Глупостите около гладуването, отслабването и напълняването

ВЪПРОС:
“Емо, кажи веднъж в прав текст как да гладуваме и дали наистина е добре или не? Губела се мускулната маса, увреждали се органите и пр. Вярно ли е това?”

ВЪПРОС:
“… и се питам защо сме толкова болни и умиращи, Емо?”

ВЪПРОС:
“Носят се легенди, че сме били здрав народ, а като мина през болницата и лекарските кабинети, виждам съвсем друго.”


УТОЧНЕНИЕ:
Когато говоря за ползите от гладуването, винаги имам предвид краткото гладуване от един-два дни, най-много три до пет дни.

По-дългите видове гладуване се предприемат при крайно наложителна здравословна причина – тежко заболяване.


ГЛАДУВАНЕТО, ПРИЯТЕЛИ…
Е огромна тема (необходимост, започване, провеждане, завършване, вид гладуване, механизми при ниско кръвно, дихателни практики, медитативна практика, хранене извън гладуването и пр.)

Публикацията не може да обхване целия спектър от темата и е преди всичко насочваща към основните важни пунктове.


СЛЕД ЧЕТИРИЙСЕТГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Абсолютно всеки трябва да вкара някакъв вариант на частично или кратко гладуване в седмичния и месечния си режим, ако наистина иска здраве.

Здраве, без гладуване и пестеливо, дори оскъдно хранене, е невъзможно.


ГЛУПОСТИТЕ, ЧЕ при гладуване се губела мускулна маса, са измишльотина на Американската Лекарска Асоциация, императивно подтикната още в началото на ХХ в. от фармацевтичните компании, с цел…

С цел печалба.
Писал съм неколкократно за това.

Един от тежките проблеми е, че тази нелепост бива вкарана методично, постъпателно и безмилостно в програмите на академиите и висшите училища, където се учи медицина и днес оттам излизат лекари…

С промити мозъци.

А някога, още в началото на 19-ти век гладуването се е използвало официално от лекарите по целия свят, особено във Франция, Италия, Германия, като в Алпите били изградени няколко отлични медицински гладолечебни центъра, справящи се успешно…

Справящи се успешно дори с най-тежките познати заболявания.


ЗА МУСКУЛНАТА МАСА

Гладувал съм неколкократно по двайсет дни, по десет дни, по седем, по пет и многократно по три дни.

Всеки може да види как изглеждам и дали съм загубил мускулна маса.

Всяка седмица имам два-три пъти многочасова гладна пауза (от ставането сутрин до първото хранене), която е между три-четири и пет-осем часа.

Примерно:
Ставате в 06:00 и започвате да се храните в 12:00 ч.
или
Ставате в 06:00 и започвате да се храните в 14:00 ч.
или
Ставате в 06:00 и започвате да се храните в 16:00 ч.

По време на гладната пауза пиете много вода (горещ чай), тренирате активно, отивате на бърз планински преход или сте в активно движение.

Да предприемете гладна пауза (или гладуване) и да седите на едно място, е най-неразумният подход: организмът се нуждае от активно движение, активно натоварване и активно дишане, за да го подпомогнем да се освободи от отровите.


НА СНИМКАТА
В предпланините на Балкана съм, по време на ежеседмичното еднодневно гладуване.

В раницата ми има два термоса с гореща вода, няколко плода, оръжия, въже за катерене и книги.

Духа силен вятър, вали дъжд и бързаме, защото започват все по-близки светкавици и гръмотевици.


ГЛАДУВАНЕТО Е САНИТАРЕН ПОЛУ-ДЕН
Какво правите през този, предназначен за почистване, ден?

Ако слушате някои (абсолютно некомпетентни) представители на конвенционалната медицина, в този ден събирате мебелите и ги изхвърляте, а вечерта оставате в гола, празна и абсолютно ошушкана къща.

Това е то да изгориш мускулната си маса.

Организмът, приятели, е част от Природата и е невъобразимо умен, стига да му дадем възможност да го прояви. Когато започнем да гладуваме, след два-три часа клетките преминават на вътрешно хранене и първото, което изяждат, са клетъчните боклуци, напластените отрови, мъртвите клетки, холестеролните наслагвания или попадналите в кръвта и тъканите външни интервенти.

Както ще повторя, организмът ни е по-умен от нас и когато му дадем възможност, изяжда, убива, преработва и изхвърля всичко излишно, но…

Но никога не закача жизненоважните структури (кости, сухожилия, мускули, вътрешни органи и системи и пр.). Просто ги почиства, обновява, олекотява, оводнява, изпълва с кислород и ни ги връща по-свежи и буквално натъпкани с жизнена енергия.

Никой, приятели, не яде никакви мускули или мускулни влакна и никой не изхвърля мебелите, от които имаме нужда.


КАКВО СЕ СЛУЧВА ПО ВРЕМЕ НА ГЛАДУВАНЕ?
Което е за храна, бива изядено.

Което е живо, но вредно (външни болестотворни интервенти), бива убито и изхвърлено.

Което е за изхвърляне, бива отведено до депата за изхвърляне (лигавици, черва, дробове, кожа, очи, нос, уши, полови органи).

Ето защо трябва да пием достатъчно вода (между два и три литра на ден, а лятото и повече), която да подпомага очистването.


НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН да започнем на гладуването е като прочистим стомашно-чревния тракт.

Извършва се по два начина:
1) С английска сол.
2) С пълно водно очистване (преподавам го)

Има и частично очистване на дебелото черво с клизма, но не е препоръчително да се прави повече от два-три пъти в месеца.

Очистването на стомашно-чревния тракт е наложително, защото в червата има килограми изпражнения, част от които (колкото и невероятно да изглежда) биват всмуквани обратно.

Изпражненията съдържат (мръсна) вода и ако не пиете достатъчно вода, организмът използва водата от дебелото черво.


ЗАБРАНА:
НЕ ПРАВЕТЕ СУХО (БЕЗВОДНО) ГЛАДУВАНЕ без разговор със специалист!

Преди две седмици при мен дойде трийсетгодишен мъж, слаб като вейка (195 см, 64 кг.), който преди това е бил над сто килограма, силов трибоец и е вземал купища анаболи. Направил неколкократно сухо гладуване, без да се посъветва с никого.

Резултатът:
Съсипан черен дроб, съсипан панкреас, почти пълна импотентност, съсипани бъбреци, калциране на ставите и какво ли не още.

Разбира се, процесите са започнали преди това, но сухото гладуване ги е забързало и усилило с над 300%.


НИЕ, БЪЛГАРИТЕ
Сме един от най-здравите народи на земята, ако не и най-здравият.

Запомнете го, живейте така, разяснявайте истината и го показвайте на всеки невярващ и изкривен от днешната антибългарска пропаганда!

Когато бях студент и след това, когато работех в Община Русе, посрещнахме над сто (100 за цялата страна) делегации със специалисти от Китай, Индия, Япония, от Централна Азия, от Франция, Англия и пр., които…

Които се интересуваха от необикновеното българско дълголетие, обикаляха из страната, водеха записки, правеха филми и не можеха да се начудят кое (храна, начин на живот, вяра, ген) води до тази повсеместна висока продължителност на живота.

Днес неинформираният, съсипан от безизходица, оглупял от консуматорство, непознаващ историята си български народ споделя “тайни” (китайски, тибетски, японски и пр.) секрети за здраве и дълголетие, без да знае…

Без въобще да подозира, че всичките тия НИЕ ги слагаме в джоба си и са ни идвали на крака да се учат от нас.

В БАН (Българска Академия на Науките) функционираха цели научни звена, разработващи храни, съставки, изследващи гладуването, постенето и пр.

Над всичко:
Хората живееха задружно, простичко, без лакомия и чревоугодничество, без противопоставяне, бяха изпълнени с гордост и българско самосъзнание, обичаха Родината, а в немалко села бяха запазени някогашните форми на еднодневно седмично гладуване (петъчен пост, неделно лишаване от храна и пр.).

Приятели!
Интересувайте се от историята на страната, от миналото, от бита на някогашните българи и прилагайте наученото в живота си днес.

Накратко:
Българино, не се поддавай на англосаксонската пропаганда и Знай и Уважавай Своя Род, Своята Земя и Своята Родина.


ЗА ПРОТОКОЛА:

Съществуват десетки видове гладуване.

Никой днес не може да измисли абсолютно нищо ново по темата, защото всичко, което четете като “най-ново”, е всъщност забравено (или умишлено прикрито) старо.

За пример ще дам т.нар. чаено-плодово гладуване, което всъщност е било познато в арабския свят векове преди новата ера. Практикувало се е с вода (или гореща вода с билкови отвари) и най-вече фурми.

Днешната (западна) измишльотина “фастинг” е лъскавата съвременна (лишена от истинската философия и природно познание) опаковка на някогашното неделно/петъчно гладуване и понеделничния breakfast (бързо прекъсване на гладуването), практикувано по (английските) села.

Днес breakfast е английското название за “закуска”, но произходът на думата (както видяхте) има съвсем друг смисъл.

Над всичко:
Опознавайте географския район, в който живеете и който е вашето естествено местообитание, защото сте свързани с него психологически, физиологически, манталитетно, родово, духовно и енергийно.

Всичко, което произтича от Вашия Географски Район (бит, начин на живот, религии, вяра, емоционалност, музика, танци, изкуство, бойни умения, взаимоотношения, гладуване и пр.) е онова, върху което трябва да се опирате в живота си.

Това е вашата (нашата) жизнена основа.


ЗДРАВЕ И РЕДОВНО, РИТМИЧНО ГЛАДУВАНЕ

1) ПРИБИРА СЕ КОРЕМНАТА СТЕНА
Това се дължи на намаленото количество храна СЛЕД приключване на гладуването.

При редовно еднодневно гладуване (и гладни паузи) човек започва да употребява много по-малко количество храна, което намалява газообразуването и раздуването на стомаха и червата.

2) ОЛЕКОТЯВА СЕ РАБОТАТА НА СЪРЦЕТО
Кръвта става чиста, изпълнени сме с кислород, холестеролните плаки намаляват и изчезват, което (на практика) тушира възможността за развитие на инфаркт, инсулт и белодробна емболия.

Искате ли здраво и дълголетно сърце, гладувайте, хранете се разумно и пестеливо и тренирайте редовно.

3) ИЗЧЕЗВАТ СЛУЗНИТЕ СЕКРЕТИ
Това означава, че (при правилно хранене след гладуването) здравните отклонения от типа “уши, нос, гърло” стават невъзможни.

Което, пък, отдалечава на светлинни години опасността от развитие на синузит, глаукома, високо очно налягане, отлепяне на ретината, очни пердета, шум в ушите, спукване на тъпанчетата и пр.

Всъщност, слузните секрети носят неимоверно по-сериозна опасност, защото напред във времето те отнемат кислорода от тъканите и създават пред-ракови тенденции и дори тумори.

Извод: не позволявайте това да се случи и гладувайте.

4) СКОВАНОСТТА В СТАВИТЕ И СУХОЖИЛИЯТА ИЗЧЕЗВА
Прочистването засяга целия организъм, вкл. и ставите, гъвкавостта се увеличава, а походката става жизнена и плавна.

5) ВСЕОБЩО ТЕЛЕСНО ЗДРАВЕ
Именно: подобрява се функцията на всички органи и системи, а оттук и здравето става стабилно.


ТЕНДЕНЦИОЗНАТА ТЪПОТИЯ, НАРЕЧЕНА “ЙО-ЙО ЕФЕКТ”
Запомнете (най-вече жените)!

“Йо-йо ефект” не съществува!
Но съществува неконтролируема лакомия след като си приключил с гладуването и си свалил няколко килограма.

Отдадете ли се на същото мислене (отпреди гладуването) и оттук на същия начин на живот и хранене, не само ще напълнеете, но и ще влошите здравето си.

Рухвате във всякакъв смисъл.

Решението е:
Промяна в мисленето и следване на специализирана, разумна и компетентно изготвена програма за хранене, която да спазвате без самоволни отклонения.

Изготвям такива програми от десетки години и всеки който се заеме сериозно, постига желаните резултати.

Разбира се, без спорт и физически натоварвания, силуетът ви ще се подобри значително, но (отблизо погледнато) плътта ще е мека и отпусната.

Така че, ето я (за кой ли път!!!) Свещената Троица:
Разумно хранене.
Периодично кратко гладуване.
Активно движение и спорт.

Просто, нали?


ГЛАДУВАНЕТО, ПРИЯТЕЛИ,
Има духовен и космически характер.

В този ден (период) ние се оставяме в ръцете на Природата – преносно и буквално. Говорим по-малко, размишляваме повече, вслушваме се във вятъра (вълните, горските шумове) и усещаме единството си с целия окръжаващ ни свят.

Т.е. принасяме дарове (своето пълно доверие) в Природата и в замяна получаваме спокойствие, широта на мисленето, още по-силна вяра/познание и, разбира се, здраве.

Но!
Гладуването не е “на ти, дай ми!”.

Всеки, който пристъпи към прага на Вселената с нагласа да я изнудва за здраве и да търгува с нея, ще получи буквално (с известно забавяне) резултата (смъртта на про-фашисткия професор), който беше представен в “Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход”.

Дали вярвате или не, дали си казвате “Малей, кви глупости!”, е без значение.

Природните закони са едни и същи за мен, за теб, за него, за тях и за всички нас.


В КРАЯ:
Осъзнайте, приятели, че сме изправени пред могъщество, сила и неизмерима доброта, пред които можем само да благоговеем.

Изпълним ли сърцето си с благоговение, ставаме част от Могъществото, Силата и Добротата на Мирозданието.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене