Необходимост от добавки? Как ли пък не!

ВЪПРОС:
“Вземам калций защото ми откриха остеопороза. Правилно ли е?”

ВЪПРОС:
“Емо, когато човек тренира сериозно, е общоприето да взема някакви добавки. Ти какво вземаш и какво препоръчваш?”

ВЪПРОС:
“Тренирам три-четири пъти седмично, Емо и вземам калций, Б-комплекс, както и рибено масло. Мисля, че за жена над четирийсет, това е правилно.”

ВЪПРОС:
“Кои са твоите добавки, Емо, не вярвам, че не вземаш нищо?”

ОТГОВОР:
Моите добавки, приятели, се изчерпват с една дума: липсващи.
Не вземам абсолютно нищо извън храната и водата.


ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА
Да ви задам един простичък въпрос:
Как така при остеопороза организмът изхвърля калция (не го иска, бе, хора!), а вие с таблетки ще го накарате да го задържи?

Т.е. тялото се опитва да ни каже нещо, но ние (самодоволни, оядени, безчувствени, мързеливи и глухи) нито го чуваме, нито искаме да го чуем, нито допускаме, че то (тялото) може да е по-умно от нас и от медицината.

Накратко: организмът ви показва директно, че не иска калций, но вие му го натиквате отново.

И резултатите са плачевни:

– остеопорозата продължава

– калцират се всички меки тъкани, вкл. и най-малките кръвоносни съдове, което води до предпоставки за инфаркт и инсулт

– тялото се чуди къде да остави на склад излишния калций и (освен в меките тъкани) го отлага по гръбнака и се образуват шипове.

– отлага калций в тазовото дъно и органите там (проблеми с простатата при мъжете и сраствания, кисти и тумори при жените)

И още, и още.

Очевидно е, приятели, че добавките (в случая калцият) не са решение и…

Че в случая (не само с калция, с минералите, с витамините и пр.) е необходим съвсем друг подход.


АМИ БАЛАНСЪТ?
Вече знаете, че вит. С не се натрупва и го изпикаваме, но колко от вас са наясно, че когато приемаме фармацевтичен вит. С редовно (не само, когато сме настинали), се получават няколко ненужни и определено вредни телесни реакции:

– стигаме до храносмилателни нарушения, най-често диария и оттук загуба на витамини и минерали

– повишено усвояване на желязото (над допустимия праг), над който се увреждат сърцето, черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза и пр.

– образуване на оксалатни камъни в бъбреците

И като цяло притъпяваме процесите, отговорни за усвояването на вит. С от естествените храни (плодовете, зеленчуци и пр) и съсипваме естествената възможност за фина реорганизация, при която вит. С не е се изразходва толкова бързо.

Същото се получава и при редовен прием на мултивитаминозни добвки, които (според рекламата) са безвредни.

Безвредни, друг път.
Все едно да кажеш на някого, че трябва да тича редовно по десетина минути и той, мързеливецът, да викне друг, да тича вместо него, но…

Но да очаква ползите от бягането да си дойдат при него, не при онзи, дето наистина тича.

Получава се натруващо се изнежване, затлачване, притъпяване и затормозяване на фините механизми, всъщност най-фините, от които зависи почти всичко.

И в един далечен момент (разтеглив във времето) пристига тежка болест, чиято предистория на пръв (медицински) поглед няма нищо общо с дългогодишното “разглезване” на заложените от Природата фини телесни механизми за саморегулация.


А ТОВА ЗНАЕТЕ ЛИ ГО?
Веществата се състоят от атоми, разположени по определен начин един спрямо друг. Макар структурата (на две или повече вещества) да е уж съвсем еднаква, тя може да е огледална, т.е. веществата да се различават така, както лявата и дясната ръка.

Разновидностите на едно и също вещество, които химически имат абсолютно еднакви свойства, но са огледални една на друга, се наричат изомери.

И ето го интересното!

Колкото и химични анализи да правим, няма да открием разлика в молекулярните структури. Обаче в биохимичните процеси „пасва“ само единият от изомерите, а другият, уж същия, не върши никаква работа. Все едно да се опитваме да сложим лява ръкавица на дясна ръка – не става.

Химически синтезираните витамини съдържат еднакъв брой леви и десни ръкавици, т.е. половината не само не стават, а и са излишни и пречат, натоварват системата и организмът трябва да се занимава да ги складира, изолира и изхвърля.

А витамините, приятели, идващи от храната, са от „правилния“ вид, който е нужен и може да се усвоява.

Затова често при пиене на витамини от аптека, в урината се откриват големи количества от същия витамин, които се изхвърлят. “Умният” извод на лекарите е, че този витамин е предозиран. Но той, всъщност, може да липсва в организма и пак да се изхвърля – просто се изхвърля непотребната половина. А това изхвърляне, освен всичко, изисква (и изстисква от организма) ресурси.

Което води до последващи липси на други вещества, които участват като катализатори в процеса по обезвреждане и изхвърляне.

Хайде сега, знаейки това, поставете знак за равенство между аптеката и зеленчуково-овощната градина.


ИЗВОДИТЕ И ТЕКУЩИТЕ СЪВЕТИ СА ДВА:

1) ЖИВЕЙТЕ така, че тялото да усвоява, задържа и пести необходимите вещества и микроелементи.

2) НЕ НАСИЛВАЙТЕ ТЯЛОТО, а поддържайте най-добрата за вас обмяна на веществата, при която:

– няма да има ненормална, болестна загуба на вещества

– ще е налице качествено и бързо усвояване на необхдимото

– ще бъдат поддържани фините рецептори, отговорни за усвояване и освобождаване на енергията, митохондриите и общата вътрешна клетъчна саморегулация


НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ: ГОЛО ТЯЛО И БОСО ХОДИЛО
Редовно виждам коментари под публикациите ми от засегнати (скандализирани) комплексари, относно постоянната (снимкова) голота.

Всъщност, голотата е или на тренировки, или сред природата, или вкъщи т.е. и трите места предполагат свобода на избор и много леко (възможно най-леко) облекло.

Но постоянният подтекст, приятели, в публикациите ми е ясен:
“Ходете през повечето (възможно) време боси, леко облечени или дори (почти) голи!”

Защо ли?

Колко от вас знаят, че кожата е не само отделителен, но и приемателен орган?

Ако капнете мастило върху рамото си, след два-три часа молекули от мастилото ще са навсякъде из тялото ви: в кръвта, в органите, в свързващите звена, в почти всяка клетка и дори в костите ви.

Кожата го е всмукала и кръвотокът го е разнесъл навсякъде.

А съзнавате ли, че ако сте постоянно облечени (за повечето всъщност важи “навлечени”), вие не само се потите в дрехите си, но и кожата всмуква немалка част от потта обратно?

Все едно да се изпотите и да напълните две чаши с пот, след което да изпиете три четвърти от едната чаша?

Дали ви звучи гадно е без значение, защото това се случва на всички, които цял ден са в едни дрехи, а вечер обличат други дрехи, вместо…

Вместо да останат голи, за да отдадат потта на въздуха.

Да изравнят температурата на тялото с тази на въздуха и да дадат възможност на температуро-регулиращите механизми да работят в естествена среда.

Да попият и приемат отрицателно заредени йони (убийците на рака), които “виреят” само на хладни и студени места с чист, свеж въздух.

Ако и ходилата ви са боси и в досег с тревата, пръстта, скалите, пясъка, водата и въздуха, ще отдадете ненужната, кафява, мръсна, отработена и разболяваща енергия на земята или в атмосферата.

Знаете ли какво следва от това?

1) Намалявате възможността за подкиселяване на тъканите (премахвате предпоставките за остаряване на тялото, за болести и рак).

2) Започвате да се нуждаете от много по-малки количества вит. С и лесно го набавяте с храната.

3) Тялото не се обезводнява за разлика от тялото на обутите с обувки и навлечените с няколко ката дрехи

4) Б-витамините, провитамините, вит-А и Д се запазват и действат бавно, стабилно и непрекъснато, защото естествените смазки и естествената мазнина са постоянно в обмяната, без да имаме повишен холестерол и, разбира се, без повишена захар.

Мога да продължа още, приятели, но това е просто насочваща публикация, от която да се замислите, да се опитате да чуете тялото си и…

И, може би, да промените начина си на живот.


АМИ ДЪВЧЕНЕТО И ОСЛЮНЧВАНЕТО?
Народът си казва “Абе, туй го знаем!” и минава нататък.
Не, приятели, не го знаете.

Огромна част от широкия и всеобхватен процес на авитаминоза и загуба на минерали започва още в устата.

Мислите ли, че един нераздробен залък (хапка) ще бъде раздробен на съставните си части, на молекулярно равнище в стомаха? В червата?

Може би от стомашните и чревните зъби?
Я пак?

Нищо такова, бе, хора!
Залъкът ще бъде обвит в слуз, ще бъде позаоблен по краищата, ще бъде поизсмукан и толкоз.

Накрая (ако не сте си бетонирали червата) ще го изходите след ден-два или седмица или…

Ето, тук е бомбата!

Или ще залепне в дебелото черво, ще се превърне във вкоравен като камък черен налеп, ще започне да отравя чревната лигавица, да дразни плътта, да възпрепятства идващата за обработка и изхвърляне маса и около него ще се натрупа корава, суха, разлагаща се, канцерогенна маса, която…

– ще разказва играта на имунната система
– ще изземва водата от тялото
– ще товари черния дроб с отрови
– ще хаби витамини и минерали за да бъде обезвредена

И?!…

И ако сте пушачи, към нея ще се залепят просмукани никотинови отрови. В един хубав (хубав лииии?) момент ще получите неразположение, ще акате кръв и изследването на дебелото черво ще ви накара да изстинете, защото диагнозата ще е тумор или рак.


ДЪВЧЕНЕТО И ОСЛЮНЧВАНЕТО №2
За да приеме стомахът за обработка една хапка храна, тя трябва да е на каша и ослюнчена до степен да е полутечна: все едно брашно с вода.

Всяка кашеста и ослюнчена храна се приема от стомаха като “свой човек”.

Обратно:
Когато хапката е надъвкана надве-натри и размесена с вода (кола, газирано, боза, мляко, вино и пр.), тя бива таксувана като враг (натрапник, интервент, чуждо тяло). Това автоматически вдига на крак имунната система и резултатът е страховита хранителна левкоцитоза, даваща моментна физиологична картина на левкемия.

Но хапката не е една.
И всяка се преглъща с течност, различна от слюнка.
И това е три, четири, пет, осем, десет и повече пъти на ден.

Всеки ден.
Всеки месец.
Всяка година.
Десетки години.

И… какво ни очаква вкрая?

РАЗБИРАТЕ ЛИ…
Приятели, съмишленици, другари и другарки!

Създадени сме в съзвучие със заобикалящия ни свят, но понеже сме се отдалечили от природата, от познанието, понеже губим ежедневно вярата си и ни обладава страх, който умело прикриваме…

Ние (с всеки изминал ден) губим доверие в собствените си възможности и се обграждаме с подпомагащи ни и защитаващи ни фармакологични деривати:

– хапчета за добро храносмилане
– хапчета против газове (когато можем просто да не пием на масата)
– питиета, за да преглътнем хапката
– отварящи апетита разядки (ако ти е недостатъчен апетитът, защо изобщо сядаш на масата?)
– натриев глутамат за (ъгейн) апетит

И още, и още, и още.


АМИ ДИШАНЕТО, БЕ, ХОРА?

Нали сте чували, че чистият въздух отваря апетита?

Е, как прилагате тази повсеместна (по цялото земно кълбо) мъдрост?

Като пушите по две-три кутии на ден?

Но в мъдростта апетитът, всъщност, е скритото название на доброто храносмилане.

Има ли чист въздух, има силна имунна система.
Има ли силна имунна система, има силно храносмилане.
Има ли силно храносмилане (ако храната е качествена) всички съставки се усвояват на макс.

И не ви трябват добавки и мулти-добавки.

Затова:
Суттрин дишайте на отворен прозорец.
Вечер дишайте преди вечеря или (най-добре) идете на изпотяваща и пречистваща ви тренировка.

Когато после седнете на масата, дори и (образно представено) накъсани вестници да ядете, пак ще извлечете от тях всичко, което ви е необходимо.


БЪРЗИ СЪВЕТИ ЗА НОРМАЛНО ХРАНОСМИЛАНЕ
И, разбира се, да не стигаме до добавки.

1) ПИЙТЕ ДВЕ ДО ТРИ ЧАШИ ВОДА половин час преди храна.
Така ще промиете стома и червата и ще им дадете възможност да действат на високо храносмилателно ниво.

2) ЯЖТЕ ЕДНА ЯБЪЛКА десет минути преди да седнете на масата. Така ще доизчистите чревните рецептори и ще имете отлично усвояване.

3) ЯЖТЕ СРЕДНОГОЛЯМА ЗЕЛЕНЧУКОВА САЛАТА
Поне веднъж, а най-добре два пъти на ден.

Разбира се, може да има и термично обработен компонент (печени или задушени зеленчуци), но нека на 60-80-90% преобладават суровите.

4) ПОДПРАВЯЙТЕ САЛАТИТЕ С ПРЕСЕН ЛИМОН
Недостигът на вит. С е в основата на почти всички болести, така че от вас зависи да не създавате предпоставки за отключването им.

5) ЕДИН ДЕН В СЕДМИЦАТА ГЛАДУВАЙТЕ!
Карайте на вода и чай.
Това е за здравите хора след трийсет и пет-четирийсетгодишна възраст.

При наличие на здравословни отклонения, най-вероятно е гладуването да се увеличи по специална, компетентно изготвена програма.

6) ТРЕНИРАЙТЕ, ДИШАЙТЕ И СЕ ПОТЕТЕ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ.
Леко облечени, боси и почти голи.
Говорихме за това.

7) ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЕЖЕДНЕНО СТУДА
Утринно плискане, студено плуване, натъркване със сняг и пр.
Без студ здраве няма.

8/ УСМИХВАЙТЕ СЕ И РАБОТЕТЕ ЗА ЕДИНСТВОТО
Знаете сентенцията “Каквото горе, такова и долу”
Можем да я перифразираме в “Каквото вътре, такова и навън”

И обратното, разбира се.

Т.е. ако създаваш разединение, клетките на тялото ти ще получават негласни (неосъзнати) заповеди за разкол, разединение, противопоставяне, война на всяка с всяка и в крайна сметка ще бъдете болни.

И обратното:
С появата си носете топла и усмихната атмосфера, давайте възможност на хората да преодоляват и да надмогват страховете си, да изграждат доверие един спрямо друг, дарявайте надежда, упование, усещане за широта, светлина и бъдеще и…

И същото ще е вътре във вас: топло, уютно, единно и здраво.

ЗА ГЬОТЕ:
Някога Гьоте беше казал:
Малко хора имат въображение за Реалността”

Т.е. Реалността не е скука, досада, безнадеждност, мрак и страх, а..

А безкрайа светла, топла и добронамерена необятност, която трябва да бъде усетена и почувствана, за да можем да я живеем, пресъздаваме и умножаваме.

Всеки миг и всяка минута.

В КРАЯ:
Създатели на Реалността, това сме ние.
От нас зависи да има нови вселени с милиони блестящи и усмихнати звезди.

Да се залавяме за работа, приятели!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене