Дръпнете щепсела и филмът свършва! (Новогодишни приказки за тънка талия, нормално тегло, здраве и още нещо)

Ще четете за:
– каквото за другите, такова и за мен
– живото доказателство за Силна Имунна Система
– кога имунитетът отива на кино?
– редовно, пестеливо и неотстъпно по пътя към здравето
– в Природата няма хляб и сладко
– общовалидно: как поддържам отлична физическа форма?
– как да се храним, ако сме на гости, банкет, купон или парти?
– преди да отидем на гости
– добри думи за медитацията
– медитацията и силната имунна система
– виждате ли колко е просто?
– дръпнете щепсела и филмът ще спре!

ВЪПРОС №1: “Емо, знам, че е банално, но как да се храним и въобще какво да правим, за да не заприличаме на китове по време на празниците, които общо погледнато, са почти три седмици. Три седмици на софри, ядене, пиене и тотален физически застой.”

ВЪПРОС №2: “Вярно ли е, Емо, че няма друга защита от ковида, освен ваксината? Според теб истина ли е, че шансът да сме живи, минава през ваксината?”

ОТГОВОР:

Въпросът за храненето е резонен.


Тия дни и на мен ми се случва да минавам през десетки маси – роднини, познати, приятели или семейства, в които съм помогнал да бъдат здрави и да се освободят от някакво заболяване.

Отделно имахме и предновогодишно празненство на клуба.
СНИМКАТА е отпреди два дни и показва по неоспорим начин, че въпреки редовните софри, от нас зависят добрата/отлична форма, здравето ни и, разбира се, силната имунна система.

В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ приказките за силен имунитет са тотален хит сред…

… сред хората, които нямат никакво понятие как всъщност се изгражда той. Както във всичко, така и тук, тези които не разбират как функционира тялото, дават (ялов) ум и разум и създават абсолютно невярна картина на околния (уж, опасен, уж, криещ страховити зарази) свят.

Това е причината за паниката от заразяване, от (привидната) ни невъзможност да устоим на вирусите и безизходицата, в която попадат малодушните любители на маските, карантините и ония, дето чакат камионите от кренвирши да им донесат, хе, хе, спасението.

Спасението, приятели, другари и другарки е в знанието, храненето, движението, в начина на живот и в нашия светоглед.

Обърнем ли поглед към Природата, всичко си идва на мястото.


Нека изброя:

– няма силен имунитет, ако теглото ни е на приливи и отливи: пет месеца дебели, после глад и пет месеца тънки.
– няма силен имунитет, ако допуснем очевидна диспропорция в телесния изглед: уж, нормално тегло, но на раменете и ръцете нищо, обаче на корема и таза – гънка след гънка, мила моя, майно ле.
– няма силен имунитет, при хора, уж, облагодетелствани от природата “Абе, ям като изтърван, тъпча от всичко по много, но не качвам килограми“. Тия хора са болни и им личи… за който знае какво да гледа.
– няма силен имунитет там, където отсъстват чистия въздух, многото чиста питейна вода (кафета, газирани напитки, супи са точно обратното), суровите плодове и зеленчуци, ставане по обяд и нередовно хранене.
– няма силен имунитет в тяло, което не се поти редовно, кожата е бледа, нееднородна (някъде опъната, другаде провиснала)

– няма силен имунитет в тяло, чието изпълнено с омраза съзнание се занимава със сплетни, клюки и с идеи как да прецакаме другите.

И още, и още.

ПОГЛЕДНАТО МЕХАНИЧНО, приятели, човекът е машина, която трябва да бъде:

– експлоатирана разумно
– обслужвана редовно
– почиствана редовно (отделяне, гладуване)
– подготвяна (загрявана умно) за съответната работа (движение)

– оставяна да почива достатъчно (в разумни граници)

Лайтмотивът на тема “здраве” е: редовно, пестеливо и неотстъпно.

НАЙ-ВАЖНОТО!

Най-важното е енергията, която можем да поемем, за да работи машината оптимално.


Препълним ли системата, следва:

– затлачване и непроходимост на водещите по-малки или по-големи “тръбни” елементи (кръвоносни съдове, венозна система, лимфа, органи),
– запушване на физиологичните сита (черва, бъбреци) и болестно набъбване на органите тип “гъба” (простата, жлези с вътрешна секреция).
– нарушаване на алкално-киселинния баланс Рh и безброй вътрешни възпаления
– болестно повишаване на захарта в кръвта и тъканите (хиперинсулинемия, диабет)

– вдигане холестерола до небето

Ненужната енергия, която води до напълняване и болест идва от тестените храни (хляб, баници, козунаци, пици, макарони, пасти и пр.), захарите (сладкарски изделия, подсладени газирани, теста).

Запомнете, приятели, другари и другарки:

В природата няма хляб и сладко.

Има (диви) плодове, грудки, ядливи треви, сладки дървесни сокове и крайно ограничено количество мед.

Ако подходите към ежедневните въглехидрати (гориво, въглища, дърва) по този начин, ще сте винаги в нормално телесно тегло, стройни, стегнати, мускулести и ще сте пълни с енергия.

АКО ИСКАТЕ ОТЛИЧНА ФОРМА И ЗДРАВЕ,

Никога
Никога
Никога

Никога не мислете, че можете да изгорите с тренировка

– ненужно изядения хляб
и
– абсолютно ненужно консумираните теста и сладкиши

Защото е невъзможно.

Не-въз-мож-но.


Ако сте над трийсет, една филия (днешен) хляб може да бъде неутрализирана с… два-три дни глад и две до четири тренировки на ден по време на гладуването.

Звучи смешно, направо невероятно, но това е положението.

С напредване на годините изгарянето на излишъците става още по-невъзможно.

За себе си:

Всеки ден имам от една до две-три тренировки (сам, с клиенти, с клуба, с приятели, инцидентни и непланирани).

Казано точно, това е крайно интензивна тренировъчна дейност.

Но!

Дневните ми хранения са от четири до шест (вода, цитруси, сурови плодове, мед, зеленчуци, белтъчен компонент) и никакъв хляб.


Картофи (варени) много рядко.

Ориз – много рядко.


Овесени ядки (накиснати, цели) – през ден-два.

Събота и неделя се случва да карам на чай и плодове до вечерта, защото съм в движение от изгрев до залез – интензивни походи, екстремни изкачвания или обикновени, една след друга тренировки.

Погледнете отново снимката:

Успехът ми (или неуспехът, кой както го разбира) в храненето е видим отвсякъде и нищо не може да се скрие.

ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ,


При положение, че сте на гости, парти, събиране, банкет, купон:

1) Ако държите на здравето си, тихичко, без да е показно, изпийте чаша-две вода в началото. След това се разхождайте из залата (или където), разговаряйте с чаша вино (или каквото) в ръка, отпивайте символично и се усмихвайте.

2) Няма да умрете от глад, ако (когато ви поканят и не може да откажете) изядете (бавно, с хубаво дъвчене) късче сирене и малко салата.

3) Никакъв глад няма да ви гони, ако поставите в чинията си късче риба (пиле или месо) с две-три лъжици от смесената зеленчукова салата и ги изядете бавно, с много дъвчене, докато (евентуално) водите разговор.

Тези три съвета могат да бъдат представени в множество варианти, но основното е:

– течностите са в началото
– никакви тестени храни и хляб
– без картофи, ориз и макарони
– хранете се бавно, спокойно, с усмивка и достатъчно дъвчене

– никакво пиене на течности по време на хранене, а ако се наложи да се чукнете, отпивате символична полу-глътка вино и толкова.

Разбира се, ако говорим за активни спортисти и състезатели под трийсетте, програмата ще придобие съвсем друг вид, но това (в момента) е частен случай.

И, разбира се, публикацията и съветите са за хора, които държат на самоуважението, здравето си и добрата форма.

Останалите могат да тъпчат хапка след хапка, да ги затрупват с шепи руска салата и черен хайвер, да гребат с лъжицата от млечните сосове, додето дояждат трийсет и третото парче торта след мешаната скара, свинските крачка, сармите, боба, мусаката и се питат ще имат ли място за десетата бира след двете бутилки вино и петте коняка.

В НАТОВАРЕНИТЕ откъм гости, манджа и сервилни усмивки дни, ако сте:
– навити
– решени да вървите по пътя на здравето
– изпълнени със самоуважение (не ми приказвайте за самоуважение, ако паласките ви се тресат и шкембето ви върви половин час пред вас като Ботевия Кир Михалаки)
– отговорни спрямо близките, приятелите
– отдадени на природата (господ, всичко)

… станете рано, дишайте активно, изпълнете всяка клетка с кислород и изгорете много енергия с утринна тренировка (на открито, бягане по стълби, на площадката, в парка, в реката, в басейна, на морето, в планината и пр.).

Говоря ви за изгрев слънце до два часа след това.

От там нататък е “добър ден”, а не “добро утро”.


Успеете ли да се изпотите здраво, карайте на вода и плодове, нека закуската ви е лека, обядът също да е символичен…

… за да можете вечерта спокойно да се храните и да знаете, че няма да прехвърлите личните физиологични граници, очертани от Природата.

Приятели:


Умните се вслушват в по-умните от тях, учат се, разсъждават, обмислят, предвиждат, планират, подготвят “вариант Б”, “вариант Г”, набелязват основните пунктове в плана и, в крайна сметка, изпълняват.

Невинаги планът върви на 100%, дори не и на 80%, но идеята е, че имаме работещи ходове и варианти, а не чудене, вайкане, мрънкане, оправдаване, прехвърляне вината върху друг и пускане по надолнището на безволието и отчаянието.

ДОБРИ ДУМИ ЗА МЕДИТАЦИЯТА


Основно упражнение в медитативната практика е да седнем с кръстосани крака, да изправим гръбнака, да затворим (полу-затворим) очи и да се концентрираме как при вдишване, откъм главата (носа, фонтанелата) в тялото ни навлиза силна, искряща, топла светлина, която ни изпълва и загрява.

При издишване светлината буквално пламти, излъчва се извън телесния контур и осветява пространството на около метър от нас.

Ако успеем да поддържаме вниманието върху “вдишвам светлина, издишвам и разпръсквам светлина”, всяка клетка на тялото се отпуска и започва да работи в спокоен синхрон с останалите. Така създаваме вътрешно физиологично разбирателство и раковите нагласи (както и всяка предпоставка за болест) се разтварят без остатък.

Интересното е, че подобна практика създава фина нагласа и тънък усет за чистота, които ни подават точен, навременен и недвусмислен сигнал, ако
– се храним бързо
– не дъвчем достатъчно
– една храна (продукт) не е добра за нас
– отиваме към препълване на стомаха
– е необходимо да забавим дишането, за да успокоим сърцето

И още, и още, но, запомнете:

Този тънък усет не е резултат от самовнушение и празно самохвалство. Усетът за вътрешно единодействие и взаимодействие с околната среда се получава след
– редовна,
– почти ежедневна,
– достатъчна като единично времетраене
– достатъчна като активно-тренировъчен времеви период
– интелигентна, основана на знание и образование

… практика.

Не става със замижване, присвиване на очите и надути, празни приказки от сорта “тия неща ги знам”.


Разбира се, да се занимаваме с медитация само за да не преяждаме, е все едно да бием комари с танк – пълна безсмислица.

Медитативната практика ни дава знание за тия реалности от времепространството, които са гранични (на границата между живота и смъртта), а това променя битието ни тук, на Земята – ставаме по-добри, по-разбиращи, по-готови за взаимопомощ и единодействие.

Както ви казах, това променя и вътрешната организация на тялото ни в посока здраве, клетъчно единство и силна имунна система.
МЕДИТАЦИЯ И ИМУННА СИСТЕМА


Медитативната практика изправя вътрешния свят на човек пред необятността и величието Вселената, която е песъчинка от живата тъкан на време-пространството.

Осъзнаването на безкрая променя начина, по който гледаме и възприемаме живота в неговия биологичен аспект. Разбираме, че животът и енергията са непрекъснати и възможностите им за проявление са невъобразими за осмисляне от гледна точка на нашия ограничен, човешки интелект.

След всяка сериозна медитативна практика се завръщаме с по-широк възглед за нещата, които ни заобкикалят, с по-сериозна нагласа за прошка, с повишено усещане за единството, върху което е стъпило цялото Мироздание.

В ежедневен план усещането за взаимосвързаността на всичко в Космоса, подтиква тъканите и органите в тялото към работа в единство, подобрява нервопроводимостта и способността на клетките към заедно правене на нещата.

В практически план:
– клетъчните боклуци се изхвърлят по-бързо
– болестотворните интервенти биват елиминирани своевременно
– раковите тенденции (агресивни сдружения от озлобени, гладни клетки) биват точно разпознати от Т-лимфоцитите (и останалите бойци) и унищожени
Т.е. в резултат на редовна медитация получаваме Силна и Много Активна Имунна Система.

ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО Е ПРОСТО?

Въпросът е дали ще се оставите на режисираните човеконенавистни внушения от телевизиите, на тенденциозните фашизоидни брифинги на псевдо-лекари, нямащи нищо общо с идеята за лекуване и ненавреждане (Хипократ) или…

… ще се движите по пътя, очертан от стотици хиляди поколения преди нас: любопитство, научаване на нещо ново, осмисляне на новото, вкарването му в ежедневието, отчитане на резултатите, превръщане на новото в знание, в стабилен, работещ опит и прилагането му в живота.

Това е пътят, по който вървим от милиони години.

Пътят, по който сме оцелели и сме дошли до тук.

Когато вашият живот и животът на десетки хиляди хора показва, че постигнатите резултати са закономерни, работещи и истински и, че отвъд страха съществува цял свят на здраве, разбирателство и единство…

Тогава…
… няма никаква възможност да се сгънем, да плюем на истината, да я предадем, да предадем себе си, да загубим човешката си същност, да унищожим бъдещето и да обречем децата си на мрак и безизходица.

Това, приятели, е просто филм, който болни идиоти със студени змийски очи и много пари се опитват да ни прожектират.

Обаче!!!

Не отчитат, че насреща сме всички ние.

Че сме смазващо много.

Че сме пълни с енергия.

И имаме памет за миналото, знание за настоящето и идея за бъдещето.

Имаме и достойнство, по дяволите!

А и сопата е в ръцете ни.

Също като в позабравения плакат от началото на войната, зад който стоеше спокойната увереност на милионите честни хора:

“Наше дело правое и победа будет за нами!”

Нещо неясно?
В КРАЯ:

Не се вързвайте на акъла и прожекционния апарат на ония, болните и изродените.

Изключваме щепсела, дърпаме завесите и…

И, дотук с филма.

Всичко засиява, окъпано в светлина.

Просто като фасул.
———————-

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене