Как да разпознаем, че организмът ни се разболява? Признаци, които показват, че е необходима незабавна промяна в начина на живот

ВЪПРОС: “… обаче как да разпознаем, че организмът ни се разболява, Емо?”

ОТГОВОР:
Ежедневието на почти 100% от хората минава сред изкуствени материали (пластмаса, петролни деривати), електромагнитни полета (кабели, лампи, компютри, ел-уреди, телефони), в затворени помещения със застоял, вдишван многократно и непречистен въздух, носещ пръски от слюнка и кашлица, запушена, изпотена и недишаща кожа и хранене с мъртва храна от пластмасови пакетчета.

Заложените от Природата маркери за здраве се затлачват, сигналите се размиват и човек губи реална представа какво се случва с тялото му.

БАЛАНСЪТ и усетът за себе си се възстановяват лесно, ако се вгледаме в храненето си, ако тренираме редовно, ако ходим боси, ако започваме деня в движение и на чист въздух, а събота и неделя сме в горите, планините и сред широките простори.

Но, колко българи, всъщност, го правят?

Истината (дебилна или не) е, че над 80% от хората в почивните дни просто преповтарят ежедневието от работната седмица – в застой, празни приказки, препирни и караници, затвореност, пържени храни, огромно количество въглехидрати, сладко, цигари, алкохол, а децата са наоколо, попиват това разрушително поведение и когато порастнат, го преповтарят.

Биологичен магнетофон или развалена плоча, прескачаща на едно и също място.

Осемдесет процента ли казах?
Много, много повече са.


В ОТГОВОР НА ВЪПРОСА – директно.

ВЪНШНИ ПРИЗНАЦИ за разболяване:

1. Обложен език.
– Ако е само сутрин след ставане – имате (малко) време.
– Ако облагането се получава и до обяд/следобяд (след утринните хигиенно-гимнастически процедури) – вече сте в разболяване, но не го знаете. Въпрос на три-пет дни до две седмици е.

2. Тежки гърлени секрети (храчки) извън натоварена и концентрирана спортна дейност – липса на вода, несъвместими хранителни комбинации, проблем с имунната система, холестерол, проблем със захарите.

3. Гурели:
– тежки, жълти гурели от вътрешната (до носа) страна на окото – вътрешно облагане.

Ако са редовни, но сте във възрастта до 30-35 години – ще покихате, ще покашляте, ще вдигнете температура, фарингит, ларингит, може да вдигнете кръвно, ще направите задух, стомашно нерозположение (болки, подуване), леки бъбречни болки или цистит (общо казано) и – това ще е.

Ако сте над 35-40 год, вземайте мерки – времето за реагиране намалява с всеки 2-5 години.

– гурели (жълти) в края на окото (към слепоочията) като капчици – окото тече, т.е. опитва да се освободи от моментно или редовно очно налягане.

Не вземете ли мерки, след време очаквайте проблеми с очната ябълка, зрението въобще, сърдечно-съдови проблеми или такива с мозъка – инсултни или прединсултни състояния.

4. Редовно събиране на бял/жълт секрет в ъгълчетата на устата през деня – обща вътрешна обложеност и загуба на вода (не моментна, а ежедневна). Вижте признаците до 35-40 и след 40.

5. Носни секрети:
– редовно, сухо (без сополи) запушване на носа – това е запушване и надуване на лигавицата от: несъобразено хранене и комбинации, недобро изхождане, липса на вода, липса на сурови храни

– течни гъсти, жълти секрети (сополи): гореизброените плюс проблеми с имунната система и лимфата.

– кръв (течна или спечена): гореизброените плюс опасността (след 35-40) за инсулт и глаукома (най-общо).

6. Задъхване при нормални дейности – изкачване до третия етаж, при кратко затичване и пр. – общо вътрешно облагане, холестерол, сърдечносъдови проблеми, бъбреци.

Това е сигнална червена лампа и сирена едновременно.

7. Редовно подуване на стомаха/корема след хранене, неразположение, леки болки.
– сигнал, че вкарвате (вкусни за вас) несмилаеми комбинации, несъобразени количества храна или течности по време на хранене.

– локализирана болка след хранене – проблеми с киселинността на храната, газове или стомашно-чревни възпаления (пред-гастрит, гастрит, язва, колит – общо).

8. Необяснимо закашляне откъм леко дразнене в дробовете – проблем с храненето (липси на вещества или преяждане), застой и утайка на течни секрети в дробовете, проблем с лимфата, проблем с изхождането, тютюнопушене, липса на специализирано и редовно движение.

9. Кожни показатели:
– мазна кожа (вродена или придобита) – жлъчно-чернодробни (скрити или не) проблеми и недобро усвояване на мазните хранителни комбинации

суха кожа – проблем витаминното усвояване, бедна храна, тютюнопушене, костни проблеми

– болезнена бледност – вроден проблем с усвояването на микроелементите, липса на вит. С, Д, Б-витамините, застоялост, проблем с обмяната, ниско кръвно налягане, несъобразено хранене, липса на движение.

10. Изхождане:
– рядко, почти водно – организмът иска да се освободи от (вирусен) интервент или несъвместима хранителна комбинация

– гъсто, твърдо – загуба на (клетъчна) вода, обезводняване и сухота на тялото – виж признаците до 35-40 и нагоре.

11. Тежко миришеща пот – обща вътрешна обложеност, която върви с всички изброени проблеми.

12. Нокти:
– бели петна – несъобразено хранене, стомашно-чревни проблеми, липса на кислород (застоялост)

– чупливи – недобро усвояване на минералите, липса на витамини, стомашно-чревни проблеми.

ГРЪБНАЧНИ СИГНАЛИ:

1. Болки (схващане, изтръпване) в тилно-раменната област – обездвижване, скъсяване на междупрешленното пространство, защипване и притискане на нерви.

2. Болки в средната, кръстно-лумбалната и тазовата област – обездвижване, неравномерен ляв или десностранен натиск и защипване.

3. Болки и изтръпване:
– по протежение на ръцете и пръстите – проблеми с горния гръбнак (общо)
– по задната част на таза, краката и пръстите – ишиас (или проблем с тазобедрената става)

4. Скованост и продължителна липса на нормална гъвкавост – общо, постоянно и масивно обезводняване. Въпрос на време е, симптомите да наклонят болестното състояние в две посоки:

– костно-ставно-сухожилни проблеми

или

– функционално (на вътрешните органи) разболяване

НЕОБИЧАЙНИ СИГНАЛИ: Само за вегани, суровоядци, вегетарианци с чести гладувания и пр.

1. Пълна липса на обложеност на езика сутрин – езикът е ярко розов (не е повод за гордост, а сериозен проблем): начална, но сериозна липса на ежедневен белтъчен минимум. Ако не се вземат мерки, се стига до…

2. Подуване и сърбеж на пръстите на ръцете и краката: липсата на основни, животоспасяващи белтъци повежда излъчването на калций от костите. Получава се трудна за изхвърляне (от бъбреците) смес, която се утаява (потулва) в края на крайниците (пръстите). Симптомът е идентичен със симптомите на напреднала форма на подагра.

3. Вдигане тона (октавата) на гласа – гласът става по-тънък: Сериозна липса на всички основни хранителни групи, което води до всеобщо клетъчно спарушване и дълбокотъканно напрежение.

Прогноза – неблагоприятна.

4. Поднормена загуба на тегло и апетит – ако не се промени храненето и мисленето, прогнозата са ГРОБИЩАТА.

5. Липса на концентрация, фанатична, войнствена защита и пропагандиране (по повод, но по-често без повод – навсякъде и винаги) на личния начин на хранене като най-добър и единствено правилен. Асоциално поведение, тотално неумение за поддържане на нормална връзка и отношения, конфликтност, егоизъм и търсене на вина – винаги, само и единствено в другите.

В годините съм виждал (и продължавам да виждам) десетки хора, довели се до подобни (често необратими) състояния, а двама мои приятели угаснаха в болницата.

Самият аз съм минал през това и съветът ми е:
Наблюдавайте се внимателно – себе си и близките хора.

ВНИМАНИЕ: Публикацията не е наръчник и не претендира за изчерпателност. Могат да се изброят още (десетки) признаци – уморяемост, трудно заспиване, раздразнителност, обща отпадналост и пр.

Публикацията е жегване, бодване (като някогашните издания на “Стършел“), което да покаже, че (ако нещата не вървят) е крайно време за промяна.

Публикацията е идея, която да ви наведе на мисълта, че щом има неразположения, съществуват посоки да съсредоточим здравословните мерки и промяната, които сме решили да осъществим.

Т.е. не да чакаме пасивно и малодушно, а да действаме – с познание, неотклонност, спорт, упование и вяра.

МЕРКИТЕ, които можем да вземем (общо погледнато), са в пет посоки:

1. Промяна в храненето, количествата, подхода, кратността, комбинациите, продуктите. Първото, което трябва да коригираме, е приемът на месо, млечни продукти, въглехидрати и сладко – в посока минус или плюс (по-често е в минус), зависи от конкретните проблеми и личното здравословно състояние.

2. Вкарване на (дозиран, разумен) глад в начина на живот.

3. Движение и хигиенно-студови процедури – утринна гимнастика, спорт (ежедневен и периодичен), рзтягане, йога, походи, редовно движение на чист въздух

4. Чистота на (междуличностните) отношения.

5. Нови дейности, нови занимания, нови хора.

6. Търсене, обогатяване на познанието и вяра.

ЗАБЕЛЕЖКА: Програми, въпроси, съвети – на съобщения.

В КРАЯ:
Всичко тече, всичко се променя.
Открийте истинските стойности в живота си и разбийте матрицата!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене