и настъпва огромно клетъчно отравяне, което се разнася с кръвта и лимфата.

   От този момент организмът е благодатно поле за заселване и развитие на чужди (външни) болостотворни агенти, които иначе въобще не биха припарили до нас.

   ИЗТЪРВЕМ ЛИ СИГНАЛИТЕ от стомаха и червата (при 99% от хората се получава точно това), обикновено усещаме развитието на болестта едва на втория (трудно обратим) етап – зачервено гърло, хрипове, хрема, подути лимфни възли и сливици.

   Всъщност, това е етапът, когато изоставената на произвола имунна система се опитва да се справи с двойната опасност:

   – токсични черва и мръсна лимфа

и

   – външни болестотворни агенти, настанили се във вътрешнофизиологичната токсична атмосфера и развиващи скоростна популация.

   Както казах: на този етап болестта вече е силна и е въпрос на часове да ни събори.

   И ТАКА: КАКВО ДА ПРЕДПРИЕМЕМ, ако успеем да уловим заболяването в самото начало?

   1. Моментално (буквално на мига) прекратяваме всякакво хранене, запарваме половин литър чай с много лимон и двойна доза витамин С.

   2. След изпиването на голямото количество чай, отиваме в тоалетната и опитваме (на всяка цена) да се изходим по голяма нужда – хубаво, с добър обем и изчерпателно.

   3. Продължаваме с чая, с лимона и витамин С и (ако сме навити и решителни) е възможно да направим малка до средна клизма. Добре е да знаете, че (направена в самото начало) клизмата е в състояние да тушира развитието на настинката, грипа и ангината.

   4. Ако все още се чувстваме добре, веднага или надвечер провеждаме активна, интензивна и бърза тренировка. Целта е активно изпотяване. Не бъркайте изпотяването в сауната, с изпотяването по време на тренировка – несъпоставимо е. Това е едно от нещата, на които уча трениращите при мен от години – и разболяването в нашия клуб е (почти) мираж.

   5. Вечерта – задължителен, продължителен и силен, горещ (колкото можете да изтраете) душ, последван от силно и грубо обтриване.

   6. След душа – отново чай с много лимон и вечерната доза витамин С.

   ИЗБРОЕНИТЕ ШЕСТ СПЕШНИ ПУНКТА могат да бъдат повторени и на следващия ден ако е необходимо.

   Обикновено разболяването се пресича още първия ден и следващият е преходен.

   Какво е необходимо да направим в преходния ден:

– след гимнастиката, след Големия Утринен чай с витамин С и порцията плодове (най-добре ябълка), е добре да изядем 50-80 гр. накиснати овесени ядки с две лъжици суров сусам и мед – овесените ядки имат свойството да възстановяват чревната флора и добрата перисталтика.

– пълно премахване на слузообразуващите млечни храни (за ден-два или повече)

– продължаваме с чая, лимоните, витамин С и вечерната тренировка.

– за вечеря – зеленчукова салата с малко печена риба и лимон или – отново овесени ядки със сусам и мед.

   ЧАСТТА с овесените ядки, може да бъде видоизменена с пет-шест лъжици покълнало жито, смесено със счукани сурови ядки (орехи, бадеми, кайсия, лешници и т.н.), една-две лъжици суров сусам и малко мед.

   Това е здрава хранителна комбинация без никаква слуз и носеща много енергия.

   Но – помнете, че покълналото жито трябва да се дъвче много старателно.
   Още веднъж: много, много старателно.

   Както и всяка друга храна.

   ВЪЗМОЖНО Е, ако живеете разумно и познавате тялото си, да минете и без Първия ден (гладуване и пр.) и да направите само Втория ден: много чай с лимон, витамин С, овесени ядки и вечерта салата (евентуално с риба).

   Но е напълно възможно това да се окаже недостатъчно, болестта да “закрее”, да даде сигнал, че е преборена и след ден-два-три…

   Да ви затисне с пълна сила.

   ЗАПОМНЕТЕ:
   Първият и вторият ден (понякога има още ден-два) не са взаимозаменяеми, а са етапи на действие.

   Дали ще пропуснем един етап или ще го променим, зависи не от предпочитанията ни, а от…

   Да?

   От Начина На Живот, който водим.

   ВЪОБЩЕ не си правете илюзии, че:

– ако пушите, пиете, употребявате наркотици
– ако се храните с хамбургери, дюнери, пици и всякакви отрови за бърза закуска
– ако вафлите, чипсовете, гризките, колата и всевъзможните, уж “храни”, бъкащи от захар и консерванти, са ежедневна част от менюто ви
– ако карате на кафета, пасти, торти и пр.

   … че ако това е храненето (и мисленето ви), един ден на хранителна пауза ще ви е достатъчен.


ЗАБЕЛЕЖКА: въпроси и програми – по телефона или на съобщения.

   ПРЕДСТАВЕНИТЕ СПЕШНИ МЕРКИ са крайна инстанция – като използването на оръжие, когато няма друг изход.

   Но…

   Ако държим на здравето и имаме отговорност към близките, семейството и хората, които се вслушват в нас, бихме живели така, че да Не Допуснем Болест в Тялото Си.

   Онова, което наричаме болест, е просто обичайната грешка на повечето хора – да тръгнат с непознаване, незнание, с грубост, с празно самочувствие, с наглост, егоизъм, с нахалство и “майната му!” срещу природата.

   Какво се получава след това е видно навсякъде около нас

   В КРАЯ:
   Има вода, храна, въздух, земя, небе, слънце и звезди.
   И простор, докъдето ни стигат очите.

   Къде точно да бъдем, зависи от нас.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене