Подуване на стомаха – Неволите на „Привързания балон“ (не по Радичков)

ВЪПРОС: „Емо, каквото и да ям, получавам постоянно подуване на стомаха. Казаха ми, че имам непълно смилане, че страдам от синдром на нервния стомах и трябва да пия много медикаменти и храносмилателни ензими. Има ли някакъв начин това да се избегне?“

ОТГОВОР:
Има, разбира се.

Но колко хора са готови наистина да подходят сериозно, неотстъпно и разумно, за да се избавят от неприятностите?

ПРЕЗ ВТОРАТА ГОДИНА в армията бях зачислен за малко над три седмици към възрастен (98-годишен) мъж, живеещ там, където Родопите преливат в Пирин.

Казвам „мъж“, защото този човек не показа с нищо, че е на (без малко) сто годишна възраст.

Трябваше да обходим огромен район с небивала денивелация и да отбележим местоположението на различни обекти.

Какво правеше и как битуваше моят спътник?

Още към седем се измиваше на чешмата, пиеше почти литър вода с едно алуминиево канче, слагаше в торбата голяма краставица, понякога две-три малки полуоблагородени ябълки, бутилка от прясно мляко, пълна с вода, малко шише с ракия, голяма буца сирене, краещник хляб, резен пастърма, домат, голяма пиперка, половин глава лук и поемахме.

Докато катерехме неистовите баири, той дъвчеше краставицата (или ябълките) и от него научих, че сутрин трябва да се пие много вода и да се яде нещо, което я съдържа.

Към десет изяждаше две трети от сиренето, малко от хляба, по малко от чушката, пастърмата и лука. Каквото останеше, беше за обяд.

Ходеше по голяма нужда поне два пъти през деня и не помня да съм го чувал да отделя газове (да пърди). Със сигурност се е случвало, но не е било в такава степен, че да ми остане в паметта.

Вечер пържехме яйца с малко сланина на печката, правехме голяма селска салата и към девет и половина лягахме да спим.

Нито веднъж не го видях да надига бутилката с водата, докато се храним.

ПРОСТО БЕЗОБИДНО ПЪРДЕНЕ?

Приятели, другари и другарки:

Запомнете, че подуването и отделянето на газове (пърденето) са безобидни само до към четирийсетгодишна възраст. Оттам нататък, ако са редовни, се превръщат в основен симптом за настъпването и развитието на сериозни, буквално животозастрашаващи заболявания.

Всички отделяме газове, иначе няма да имаме нормална чревна дейност. Но от безобидно отделяне на газове преди отиване и при сядане в тоалетната, до редовно, болезнено подуване, разликата е… една болест разстояние.

Редовното, болестно подуване на корема винаги е индикатор за:

1) Постоянно надхвърляне на оптималния обем на храната в едно хранене: правилото е Две Шепи Храна. Това, което можете да загребете с две събрани шепи, е количеството ви храна на едно сядане на масата.

Ще повторя отново: Две Шепи Храна На Едно Хранене, приятели. Искате ли здраве (ако наистина го искате), това е началният километричен камък по пътя към здравето.

Единственото изключение е (до три шепи) за много активни, физически натоварени мъже в относително млада и средна възраст.

За жените: две шепи и надолу.

2) Постоянно пиене на течности по време на хранене: правилото за здраве е Никакво Пиене На Течности По Време На Хранене.

Ама, аз съм свикнал/а…
Ама, не мога да преглътна, сухо е…
Ама, как така?…

Така!
Искате ли здраве, дъвчете дотогава, докато храната ви стане течна, за да я изпиете. И няма да ви е необходима течност, с която да прокарвате полусдъвканите парчета, които долу, в червата се превръщат в гниещи, разлагащи се, неусвояеми маси, изпускащи газове и отравящи всичко наоколо.

Леко предупреждение: несдъвканите парчета, особено печеното и пърженото месо, се превръщат в отровни центрове (все едно гръмнала ядрена централа), водещи до смърт на околната тъкан, а след време до появата на кисти, тумори и рак.

3) Нарушена и унищожена стомашно-чревна флора от периодичен прием на антибиотици.

Това е много сериозен проблем: в червата се раждат 90% от клетките на имунната система. Можете ли да си представите каква имунна система ще имате, ако бойците и се раждат сред мръсотия, канцерогенни отпадъци, масов мор и киселинна среда, все едно са под ужасяващите, убийствено-киселинни дъждове на Венера?

4) Нарушена стомашно-чревна флора от постоянното вървене против природните правила: смесване на несъвместими храни (прим. мляко и млечни с месо, птици и риба), пиене на течности по време на хранене, хранене от типа „първо-второ-трето“, завършване на храненето с десерт (плодове или от бяла захар и тесто) и пр.

5) Пушене по време на хранене. Тази откровена свинщина дори не се нуждае от коментар – всичките канцерогени навлизат директно в кръвта, а които не успеят, биват смъкнати и оставени като бонус, на склад в дебелото черво.

6) Абсолютно липсващо предхождащо прочистване на стомаха и червата преди хранене с вода и суров плод. Казано иначе, поетата храна цопва в стомаха и червата, сред остатъчната токсична лига и смрад от предните хранения, бива обвита от нея и… до тук с храносмилането.

Над 98% от хората се хранят точно така и въобще не е чудно, че в последните години бумът на хранителни алергии, несмилане, газове, гастрити/язви/колити, ешерихия коли, тумори, кисти и рак на дебелото черво и пр. насила докарани проблеми, е във възходяща и неспирна градация.

Мога да продължа с още поне пет точки, но идеята е, човек да се замисли, да започне да осъзнава някои естествени закони и да разбере, че не друг, а той самият е отговорен за онова, което се случва в тялото му.

РЕДОВНОТО ПОДУВАНЕ в ниската част на корема (края на тънките черва и дебелото черво) показва редовно, продължително във времето недостатъчно изхождане.

При липса на сурови плодове и зеленчуци, принципът на постепенно навлизане в болест е следният: една част от фекалиите биват изхвърлени, но Цели Две Трети (дори три четвърти) остават полепнали по гънките на дебелото черво.

Възникват десетки възпаления, чревната тъкан събира кръв, надува се, анусът цъфва в хемороиди, неизхвърлените остатъци се спичат, залепват, превръщат се в отровни твърди налепи и оттук към туморите и рака, пътят е чист, чист, та чак изблизан.

Подуването на дебелото черво и появата на хемороиди е най-обикновена липса на:
– култура на храненето
– чревна хигиена

При масовата липса на истинско образование, тоталната липса на редовен спорт и абсолютното незнание относно правилното хранене, картината е направо като извадена от хорър.

Казано точно (макар и некрасиво) над 90% от хората се мъкнат насам-натам с по 12-14 кг. изпражнения в червата във всеки един момент.

Погледнете се в огледалото.
Може да сте добре облечени и ухаещи на нещо прекрасно.

Но…

Най-вероятно сте един от деветдесетте процента.

АМИ НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО?

Не, приятели, другари и другарки: твърде често излишните килограми не са само от прекомерно ядене, а от разнесените из тялото неизхвърлени мръсотии, които…

… които биват складирани (в над 80% около корема, ханша и бедрата) и обвити в мазнинно-воден пашкул, за да се ограничи тяхното токсично въздействие.

Ще го кажа точно, разбирайте грубо: неизходените лайна се разнасят навсякъде из тялото и, подобно на италианския боклук и изтрепаните насила прасета, биват заривани с пръст, биват изгаряни, а след това отново заривани, което в телесен план…

… отговаря на нови и нови наднормени килограми.

Човек придобива нездрав, подпухнал вид, който уж не е кой знае какво, но е показател за цялостната обложеност на тялото.

С годините токсичността се просмуква в съседните тънкани, после обхваща нови и нови участъци, образуват се мастни уплътнения, кисти и миоми, а част от видоизменените клетки прерастват в тумори и рак.

Като включим тютюнопушенето, алкохола, липсата на спорт и активно дишане, не е чудно, че бумът от болести, които са следствие от масовата интоксикация е с ужасяващи размери.

Не искате това, нали?
Не искате това за децата си, нали?
Не искате да живеете в свят, доминиран от тези ужасяващи тенденции, нали?

Ами от вас зависи, не от филанкишията.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЧРЕВНАТА ФЛОРА и набор от полезни бактерии се извършва:

1) С редовно утринно гладуване:
Всяка сутрин два-три до четири часа след ставане не се яде нищо, като през това време се спортува и диша дълбоко на чист въздух. Разбира се, в работен ден, спортът и дишането се включват в утринната гимнастика от петнайсетина минути.

Това е мярка, която би помогнала на здрави хора с относително чист организъм и минимални отклонения в стомашно-чревната флора.

2) С ежеседмично (или през две седмици) еднодневно или двудневно гладуване, което, обаче…

Което, обаче, не отменя всекидневното утринно три-пет часово гладуване.

3) С кратко ежемесечно (дву-тридневно) гладуване с водно прочистване и със специално захранване.

4) С по-дълго (четири-шест дневно) ежемесечно, на месец и половина или два, гладуване с определено прочистване и специално захранване.

5) С включване на много вода, пресни плодове и зеленчуци поне два пъти на ден.

И още, и още.

Спокойно, приятели: това са различните варианти, които можем да използваме, а не всичко накуп като задължителна практика.

Принципът е прост: дадем ли на тялото достатъчна по време възможност, вътрешните процеси на унищожаване на отровите (автофагия) смилат всичко излишно, каквото може – бива изядено, каквото не – изхвърлено и, което е възможно – бива възстановено.

Храним ли непрекъснато тялото, прекъсваме, затлачваме и унищожаваме възможностите му за самолекуване и авто-възстановяване.


НЕПОЗНАТОТО ДИШАНЕ
Дишането е очистителен процес и като такъв, е най-добре да се тренира активно сутрин рано на празен стомах по време на гимнастиката, след като сме минали през тоалетната.

Минаването през тоалетната по голяма нужда е задължително условие, иначе активизираният кръвоток разнася мръсотиите из цялото тяло и вместо очистване, извършваме грандиозна автоинтоксикация.

Не забравяйте факта, че дишането изхвърля в пъти повече клетъчни отрови, отколкото кожата, бъбреците и дебелото черво. На дишането се падат близо 80% от всички изхвърлени токсини.

Още по-добре е, ако в свободните дни още сутринта излезем сред природата – в гората, по планините, край реките, езерата или морето.

И още по-добре е, ако си поставим задача да стигнем за време от точка А до точка Б, през пресечен планински терен и сериозна денивелация. Планинският наклон, разстоянието и премерените опасности включват както силното дишане и здравата работа на диафрагмата и сърцето, така и вниманието, концентрацията, волята, емоциите и, ако щете, себеуважевието.

В този ден можем да се оставим на Природата – без храна, само на вода, чай, лимон и някой плод, като ябълката е водеща.

Ако искате истинско очистване, обаче, не яжте ябълка – карайте само на чай и вода.

НА СНИМКАТА:
Ранна утрин е и реших да изкача познат полупланински хълм не по пътеката (която също е изключително стръмна, но се катери на зиг-заг), а директно по склона, който…

… който е още по-стръмен и с дължина близо половин километър.

Начинанието се превърна в опасна приумица, защото, ако се бях изтъркалял надолу, най-вероятно нямаше да оцелея без сериозни счупвания. Наложи се да пълзя, да падам по корем, да се залавям за туфи трева и малки храсти.

Как мислите, дали човек диша дълбоко в такъв момент?
Дали се поти обилно, та чак напоително – от усилие и страх?
Дали концентрацията му не работи на макс, дали мозъкът не пресмята ъгли, посоки, препятствия, тежест и дали мускулите не трептят като въжета в името на оцеляването?

Бих нарекъл такъв (всеобщ) процес абсолютно умиротворяващ и всепречистващ, защото в мисълта не присъства ни една от ежедневните, тормозещи и съсипващи ни глупости.

Съзнанието е абсолютно чисто, тялото също и нашата цел е да оживеем.

Просто като фасул и грандиозно като самата природа.

А девет десети от народа още спи или пали първата за деня здравословна, отговорна и възпитателна (за децата) цигара.


НАКРАТКО И ОПТИМИСТИЧНО:
Ако подходим разумно, неотстъпно и ежедневно методите, стомахът и червата ще възстановят нормалната си дейност.

1) Да включим задължително избран вариант на гладуване (кратко утринно, ежеседмично, ежемесечно и пр.) в начина си на живот. За това, обаче, е необходим специалист.

Винаги можете да се обадите, да пишете или да изпратите съобщение на страницата ми „Емил Златев, йога, спорт, хранене“

2) Да включим задължително (поне два пъти дневно) суровите плодове и зеленчуци в храненето си.

3) Да включим задължително цитрусовите плодове (най-вече лимон и портокал) и водата – поне два пъти на ден.

4) Да променим изоснови храненето си.

5) Да включим задължително утринна и вечерна гимнастика с видовете активно дишане в ежедневието си.

6) Да спртуваме по специализирана програма поне два пъти в седмицата.

7) Да провеждаме походи на чист въздух сред природата с активно дишане и изпотяване във всеки свободен ден.

8) Да променим и разширим виждането и отношението си към Природата: Допуснем ли природата в себе си, всичко се оправя.

В КРАЯ:
Остана само едно: да действате.


**Забележка: за въпроси и контакт, натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар