С примка на шията или без? (хранене, болести, детство, психика, Хашимото)

ВЪПРОС:
“… и да ми кажеш според теб доколко има връзка между психиката и болестите?”

ВЪПРОС:
“Много ми е интересно, Емо, как психиката влияе на физиката и физиологията. Т.е. кое е първо “яйцето или кокошката”?”

ВЪПРОС:
“Доколко е възможно с хранене да регулирам Хашимото, Емо?”


ОТГОВОР:

Преди много (много, много) време, в края на 70-те на ХХ в, когато между Източния блок и Западния такъв имаше (поне на повърхността) ползотворни контакти, беше проведено интересно експериментално наблюдение.

Две групи от по двайсет души на специалните части бяха поставени под засилен физически и много екстремен тренировъчен психологически (липса на сън, обливане с много студена вода, ослепяваща светлина, висок шум от високоговорители, гранично лошо отношение и пр.) натиск.

Храненето при едната група беше предимно от месо, хляб и стандартно количество вода. Другите двайсет наред с месото поемаха огромен порцион плодове, зеленчуци и вода до над четири-пет литра.

След контролния двуседмичен срок разликата във физиологическите и психологическите показатели беше огромна:

При групата на хляб и месо:
– почти всички имаха повишени стойности на кръвното налягане

– остатъчното нервно напрежение (безсъние, депресивни състояния, неконтролируеми емоции, избухвания, скандали и пр.) излизаше извън нормата

– при повече от половината бяха открити песъчинки и начална обща дисфункция на бъбреците

– почти 60% имаха от леки до сериозни болестни сърдечно-съдови симптоми и проблеми с белите дробове: намален дихателен капацитет, образуване на храчки, слуз, хрипове, намален кислороден процент в кръвта и хипоксични показатели при миокарда.

– обща, трудно преодолима умора

При групата с големия процент вода, плодове и зеленчуци жизнените показатели бяха в нормата, като се изключат натъртванията, охлузванията и разтеженията.


ИЗВОДИТЕ:

1) Очевидно е, че при едно и също интензивно психо-физическо въздействие, степента на болестните симптоми е по-висока при хората, които не пият достатъчно вода и не ядат достатъчно пресни плодове и зеленчуци.

2) Очевидно е, че при еднакво интензивно психо-физическо въздействие стабилността на психиката и здравните показатели са по-високи при хората с висок процент вода на ден и засилен прием на пресни плодове и зеленчуци.МОЯТ ЛИЧЕН ОПИТ


За да видя от първа ръка дали наистина е така, неколкократно съм провеждал със себе си почти същия експеримент.

За десетина дни увеличавам кратността на храненията (до пет-шест на ден), като засилвам ориза, картофите, хляба и месото до един критичен праг.

Още на третия-четвъртия ден тялото навлиза в период на недвусмислено вътрешно напрежение, като първото което отчетох, беше осезаемо повишаване на кръвното налягане. Дори след изпотяваща тренировка, когато би трябвало да се нормализира (или след дихателна практика), кръвното ми налягане по никакъв начин не искаше да слезе до приетите граници 120/80.

Най-неприятното и показателно беше, че всяко външно стресово влияние (в службата, в контакт с хора и пр.) също вдигаше кръвното налягане и напрежението.

Но!

Само ден-два след спад на храненията (три до четири, все пак тренирам десет пъти в седмицата), преминаването основно на плодове, зеленчуци, вода, риба и планомерни гладни паузи, кръвното налягане влизаше в норма.

Никакви стресови ситуации не можеха да го вдигнат трайно, а вътрешното (като треперене) напрежение изобщо не се появяваше.

Мога да ви уверя, че същото наблюдение съм провеждал с доверени приятели, чийто генотип (наследственост, физическа тренираност, начин на живот) е различен от моя.

Резултатите (физически и психически) са/бяха буквално идентични.


ХАШИМОТО

И преди съм писал, че Хашимото отклоненията се дължат на продължително, трайно, непрекъснато и понякога твърде експанзивно поддържано напрежение от детството.

Когато впоследствие детето порасне (предимно при жените, но не само) и излезе извън въздействието на източника на потискане/напрежение, изработената психо-физическа матрица (програма) вкарва абсолютно всичко ново в живота (положително или отрицателно) в безизходната посока на проблемите, чернотата и липсата на надежда. Този вкостен, постоянно дълбаещ психологически авто-свредел продължава да разцентрова физиологията и баланса на хормоналната система.

На практика, дори да няма кой знае какви проблеми, работещата на режим “самоизяждане” психика не оставя физиологията да си отдъхне и да функционира нормално. Враг (проблем, вътрешно напрежение) винаги трябва да има, защото това е моделът (матрицата, структурата), зададен от детството.

Родителите и въобще възрастните не могат да си представят каква отговорност носят за бъдещия живот на детето си.

В зряла възраст, излизането извън разболяващия коловоз, е възможно само при огромна, направо обръщаща с хастара навън промяна в начина на живот, маниера на хранене, светоусещането, изборът на цели и личната житейска философия.

На практика, да излекуваме (стабилизираме, нормализираме) Хашимото-симптомите и хормоналните показатели само с хранене и спорт, без промяна на личността и характера, е невъзможно.ЗА ЛЕКУВАНЕТО НА ХАШИМОТО


Абсолютно всеки, който има изявено Хашимото може да постигне (относителна) стабилност като контролира храненето и спортува. На година имам между пет и десет случая на сериозно подобрение. Разбира се, говоря за специално изработена методика и програма.

Но!

В дългата ми над трийсет и пет години практика, случаите на Истинско Излекуване на Хашимото се броят на пръстите на едната ръка. Това е така, защото много малко са хората, които наистина решават да тръгнат към Дълбоките Води на самите себе си.

Именно там, от дълбоката вода, където са заложени и вкопани причините, където са истинските основи на проблемите, е необходимо да започнем промяната.ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ:


Трудности, напрежение, смазващи препятствия и, уж, безизходни моменти винаги ще има. Как ще ни се отразят, зависи от нашата реакция (вътрешна и външна).

Нашите реакции спрямо проблемите (и подхода ни към всички житейски обрати) се залагат в детството до към седем-осем годишна възраст.

Залагането (включването на програмата, активизирането на матрицата) се извършва винаги от родителите:

– поведението, постъпките и действията им
– интелектуалния и образователния им потенциал
– емоционалния им начин на реагиране
– речниковия фонд (как говорят и общуват с думи)
– целите, които си поставят (децата са основна част от целите)
– как прекарват свободното си време (в пиене, ядене или?…)
– как се освобождават от напрежението (скандали, напрежение или?…)

И още, и още, и още.

Картината се изяснява, нали?


ПРОСТИЧКО:


Възпитанието, светогледът и вярата пораждат мисли.

Образованието и интелектът обличат мислите в думи.
Характерът и волята превръщат мислите и думите в действия.
Действията показват какъв е Човекът.

А какъвто е човекът/човеците, такава е и Релната Дейстителност.


В КРАЯ:
“По делата им ще ги познаете” (Матей 7:20)


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене