Пластичността на сърцето и кръвоносни съдове

   ВЪПРОС:
“Как да поддържаме сърцето здраво, Емо? Правиха ни професионални медицински прегледи на работа и лекарят ми каза обезпокоителни неща”

   ОТГОВОР:

   АКО ЩЕ ВИ УСПОКОИ, преди десетина години един лекар, шеф на екипа на същите тия “професионалисти” ми заяви, че след като съм спортист и имам спортно (разширено, голямо, мускулесто и тренирано) сърце, проблемите няма да закъснеят. Тоя лекар беше десетина години по-млад, изглеждаше с петнайсет по-стар, беше дебел, подпухнал, пушеше, задъхваше се по стъпалата и, скоро разбрах, че си е отишъл – получил масивен инфаркт.

   Даже не маркирах учудване – беше си очевидно.

   Ако пък съвсем ще ви успокои, когато бях на 16 год, на едни функционални медицински прегледи (тогава бях национален шампион по тенис на корт) един титулуван лекар ми каза, че дните ми са преброени – по сходни причини. Парадоксът е, че и тоя пророк в бяла престилка не е между живите.

   ПЪРВАТА КРАЧКА към здравото сърце, е да осъзнаем, че дейността на сърцето е следствие, което се явява причина за други следствия в организма.

   Пример: вземете пясъчен часовник. Ако пясъкът е едър, преминаването му през стеснението ще е по-бавно от необходимото; ако е твърде ситен – ще накарате времето да забърза. Ако сипете мазнина в пясъка, дори и да е ситен, той ще протича трудно или ще спре.

   Пример-2: Същият пясъчен часовник, с точния пясък. Поставяме го върху тонколона, пускаме музика и усилваме басите. Трептенето кара стъклото и пясъка да вибрират, което увеличава скоростта на протичане.

   Простичка илюстрация, но колко хора (наистина) разбират, че нещата вътре в нас са (почти) същите?

   КАКВО НАУЧИХМЕ:

   1. Функцията на сърцето и работата на кръвоносната система може да бъде контролирана – подтиквана, забавена и насочвана. Разбира се, има генетични закодираности от родителите, но дали ще се проявят с положителен или отрицателен знак, зависи от нас.

   2. Контролът върху сърдечната дейност идва както от консистенцията на телесните течности (кръв, слуз, лимфа), през състава на храната (мазнини, белтъчини, минерали), така и от вибрирането на тъканите.

   3. Вибрирането на тъканите в организма, се поражда от пет причини:
   – външна-1: спорт (бягане, подскачане, свиване и разпускане на мускулатурата) и дишане

   – външна-2: външни обстоятелства, водещи до емоционално вибриране на тъканите (емоции, любов, уплаха, благоговение, умиротворение, силна вяра и пр)

   – вътрешна-3: единното трептене на здравия организъм (вибрация на вътрешното единство). Това е вибрацията на добрата физическа форма и кондиция, на чистите клетъчни мембрани, качественото външно и вътрешно дишане, на доброто храносмилане, отделяне и нормално работеща полова система.

   – вътрешна-4: успокоителното трептене/вибриране на вътрешния размисъл и усещането за удовлетворение, медитация и пр.

      Петата причина е: Съвкупност от четирите.

   ПЛАСТИЧНОСТТА на кръвоносната система се изразява в качеството на кръвоносните съдове да се свиват и разширяват. С течение на времето (ако не бъдат подлагани на редовна гимнастика свиване/разширяване и вибрации) кръвоносните съдове се втвърдяват, стават чупливи, пукат се и се пълнят с холестерол.
 

 КОНКРЕТНО:

1. Пластичността на тялото (статична и динамична гъвкавост – йога, стречинг, гимнастика, разтягане в бойните изкуства) е пряко свързана с пластичността на кръвоносните съдове. Упражнявайте я сутрин, вечер и десет минути в края на всяка тренировка.

2. Аеробното натоварване изисква усилено дишане, което провокира силен кръвоток и разтяга кръвоносните съдове. Аеробното натоварване е два вида:

– непрекъснато спортно натоварване повече от 15 мин: бягане, скачане на въже, стълби, плуване, катерене, работа по чувал (бойни изкуства) и пр.

– големи силови серии (супер-серии, тип микро-кросфит) или кръгови тренировки: изградете си тренировъчна програма – два/три пъти седмично, в която да работите почти изцяло в суперсерии и мускулите антагонисти. Особено подходящ е за постигане на желаната форма, тегло и контур на тялото (за жените) и изграждане на сила, релеф и издържливост при мъжете.

Това е начинът по който работеха старите културисти (без да приличат на сегашните – почти като ГМО-добичета) и физиката им впечатляваше с красота, съразмерност и най-важното: бяха (по-малко или повече) дълголетни. Известният Стийв Рийвс почина на 74, до последно тренираше и беше във великолепна физическа форма. Рег Парк почина на 79, Кларънс Рос на 84, а бащата на отличната физическа форма и бодибилдинга, полякът от руски произход – Евгений Сендов, на 89.

Тренирам и преподавам този (енергичен, интензивен) начин на трениране от години: изисквам го от спортистите, занимавам желаещите и изготвям индивидуални програми (контакти на лични съобщения)

3. Работете с 40-70% собствено тегло: висилка, успоредка, лицеви опори, коремни преси с усукване, с повдигане на тялото и краката, гръбни преси, клекове, подскоци и др. Упражненията със собствено тегло усилват кръвотока, увеличават пластичността и щадят/подпомагат сърцето, за разлика от тежестта на гири, дъмбели щанги. Те, разбира се, са необходими, но водещи трябва да са упражненията със собствено тегло.

4. Работете върху образованието си, познанието и вярата си – това кара организма да трепти единно и да функционира в спокойно вътрешно взаимодействие.

   ХРАНЕНЕ за здраво сърце, най-общо:

1. Започвайте деня с вода, плодове, мед и лъжичка ябълков оцет.
2. Яжте две ябълки (на гладно) и две зелени салати (плюс зеле, моркови и домати) на ден.
3. Един ден в седмицата карайте само на вода, в краен случай прибавете три-четири плода.
4. Вечерята: много лека – вода, салата и белтък (яйце; риба; пиле/птици), а понякога я пропускайте. Запомнете: пропуснатата (но не всеки път) вечеря води до добро здраве.
5. Не премахвайте мазнините изцяло, особено животинските. При липсата им, организмът започва да изгражда свои про-холестеролни ядра, като извлича ценни съставки от клетките. В резултат – висок холестерол, дошъл, уж, от нищото. Над 60% от крайните вегетарианци влизат в този “омагьосан” кръг.

   И – не вярвайте на Фейсбук – измислиците за начина на хранене на разни (идилични, богопомазани, почти нереално описани) общности, прим. – хунза. Нещата не са такива, каквито се опитват да ви ги представят. В някоя от следващите публикации ще говоря за това.

   В КРАЯ:
   Сърцето е център на енергиите в тялото, както Слънцето – на Слънчевата система. Колкото повече изгреви посрещаме, толкова по-здрави ще бъдем.

   Казано иначе: сърцето се нуждае от изгреви.
   Давайте му ги.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене