Опасни (взаимо)връзки (за нелицеприятния произход на заболяванията)

   

   ВЪПРОС: “Емо, вярно ли е, че ако се обтрием със сол и спирт, настинките преминават? Също четох, че ако смъркаме подсолена вода, няма да имаме хрема, грип и вирусни инфекции. Така ли е?”

   ОТГОВОР:
   Аха.
   Да, бе.

   Това е новопотурлийската логика и на нашите съвременни пътно-магистрални строители, начело с THE Great Chief (онзи с трите папи):

   – разпаднат отвътре и отдолу път се насипва с пет сантиметра евтина, долнопробна смес, имитираща асфалт, чиято трайност е до първия дъжд. Но джобовете на “загрижените” агенции и политически “шапки” – пълни.

   – прояден и с ръждясала, накъсана арматура мост (надлез, сградна конструкция) се замазват отвън и се санират. Когато се срутят (падне плочата, таванът или се откърти балконът), настава голямото чудене, “влагане” на нови инвестиции (разбирай крадене) и пр. нови пладнешко-обирджийски манипулации.

   Това ли искате за тялото си: да го замазвате, да го подмивате, осолявате и парфюмирате отвън, докато се разпада отвътре?

   Е, АКО ПОДСОЛЕНАТА ВОДА за смъркане през носа е първа стъпка към промяна на начина на мислене, оттам промяна на хранителния режим и включване на спорта, чистия въздух и движението в начина на живот, тогава – да, идеята е добра.

   ВСЯКА ХАПКА, която преглътнем, следва многостъпален процес на удребняване, сортиране, придвижване и изпращане до клетките на тялото.

   Малките “човечета”-клетки очакват да се погрижим за тях, а ние им изпращаме…

   Какво?

   Залъгваме ги с мъртви боклуци, докато тялото гладува, въпреки ситостта, която усещаме. Мъртвата (печена, пържена, унищожена) храна задоволява предимно агресивните, постепенно подтикнати на безкислороден живот клетки, готови да се превърнат в ракови такива.

   Но първоначално, в по-млади години, симптомите са носни и лигавични секрети (настинки, ангини, синузит), вирусни инфекции, стомашно-чревни сигнали (различни гастрити, язви, колити, налепи и пр.), високо кръвно, повишен холестерол и т.н.

   Това започва в стомаха и червата.

   КОГАТО ЯДЕМ сложно преработени хранителни комбинации, в крайна сметка се получава неразградим на 50-60-80% отровен, безкислороден продукт. Той бавно, но сигурно подтиква гладните и незадоволени клетки да търсят сами препитание.

   Агресивни, отчаяни, сами и срещу всички.

   Когато срещнат други такива, те се сдружават и формират агресивна аморфна структура, която изземва храната и превръща цели физиологични участъци в киселинни, изсушени, мрачни, пустинни, мъртви територии.

   Знете ли, как наричаме този процес?

   Наричаме го рак.

   Независимо къде ще го срещнем, той започва в стомаха и червата.

   КОГАТО БЕЗДЕЙСТВАМЕ (лежим) дълго, когато не извършваме активна двигателна и спортна дейност, когато пушим редовно, ние дишаме плитко, бавно, недостатъчно и отровените, гладните за кислород клетки се принуждават да търсят кислород другаде.

   Буквално го заграбват от други.

   Този процес започва в дробовете, свързва се с киселинния процес (виж по-горе) от неправилното хранене, набира сила и обхваща все-по-големи физиологчни участъци.

   Нарича се рак.

   КОГАТО ИЗНЕЖВАМЕ И ГЛЕЗИМ ТЯЛОТО с:

   – постоянно пребиваване в топли помещения
   – постоянно навличане с няколко ката дрехи
   – постоянно навличане с изкуствени материи

   И още, и още…

   И без да се плискаме със студена вода, без да излизаме и да спортуваме на хладен/студен чист въздух…

   Ние активно нарушаваме циркулацията на:

   – кръвоносната система,
   – лимфната система,
   – на междуклетъчните течности

   От което на първо място увреждаме имунната система, чиито клетки, ако не бъдат хранени добре (виж по-горе)…

    Да?

   … се превръщат в най-агресивния и бързоубиващ…

   Рак.

   ЕМОЦИОНАЛЕН ПОГЛЕД ВЪРХУ ИМУНИТЕТА:
   Замисляли ли сте се, защо през повечето време ходилата са хладни, дори студени?

   Връзката между студения/хладен нос и здравето (почти като при животните) е директна: Ако носът е топъл, в главата нахлува и се задържа повече кръв от необходимото. Оттичането и обменът на кръв са нарушени и предпоставките за инсулт са налице.

   Същото е и ако ходилата са винаги топли.

   При затворени и недишащи топли ходила оставането на кръв в краката е прекалено дълго – тя става гъста, тежка и мудна. Венозните клапи са отпуснати и вяли, а оттам – задържането на застояла кръв в тазовото дъно се превръща в постоянно и болестно явление.

   Така се нарушава правилното кръвоснабдяване, оросяване, функциониране и снабдяване с кислород на почти всички органи – дробове, бъбреци, стомах, черва, мозък.

   Ето защо редовното “чорап(осване)”, редовното пребиваване на потния крак в затворени, изкуствено изолирани гумени маратонки и постоянното носене на обувки, е един от най-честите (и никога неприемани насериозно) фактори за нарушаване на обмяната на веществата и…

   И?

   И най-очебийната, очеизбождаща причина за спадането, снижаването и загубата на прословутия имунитет.

   За който всички плачат, окайват, желаят, бленуват, сънуват и приказват.

   Приятели, другари и другарки: Ако тая работа ставаше с приказки, с мързел, с недвижение, с обуване, навличане и повсеместен топло-кеф… майката-природа щеше да ни изплюва на този свят пакетирани с чорапи, обувки, с кожух, грейка, с фабрично вградени колелца и моторче.

   Но, както казваше баба Ванга: “Голи идваме и голи си отиваме”

   А народът, омързеливил се до невъзможност, купува всевъзможни фармацевтични глупости за (ох, ох!) силен имунитет, мулти-минерални и химико-обогатяващи простотии, наречени “безвредни добавки” и този ужасяващ анти-здравен процес се е превърнал в световна мега-пандемия.

   И, когато кажеш на някого просто да събуе “великите” скъпи, последна марка супер-маратонки, да тренира на бос крак или просто да походи напред назад…

   Да, какво?…

   Тогава започва Голямото Овчо Опъване.

   Защото, за да се превърне овцата в нещо друго, е необходимо именно…

   Ново, Различно и Активно Мислене.
   Capito?

   КОГАТО СМЕ ПОДЛОЖЕНИ на постоянно психическо напрежение, от което тялото не може да се освободи, защото:

   – е нездраво възбудено от хилядите микро-възпалителни процеси, които са буквално на всеки милиметър,

   – клетките се бият и изтребват една друга за храна и кислород,

   – липсва достатъчно тъканна, жива вода (от сурови плодове и зеленчуци)

   – го лишаваме от възможността да се регенерира и излекува само – не гладуваме

   Тогава?

   Тогава психическото напрежение се разпростира (от свития стомах и блокирани черва) към дихателната система – дишането става накъсано и плитко.

   Разпростира се над сърцето, потиска ритъма му, обхваща гърлото (щитовидната жлеза), прехвърля се към главата и предизвиква спазматични сривове в цели дялове от мозъчната кора.

   В зависимост от генетичните предразположения, психическото напрежение се свързва с многогодишно поддържаните проблеми в стомаха, червата, дробовете и т.н.

   Кой орган/органи ще изгърмят ли?
   Тук, както казах, думата има генетиката.

   РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ е просто, но изисква друг начин на мислене и, разбира се, друг начин на живот.

   И все пак, кои са стъпките?

   1. Сутрин и вечер – активна, изпотяваща, предизвикваща усилено, дълбоко дишане, 20-минутна гимнастика. Разбира се, на отворен прозорец или навън.

   2. Три (или повече) пъти седмично активна, със сериозно сърдечно-съдово натоварване, тренировка по план.

   3. Увеличаване количеството на суровата храна (плодове, зеленчуци, семена, ядки и т.н.) до 40-50-70-80% и, съответно – намаляване дела на готвената.

   4. След 40-годишна възраст постепенно, но неотстъпно вкарване на един гладен ден седмично. За хората с наднормено тегло и един ден на вода и плодове – за успокояване на храносмилателната система и вътрешно регенериране на тялото.

   5. Поне един път в месеца – едночасово плуване.

   6. Поне един път всяка седмица – няколкочасово излизане на открито, сред природата – на тренировка или поход.

   7. Редовно (сутрин и вечер и по всяко друго време) използване на студовите процедури: въздух, вода, море, сняг, лед. Най-лесни са ежедневните студени душове след горещия.

   8. Обръщане към природата: мълчание, благоговение, наблюдаване живота в гората, в полето, във водата. Вечерни разходки и тихи разговори под звездите.

   В КРАЯ:
   Всичко ни е дадено.

   Който разбрал, разбрал.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене