Какво да правим при остеопороза?

 

ВЪПРОС: “Емо, какво да правим при остеопороза?”
ОТГОВОР:
ПРЕДИ ВСИЧКО: Остеопорозата е обратима, стига да разберем причините и да променим начина си на живот.
ОСТЕОПОРОЗАТА е активна загуба на калций от костите и сухожилията. Т.е. опорно-двигателният апарат става “прозрачен”, рехав и чуплив. Досущ като плътен, здрав леден блок, който се топи, губи обем, става прозрачен и лесен за строшаване.
ПРИЧИНИТЕ за остеопорозата се крият още в далечната 15-17 годишна възраст, когато човек стремглаво (жените почти на 100%) намалява двигателната си дейност и организмът започва да се “освобождава” от излишния калций. Впоследствие (ако не предприемем нещо) загубата на калций става осезаема (болки) и при преглед, лекарите поставят диагноза “остеопороза”.

ВЗАИМОВРЪЗКАТА е проста: костите отговарят за изправеното положение в условията на гравитация. Когато мускулните и сухожилните рецептори не подават сигнал за физическо усилие (при заседнал начин на живот), мозъкът решава, че калцият е ненужен и започва да го изхвърля чрез бъбреците (урината), дробовете (дишането), кожата (потта), дори чрез сълзите и слюнката.

Всички системи, намесени в отделянето на калция, се втърдяват и вкостяват, включително и кожата – тя става бледа и кръвоснабдяването и се нарушава. Достатъчно е да погледнем отлагането на варовик по дъното на тенджерите, пералните и пр. Вътре в нас нещата са почти същите и докато не получим болестен сигнал, всичко изглежда наред. Бедата е, че когато сигналът бъде подаден, вече е относително или твърде късно.

ПРИ ЗАСЕДНАЛ начин на живот, мускулно-сухожилните рецептори, които отговарят за преноса на калций, започват да се затлачват, зацапват (като неизползвана пътечка, обрасла с бурени). Това води до изменение в дейността на червата и дори да приемаме калций вповече (таблетки), той бива изхвърлен или се отлага (шипове или калцификация на меките тъкани).
ЕСТЕСТВЕНИЯТ АНАБОЛИЗЪМ (изграждането на нова тъкан – зарастване, обновяване, подмладяване) е в пряка връзка с липсата на калций, а това означава падане на имунната защита, подкиселяване на кръвта и загуба на основни витаминни комплекси, отговорни за усвояване на храната. Анаболизмът дава видимия здрав вид на тялото: чиста и гладка кожа, изпълнени и жизнени мускулни форми, релеф, нормални извивки и гъвкав контур.
НЕ МОЖЕМ да задържаме калций, докато организмът не реши, че му е необходим. Организмът решава, че има нужда от калций, само и единствено ако има редовно мускулно усилие – преодоляване на собственото тегло и допълнителна тежест.

РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА “ОСТЕОПОРОЗА”:

1. Утринна и вечерна гимнастика, включваща бягане на място, подскоци, клякания, лицеви опори (женски и мъжки), коремни/гръбни преси и динамичен стречинг с усилена инерционна амплитуда. В края – йога пози за поддържане еластичността и двигателния обем на ставите и гръбнака, където отлагането на калций предизвиква ошипяване на основата на нарушена обмяна на веществата.

2. Два-четири пъти в седмицата посещение на фитнес-зала и работа с утежнения (гирички, дъмбели, щанги). За изработването на тренировъчна програма е необходим специалист. Пишете на съобщения, въпроси по телефона или предварително уговорена консултация.


3. Редовна (предимно утринна) дихателна йога-практика. Качественото дишане усилва усвояването на калция и поддържа еластичността на белите дробове. Ако не се използват активно, дробовете се свиват, намалява дихателния обем, а тъканта им се втвърдява, калцира, става чуплива и върви ръка за ръка със старческото покашляне.
 

4. В контекста на т.3 – редовно плуване и гмуркане. Най-добър дихателен ритъм дава четиритактовият кроул.

5. Качвайте стълби и забравете за асансьора, дори да живеете на петнайсетия етаж. Аз съм на деветия (десетия с полуетажа), редовно правя тройки до петнайстия и обратно. Съседите стоят пред асансьорите, гледат любопитно (той е каратист, затуй), редовно са грипави, настинали и като цяло – болни. Запомнете правилото: натоварваме ли краката – натоварваме цялото тяло и усилваме метаболизма.


6. Хранене с повече плодове, листни зеленчуци, зеленчукови супи (спанак, лапад, коприва) и сурови ядки. Увеличим ли физическата активност, организмът започва да усвоява храната добре и (ако нямаме други съображения) може да включим умерено количество мляко (за предпочитане кисело), сирене, извара, яйца, риба, птици и месо.
 

7. Люти чушки – дават калций и подтикват организма да го синтезира.

8. Задължително е, да ограничим или премахнем рафинираната захар и сладкишите: за усвояването им се тегли калций от костите и зъбите.

9. Възможно е, да се налага скрито, частично или периодично пълно гладуване – за прочистване на мускуло-сухожилните рецептори. При жените почти винаги е наложително, но е необходима консултация със специалист.
НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ е истинският път към здравето и единствената работещата превантивност срещу болестите. Той е следствие от разбирането ни за света, нещата в които вярваме, начина по който обичаме и дава точна представа за онова, което сме. От начина ни на живот зависи, дали Природата ще е с нас (и в нас)… или ще я обърнем срещу себе си.

В КРАЯ: Древната поговорка “Предупреденият е въоръжен” важи и днес. Информацията и познанието са нашето въоръжение”. От вярата, силата, енергията и постоянството ни зависи, как да го използваме.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене