Почти по “Хамлет”: Да плюеш или да не плюеш?

ВЪПРОС:
“Понякога, докато ям, ми се насъбира такава храчка, Емо, обаче нали съм културна, оставам си на масата усмихвам се, преглъщам и… така.”

ВЪПРОС:
“… и вървя по улицата, брат, иде ми да се изплюя зверската, обаче насреща ми жени, нали веднага ще гракнат, че съм поредния простак и… преглъщам.”


ОТГОВОР:
Всички са чували, че някога в недалечното минало (преди не повече от шейсет-седемдесет години) във всички обществени сгради, както и в домовете е изобилствало с т.нар. плювалници.

Плювалник във всяка стая, плювалници по коридорите, плювалник от всяка страна до леглото за нощен сън. Имало ги е в достатъчно количество дори по улиците и, колкото и да е невероятно, са били използвани (както от мъже, така и от жени) стриктно и културно.

Разбира се, една от причините е била, че мъжете са дъвчели тютюн и е трябвало да го изплюват, но съвсем не единствената. Без да робуват на превзетости, хората са знаели, че в устата и дробовете често се събира отпаден слузен секрет, който, ако не бъде изхвърлян периодично, се натрупва в тялото и го разболява, често тежко и дори фатално.

Помните ли момента, когато героят на Лео ди Каприо в “Титаник” учеше Роуз да плюе през борда? Той насъбра такава сериозна храчка за изхвърляне, така се постара и в мига, когато трябваше да покаже майсторлъка си… се наложи да преглътне, защото се появиха комплект достолепни дами, начело с майката на Роуз.

Не бихте искали да сте на мястото на Лео, когато си преглъща Онова Насъбраното в устата си, нали?

Което обаче повечето хора правят по двайсет-трийсет пъти на ден и още толкова през нощта.


ВСЪЩНОСТ, ВСИЧКИ ЗАБРАВЯТ, ЧЕ…

Лигавиците са отделителен орган.

Лигавиците затова са лигави, защото огромна част от отпадните продукти се изхвърлят чрез изпарение. Те са естествена телесна изпорително-пречиствателна станция.

Колкото по лигава е лигавицата, толкова по-добре върши работата си. Започне ли да се изсушава и да създава усещане за сухота, стигаме до факта, че:

– в тялото няма достатъчно вода
– секретите, които пристигат са прекалено гъсти и запушват порите и вътрешните каналчета на органа

И какво се получава в такъв момент?

В невъзможността да изхвърли гъстия секрет на повърхността си, лигавицата набъбва, надува се от прииждащите боклуци и е възможно да започне да развива възпаление (възпаление на гърлото, възпаление на сливиците, възпаление на носа, възпаление на белите дробове и пр.)

Познато, нали?


ДА ПРОДЪЛЖИМ ТЕМАТА…

1) КОГАТО НОЗДРИТЕ ВИ
Започнат да се запушват (без наличие на сополи) и да нямате откъде да дишате, това значи, че плътта (лигавицата) отвътре е набъбнала и запушва носните проходи.

Текуща причина:
Тежки, плътни, почти неразтворими секрети, идващи не от някъде другаде , а от червата и най-вече от дебелото черво.

РЕАЛНА ПРИЧИНА:
Храна, изобилстваща с:
– ненужни, често фабрични мазнини
– ненужни, вредни хранителни комбинации
– мъртви храни и без плодове и зеленчуци

Както и редовно преяждане, редовно непиене на вода и пр.

В такъв “отслабен” момент човек е особено предразположен към влизащи отвън болестотворни агенти, които се заселват и намират храна за размножаване.

2) КОГАТО ГЪРЛОТО ВИ НАБЪБНЕ И ЗАБОЛИ

Текуща причина:
Прииждащи тежки, отровни и неразградими секрети, прииждащи от:

– лимфотока (проблем с имунната система)
– дебелото черво (затлаченост, отровни огнища и пр.)
– черния дроб, който работи на макс, но не се справя

РЕАЛНА ПРИЧИНА
Храна, изобилстваща с:
– ненужни, често фабрични мазнини
– ненужни, вредни хранителни комбинации
– мъртви храни и без плодове и зеленчуци
– захар, бели теста, алкохол и пр.

Както и редовно преяждане, редовно непиене на вода и пр.


ОТКРИХТЕ ЛИ ПРИЛИКИТЕ?

Защото разликите са повече от (почти) несъществуващи.

Текущите причини не са първопричина, а процеси, задвижени от неправилното хранене.

Реалните причини винаги стъпват върху храненето и излекуването винаги започва и завършва с него.


КОГАТО ЧОВЕК СЕ ХРАНИ,

Наред със слюнката, към лигавиците в гърлото и устата се стичат телесни отпадни течности, изобилстващи с екстремни дози буквално отровни мазнини и отпадъци, които…

Които се смесват с храната и (ако не ги изплюем) ние ги поемаме отново. Резултатът е Телесно Отравяне.

Съветът ми е:
Наблюдавайте се по време на хранене и ако настъпи подобен момент, извинете се учтиво и усмихнато, станете и идете в тоалетната.

Или използвайте дебела салфетка.

Просто е, нали?


НОЩЕМ В ЛЕГЛОТО


Когато легнем, всички телесни течности се изливат нагоре, от централната част на тялото към главата и към страната, на която сме легнали. Дори вътрешните органи “се изсипват и скупчват” в тази посока. Затова абсолютно винаги имаме от леко, почти незабележимо до отчетливо закашляне, защото единият бял дроб (почти) ляга върху другия (условно и фигуративно казано), притиска го и секретите в белите дробове започват да търсят път към най-близките лигавици.

Които са гърлото, носа, очите и ушите.

Ето защо много често при лягане се случва да ни се запуши носът или ухото, въпреки че преди това са били абсолютно чисти.

Въпрос на минути е (или веднага) в гърлото да се излее отпадна, мазна, много наситена субстанция (храчка), която трябва да бъде изплюта и в никой случай преглътната.

Дръжте винаги на нощното шкафче по-дебели носни кърпички (или салфетки), за да не ставате по няколко пъти.

Виждате ли какво умно решение са били някога плювалниците или нощните гърнета? И, виждате ли, колко по-умни и по-естествени са били някога хората в подхода към самите себе си?

Нещата с човешката еволюция очевидно не са такива, каквито изглеждат. Лъскавият мол, последният модел айфон, надутите устни, оперативно коригираните лисичи скули и безмислената, летяща с над триста километра в час кола нямат нищо общо с еволюцията. С глупостта, комплексите, с незнанието, със страха и неразбирането на Живота връзката им е 100%.

Запомнете, приятели:
Как ще организираме нещата около здравето по време на сън, зависи от нашата интелигентност, образование, познания за Природата и разбиранията ни за естеството на нещата въобще.

И от нашата смелост и воля да разчупим статуквото на превзетата префърцуненост, на криворазбраната цивилизованост и “какво ще кажат хората”.

Каквото и да кажат хората… здравето е най-важно.


МЪЖЕТЕ И ПЛЮЕНЕТО

Мъжете са ходещ тестостерон.

Тестостеронът втвърдява телесните течности и образуването му е свързано с холестерола, т.е. с наличието на допълнителни мазнини.

Това обаче, налага редовно изхвърляне на отработените холестеролни отпадъци или включването им горивния процес като енергиен източник. Точно това обуславя неимоверно по-бързата обмяна на веществата при мъжете, по-бързите реакции, заредеността на движенията и стремежът към много повече движение от жените.

Текущото натрупване (през няколко минути до половин час най-много) подтиква мъжете да изплюват слузния налеп, излизащ от гърлото им. Колкото повече се движи един мъж (спорт, интензивна физическа дейност), толкова по-активно е изхвърлянето на слузта.

Да изискваме от един мъж да не изплюва този крайно вреден отпадъчен продукт, означава да го тласкаме скоростно и съзнателно към инфаркт, инсулт и други сходни, смъртоносни болестни отклонения.


ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ С ЛИГАВИЦИТЕ
Изчезват, когато променим разумно, целенасочено и неотстъпно Начина Си На Хранене.

Разбира се, тялото винаги може да ни поднесе изненада, но колкото по-близо до природните дадености са

– начинът ни на хранене
– начинът ни на живот (ставане, емоции, движение, почивка)
– хигиената на тялото и психиката (хранене, дишане, студ, гладуване, възприятия, светоглед, вяра)

… толкова по-здрави сме и (с малко побутване от наша страна) животът ни тече весело, занимателно, безоблачно, в чудесни отношения с близките, приятелите и непознатите.


В КРАЯ:
Интересувайте се от всичко, приятели.
Нашият корен е в хората далеч преди нас.

За хората след нас, коренът сме ние и възниква въпросът: Какъв корен сме за децата си и за децата на техните деца?

Така погледнато, всяка наша стъпка, всяка наша мисъл, идея, желание, подход и действие биват обвити в достолепния воал на човешката, племенната, общностната и народностната отговорност.

Огромна насложена отговорност, от която зависи оцеляването на народа и държавата ни и, разбира се, отново на децата.

Колко от Вас го осъзнават, приятели?


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене