Приказки от бакалията – как да контролираме артрозните промени

Ще четете за:
– смелостта да си зададем точните въпроси
– имунната система е като кучетата
– необходимите срещи на имунната система с вирусите и студа
– приятелски срещи с врага
– изводите: за вас, мъже и за вас, жени
– ами емоциите?
– страхът, безперспективността и болестите
– как да контролираме артрозните промени
– Силната Имунна Система е проста работа
– приказки от бакалията
– непростимо
– сърцето или бакалията?

ВЪПРОС №1: “Емо, постоянно говориш за силата на имунната система, но хората все пак се разболяват съвсем редовно, я грип, я малко температура, я гърло или кашлица, а напоследък и от коронавирус. Значи имунната ни система не е чак толкова надеждна защита.”

ВЪПРОС №2: “Какво ще кажеш за тежките артрозни изменения, Емо? Имам артроза на почти всички стави, също така и шипове и болките са големи. Наистина ли не трябва да спортувам, както ме съветват лекарите?”

ОТГОВОР:

Ама, разбира се, разболяват си се хората…

И аз бях така някога, но ми писна и реших да си задам сериозно някои въпроси.

Отговорите ме отведоха до извода, че е необходимо:

– да си спомня как и на какво ме възпитаваше баща ми като малък
– да потърся сериозни източници за някогашния бит на българите
– да се запозная с български дълголетници и да науча от първа ръка как живеят, с какво се хранят и що за хора са
– да променя почти целия си дотогавашен живот

ИМУННАТА НИ СИСТЕМА, ПРИЯТЕЛИ, е като кучетата:

Едни ги разхождат, облечени с елечета, гащички и терлички да не настинат, а други тичат из снега, пързалят се по леда, скачат в студената вода, плуват, а после се изтръскват и… пак отначало.

Имунната ни система, приятели, другари и другарки, а също и тази на децата (ни), трябва да се среща (редовно и постоянно) с две основни неща:

1) С ВИРУСИ, бактерии и всякакви външни интервенти, за да може да се поддържа в бойна готовност.

Навремето спартанците, не знаейки как се бият персите, не останали на стари лаври, а многократно изпращали шпиони, които да научат от първа ръка за оръжията на врага, подготовката му, начина на водене на бой и воинския му характер.

Когато дошло време да се изправят едни срещу други, персите нямали никакъв шанс, освен да използват предатели, подлеци, родоостъпници и прочие измет… досущ нашите в Народното събрание.

Имуната ни система е огромен, многомилиарден и страховит боен механизъм от сила, гъвкавост, интелигентност, памет и телесна картотека. Паметта и картотеката са именно за да се знае: с този вирус се бием по този начин, с другия по друг и т.н.

Ако срещите и взаимообмена с интервентите и външния свят намалеят (или изчезнат), намалява силата и мощта на имунната система.

2) СЪС СТУД

Студът е основен начин за имунно учение на бойната логистика: скоростта на придвижване, прегрупирането и изпращането на точната бойна единица (десантни войски, пехота, артилерия или единични подривни групи).

Без редовно тренировъчно излагане на студ, макар и да пази в паметта и картотеката кой враг какъв е, имунната система реагира бавно, мудно, ненавременно, все едно е в нокдаун, неотчетен от рефера.

ПРИЯТЕЛСКИ СРЕЩИ С ВРАГА

Когато паркираме назад, четирите (петте, шестте, осемте) датчика (и, евентуално, задната камера) подават непрекъснат сигнал. Ако прекъснете окабеляването им или ги покриете с непроницаем материал, няма да получите никакъв насочващ сигнал и образ.

Същото е, когато сме прекалено, постоянно и неадекватно навлечени: милионите кожни рецептори (датчици) подават взаимно изключващи се сигнали, подлагат на постоянно напрежение имунната реакция на тялото, докато то реши да не реагира и започне да изключва десетки системи, а стотици други просто се повреждат.

Запомнете, приятели:

Колкото по-голям отрязък от кожата е гол и изложен на прякото атмосферно влияние, толкова по-бърза имунна реакция имаме.

Върху кожата (вкл. ресничките на носа, езика, носоглътката, очите) постоянно попадат външни интервенти, бактерии, микроорганизми, прах, с които тялото трябва да се справи и то го прави успешно.

Изключете (покрийте) кожата и я дръжте ненормално отоплена, сложете шапка, носете винаги ръкавици, покрийте лицето с шал (маска) и буквално вързвате ръцете на имунната система.

Мислите, че ваксината (хапчето, имуно-добавките) могат да заменят вървенето голи и боси през гората? Единствената полза от тях е, че ще олекнете откъм финанси, които ще се прелеят в джоба на лекарите, фармацевтите и всички по веригата.

Накрая, има си хас, са всеобщите любимци Гейтс & Давос-компания.

КАКВИ СА ИЗВОДИТЕ:

1) БАЩИ И МЪЖЕ!!!

Събота и неделя (и във всеки удобен ден) скачайте рано сутринта, вливайте енергия в семейството (близките хора) и го повеждайте извън града.
Ритайте топка по поляните, търкаляйте се заедно всички из тревата, провирайте се из шубраците, откривайте тайни места, катерете върхове и водете, водете, водете!

Бъдете основата на настроението, усмивката и приключението.

2) МАЙКИ И ЖЕНИ!

Импулсирайте мъжете и им дайте да ви поведат – вас и децата. А вие неусетно, тактично и сигурно ще въртите кормилото и ще ги насочвате. Нали знаете, къде е кормилото (руля) на кораба – отзад, в най-тежката, тумбеста, тромава, но и най-сигурна част – кърмата.

И не навличайте децата.

Оставете ги сами да решат трябват ли им дрехи или не.

АМИ ЕМОЦИИТЕ?

Когато бях дете и се случеше да видя възрастен с дебела шапка и шал пред лицето (тогава зимите в Русе бяха страховити, с температури от минус двайсет и снежни преспи по два и повече метра), не знаех какво да очаквам, защото липсваше… лицето.

Именно – лицето.

Огромна грамада без лице.

Но щом човекът свалеше шапката и шала и грейнеше усмивката му, напрежението изчезваше, стомахът ми се отпускаше и ме обземаше спокойствие и увереност.

Днес е зловещо.
 

Закрити, безизразни лица, повечето зачернени от маски, с очи, които не могат да предадат дори 5% от човешката емоция. Гъгнещ иззад плата глас и всеобщ страх, паника и очакване за все по-лошо.

Камионите с трупове ги няма, но страхливите очи виждат чували с трупове на всеки ъгъл.

Прекрасни условия за смачкване на податливите, психически лабилните, несигурните, неинформираните, самотните, възрастните и, разбира се, децата, което е една от основните цели на “упражнението”.
Обезвереният, отчаян, не виждащ бъдеще човек е, всъщност, болен човек, чието
– усвояване и разпределение на храната
– отделяне (стегнат стомах и бетонирани черва)

– кръвообращение и кръвно налягане

… и, разбира се, имунна система, са в ужасяващ срив, от който (ако човек не промени светогледа и начина си на живот) измъкване няма.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

Като изключим самоубийствата, по време на масов страх (притиснатост и безперспективност) избуяват заразните болести и тия на опорно-двигателния апарат (ревматизъм, артрози, дискови хернии).

Защо ли?

Толкова е просто, че няма накъде.

Страхът блокира перисталтиката, блокира храносмилателните сокове, изчерпва тъканно-клетъчните запаси от вода, а това срива имунната система.

Лошото оросяване и недостатъчният пренос на хранителни вещества подтиква възпаления и разграждане на костно-ставната тъкан, което калцира меките тъкани и започва цялостен срив – бъбреци, простата, сърце, мозък, междупрешленни дискове и пр.

Както сами разбирате, приятели, другари и другарки, всяка възникнала болест има седем компонента:

2) Проблемно хранене
3) Критично намалено или липсващо (спортно) движение.
4) Липса на редовно дълбоко дишане, чист въздух и закаляване
5) Пробит психологически профил (психо-срив).
6) Неблагоприятни външни обстоятелства (замърсеност и пр.)
7) Стеснен и ограничен светоглед.

НАКРАТКО ЗА АРТРОЗНИТЕ ПРОМЕНИ


Ако не са спортно-травматични, означава, че са следствие на неблагоприятни обменни процеси.

Нелагоприятните обменни процеси, започват в стомаха и червата от несъобразено хранене, задълбочават се от липса на тренировъчно натоварване, липса на чист, свеж въздух, липса на студ и с годините се влошават до степен на инвалидизация.

При мен, в клуба, артрозните промени се контролират лесно след първия месец-два, а с течение на времето се свиват до степен на леко преодолимо неразположение.
Въпроси, програми и съвети: по телефона или на съобщения.

ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЗА СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА…

Но!

Не се вързвайте:
– на телевизиите,
– на плашилата от НОЩ,
– на анти-хипократите в БЛС,
– на брифингите на Онова Нещо ББ,
– на сценарийно режисираните йезуитско-елейни слова на високо подкупните властови предатели
– на министерското човекоподобно с присадената коса и ботокса (за единство, заедно справяне с вируса, как никой не трябвало да боледува, отговорността към възрастните, децата и обществото, светлото ваксинационно бъдеще и как щял да се ваксинира пръв).
ПКП и тя се включи вербално-орално в коледните рекламни песнопения, че иде, иде, иде…

И, кой идел?

Ами… ваксините.

Приятели, съмишленици, другари и другарки!

Имунната система не става силна с хапчета, стоене вкъщи на затворени прозорци, на тъмно, с химия, фармацевтика и ваксини. Това, приятели, е начинът да сринете имунната система, да станете болни, вяли, умиращи, овцепокорни и зависими от безскрупулните мошеници нагоре по хранителната верига.

Силната имунна система се получава по най-простия начин:

– съобразено, простичко и непретрупано хранене
– много вода, сурови плодове и зеленчуци
– достатъчно движение, спорт, дълбоко дишане и чист въздух
– леко, съобразено облекло, по възможност повече голи, боси и прашни в гората, в планината, по реките, езерата и на морето
– повече време навън сред природата в борба и оцеляване сред стихиите
– гладни паузи (ден, два или три)
– много смях, настроение и прекарано време с близки хора и приятели
– да носим изкуството в себе си: да пеем, да рисуваме, да рецитираме, да създаваме красота и усещане за широта и простор
– знание, информираност, образование и прилагането им

– познание за непрекъснатостта на Живота, уважение към Земята, знание за космоса и вяра в бъдещето

И винаги, във всеки миг в готовност да подадем ръка, да помогнем, да подтикнем към разбирателство и истинско, човешко единство.

ПРИКАЗКИ ОТ БАКАЛИЯТА

Някои твърдят, че храненето с повече плодове и зеленчуци излизало по-скъпо.

 

Ще ви задам няколко въпроса:

1) Колко по-скъпо, при положение, че имате поне един гладен ден в седмицата, в който единственият ви разход е за няколкото пакетчета чай?

2) Колко по-скъпо, при положение, че свинското месо отпада (ако наистина искате здраве) от менюто?

3) Колко по-скъпо, при положение, че от паричните ви разходи отпадат майонезите, маргарините, пакетираните храни, червените меса, саламите, луканките, саздърмите, суджуците и пр?

4) Колко по-скъпо, при положение, че храненето ви се състои единствено от: едно блюдо плюс салата? Няма аперитив, няма предястие, няма първо, няма второ, няма трето.

5) Колко по-скъпо, при положение, че алкохолът и цигарите ги няма?

НЕПРОСТИМО

Говоря ви, че ако имаме акъл в главата, на много ниска цена получаваме огромен, печеливш пакет от:

– очевидно, очеизвадно, видимо и от космоса… Великолепно Здраве
– жизненост, енергия, настроение и невероятен импулс за действие
– стимулиращо общуване с хора. Имам предвид много, много хора, здрави, усмихнати, готови за помощ и взаимодействие
– семейно здраве (и ниски разходи – без никакви лекарства)
– живот като приключение: походи, откриване на непознати природни красоти, изживяване на екстремни моменти като във филм
– човешка топлота, присъствие на близки, сигурни, силни хора, които ни дават спокойствие и увереност във всеки миг

– житейско верую и светлина

Дотук стига ли?

Такъв живот е непростим от гледна точка на извратените окаяници, които се опитват да командват човечеството като стадо, защото…
… защото Просторният Живот изгражда силни, широки, светли, знаещи хора, които…

… които не се подчиняват на фашизоидни мракобесни издевателства, маскирани зад законови разпоредби, прикрити заплахи, насаждане на страх или откровени, явни силови действия насочени против знанието, свободата, към унищожаване на човешкото достойнство и желание за живот в мир, единство и разбирателство.

За Оруел днес знаят всички.

Но колко от вас помнят “451 градуса по Фаренхайт” и изродите, дето изгаряха книги, търсеха знаещите и ги унищожаваха, за да няма водачи, подир които хората да вървят?

Днес Марк Твен и неговите Том Сойер и Хък Фин са в агресивно забвение.

Десет малки негърчета” на Агата Кристи са… нещо друго.

Бетовен и Моцарт са (били) бели нормално ориентирани мъже, следвателно творчеството им подлежи на постепенно заглъхване и отричане.

Иван Вазов е неориентиран нещастник, писал неККви глупости за турско робство, “Под игото” и “Кат Русия няма втора“.

Елин Пелин – селяндурофил, Андрешко & сие и ясно загатнат призив за борба с данъчните и съдия-изпълнителите.

Ботев е комунист, значи… на боклука.

Гео Милев и “Септември“… на боклука.

Вапцаров… на боклука и добре, че са го гръмнали.

Пуснете ТВ-новините, приятели и ще видите Четиристотин-фаренхайтците на екрана – охранени, дебели, трудноприклякващи, приказващи за ЕС, МВФ, СЗО, САЩ, НАТО, диверсификации, за локдаун, втора вълна, трета вълна, нов щам, втори щам, първа ваксина, втора ваксина, трета ваксина и, че…

… че в иглата е истината.

Айде, холан!“, както казваха хората някога.

В КРАЯ:
Имаме глави на раменете и сърца в гърдите.
Ако на някого не му стигат, да ходи в бакалията, да плюнчи молива и да смята.

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене