Има ли видими признаци за инсулт и инфаркт?

 “Да срещнеш Джо Блек”: очевидните признаци, които си умираме (буквално) да не забелязваме

   ВЪПРОС:
   “Емо, има ли видими признаци за инсулт и инфаркт? Виж, какво се случи с Митко Цонев…

   ОТГОВОР:
   ДА, ИМА видими признаци, в които, за съжаление, Митко Цонев се вписваше на сто процента.

   КОЛКОТО и време да е минало, възгледите за процесите в човешкото тяло на немския лекар (от френски произход), новатор и природолечител Луи Куне остават най-точното обяснение за инфаркт и инсулт.

   Подходът му към предотвратяването им – също.

   СПОРЕД ЛУИ КУНЕ, в тялото ни постоянно се извършват ферментационни процеси, които се делят на два вида:

– нормална ферментационна дейност
– болестна ферментация

   ФЕРМЕНТАЦИЯТА в човешкото тяло е част от динамичното здраве. Именно ферментите са в основата на нормалното храносмилане, преобразуването на хранителните вещества и получаването на субстнции, полезни за организма.

   Ето защо лекото “подтикване” на ферментационните процеси (вино, плодове, ферментирали храни – кисело мляко, кисело зеле, оцет, туршия) е полезно. Важи особено за студените зимни дни, когато светлината е малко, физиологичните процеси са по-бавни и приеманият витаминозен профил е занижен.

   БОЛЕСТНАТА ФЕРМЕНТАЦИЯ се поражда от застойни процеси, вследствие на нарушен метаболизъм, несъобразено хранене и липса на активно движение/спорт.

   При нея тялото “шупва” като развалена храна и процесите (налягането, киселинността) се придвижват активно нагоре. Въпрос на време е пълзящата, невидима опасност да удари сърцето или мозъка.

   СПОМЕНИ ОТ БЪДЕЩЕТО: Погледнете снимката на двайсетгодишен младеж – тънък, строен. Да се пренесем напред във времето и да видим как изглежда той на петдесет години. В над 80% ще е:

– отпуснат, с паднали рамене и голям корем
или
– отпуснат, подпухнал, особено лицето, с двойна гушава брадичка и леко коремче.

   Какво ни казват вторите две снимки?

   ПЪРВАТА говори за ферментация в средната част на тялото (корем, черва), чието физиологично налягане върви в две посоки: нагоре и надолу. Представете си надут плондер, запушен в двата края, където напрежението е най-силно.

   Проблемите – на прима виста:

   Надолу – затруднено изхождане, хемороиди, простата, яйчници и пр.
   Нагоре – задух, сърце, инфаркт.

   ВТОРАТА показва един, наглед нормален човек, но подпухналостта на шията, лицето, носа, клепачите и отпуснатата кожа говорят, че ферментацията (налягането) не е в средната част (корема), а е допълзяла в най-горната част.

   Оттам (физиологични дупки) изходи за нормализиране на напрежението няма. Ако липсва активно движение (за отвеждане на излишната енергия), ако има алкохол и тютюнопушене (активно вкиселяване и обезводняване) и стрес, изходът (глаукома, пердета на очите, ослепяване, инсулт) е също въпрос на време.

   РАЗБИРА СЕ, двата “фото-примера” са представителни извадки в чист, рядко срещан вид. В повечето случаи промените в човешкото тяло са със смесен произход, не толкова ярко и отчетливо диференцирани.

   Но, от цялата гама външни признаци, с напредване на възрастта основните (здравословни проблеми) лека-полека стават очевидни.

   Очевидни за всеки.

   И ЕТО ГО ВЪПРОСЪТ: Виждаме ли тези признаци – при другите или при себе си? Виждаме ли набъбването на корема, натрупването на мазнини, намалената подвижност и задъхването? Виждаме ли подпухването на лицето, лекото изличаване на мимиката и изразителността (поради натрупаната мазна, подкожна водниста слуз), надутите клепачи и цялостното нездраво излъчване?

   Виждаме ли постепенното пълнене на биологичния басейн с отпадъчни (лоясали, гранясали, ферментиращи и гниещи) мръсотии, които в един момент ще прелеят?

   Виждаме го, разбира се. Но доколко си даваме сметка, че щом отвън има такива очебийни изменения, вътре бъка от крайно негативни, болестни процеси и, че в един хубав ден, понякога твърде рано, на вратата на Живота ни ще потропа… Джо Блек?

   И, когато инфарктът/инсултът, подготвяни с години, се случат, ние сме изненадани, правим се на ощипани и викаме “ама, как така?”

   Венценосното поведение на Венеца на природата, Върхът на еволюцията, онова, уж, гордо звучащо нещо… човекът.

   ПОРЦИЯ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ: Погледнете ракета №1 в световния тенис – Новак Джокович. Слаб, с прибрана плът, леко изпит. При него бъдещият инфаркт или инсулт са трудна работа и към днешния ден – мисия невъзможна.

   Сега се вгледайте в Рафаел Надал или Стан Вавринка – първият с лека ферментация нагоре, а вторият – в коремната бласт. И двамата са с плът, склонна към раздуване. Разликата с Новак е очевидна и възможните здравословни предвиждания относно тях (за съжаление) биха били с точност 60 – 80%.

   След приключване на спортната кариера, ако тези, иначе отлични спортисти, не направят сериозни корекции в храненето, след шейсетте… всичко е възможно.

   НАПОМНЯНЕ: Ако външните признаци са явни, а техническата експертиза (прегледи за кръв, сърце, холестерол и пр.) показва, че уж, всичко е наред, вярвайте на Външните Признаци. Те никога не лъжат.

   Един прекрасен роман, разказващ за смисъла на човешкия живот във Времето, между другото засяга и темата “техническа експертиза – Реалност”: “Игра на живот” на Кен Гримуд.

   СЛАБИЯТ ПОЛ СА… МЪЖЕТЕ: Признаците за натрупване са по-опасни поне седем-осем пъти повече за мъжете, отколкото за жените. На заниманията по йога разглеждам този въпрос обширно. Общо погледнато, едва когато жените прехвърлят петдесетте, кофти-шансовете при двата пола постепенно започват да се изравняват.

РАБОТЕЩИ, СПАСИТЕЛНИ КЛАПАНИ и профилактика:

1. Не се поддавайте на приказките “с възрастта е нормално да напълнеем”. Не, не е нормално. Коригирайте храненето си – всяка седмица, всеки ден, всеки час. Няма “Ама аз така си се храня цял живот

2. Правете гимнастика сутрин: разтягане, динамични махове, коремни преси. С гимнастиката давате заповед на организма: млад си, можеш, бодър си, весел си, действай активно, ако нещо не е наред – оправяй го бързо и в движение.

3. Вечерен спорт – един час. Плуване, бягане, тежести (без тежести – здраве и можене няма) и в края на всяка тренировка – коремни преси и разтягане.

4. Спортувайте боси! Маратонките са като вратовръзката – спират кръвотока и енергията. Здраве с чорапи и маратонки – върхът на простотията и неразбирането на тялото.

5. Качите ли над килограм и половина-два, във вас трябва да вият сирени и да бъде обявено бедствено полжение. Контрамерките при бедствено положение са:

– Моментална Корекция на Храненето (програми и диети по телефона или на на страницата с контакти)
– Спорт – сутрин и вечер. Започвайте тренировката със скачане на въже десет-петнайсет минути.
– два-три пъти седмично плуване.
– два-три пъти седмично стълби и бягане.
– един-два гладни дни в седмицата, правени през два-три дни.

6. Редовно (всяка сутрин) след гимнастика, наплисквайте силно с хладна/студена вода всичко от кръста нагоре и масажирайте:

– лицето – от носа и очите към ушите и шията.
– главата
– гърдите – към мишниците
– корема – по часовниковата стрелка
– и отново лицето и главата.

   ЖИВОТОСПАСЯВАЩО ЗНАНИЕ: Редовните самомасажи с хладна вода и длани (или влажна, хладна тривка/кърпа) са истински енергиен, задвижващ шут за лимфотока и кръвообръщението. Активната лимфа предотвратява натрупването на споени слузни мръсотии и наред с адекватното хранене и спорта, са от жизненоважно значение за профилактика против инфаркт и инсулт.

   ОНОВА, ЗАБРАВЕНО НЕЩО… ЕСТЕТИКАТА е в основата на признаците за здраве или липсата му. Признаците за инфаркт и инсулт (като част от тази кофти проблематика) също тръгват от там – какво харесваме, кое за нас е естетично, кое е носител на енергия и – кое не.

   Естетиката – по отношение на човешкото тяло, на 100% е идентична с липсата на предпоставки за инфаркт и инсулт:

– липса на (патологична) подкожна тлъстина,
– запазена гъвкавост,
– нормален (младежки) силует и извивки
– релеф, говорещ за реални физически възможности и чиста вътрешна физиология.
– липса на патологични раздувания (корем, шия, лице, крака)

   Погледнете древните скулптури: С оформената си мускулатура, прибрана тясна средна секция и отлични пропорции, те са прекрасен символ на здравето. Любопитното е, че при повечето скулптури за модели са използвани действащите (тогава) олимпийски шампиони, изявени спортисти и бойци.

   “Направени по образ и подобие на… “

   Връщайки се в днешниия ден и в собственото си ежедневие, резонният въпрос е: Доколко подобието, преминавайки през годините, продължава да съответства на образа, чието подобие е?

   В КРАЯ:
  Нищо лично (а’ла Джеймс Бонд): Поглеждайте се в огледалото и вижте… дали бихте изчукали човека отсреща.

   Отговорът е решаващ… за здравето ви.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене