Предсърдно мъждене или каруцата – пред коня (нови приказки за балъци)

   ВЪПРОС: “Емо, гледах интервю на д-р Неделя Щонова с някаква кардиоложка, която твърдеше, че, цитирам: “Предсърдното мъждене е основна причина за инсултите”. Има ли нещо вярно?”

   ОТГОВОР:
   Ами… няма.

   Да търсим причината за инсулта в предсърдното мъждене, е все едно да твърдим, че причината за спирането на колата е стрелката на горивомера, която (незнайно защо) се е заковала на нула.

   Сравнението е на близък приятел, който работи върху доцентурата си.

   ИЗГЛЕДАХ въпросното интервю на запис и не бях (много) учуден от твърденията на водещата кардиоложка, която (като профилактика и предпазване от инсулт, о небеса!) препоръчваше хапчета и пр. фармакологични субстанции.

   Най-простичкия, човешки въпрос “Защо и поради какви причини се появява предсърдно мъждене” изцяло липсваше. Все едно сме дебили и е ненормално, направо подсъдно, да си зададем този (дебилски) въпрос.

   ГОВОРИХ с (поне) трима познати кардиолози (за хранене, плодове, зеленчуци, диети, спорт, гладуване) и обобщеното мнение е, че подходим ли така, изчезват причините за инсулт, инфаркт и пр.

   Което, обаче, води до здраве, а повсеместното здраве може да фалира съвременната медицина. (Оставаме гладни, бяха думите) Оттам – фалит на фармацевтиката, химическата и хранителната промишленост, пенсионните фондове и в края – на погребалните бюра и агенции.

   Никоя от тези организации (и куп други, обобщено – държавата) не иска здрави, стегнати, можещи, усмихнати, гъвкави, силни, обичащи движението, спорта, чистия въздух хора по на 50-60-70-80 години.

   Любители на любовта и чукането (на тия години) пък – съвсем. Очевидно е, че тях простатата не ги алармира и вместо да купуват аптечни препарати и да мрат бавно (сред купища изпонакупени с последните спестени пари “лекарства”), те… чукат.

   Дори и микроинфаркт/микроинсулт не получават.
   Срамота.

   МЕЖДУ ДРУГОТО, близо година занимавах наша, известна кардиоложка. Беше пълна, имаше задух, високо кръвно, сърцебиене, повишено очно налягане, проблеми с бъбреците и пиеше всички известни на медицината (валуто-отнемащи) препарати.

   На седмия месец беше свалила дванайсет килограма, кръвното изчезна, та се не видя, напрежението в очите – също. Бъбреците заработиха нормално, а аптечния шкаф у дома и остана празен.

   Жената ме помоли да не цитирам името и, защото се опасяваше от проблеми с колегите и медицинското съсловие.

 И ТАКА:
 Когато:

– не се движим активно,
– не тренираме,
– не работим за гъвкавост и пластичност,
– нямаме активно, ритмично дишане (плуване, бягане, стълби, скачане на въже, колоездене, крос-фит, потапяне в студена вода и студови процедури),
– не провеждаме утринна гимнастика и масаж с хладка/студена вода,
– водим заседнал живот, пушим,
– храним се безразборно с преобладаващо мъртви храни,
– не гладуваме,
– употребяваме несъобразени като количество и качество мазнини,
– не пием достатъчно количество вода на празен стомах,
– оставяме в тъканите огромно количество неусвоен (чрез спорт и физическо натоварване) адреналин (от стрес и притеснение),
– оставяме талията и ханшът да нарастват ненормално,

   … Организмът (тъканите) започват да страдат от липса на достатъчно кислород. Кислородната (непроявена клинично) хипоксия върви ръка за ръка с увеличената кисела РН-реакция на повечето вътрешни органи и тъкани.

   Киселата реакция води до нарушен въглехидратно-мазнинен обмен и вътрешно омазняване, а то – до стесняване на кръвоносните съдове. Намаленият просвет е Основна Предпоставка за начални симптоми на предсърдното мъждене.

   Но!

   На този (вече късен) етап кръвта е мазна, по-гъста и целият организъм работи неефективно. Въпрос на време е, да започнат частични или повсеместни сривове.

   Дето се вика: открихме топлата вода… седнали насред горещия извор.

   ВСИЧКИ СМЕ Труман, в “Шоуто на Труман“, но някои успяват навреме да пробият застиналата, изкуствена, картонена синева на студиото и да стигнат до истинската.

   ПРЕПРОЧЕТЕТЕ пасажа “И така”, ако е необходимо закачете си го с магнитче на хладилника и действайте.

   Действайте, по дяволите!

   С приказки за времето и Световната Конспирация, с кършене на ръце и преливане от пусто в празно, с чудене, отлагане, със зяпане на потънали гемии, търсене на психоаналитици, хороскопи, сродни души, кармични предразположения, излежаване и среднощни тортено-шоколадни прибежки не става.

   В КРАЯ:
   На оръжие, другари.
   Лесно е, защото оръжието… сме ние самите.

   И винаги сме си под ръка.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене