“Къщата на изгряващото слънце” (ранните часове, водата, обезводняването, витамин С и здравето)

   ВЪПРОС: “Много често имам главоболие, Емо. Спазвам всички здравословни изисквания – сутрин чаша вода с лимон, после плод и два-три пъти седмично тренирам в зала. Пия и много вода, особено вечер като се прибирам от тренировка изпивам почти литър, но често съм и със запек. Защо става така и откъде е главоболието?”

   ОТГОВОР:
   Този въпрос ме подсеща за една жестока и поучителна история от древността:

   Имало стрелец с лък (същински снайперист), който винаги улучвал центъра на мишената, но му били нужни около минута-две да се прицели.

   Веднъж трябвало да елиминира някакъв разбойник, известен, че действа изключително бързо с меча. Двамата от години се дебнели в негласно съперничество кой е по-добър. Стрелецът се скрил, изчакал и когато разбойникът се появил, се заприцелвал.

   Но…

   Но разбойникът изчезнал в храстите и стрелецът решил да изчака.

   Изведнъж се чул шум и в миг разбойникът се появил иззад стрелеца. Хванал го с рязко движение за косите и го попитал:

   “Знаеш ли какво се случи?”

   Другият го гледал и не могъл да си обясни, защо не е в състояние да помръдне.

   “Току-що ти отрязах главата” – казал разбойникът.

   Пуснал го, тялото се удрило в земята, главата се откачила и се търкулила по склона.

   Изводът от историята е простичък: Не е важно какво можеш, а дали си в състояние да го направиш в точния, крайно необходим момент.

   САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ-1: Всички твърдят, че живеят здравословно и се разхождат насам-натам с бутилки минерална вода. Отпиват по глътка и са убедени, че пият достатъчно вода.

   Въпреки това…

   Над 90% от хората са обезводнени.

   Защото първите признаци на обезводняването са:

– невъзможността да се изходим редовно – под три пъти дневно
   – главоболие
   – ходенето по малка нужда под осем-десет пъти на ден
   – жълти утринни гурели, запушване на носа, сухота в гърлото

   ЗА ЖЕНИТЕ:
   Запитвали ли сте се, защо чувствате гърлото си постоянно сухо?

   Отговорът е простичък: защото гърлото е лигавица, от която се изпарява вода (за да изхвърля отпадъците – досущ като утайниците-изпарители в пречиствателните станции) и ако не пием достатъчно вода, усещането за сухота е във всеки момент.

   Ако все пак сте убедени, че пиете достатъчно вода, отговорете си на въпроса:

   “Какво е количеството вода (чиста, питейна), което пия след ставане до първото хранене – плод, овесени ядки, т.нар. “мюсли” или каквото там?”

   Ако отговорът е:

   1) Под 200 мл, вие подлагате тялото си на изсушаване тип Сахара. Колкото и да се наливате (след закуска, след обяд и след тренировка), вие ще влизате във все по-засилваща се спирала на обезводняване.

   2) Под 300 мл. – все тая. Виж точка 1)

   3) До 350-400 мл. – една добра основа. Недостатъчна, но добра.

   4) До 450 мл. – много добра. Недостатъчна, но много добра.

   5) До 500 мл.и нагоре – отлично. За мъжете е 600-800 и повече.

   Преди да повдигнете вежди, припомнете си, че говорим за период от два до три и половина часа – от ставането до първото (твърдо) хранене. Събрани с часовете сън, се получават почти (дори отгоре) десет часа.

   Десет часа, през които организмът работи усилено, за да доведе отпадъците до депата за изхвърляне, всички системи започват да дават на късо от обезводняване, а ние…

   Ние, какво?

   След събуждане плисваме в тялото си 30-40 мл. киселина (кафе) и искаме това, същото тяло, да ни служи безотказно и вярно.

   В края на този десет-единайсет часов период (след събуждане) извършваме: спортна дейност, огъвкавяване, дихателна дейност, сърдечно-съдово натоварване и общо, сериозно изпотяване.

   И, разбира се, приготвяне и отиване на работа.

   Още ли мислите, че (така погледнато – откъм време, физиологически необходимости, натоварване, дейности и ангажименти) 500-600-700 мл. са много?

   САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ-2: Нощем спим по шест-осем часа без да пием вода (няколкото глътки от шишето на нощното шкафче са без значение) и когато станем сутринта…

   Ето го неподправеният хорър: Изпиваме половин чашка черна, крайно киселинна течност, наречена “кафе” (“киселинна” означава, че ни обезводнява) и сме убедени, че това е, хе, хе, здравословно.

   Още веднъж: Черна, киселинна (и пак – черна) течност, от която очакваме да ни направи бели, розови и засмени – парадокс на парадоксите.

   За да са още по-безумни нещата, изпиваме и чаша портокалов сок от кутия (прясно, хе, хе, изцеден отпреди месец) или прясно изцеден фреш.

   И господ да ни се яви, не е в състояние да ни убеди, че утринните ни дейности дотук са истински провал в посока здраве.


КЪДЕ СА ГРЕШКИТЕ?

   1) След шест-осем часа безводие, за да възстановим водния баланс, е необходимо да изпием (като начало) поне две чаши чиста питейна вода – непосредствено след ставане. Не го ли направим, с всяка изминала минута обезводнеността се засилва.

   2) Две чаши вода (400-500 мл.) след шест-осем часа безводие са абсолютно недостатъчни – писах по-горе, но го повтарям нарочно. Три-четири (600-800 мл.) са вече добро количество, което може да се приеме по малко в рамките на два-два и половина часа след сън.

   3) Всяка друга течност (ако няма достатъчно чиста питейна вода) след ставане сутрин – кафе, плодов сок, зеленчуков сок и т.н. води до обезводняване, защото…

   Защо ли?

   Ами защото… не е вода.
   И защото всяка субстанция извън водата, се таксува от тялото като храна, а храната се усвоява като се използва вода.

   Която, обаче, след нощния сън е изчерпана до дъно.

   Смешен, глупав и алогичен кръг (съвсем логичен, всъщност), почти като онзи с пияницата и    Малкия принц:

   “Защо пиеш? – попита Малкият принц”
   “За да забравя – отвърна пияницата”
   “Какво да забравиш? – поинтересува се Малкият принц, който вече го съжаляваше.”
   “Да забравя, че ме е срам – призна пияницата и наведе глава”
   “Срам от какво? – попита Малкият принц, който искаше да му помогне.”
   “Срам от това, че пия! – завърши пияницата и потъна в окончателно мълчание”

   4. Кафето сутрин, след ставане е най-лошият избор, защото:

   – обезводнеността литва в небесата
   – прекъсва се очистителната дейност на тялото
   – затлачваме черния дроб
   – изразходва клетъчната енергия за да събуди тялото и така човек става зависим от кафето сутрин – няма ли го, няма енергия. Изразходването на клетъчната енергия, обаче, е изразходване на жизнената енергия, което е стремглав спринт към болестите.
   – киселинноста на кафето изразходва (до дупка) остатъците от вит. С, ако въобще ги има.

Така предпоставките за настинки, вируси, грип и белодробни инфекции са налице.

   Това достатъчно ли ви е за размисъл?
   Ако не, с какво, по дяволите, е пълна главата ви?

   Защото не става въпрос само за нашето здраве, а за това на децата ни, които…

   Именно – децата, приятели, другари и другарки!

   Децата, които попиват нашите навици – трудно ставане, липса на гимнастика, кафе за разсънване, цигара, че иначе ръцете ни треперят и…

   … и след време стават същите като нас.

   УТОЧНЕНИЕ: Кафето е отлична напитка (всъщност, храна), но не непосредствено след ставане, т.е между ставането и кафето, е необходимо да имаме (поне) половин литър вода.


   НЕПОЗНАТИЯТ ВИТАМИН С:

   1) Той е водоразтворим – сиреч, разтваря се в телесната течност и отново чрез нея се довежда до местата за всмукване и усвояване. Всяка телесна течност е производна от водата – не от кафе; не от фреш; не от шкембе-чорба; не от кока-кола; не от Капи-сокчета и прочие глупости.

   Извън това: колкото и плодове/зеленчуци да дъвчете, ако тялото не е добре оводнено, вит. С ще е блокиран и ще се изхвърля, без да допринесе (почти никаква) полза.

   2) Вит. С се изчерпва изключително бързо. Ето защо е добре да се приема с водата и храната четири-пет пъти дневно.

   Примерно:
   – един изцеден лимон в 500-те милилитра вода сутрин е прекрасно начало.
   – пресни плодове сутрин
   – преди обяд малко лимон с чая/водата и на обедното хранене в зеленчуковата салата

   И т.н. до вечерта, като освен лимон, портокал и пресни плодове, се включват и две-три пресни, сурови зеленчукови салати.

   Когато имаме пресен (природен) прием на вит. С (както и на всички други витамини, микроелементи и минерали), отпадат фармацевтичните суплементи и добавки.

   Който ви проповядва здраве със суплементи и фармацевтика, с шапка, шушляк и маратонки, е човек, който няма нищо общо със здравето.

   НАКРАТКО:
   А) До петдесет-седемдесет процента (50%-70%) от дневната водна необходимост се приема в периода от ранните утринни часове до сядането за храна на обяд.

   Б) С напредването на деня приемът на вода намалява.

   В) Да разчитаме, че ако сутрин не пием достатъчно вода, ще можем да закърпим положението с пиене на вода вечер – забравете. Така влизаме в режим на обезводняване.

   Г) Колкото повече спорт (с добро изпотяване) включим сутрин:
   – толкова повече токсини ще изхвърлим
   – толкова по-добър ще е кръговратът на водата в тялото
   – толкова по-бърза ще е обмяната на веществата
   – толкова по-хубава ще е кожата ни
   – толкова по-енергични ще сме
   – толкова по-здрави ще сме.

   Д) Продуктите, съдържащи вит. С започваме да приемаме със ставането сутрин – най-вече лимон, но задължително с добро количество вода. Приемът на тези продукти продължава през целия ден.

   Е) Общото количество вода на ден не е голямо, ако всеки ден имаме три-четири приема на сурови плодове, лимони, портокали и зеленчуци.

   Спазим ли точки А) и Г), дневното количество вода се очертава между литър и половина и два литра. Принципът е: колкото повече готвени (обезводнени) храни има в менюто ни, толкова повече е водата, която трябва да поемем.

   Редовният прием на месо (хляб, яйца, пици, сладкарски произведения, пакетирани храни, “бързо хранене” и пр.) вдига необходимия дневен порцион вода до над три и повече литра.

   Да не забравяме, че готвените храни карат тялото да изчерпва тотално ежедневния вит. С и затова не е чудно, че делът на хората, боледуващи от настинки, грип, вирусни инфекци и т.н, е най-вече измежду тия с пиците, сладките, захарта и пр.

   ЗАБЕЛЕЖКА:
   Изложеното до тук може да изглежда обременително, но ви уверявам – съвсем просто е.

   Необходимо е образование, себеобразование, истинска информираност, разумно планиране, отговорност към себе си (към децата и близките) и настойчивост в следването на дневния план.

   Въпроси, програми за профилактика на заболявания, програми за сваляне на тегло (или качване) – по телефона и на съобщения.

   ЗА СЕБЕ СИ:
   Често ме питат, кога пия вода, защото на тренировка никога не го правя. А хората идват, изпотяват се и постоянно, уж, пият – или от бутилка или тичат до чешмата.

   Но…

   През деня повечето от тях едва са докарали водата до 500-800, рядко 1000 мл, а аз, идвайки в залата, вече им водя с литър и доста отгоре.

   Освен това, когато тренирам, съм изключително концентриран и не бих нарушил това състояние с глезотии.

   Простичък въпрос: Колко ще се оводниш, ако по време на тренировка изпиеш пет-шест, дори десет глътки? Ще възстановиш ли пропуснатия от сутринта литър? Но пък, ако решиш да го сториш, как ще тренираш с пълен стомах?

   В КРАЯ:
   Знанието не е в отговорите.

   Разбирането за нещата, започва с въпросите, които имаме куража да си зададем.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

 

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене