Как да различим първите признаци при настинка?

ВЪПРОС:
“Емо, знаем, че настинките са освобождаване от токсините, но можеш ли да кажеш, как да различим първите признаци при настинка и какво да правим. Да почиваме или да тренираме?”

   ОТГОВОР
   ПРИЗНАЦИ, че се разболяваме, винаги има. Друг е въпросът, че повечето хора нямат комплексни критерии (и не си изграждат), които да им покажат, накъде вървят нещата.

Искате пример?

1. Ако сутрин не правите йога-дишане с всяка ноздра поотделно, много е вероятно да не усетите пред-пред-началната фаза на неравновесие и лека стесненост в ноздрите.

2. Ако сутрин не тичате (не скачате на въже, не качвате стълби, без клек-подскоци, без карате-тренинг по чувал) няма да разберете, че след минута-две подскочна активност (удряне на ходилото в земята/чувала), носът ви е с една идея по-чист, отколкото преди започването. При тръскане на тялото носният секрет се отича активно надолу. Ако разликата е очевидна, значи организмът е в пред-готовност за настинка.

3. Ако сутрин не правите йога-асани (пози), няма да усетите крайно лекото запушване на носа (нищо особено, но който практикува редовно – знае), което се получава, когато енергията от корема бъде избутана нагоре и повлече токсините.

4. Ако не правите разтягане сутрин и вечер (йога-асани, гимнастика, тренировка), няма да усетите лекото, почти неусетно придърпване някъде (в раменния пояс, таза, по ишиасния нерв и пр.), където не го е имало преди часове или вчера. Комплексното усещане ще ви даде идея – за преразтягане ли става въпрос или за пред-начало на “настинка”.

5. Ако нямате навик да чистите сутрин езика си и не видите, че е покрит с дебел, жълт налеп, ще пропуснете да коригирате (незабавно) храненето си и “настинката” ще ви изненада. Ако го чистите и следобяд/надвечер ще имате идея за колко време езикът ви побелява (по-бързо или по-бавно) и за степента на отлагане.

6. Ако не прочиствате сутрин (и по всяко друго време) ноздрите с вода (писах за това), няма да усетите разликата в проводимостта и когато това стане факт, вече ще е късно.

   Примери много (мога да изредя поне трийсет), но ако не правите нищо от това сутрин/денем/вечер, най-вероятно в един момент ще се окажете със (внезапно) запушен и течащ нос. И – както всяка година, зимата (с настинките) отново ще ви изненада.

ДА ТРЕНИРАМЕ… или?

1. Ако настинката (неразположението) е в много ранна фаза и не сме отпаднали, добре е да отидем в залата и да направим интензивна (но не тежка) тренировка. Личният ми опит (и наблюдение върху спортистите) в годините показва, че ако хванем процеса в пред-началото, има над 60% вероятност да прекършим начеващата болест.

Тъй като неразположението е съпроводено с пот и отделяне на секрети, интензивното, активно, тренировъчно предизвикано потене често помага и (почти) решава проблема. Един съвет: Ако сте на открито, издухвайте (секнете носа, плюйте, храчете) на земята, както са го правили нашите деди. Разбира се, стига да няма хора. Издухването в кърпичка връща част от изхвърленото обратно в носните проходи.

2. Ако настинката е очевидна и сме отпаднали, зарежете тренировката. Вкъщи – чай (с малко ром/ракия), плодове, легена с горещата солена вода и одеялото за потене.


КОРЕКЦИЯ НА ХРАНЕНЕТО?

   Да, задължителна е, ако усетим признаци на настинка.

   1. Намаляваме (или изцяло премахваме за периода) животинския белтък (яйца, риба, птици, месо). Млякото – също, особено прясното, но парче сирене, с малко масло върху препечен хляб е добре.

   При вирусна интервенция организмът губи соли, вода и работещи мазнини, затова е добре, да ядем по малко масло. Възможно е дори, да сложим в чая – по начина на високопланинците по света.

   2. Плодовете (по време на настинка) са нож с две остриета: добре е да се приемат, по малко и с добро сдъвкване. Но, предвид повишената стомашно-чревна киселинност, е възможно да предизвикат колики и стомашни неразположения. Яжте, но се вслушвайте, как се усвояват от организма.

   НАПОМНЯНЕ: Тези и много други теми, взаимовръзки и подходи към тялото и духовността, се разглеждат задълбочено и обстойно на ежеседмичните занимания по Йога. Публикациите тук имат формално-информативен характер.

   За хранително-тренировъчни програми, здравни съвети и персонални тренировки – се свържете с мен тук.

   ЗАБРАНЕНО ЗА ФАНАТИЦИ – 1: Не винаги “настинките” са изхвърляне на токсини. Често се правят настинки и от глад – буквално. Хората, решили да преминат изцяло/предимно на растителни храни, губят ценни вещества (без външни признаци), организмът гладува, но горенето в клетките продължава активно и дава усещане за здраве и енергия. Минава време (буферен период) и изведнъж палачинката се обръща – от течащ и запушен нос, до твърде “кофти” пневмонии, дошли сякаш от нищото.

   През изминалата зима трима мои приятели вегетарианци, единият “веган” се доведоха до това положение.

   Ако ви се случи и се имате за не-фанатик, когато се позакрепите, е добре да обмислите корекция на хранителния си режим.

   ЗАБРАНЕНО ЗА ФАНАТИЦИ – 2: Хората от високите плата по света имат поговорка “Ако тялото ти не може и температура да вдигне от време на време, значи си наникъде“. Казано иначе, добре е да вдигаме понякога температура. Това е вътрешно-имунен тренинг, проверка на системите и готовността им за реакция. Температурата унищожава раковите клетки и вирусите, продухва клетъчните мембрани, засилва електропроводимостта и стабилизира РН.

   ИЗВОД: Каквото и да правим, трябва да имаме двигателната активност, енергията, образованието/познанието, начина на живот, социалното контактуване с различни хора и гъвкавостта (готовност за промяна), които ни дават обективна преценка за нас самите и посоката, в която се движим.

   ПОГЛЕД НАГОРЕ: Не всичко е успех, пари и материалност. Вижте звездното небе и необятността. Природата е многообразна, взаимопреливаща се и винаги движеща се. Когато решим, че сме разбрали всичко – за себе си, за хората, за живота, за храненето, за енергията, за скритите причининно-следствени връзки, духовността и Пътя, винаги се случва нещо, което ни показва, че имаме още за учене – болка, болест, загуба, конфликт или момент на размисъл.

В КРАЯ:
По-често излизайте нощем и поглеждайте небето.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене