Хашимото, щитовидната жлеза и йога – един различен поглед

 

   ВЪПРОС: “Нещо за щитовидната жлеза, Емо? Откриха ми Хашимото и събирам информация.”

   ОТГОВОР:
   Всички знаем, какво е усещането, когато се притесним и стомахът ни се свие – стягане в гърлото. Променя се гласът, променя се пулсът, дори вратът и тилът се схващат.

   Стягането в гърлото е първия осезаем признак, че подлагаме на напрежение щитовидната жлеза.

   ТУК СЕ СРЕЩАТ шест момента:

1. Вродена слабост във функционирането на жлезата, т.е. тя е слабо място по рождение. Шията, гласовият апарат и щитовидната жлеза са слаба зона при повечето жени, предвид силната емоционалност и по-слаба физика.

2. Повторение и повтаряне на напрежението – при всички нас.

3. Неумение да бъде неутрализирано постоянно възникващото и задържаното, наслоено притеснение – все едно на човек му иде да извика, да изкрещи, за да махне, да изтръгне буцата от гърлото.

4. Нерешителност в подхода към решаването на истинските проблеми. Такива хора демонстрират, понякога спорят, показват и държат да изглежда, че нещата са под контрол, че се справят, че всичко е както трябва, което наслагва допълнителен натиск – отвън прекрасно, отвътре – чупливо.

5. Остатъчно (като постоянен фон) напрежение в гласовия апарат, гърлото, врата и тила.

6. Живот (начин на живот), който спомага за постепенно хронифициране на напрегнатостта:
– неразбиране с родители роднини и постоянното преглъщане, потулване на напрежението
– липса на адекватен спорт, механизъм на хранене, вяра и спокойствие
– огромни разминавания с приятеля (съпруга) впоследствие. Обикновено решаването на проблемите с близкия човек е непълно, недоизказано и потиснато, но за пред хората нещата се представят прекрасни и удовлетворителни.
– непредприемане на реални постъпки за промяна – на отношенията, връзката, въобще – на живота.

   И още, и още – невъзможно е да се изброи всичко.

   СЪЧЕТАНИЕТО на “Продължително притеснение/стрес/напрежение плюс вродена слабост в щитовидната жлеза” води до:

1. Продължително (почти постоянно) нагнетяване на неотработени, висококиселинни адреналинови продукти от надбъбреците в тялото. Имунната система работи на макс, за да разсее адреналиновите субстанции, което на практика е локална, вътрефизиологична, гражданска война – буквално тъканен разпад. Това кара щитовидната жлеза да коригира производството на хормони до ниво, балансиращо организма – т.е. принудена е да участва в тъканните междуособици, което задълбочава неразборията.

2. Изтощаване на щитовидната жлеза, която (и без това) е вродено слабо звено.

   
   ПРЕПОРЪКИ:

1. Разбира се, че най-лесно е да тръгнем в посока подсигуряване на продукти, нужни на щитовидната жлеза – селен например. Изготвянето на адекватен, работещ хранителен план е въпрос на консултации и проучване. Но, имайте предвид, че това е най-яловата посока, защото жлезата не е отслабена от липсата на Селен&СиЕ, а от напрежение и психологически противоречия.

2. Спорт, дихателни упражнения, медитативна практика и почивка. Без този практически психо-физически коктейл, не можем да говорим за истински подход към проблема Хашимото и въобще към щитовидната жлеза.

(въпроси, програми, препоръки, консултации – на съобщения)

3. Дихателни упражнения и пеене, смях, рецитиране, певчески и дикционни практики – за отпускане на напрежението в гърлото, изчистване на гласовия тон, снижаване на тембъра и баланс.

4. Познание и вяра: Хоризонтът на т. нар. “вяра” зависи от нивото и степента на познание. Колкото по ограничени и незадаващи въпроси сме, толкова е по-ограничена е вярата ни, толкова по-уплашени сме и толкова повече неща считаме за свои врагове. Обратно – широкият кръгозор върви ръка за ръка с широкообхватна вяра, чиято рамка на практика е безгранична. Казано почти метафизично: Силната имунна система, стабилната хормоналност и единност на физиологията са следствие от широта на възприятията, което означава близост с Природата, с растенията, животните, земята, водата, пространството, въздуха, атмосферата и стихиите.

5. Истинският подход е Промяна на Живота, което означава Промяна на Отношенията с близките и Нов Подход към Нещата. Без преоценка и нов практически подход към всичко: близост, топлота, интимност, дистанция, баланс, обща (или не) посока и пр, излизане от спиралата надолу не съществува.

   МЕТАФОРИЧНО: Един физиологичен поглед към България, Европа и света (който си навлякохме) показва недвусмислено стесняване на хоризонтите (врачки, баячки, леячки на куршуми и НЗОК), криене на главата в пясъка, страх да погледнем истинските проблеми, да ги назовем и да действаме.

   Народностно-забавената обмяна на веществата е очевидна и за шизофрениците. Няма как да е другояче, защото действен народ не би търпял и седмица Онези Престъпници в Цирка, който кой знае защо още наричаме Народно Събрание.

   Диагноза: хипо-функция на щитовидната жлеза, съчетана със сенилна дебилност, национален комплекс за малоценност и хистерично желание за улична, шосейно-пазарска показност.

Колкото до отминалия 24-ти май – азбукарчета вече (почти) няма, но неуки ФЕЙСбукари… цял един народ.

   ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА:

1. НАКРАТКО: Слабостта на щитовидната жлеза е вродена, но дали ще се прояви (и в каква степен) зависи от родителите (в детството), от начина ни на живот, когато сме зрели хора и от близкия човек.

2. НАКРАТКО: Промяната и стабилизирането са напълно възможни – във вашите възможности е.

   Или, както казва легендарният Жан Кокто: “С воля можем да променим дори линиите на дланта”

   В КРАЯ:
   Сладките приказки са нищо друго, освен сладки приказки.
   Правенето означава действие.

   Отивайте и действайте.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене