Пукане на коленете и какво може да направим…


ВЪПРОС: „Емо, много ми пукат коленете, като клякам. Вредно ли е и какво да правя? Ходих по лекари, препоръчаха ми да избягвам движението и да пия лекарства по рецепта.

   ОТНОШЕНИЕ: Ами, слушай лекарите – никакъв спорт, никакво движение, пълзиш към асансьора и оттам до колата. Като се прибереш вечер, пиеш илачите лекарски, сядаш в лотос под банановото дърво (или под фикуса в ъгъла) и медитираш. И легендарният основател на Шао-Лин, монахът Бодхидхарма го сторил: седял, човекът, седял и, естествено, накрая решил проблема от раз – изсъхнали му краката.

   Наистина ли на някого може да му мине през акъла, че като не се движи, ще се излекува от каквото и да било?

   ОТГОВОР:
   ПРЕДИ да стигнем до ставите, да направим обход по околовръстното.

   НАПОСЛЕДЪК има „бум“ на хормоналните отклонения. Колко хора, обаче, знаят и разбират, че производството на качествени хормони е пряко свързано с физическата дейност?

   При мъжете ефикасността, наситеността обмяната на тестостерона и отблъскването на старческата гинекомастия (превръщането на мъжа в жена с провиснали, старчески цицки и мазнини до небето) е с непосредствена марка „движение“, особено, ако мъжът включи в тренировките си активно разтягане и щанга-комплекси.

   При жените – движението подобрява лимфотока и кръвообращението в таза, изцежда и прочиства гениталиите, активизира надбъбреците, коригира и култивира нерво-, електро- и енерго-сигналите към щитовидната жлеза – почти целия хормонален кръг.

   НАКРАТКО: Хормоналния баланс (при жените и мъжете) е в основата на стегнатото тяло, свежата и чиста кожа, плавни движения и вътрешното здраве.

   Този поглед на „прима виста“ вече ни задължава: ноблес облидж-ът винаги е налице, ако носим в себе си стремеж към познание, чувство за чест и (тихо, спокойно) достойнство.

   КАТО СПОМЕНАХМЕ ХОРМОНИТЕ, колко от нас знаят, че калциевият обмен (Оппа, някъде в дъното е… кой? Ами, да, остеопорозата, т.е. костите!) е в пряка връзка със същите, тия хормони? И не само с хормоните, а с обмяната и възприемането на въглехидратите (т.е. теглото), захарта, инсулиновата резистентност, което пък нашепва… диабет (или липсата му).

   И още купища нашепвания, но пък всичко наготово ли да ви снеса?

   Откъдето и да тръгнем по пътя на здравето, винаги стигаме до движението, а то е пряко свързано с функционалността на ставите.

   ФИЛОСОФИЯ ОТ ПРИРОДАТА: Хормоналната система е мощна природна енергия, трансформирана в полова „видимост“ (форми, окосмяване, глас, твърдост-мекост и пр), която излъчва чар, притегателност и показва недвусмислено и очевидно „можене“. Моженето се разпростира из целия организъм и най-вече в костно-сухожилно-мускулната система – на можещия организъм са му необходими здрави кости, красиви и здрави мускули и вътрешна функционалност в съответствие с… моженето.

   Ако седите, седите и седите с кърпа на главата, термометър в устата, кило хапчета на стола до леглото, с чорапи, със старческа грейка, увити в одеала и чакащи (хе, хе) здравето – дали някой ще се излъже, че сте от можещите?

   НАКРАТКО: Редовното разтягане (йога, стречинг, махово-амплитудна гимнастика) и опорно-двигателното натоварване (със собствено тегло, с допълнителни тежести, щанги) е нашият видим ключ към поддържането на високо ниво на вътрефизиологичните процеси.

   Онези процеси, които ни държат на гребена на житейската вълна.

   ПУКАНЕТО на ставите е нормална механична реакция и ако мислите иначе, ще ви поканя да чуете какво е, когато деца (да, деца, не възрастни) разтягат и клякат.

   Ставните повърхности се наместват, сухожилията се обтягат, мускулите се кръвоснабдяват и разширяват, ставната смазка се загрява, увеличава обема си и „надува“ ставата, за да я подготви за натоварването.

   Механичните шумове (освен, ако водят до прогресираща, травматична болка) са обичайна дейност, съпътстваща напасването на частите на двигателната система.

   Публикуваната снимка е илюстративен вариант от навежданията напред и почти се долавя пукането на раменните стави.

   РЕДОВНОТО УПРАЖНЯВАНЕ на ставите утъпква пътеките на вътрефизиологичната реакция при натоварване: ставата се смазва по-бързо и степента на готовност се достига за по-кратко време. Казано иначе, тренираният човек, дори и да е далеч от върховата си форма, винаги и навсякъде е в по-добро кондиционно състояние от нетренирания.

   СТАВИТЕ трябва да се упражняват веднага след ставане от сън и измиване. През деня използвайте всеки момент, когато сте сами, да изпънете краката, да наведете тялото напред, да приклекнете, да раздвижите врата, раменете, да компресирате и „изцедите“ гърба (преподавам го на йога), тазобедрените стави и всичко, което ви е възможно.

   Правилото е: на всеки четиридесет и пет/шейсет минути – около минута-две-пет раздвижване.

   Вечер вкъщи, ако не сме били на специализирана тренировка, завършваме, както сме започнали деня – с гимнастика, йога-пози и махове.

   БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ… В МИНАЛОТО: Някога, (по времето на анатемосаните от про-американо-идиотите години) преди ’88-89-та, в 10:00 ч сутрин и в 16:00 следобяд в учрежденията, предприятията и фабриките имаше музикална, вътреведомствена пауза, предназначена за пет-десет минутна гимнастика.

   Учебният ден в училищата, техникумите и гимназиите започваше със сериозна гимнастическа физзарядка, а в голямото междучасие всички задължително бяха навън – бягане, ластик, набирания и пр.

   ДНЕС предприятия и производство няма, в училищата кънти чалга, а учениците шмъркат и пушат трева по оградите, пред овчите погледи на минаващите възрастни… българи.

   Българи?

Квартална общественост? Общество?

   Вие кажете, как да наречем картинката, за която прехвърляме отговорноста на всички други, вместо заедно предприемем действия.

   Действия, не препирни, обиди и гръмки, патриотични ФБ-постове.

   Действието предполага жив контакт – разговор между загрижени, решителни хора, обсъждане, изслушване, общо решение, план, срокове и – действие.

ПО РЕД НА НОМЕРАТА – ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ:

1. Най-важен за ставите е обемът на движение (максималната амплитуда). Сутрин и вечер задължително минаваме основните ставни пунктове: шия, рамене, лакти, горен, среден и долен гръбнак, тазобедрени стави, колене, глезени и ходила.

2. Всяка става (или ставна група) освен праволинейната амплитуда, има допълнителни плоскости на движение, които приличат на (или са) усукване. Микро-усукванията са с богат диапазон, но за овладяването им е необходим (не просто) инструктор, а – наистина компетентен инструктор.

3. Става без здрави мускули е неизползваема и с годините се износва по-бързо. Това важи най-вече за гръбните и коремните мускули (гръбнак), мускулите на таза, дупето и задното бедро (тазобедрени стави), предни бедра и прасци (колене), трите раменни мскула (раменни стави).

   Здравите и функционални мускули се изграждат със степенувани, серийни и суперсерийни пирамидални натоварвания, насочени към червените и бели мускулни влакна.

   Преподавам този вид натоварване от години и хората, които работят с мен са наясно. За тренировъчни програми – на съобщения.

   МЕХАНИЗМИТЕ на разтягане са твърде комплексни и изискват специален подход и компетентен инструктор. Напоследък компетентните инструктори са трудни за намиране.

 Съветът ми е: запишете се на йога, за да усвоите принципите на моно- и антагонистичното мускулно-сухожилно разтягане.

   При разтягане е необходимо да знаем, че мускулатурата работи най-добре, когато мускулите-антагонисти се включват заедно или последователно. Тялото е единна система, не механичен сбор от самостоятелно действащи единици. Този подход изисква познание, опит и много себенаблюдение.

   В КРАЯ:
   Колкото и да мислим, че имаме време… всъщност нямаме.

   Спомнете си сюрреалистичната картина на Гойя „Хронос изяжда децата си„. Докато четем, докато умуваме ялово, докато се наканим и натуткаме, секундите (минутите, часовете, дните, месеците, годините) вече са изядени… от времето.

   Ставате и действате.


Вашият коментар